Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
1-14 от 942 отговора

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
                            БОЛЯРСКА ПИТКА

                              
 1/2 ч.ч. олио, около 1кг. брашно; 4 бр. яйца; 1с.л. сол; 1с.л. захар; 1 пакет суха мая; 400мл. хладка вода, 1/4ч.л. сода разбита в 2с.л. кисело мляко; 100гр, препържено масло.
 Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата(единият жълтък се отделя за намазване на питката).
 Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
 Всяка топка се разточва на кора около 40-45см.Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква.Поставя се в тава намазана с  мазнина навита като охлюв.Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса.Пече се около 25-30мин, като фурната накрая се намалява на 150-170градуса.Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа.
    Питката е много лесна и страшно вкусна.Като козуначена е.Колкото повече стои, толкова по-хубава става.На мен опита от снимката ми е първи, хем не мога да точа кори.Тъй, че по неопитните да не се притесняват.Искренно се надявам да ви хареса Hug

 източник:Бон Апети
« Последна редакция: сб, 09 яну 2010, 15:59 от Биляна »
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Страхотна е! Hug
Ще се пробва задължително!  bouquet
Цитирай


Мнения: 5 768
Благодаря за рецептата!Страхотно изглежда!Още днес може би ще я замеся. Smile
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
УАУ  Shocked Shocked Shocked

Изглежда страхотно. За РД на Христофор ще смая гостите с една такава (ако стане).
Цитирай

София

Мнения: 19 763
Непременно ще се опитам да я направя, защото съм начинаеща по отношение на питките.
Благодаря ти   bouquet
Цитирай


Мнения: 8 581
Това ми е любимата питка, защото не се втасва по сто пъти, лесна е и много вкусна. И винаги се получава. И като я занеса някъде, такава една бухнала и красива, веднага ме обявяват за майсторка. Very Happy Не че съм чак такава, но питката наистина е много добра. Понякога и ръся и сирене, след като намажа с маслото, става нещо като тутманик. Ама какъъъв!!! Embarassed Опитайте я непременно. Хубаво, че Биляна е дала рецептата.
Цитирай
Хубаво, че Биляна е дала рецептата.

Тя е от месец февруари тази година на Желязка Иванова, хотел-ресторант "Боровец" -22/2/2006
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=2436
Продукти:
1 кг брашно
400 мл вода
60-70 г краве масло за намазване
50 г мая
4 яйца
1 с. л. захар
1 с. л. сол

Приготвяне:
1. Маята се смесва със захарта и солта, наливат се 400 мл вода, след което се слагат трите яйца и белтъкът на четвъртото. Постепенно се сипва брашното, омесва се тесто и се оставя да втаса за 15 минути.
2. Втасалото тесто се разделя на четири парчета, които се омесват допълнително. Всяко парче се разточва на тънка питка. Питките се слагат една върху друга, като всяка се намазва с масло. Поставят се в намазнена тава.
3. Питките се навиват на руло. Рулото се усуква, оформя се като "охлюв", покрива се с влажна кърпа и се оставя да втаса за 1 час в намаслената тава. След това се намазва с жълтък и се оставя да втаса отново.
4. Питата се поставя в предварително загрята до температура 200 градуса фурна и се пече до готовност.
Хубаво е, че Билянчето се е справила толкова добре и питката е страхотна. Браво!

Цитирай


Мнения: 5 768
Едва днес успях да я направя-ето:

 
Билянче,благодаря   bouquet
Цитирай


Мнения: 1 794
И аз я направих днес. Наистина е много вкусна. Сложих вътре кашкавал и стана екстра. Ето да я покажа как изглежда /снимката е доста голяма, за което се извинявам/.

Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Трепетно си събирам продуктите, запретвам ръкави и започвам - пресявам, омесвам, меся. От трепет забравям да сложа водата. Тестото твърдо, маята - малко. Трепетно чакам да ватаса - дръжки. С трепет хвърлям питка номер едно. Приготвям продукти номер 2, слагам водата като първа и забравям този път олиото. Втасва, но без олио. Хвърлих и питка номер две. Замесих трета и си обещах, че ще е последна. Нищо не забравих, само дето ми бяха свършили яйцата. Закупих на бегом и все пак се смили и стана. От радост забравих да я снимам, но бебоците на гостито ядоха, както и гостите и стана наистина невероятна.  Love
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
Радвам се, че ви е харесала!Страхотни снимки Hug
 Блонди, моля те следващия път като правиш нещо с тесто мъжа ти да те снима с камера FlutterЩе натрупаш състояние за отрицателно време Mr. GreenДобре, че накрая и брашното не си забравила да сложиш и че питката е станала  bouquet
Цитирай


Мнения: 1 393
Биляна, супер изглежда тая твоя питка, браво!

Аз не се наемам (поне засега  Wink), на такива подвизи, но ще си я bookmark-на тази твоя рецепта, да я имам, ако ми се наложи. Мерси!   chef   bouquet
Цитирай


Мнения: 4 307
Това е една от малкото рецепти, която съм научила от майка ми 1 към 1. Само че аз я правя на розички, т.е. когато наложа разточените на кори топки една върху друга ги завивам на руло и го нарязвам на филийки. След това редя "филийките" в тава и резултата е този:

http://images08.snimka.bg/000845873-big.jpg
Блонди, душице все едно за себе си чета.....сълзи ми излязоха от умиление чак Embarassed Hug  Hug
« Последна редакция: нд, 24 юни 2007, 12:33 от Morena »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Леле, Рокси, и аз се просълзих от твойта питка. Ама от яд и завист...  Twisted Evil Шегувам се, не е така, страхотна е, идеята за розичките е страхотна, изглежда още по-красива.   bouquet
Цитирай

Cтраната на лалетата...

Мнения: 7 914
Това е една от малкото рецепти, която съм научила от майка ми 1 към 1. Само че аз я правя на розички, т.е. когато наложа разточените на кори топки една върху друга ги завивам на руло и го нарязвам на филийки. След това редя "филийките" в тава и резултата е този:

http://images08.snimka.bg/000845873-big.jpg
Блонди, душице все едно за себе си чета.....сълзи ми излязоха от умиление чак Embarassed Hug  Hug

 А дали ще стане да се сложи и сиренце между разточените блатове? newsm78
« Последна редакция: нд, 24 юни 2007, 12:34 от Morena »
Цитирай
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
1-14 от 942 отговора