Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 046
Инспирирана от темата на Кросамая (надявам се, че правилно съм ви написала ника Laughing), се запитах дали е нужно (разбирай пожелателно) в едно неформално общество, като нашето, да се използва учтивата форма, дали е нужно да приемем етикета на руските форуми и начин на общуване, където това е естествено и задължително или пък вече се поразчупихме и поамериканчихме, и смятаме, че спокойно можем да преминем на "Ти" пет минути след началото на запознанството ни.
Не говоря за липсата на възпитание и фамилиарниченето на младите момичета сервитьорки например.
Също така аз не смятам, че белите коси сами по себе си заслужават уважение. Предполага се, че човекът който ги притежава е мъдър и знаещ. Но, съм против да се приема, че само и само заради достигната физическа възраст, някой има право на уважение, като даденост.
Уважавам всеки, който е мъдър, добър и умен, независимо от възраста.
Казвам го, защото аз принадлежа към едно друго поколение, което отрича голяма част от така наречените old school (старата генерация, класа) порядки, но и все още зачита нормалните правила за поведение, за разлика от поколението след мен.
За справка, на 26 съм.

# 1
 • Мнения: 495
според мен специално във форума няма проблем да си говорим на "ти"
ноооо, ако някой толкова настоява, може да се обръща към мен на "Ви" Simple Smile

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 648
Не говоря за липсата на възпитание и фамилиарниченето на младите момичета сервитьорки например.

Това със сервитьорките ми е непоносимо, точно с тях мисля е редно да си говорим на вие, много ми е дебелашко като вземат да ми се обясняват като на "първа дружка", редно е според мен по друг начин да постигат любезност!
Мисля, че неофициалното "ти" сближава и намалява дистанцията, особено тук във форума, но не мога да си представя да разговарям така с мой бивш преподавател, учител или човек, който не си знае броя научни титли Naughty
На "вие" се обръщам и към служителите в различни институции и учреждения Peace

# 3
 • София
 • Мнения: 1 493
Аз съм свикнала да говоря на "Вие" с непознати или малко познати хора, но странното е, че във форума много лесно минавам на "Ти" ! Почти всички ви чувствам като стари , добри познати, но съм убедена, че при нормална среща на живо , пак ще ползвам "Вие" !

# 4
 • София
 • Мнения: 3 447
Приемам говоренето на "ти" в общества, в които се предполага, че всички са равнопоставени - като Форума. Руският вариант не ми допада, звучи ми излишно префърцунено.
Но когато отношенията не са равнопоставени - като в случая "клиент-обслужващ персонал" - не го приемам. Не мога да говоря на "ти" и с бившите си учители - дори и да са само 5-6 години по-големи от мен. По институции и с непознати на улицата - на "Вие". Общо взето, държа си на официалните обръщения, не обичам фамилиарниченето.

# 5
 • Ямбол
 • Мнения: 22 821
Използвам "Ви" много често към непознати, малко познати, високопоставени(шеф, зам. шеф, преподавател). Спомних си как учителят ни по химия се обръщаше към нас(учениците) на "Вие" - българин от турски произход. Звучеше някак дистанцирано, но и вдъхваше респект и същевременно уважение.

# 6
 • зад парка
 • Мнения: 1 576
Използвам учтивата форма "Вие" в разговори с партньори от други фирми, в кореспонденция, в заведения, с лекари; много често държа на нея и продължавам да я използвам упорито.
Формата "Ти" използвам във фирмата ни, когато ме запознават приятели с други хора и във форума.

# 7
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 526
Във форума думата познанства не е много на място. Повечето момичета изобщо не се познаваме. Това е виртуален свят, в който никовете нямат лица, нямаме тяло и образ - само ник и мнения. В такъв случай обръщението Ви е ненужно. За онези, които се познават - също.
Реалният живот е съвсем друго нещо и официалните обръщения са задължителни и са проява на добро възпитание. И не съм съгласна, че се отнасят само за мъдри, добри и умни хора, а за всички - акт на уважение първо към самият теб. Когато давам на просяци и клошари пари или храна, също се обръщам към тях на Ви.

# 8
 • Мнения: 6 167
харесва ми обръщението Вие с непознати хора.
така съм възпитана и гледам да следвам възпитанието си.

Във форума не виждам как ще стане, при положение, че обсъждаме какви ли не интимни неща. освен това мисля, че в интернет пространството хората намират много бързо път едни към други, в жив контакт не биха се отпуснали толкова бързо.

искам да кажа, че във форума обръщението би следвало да е 'ти'

# 9
 • Мнения: 1 046
И не съм съгласна, че се отнасят само за мъдри, добри и умни хора, а за всички - акт на уважение първо към самият теб. Когато давам на просяци и клошари пари или храна, също се обръщам към тях на Ви.
Блонди, не си ме разбрала, аз поставих няколко въпроса, и моля за извинение, ако не съм го направила достатъчно ясно.
Нямам в предвид буквалния прочит на въпроса, как следва да се обръщаме към околните ни. Въпросът ми е за разликите във възпитанието и в начина, по който възприемаме околния свят. Руснаците имат исторически обоснована причина да поддържат този етикет. Това не е празнодумство, зад него седят стотици години култивация. При нас, това което се е зародило след Освобождението, се е загубило от годините на комунизма. Не ме разбирайте погрешно, тук не става за политически строй, а за строя на обществото и на ценностната ни система.
Защо 35-годишните имат една представа, за това как следва да се държиш в обществото, защо 25-друга, а да не говорим за 15-годишните, които според мен се делят на две течения: тези, които извършват ренесанс в развитието на своето поколение и тези, които не познават друга форма на общуване освен "Ти".
И малко позакъсняло, искам да кажа, че ако майка ми се я възпитавали да уважава по-възрастните, то аз не уважавам даден човек само защото е стар.

# 10
 • Мнения: 3 424
Аз се стряскам, като съм си в БГ, и като таксиметровите шофьори
ми говорят, като че сме първи приятели. Сервитьорки не съм заслушвала.
На "вие" говоря с непознати, когато водя формални разговори,
и очаквам същото. Но, като съм на купон, не мога да заговоря
хората до мен на "вие". Ако ще и да са Сергей и Елена.

# 11
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 526
Разбирам те. Според мен все пак всичко опира не до стара и нова генерация, а просто до начин на възпитание. Факт е, че сега 15-20 годишните като цяло са просто един малък ужас. Като цяло казвам, другото са изключения. За това вина според мен имат единствено и само родителите. А тези родители все пак не са на 20 години... така че се завъртаме в един порочен кръг, който увлича все повече и повече. За съжаление  Sad
В България куцат ужасно много неща и всичко е навързано. Като вземеш учтивост, възпитание, елементарно уважение към околоните... Не може майки с деца да сядат в градинките, да пият кафе, да ядат и всичко да хвърлят долу на земята до пейката, а кошчето е точно на 50см от тях. И за какво възпитание тепърва ще говорим за тези техни деца, като майките им са далече от куп нормални неща, които са по принцип елементарни за едно общество. Малко се отклоних, но исках да кажа как всичко е свързано по някакъв начин. Не може да си хвърляш боклуците на земята, все едно си сам в гората и същевременно да си възпитан и уважаващ околните и да говориш на Вие. Как уважаваш следващите, които ще седнат на тази пейка след теб? И много още примери мога да дам, но всички си ги знаем.

# 12
 • Мнения: 495
ок, сега ще се изкажа супер сериозно
възпитана съм да говоря ни "Вие" с по-възрастни
това ми е така набито в главата, че не мога да превъзмогна себе си и да си изкълча езика...
като възпитанието ми включва не само използването на учтивата форма на обръщение, но и изобщо презумпцията, че щом човекът срещу мен е по-възрастен, значи е по-мъдър
това ЗНАМ, че НЕ е така, дори понякога се ядосвам на себе си, защото не всички хора заслужават учтиво отношение, за жалост
но...., не мога да превъзмогна себе си

# 13
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 526
защото не всички хора заслужават учтиво отношение

Заслужават, заслужават, пак да се повторя - това е уважение първо към самата теб. Не е нужно да падаш до нивото на такива  Peace

Ябълката ти е невероятна  Hug

# 14
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 182
Неприятно ми става, когато непознати ми говорят на "ти". Изключвам ситуации, в които ме взимат за доста по-млада (щот' ми е приятно  Laughing).
Обръщам се към непознати с "Вие". Опитвам се да уча и сина си на това, засега той доста бърка формите, но му е простено.
При запознанство със съфорумци говоря на "ти", защото вече сме уточнили формата. Да си знаете, че иде среща.  Party

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт