Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 18 авг. 2006, 15:27 ч.

Прехвърляне на майчинство

  • 1 021
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте всички. Моля ви помогнете с повече информация относно прехвърляне на майчинството:
Бих желала да прехвърля майчинството на съпруга ми, който е безработен. Разбрах, че трябва да работи по трудов договор и го записахме фиктивно на договор към една фирма. Проблема е следния: Върнах се на работа в началото на този месец (но все още не съм подала молба за прекратяване на майчинството), а съпругът ми е назначен на работа в съответната фирма в средата на този месец. Интересува ме с каква дата трябва да подам молбата си за прекъсване на майчинството и от кога може мъжът ми да подаде молба за получаване на майчинство - трябва ли двете молби да съвпадат по дата? И ако да възможно ли е да прекъсна майчинството си този месец, а през другия да го прехвърля на съпруга ми?
Какво бихте ме посъветвали?

# 1
  • Пловдив
  • Мнения: 1 264
Задай въпроса в темата за майчинството (.http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=121426.0).  Мисля че там има по-голяма вероятност да получиш отговор.  Peace

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Ох и аз съм в същото положение но аз ще прехвърлям майчинството на бабата  Peace.
Сега виж тези линкове дано са ти полезни
Наредба за работното време  http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi/31603.html 
намери глава 3 отпуски раздел 2 майчинство

Общо взето е това
    Чл. 46. (1) (Изм., ДВ, бр. 54 от 2001 г.) Отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст по чл. 164, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление на майката (осиновителката) или на лицата, посочени в чл. 164, ал. 3 КТ. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.
    (2) (Изм., ДВ, бр. 54 от 2001 г.) Когато заявлението по ал. 1 се подава от майката /осиновителката/, към нея се прилага декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката /осиновителката/ не е дала съгласие по чл. 164, ал. 3 КТ отпускът да бъде ползуван от бащата /осиновителя/ или от някой от теxните родители.
    (3) (Изм., ДВ, бр. 54 от 2001 г.) Към заявлението по ал. 1 се прилагат декларация и справка съгласно приложения № 2 и № 3 в 2 екземпляра.
    (4) (Изм., ДВ, бр. 54 от 2001 г.) Майката /осиновителката/ има право по всяко време да оттегли с писмено заявление до предприятието, в което работи, даденото от нея съгласие по чл. 164, ал. 3 КТ и да продължи да ползува лично отпуска по чл. 164 КТ. Към заявлението до предприятието, в която тя работи, се прилага декларация по ал. 2.


След това се попълват декларации

Приложение № 2
към чл. 46, ал. 3
(Предишно приложение № 1, изм., ДВ, бр. 54 от 2001 г.)

Декларация за ползване на отпуск
по чл. 164, ал. 1 и 3 и чл. 165, ал. 1 от Кодекса на труда
от бащата (осиновителя) или от един от родителите
на майката (осиновителката) или бащата (осиновителя)
Подписаните:    1. .............................................................................................. ;
     (трите имена по документ за самоличност)
     2. ..............................................................................................;
     (трите имена по документ за самоличност)
заявяваме, че първият от нас като майка (баща, настойник) е съгласна (съгласен), а вторият като баща (баба, дядо) приема да ползва допълнителния платен (неплатен) отпуск за отглеждане на
..................................................................................................................................................... .....
(трите имена на детето)
род. на ............... 19 ............... г./20 ................. г., считано от ..................... 20 ............. г.
до .............................. 20 ................ г.
Задължаваме се при смърт на детето, при даването му за осиновяване или при настаняването му в детска ясла или в друго детско заведение да уведомим предприятието, за да прекрати разрешения отпуск. Известно ни е, че за неверни данни носим отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс и че дължим възстановяване на неоснователно изплатените ни суми заедно със законната лихва.
......................20 ......... г.
     Декларатори: 1. ...................................
2. ...................................
Забележки:
1. Декларацията се попълва в 2 екземпляра, всеки от които се съхранява в личните досиета на деклараторите в съответните предприятия.
2. Излишното се зачертава. [/color]

И още една

Приложение № 3
към чл. 46, ал. 3
(Предишно приложение № 2, изм., ДВ, бр. 54 от 2001 г.)

Справка от предприятието,
в което работи майката (бащата, настойникът)
Ръководството на     ..................................................................................................
     
(наименование на предприятието)
удостоверява, че ........................................................................................................
........................................................................................................................................
(трите имена по документ за самоличност
на майката, бащата, настойника)
работи като осигурен(а) за всички осигурени социални рискове с безсрочен (срочен) до ............... 20 ..... г. трудов договор и е ползвал(а) отпуск по чл. 164 и 165 КТ за отглеждане на детето (децата) си .........................., род. на ................ 19 ........ г./20 ..... г., в размер ...... дни, считано от ........20 ..... г., и остава да ползва още .............. дни.
...........20 .... г.    
     
..............................................................................
(длъжност)
Длъжностно лице:    
..............................................................................
(подпис и печат)
    Забележки:
    1. Справката се попълва в 2 екземпляра, всеки от които се съхранява в личните досиета на майката (бащата или настойника) и на лицето, поело отглеждането на детето.
    2. Излишното се зачертава. [/color]

Незнам дали обясних добре  newsm12
Желая ти късмет newsm10

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт