Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 авг. 2006, 14:54 ч.

За джобните на 13-18 годишните

 • 3 656
 • 57
 •   1
Отговори
 • Мнения: 126
Разглеждам си аз из нета и попадам на тийн форум с добра посещаемост. Нали и аз съм в тази група /18г/, решавам да се зачета.
Виждам тема от повече от 10 стр. за джобните и от любопитство я отварям. Оставам в шок Shocked
Повече от 50% получават по 5лв и повече на ден плюс минимум още 20 лв за уикендите. Отделно родителите им плащат ваучери за телефон, кино, дрехи, козметика, билети за транспорт... Те мрънкаха, че не им стигат и им се щяло и повече ... но не това ме шокира. Какви заплати трябва да взимат тези родители, че могат да си позволят такива месечни разходи? И всъщност това по-скоро практика ли е или изключение? Вярно е , че имаше и младежи, които получаваха по 10-15-20 лв за цялата седмица, но бяха наистина рядкост... Изключително ми е чудно  newsm78

За информация в моя клас получават по 15 средно на седмица булшинството, като някои от тях имат стипендия /още 20лв/ и с тези пари си купуват храна за училище, ходят по кафета, кой и цигари купува, също и дрехи...  Е има и от тези по с по 50лв джобни, но са само 4-5.

Това ми е питането... Какви са вашите наблюдения по въпроса? И как изглежда ситуацията при две и повече деца? В къщи със сестра ми /13г/ получаваме по 5лв седмично, като аз имам стипендия и работя почасово като детегледачка и и давам допълнително понякога, но нито тя, нито аз се оплакваме, имаме спестявания, сами си плащаме екскурзиите и лагерите...

# 1
Здравей ! На дъщеря ми която е на 15 год.  даваме по 10 лева на седмица и то отскоро , преди бяха по-малко. Когато се наложи й плащаме и ваучери за телефона, но тя гледа да не прекалява за което съм й благодарна. В случай, че й трябват пари за нещо което не е храна или кафе - списание, батерии за дискмена и т.н. си спестява от тези 10 лв. Когато ходи на рождени дни или просто излиза някъде с приятели - кино и т.н. и даваме допълнително по 10 лв. , но и това не е ежедневие.
 На братчето й което е на 8 год. даваме по  5 лв на седмица ( той е по цял ден на училище + занималнята , и също му се налага да си купи по нещо следобяд). За него отделно плащаме купони за стол на обяд.
Знам, че на много от съучениците им ( дори на синът ми , който беше първи клас) им дават доста пари. 20-30-40 лв/седмично , дъщеря ми има съученичка с дебитна карта за 50 лв/ седмично, но ние със съпругът ми въпреки,че бихме могли да им даваме и повече стигнахме до общо решение, че тези суми са приемливи от възпитателна гледна точка. Laughing

# 2
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 026
Всичко е според възможностите. Пък и на тийн форуми недей да вярваш на 100%. Ако изключа наложещите разходи за транспорт и храна, джобните на дъщеря ми са направо мизерни. Ваучера ( 20лв) е за няколко месеца. През уикенда й давам малко повече от обикновено. Разходите растат с възрастта, предполагам, че догодина ще се увеличат и джобните й. Намирам за излишно да й давам повече пари, отколкото аз самата ще си позволя да похарча.

# 3
 • София
 • Мнения: 909
А дали това, споделеното, не са мечтите на тинейджърите за евентуални джобни?
Аз също съм на мнение, че джобните не е редно да са голями. Те трябва да са просто достатъчни.

 newsm78  Думата достатъчни е  различна за различните хора. Ако децата се хранят в къщи, достатъчни са и 2 лв. Ако се хранят навън, достатъчни са 5 лв. например.
Изхождам от опита с голямия син. За него 5 парчета пица, са си един средно сносен обяд. За да се натъпче до дупка ще му трябват поне още 5 лв. Като сложим и бутилка кола какво става? 12 лв. дневно само за направление стомах.

 Money За сега не ги давам, но със сигурност ми предстои. Не ги давам, защото сме само на 12 и все още се храним в къщи. Но след две години, ако отиде да учи в отдалечено училище, ще се наложи да го правя.

 Flutter Това е за момчетата.
 Simple Smile За момичетата - нека друг се изкаже. Нямам опит.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 5 231
Докато харчовете са по-малко или колкото доходите всичко е наред.
Ние даваме на сина ни 40лв седмично. Не плаща транспорт до училище, храни се у дома т.е. винаги има какво да яде у дома, има лимит на телефона 20лв месечно и горницата му я удържам, дрехи му купуваме отделно. Има съученици, които разполагат и с повече пари, има и такива с по-малко. Не виждам защо трябва да ги сравнявам. Аз не си меря разходите с колеги и съседи все пак. Колкото имам толкова харча. А да имам и да не му давам не мога. Но и не стоя гладна и жадна заради него. Ако нямам - нямам и не давам. И така е било. Това лято работи, но не съм му спряла джобните.
И между другото, към момента най-голям разход  му е гаджето...

# 5
 • Мнения: 3 537
Миналата учебна година и давахме по левче на ден,отделно за закуска,а понякога сме и давали и по два лева.Отделно за ваучар за JSM-а . Обядва в къщи.На 14 години е почти.Тази година не знам.Баща и да решава колко ще и  отпусне. Mr. Green

# 6
 • Мнения: 581
Много е деликатна темата. Аз на дъщеря ми по левче на ден и давам, е в по - добри дни и по два, но наистина рядко. Осъзнавам, че с тези пари милото хич не се чувства доволна, но понякага аз нямам и пари за кафе, дори не ям, за да има тя. Такава е реалността.  Sad

# 7
 • Мнения: 553
Синът ми след 2 месеца ще стане на 14 и в момента му давам по 40-50 лв. месечно. Когато беше на 12 му давах по левче на ден, но на него все не му стигаха, затова реших да пробвам да му давам за цяла седмица наведнъж. Много се изненадах, когато разбрах, че той си спестява от тях, за да си купи нещо, което си е харесал. Още по-добре се справя когато му давам цялата сума в началото на месеца.......... е за специални случаи като рождени дни или посещение на развлекателен център (случва се рядко) му давам допълнително до 5 лв. Ваучери, дрехи и обувки са си мое задължение, въпреки че и той си купува по нещо от джобните.
Аз също си мисля, че това в тийн-форумите си е чиста фантасмагория. Децата обичат да се правят на велики  Laughing

# 8
 • Мнения: 126
Съгласна съм, че тийновете обичат да преувеличават.  Naughty Но, както казах такива по-големи суми получават както моите съученици, така и голяма част и от приятелите ми, и съучениците на сестра ми и тн...., което ме кара да мисля, че това по-скоро е тенденция, отколкото изключение. Да, родителите, които нямат неограничени финансови възможности, ограничават децата си и според мен така е редно. Същото правят и родители с повече пари. Но просто не ми е ясно каква финансова култура ще придобият тези деца, които от малки се научават, че им се дава по много, без да са принудени да направят каквото и да е, за да ги спечелят? /изключвам разбира се случаите в които тези пари са за хранене извън дома и транспорт./

# 9
 • Мнения: 13 512
На сина /13 г./ми давам по 2 лева/не ползва транспорт/ и никак, ама никак не му стигат. Дъщеря ми /почти 17/ получава по 3-4 лева/съюо не ползва транспорт/,а като излиза през уикендите-по 10. На нея почти никога не и отказвам нищо,защото е много разумна и заслужава.

# 10
 • Мнения: 2 161
Голямата ми дъщеря е почти на 13 и й давам по 2 лева на ден.Обикновено не са похарчени всичките.Тя не яде хамбургери,пици и други такива,така,че, в училище няма как да ги похарчи.Най-много да си вземе ябълка,банан или солети.От няколко месеца е на сметка,а не с ваучер.Големи сметки до този момент не съм плащала.Както monda спомена по-горе,за такова дете си готов и повече да направиш Simple Smile За сметка на това,пък,малката ми дъщеря компенсира сестра си с разточителството си.Но тя не влиза в тази възрастова граница.

# 11
 • преди Варна/сега Горна Оряховица
 • Мнения: 4 258
Дъщеря ми сега ще е в осми клас!До сега и давахме по 5 лв седмично,не ползва транспорт,а с мобилният телефон е разумна.Ако излиза с приятелки и даваме според зависи

# 12
 • Мнения: 446
Синът ми получаваше за предната уч.година по 1.20 на ден, до 1.50 максимум. Не съм опитвала да ги давам за седмицата накуп. Тези парички са му за закуска само, до училище ходи пеш. Не намирам за разумно да получава повече пари дневни, дори да имам възможност да давам. Любопитно ми е, ако му давах по пет лева на ден, за какво щеше да ги харчи. /В общи линии моят бюджет на ден е пет лева - за кафе, обяд, пътни/.

# 13
 • Мнения: 2 757
Нито съм тиинейджърка нито мама на такова ама си мислех дали не е добра идея да се направи така, че да си залужат джобните. Съответно колкото си заработят толкова ще получат. Така хем ще се научат на труд и отговорност, хем ще се научат да ценят парите, а не просто да ги имат за даденост. Не съм мислела как да си ги изкарват - с добър успех, с добро поведение, с къщна работа... Така ще си знаят, че ако нямат пари сами са си виновни и на себе си да се сърдят. Винаги може да се направи някакъв договор изгоден и за двете страни.

# 14
 • в мъжки прегръдки
 • Мнения: 3 546
Сина ми е на 14 и половина. На ден му давам по 2 лева. Разумен е и ако поиска повече ще му дам без проблем защото знам че няма да ги похарчи за глупости. Досега не е поискал даже спестява от тези. Има карта за градския транспорт. Телефона му зареждам веднъж - два пъти годишно с 20-30 лв. За събота и неделя му давам отделно пари защото ходи на състезания по математика и му трябват за таксите а после ходи да се черпи с приятели. Ако поиска за книга или нещо друго му давам без проблем.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт