Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 4 724
Преди години имах приятелка,чийто баща беше арабин.Човека правеше невероятна баклава която остави много вкусен отпечатък в съзнанието ми  Mr. Green
Незнам каква е рецептата,какви подправки се слагат,но определено не са същите с които се прави българската баклава.Незнам и какво е зеленото нещо с което се поръсва отгоре...изобщо нищо незнам  Crazy Ако имате рецепта,моля ви да ми я дадете  Praynig
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Арабска не знам как се прави, но турска мога да ти кажа. Корите се точат много тънки, но аз използвам готови фини кори. Редят се няколко една върху друга, около 5-6 бр. Плънката се прави от белен, на ситнен фам фъстък, това е зеленото нещо за което говориш ти Wink. Отгоре се слагат останалите кори. Нарязва се на ромбове и се залива обилно с масло. Пече се в умерена фурна. Накрая се сиропира със захарен сироп, обикновено 4 ч.ч. захар на 3 ч.ч. вода.
Цитирай

София

Мнения: 4 724
Мерси за хубавата рецепта  Hug А няма ли някакви подправки,сигурно може в сиропа да се сложи ванилия  и още нещо екзотично ...Rolling Eyes
Цитирай

София

Мнения: 20 883
В сиропа се слага карамфил и канела/пръчка/ и трябва да ври поне 10 мин./сиропа/.

Аз я правя, като слагам различни ядки - кашу, бадеми, орехи и т.н +захар и канела /това е плънката/
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Мерси за хубавата рецепта  Hug А няма ли някакви подправки,сигурно може в сиропа да се сложи ванилия  и още нещо екзотично ...Rolling Eyes

В оригиналната рецепта не слагат нищо, но аз слагам половин чаена лъжичка канела в сиропа, така баклавата придобива кафеникав цвят, пък и ми харесва като аромат Wink. Колкото до сиропа наистина е добре да поври 10-15 мин.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 18
Турска баклава правя с точени кори от мени ги разточвам с нишесте ,а не с брашно.Между корите/многолистни ги правя/слагам орехи и шам-фъсък.Става много вкусна.Преди да я изпеча я заливам с нагорещено масло/немското/ и я мушкам в фурната.И още топла я заливам с топъл захарен сироп/ 0.700мл.вода,1кг.захар,за по голяма баклава/и добавям 2 ванилии в сиропа преди да го сваля от котлона и заливам.Ако искате ще ви кажа и точно пропорциите на баклавата и точно ще ви обясня как се прави.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.