Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 авг. 2006, 22:45 ч.

Въображаем приятел - пакостник?

 • 452
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 084
От няколко дни насам синът ми си има въображаем приятел или по-точно "въображаем  пакостник". За всяка една по-голяма беля, сериозно ми обяснява, че е дело на "лошото момченце", което уж тайно дошло в стаята и направило куп поразии #Crazy.
Днес, докато хранех бебето,  се промъкна в спалнята и невинно ми заразкава, че "лошото дете" дошло през една малка дупка на тавана, изсипало вода върху камиончето и тя потекла на пода  Wink. Непрекъснато обяснявам, че каквато и беля да направи, мама винаги ще го обича, независимо от това, че му показва какво е добро и какво лошо. Опитах дори и аз да се включа в играта, казах му следващия път да се скара на лошото детенце и да му каже, че не хубаво да прави така. "Ама, мамо, то е едно, ей такова, мъничко, почти не се вижда, обича да прави белички и после си отива." – беше отговорът, който получих #Crazy.
Всъщност детенце винаги е имало голямо въображение, но този "измислен приятел" в стил "Карлсон на покрива"  за мен се появи малко неочаквано. Имат ли си подобни "другарчета" вашите деца? newsm78

# 1
 • Мнения: 3 036
Да, дъщеря ми си има приятел - един вълк, ама малък....не е страшен, понякога е добър, друг път правещ пакости...

# 2
 • Добрич
 • Мнения: 643
Е това не трябва да те притеснява, дори е доказано, че когато децата лъжат, че някой въображаем приятел е направил белята, те искренно вярват в това, просто етап от развитието им е, период който се появява и изчезва. Важното е да не му се присмивате за въображаемия му приятел, и да му подсказвате, че май не той точно е направил белята, в следващия етап вероятно ще започне сам да поема отговорносто ( отговорност е силна дума де ) за постъпките си.
 И повечето деца имат въображаеми приятели, така проектират някои неща, които принципно приемат за забранени или много желани.
 Незнам дали съм ти помогнала де, но се надявам newsm78

# 3
 • видин
 • Мнения: 358
ами и аз сега си спомних,че имаше един горан, дето правеше белите у нас.

после вече си ги правеха самички.

но имам един разкошен позлатен дамски часовник, за чието разглобяване никой вече десета година още не е поел вината. нито горан, нето момчетата. Simple Smile

# 4
 • Мнения: 433
Бях чела някъде, че въображаемият приятел най-често се появява след появата на ново братче или сестриче. Може би детенцето ти сега има нужда от повече внимание. Peace

# 5
 • Мнения: 1 084
Благодаря на всички за отговорите.   bouquet Бях се притеснила да не да съм прекалено строга с него и това да е причина да си измисли виновник Simple Smile)

Ето и една статия по темата, която открих в Интернет :  http://www.familyresource.com/parenting/character-development/im … -you-be-concerned

Въображаемите приятели – имаме ли повод за притеснение?

Малките деца често имат въображаеми приятели. Те могат да бъдат хора или животни, като напр. заекът от стария филм на Джими Стюърд – Харви. Понякога въображаемият приятел е случаен "гостенин", който се отбива при детето веднъж на няколко дни, но има случаи, когато той е техен постоянен спътник. Децата могат да разговарят с въображаемите си приятели, да рисуват заедно с тях и дори да им четат книжки, а на много родители им се е налага да  отделят специално  място на масата за "приятелите" на своите деца.  Повод за притеснение ли са въображаемите приятели? В повечето случаи, отговорът е "Не". Като цяло, въображаемите приятели са нормална част от развитието на децата, особено в ранните им години, и те изпълняват няколко важни функции:   
·   Те  са прекрасни партньори в измислените игри на децата, които са важен елемент за развитие на въображението. Един  невидим приятел може да направи дългите пътешествия до Луната или назад във времето не толкова самотни.
·   Те могат да бъдат довереници на децата в случаите, когато нямат с кого да споделят тайните си. Дори и за най-малките деца има неща, които са твърде лични, за да бъдат споделени с родителите.
·   Въображаемите приятели могат да помогнат на детето да разбере разликата между добро и зло.Понякога за децата е трудно да се въздържат да не правят неща, за които принципно знаят, че са лоши. Това, че детето обвинява въображаемия приятел за изядените преди вечеря бисквити често е знак, че детето разбира разликата между добро и лошо, но все още не е напълно готово да поеме пълна отговорност за действията си.
·   Въображаемите приятели могат да ни дадат ценен поглед върху усещанията на детето. Когато то смело успокоява невидимият си приятел за  предстоящата му ваксина, това  вероятно да означава, че то самото се страхува, повече отколкото показва, от процедурата.
Въпреки че, в повечето случаи, е съвсем нормално да се съобразите с детето си и да приемете твърденията му , че измисленият приятел съществува, има няколко основни правила, които следва да бъдат спазвани:
·   Не позволявайте на измислените приятелите да се превърнат в единствени за вашето детето. Децата трябва да общуват със свои връстници. Консултирайте се с педиатър, ако момченцето или момиченцето ви няма други приятели или не проявява желание да общува с деца на своята възраст.
·   Не позволявайте на децата да прехвърлят върху "приятелите" си отговорността за всяка лоша постъпка.  Да кажете, че приятелят е виновен за напишканото легло вечер, е приемлив ход, но да обвинявате приятеля за серия от банкови обири –не е.
·   Отнасяйте се към приятеля с уважение. Запомнете името му, поздравявайте го, когато го срещнете, и му поискайте  извинение, ако случайно седнете върху него.
·   Не използвайте приятеля, за да манипулирате детето. Не правете коментари като:  "Маги вече си изяде вечерята, защо и ти не довършиш твоята?"
Повечето деца "изгубват" въображаемите си приятели между третия и петия си рожден ден. Понякога те биват забравени, изпратени на далечно пътешествие, и то с еднопосочен билет или "загиват" в страшни инциденти.

Автор: Армин Брот

# 6
 • София
 • Мнения: 525
Много, ама много познато. При нас идва едно лошо момиченце  Laughing

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт