Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 авг. 2006, 21:28 ч.

Коя банка избрахте да съхраните стволови клетки?

 • 13 506
 • 34
 •   1
Отговори
# 15
 • DE
 • Мнения: 7 664
И ние избрахме Крио-сейф. Надявам се да останем доволни.

# 16
 • София
 • Мнения: 564
Bobeto, само да те коригирам че оставащата сума е 2600 лв, а не 2400 лв (предполагам техническа грешка  Wink ).

Абсолютно техническа грешка  ooooh! то нали писах, писах..  Laughing

та 400 лв. при подписването +
2 600 лв. след съхранението - за 20 години
 ( а не 1500 евро както четох малко по-нагоре)

Дано наистина никога не ни се налага!!  Praynig

# 17
 • София-Люлин
 • Мнения: 592
Благодаря ви момичета за точната информация.И наистина дано не се наложи на никоя от нас да се възползва от тази си инвестиция.
Колко преди термина или раждането трябва да се подпише договора ( 2 седмици ли бяха )?

Поздрави

# 18
 • София
 • Мнения: 564
Колко преди термина или раждането трябва да се подпише договора ( 2 седмици ли бяха )?

Както си решите, но е добре да не чакате да са по-малко от 2 седмици преди термин. Може да отидете и по-рано, примерно месец, за да сте по-спокойни Simple Smile

Успех  Peace

# 19
 • София-Люлин
 • Мнения: 592
Успех и на теб и леко раждане ! Желая ти едно прекрасно бебче !
Ще чакаме и вести,как е минало всичко.
Засега много поздрави и много целувки

# 20
 • София
 • Мнения: 113
Здравейте!

Следя с интерес всяка публикация по темата, защото обмислям да съхраня стволови клетки на бебето. Прочетох доста положители отзиви за Cryo-Saveр хд всъщност това, което ме притеснява е по отношение на отговорността на фирма Шейново 2005 като посредник при транспортирането на клетките до Белгия. Това съгласие, което трябва да подпишем почти напълно ги освобождава от каквато и отговорност при евентуална грешка (като изключим, че в този случай няма да се дължи останалата сума) и е по-скоро документ, с който те си "измиват ръцете" при евентуална издънка.

Buba, моля те за повечко информация за това как се осъществява обратна връзка с родителите след като е взета кръвта при раждане, освен сертификата, който ти изпращат, по друг начин кореспондират ли с теб от лабораторията?

Предварително благодаря!

# 21
 • Мнения: 7 701
Здравейте  Simple Smile
Имам 2 въпроса за съхраняването на стволови клетки:
1. Може ли да се направи това, ако раждането не е в София?
2. Освен сумата от 3000 лв. плаща ли се нещо всяка година или това е еднократно за следващите 20 години?

# 22
 • София-Люлин
 • Мнения: 592
Здравейте  Simple Smile
Имам 2 въпроса за съхраняването на стволови клетки:
1. Може ли да се направи това, ако раждането не е в София?
2. Освен сумата от 3000 лв. плаща ли се нещо всяка година или това е еднократно за следващите 20 години?
Да може да се направи навсякъде в Б-я и независимо от раждането.Нищо повече не се плаща.

Какво става с Bobeto,дали е родила ,всичко наред ли е минало ( по отношение ) на взимането на материала.
Аз живот и здраве другия месец трябва да се обадя и да подвисвам договора.При мен секциото ще е м/у 20 -30 декември.

Има ли мами вече с успешно съхранение на клетки ,да разкажат по подробно,кога са доплатили 2600 ?
Zmeycho  ти сигурно си имала предвид Бобето а не мен?
Поздрави

# 23
 • в мъжки прегръдки
 • Мнения: 3 546
Аз имам едно питане по въпроса. Ако не дай си боже се наложи да се използват, къде може да се направи подобна и колко ще струва? Не съм сигурна дали може изобщо в БГ да се направи подбна операция.

# 24
 • Мнения: 292
Аз съхраних стволови клетки на дъщеря си. Тя се роди в началото на януари. Щастлива съм, че го направих и съжелявам, че когато раждах сина си нямаше такава възможност. Но при братя и сестри принципната съвместимост е над 90% (да не дава Господ да се наложи!).

Съхраних ги в св.Лазар. Това е единствената лицензирана банка!!!! Това трябва много ясно да се подчертае!!! Имат собствена лаборатория, в която ги обработват и съхраняват. По всяко време можеш да провериш състоянието ми и всичко е много прозрачно. Докторката, която се занимава с обработката и съхраняването има дългогодишна практика в тази област, работи и държавната болница по детска хематология и трансфузиология и дълги години е специализрала в чужбина. Освен това няма значение как ще се ражда-нормално или секцио, както и къде точно раждаш, може в друга болница или друг град. Техният екип идва, свършва си работата и ги замразява. Малко преди да родя имаха такъв случай във Варна.

Това е невероятна инвестиция за здравето на децата ти. Най-доброто, което един родител може да направи. Науката се развива и тепърва ще се откриват приложения на клетките за лечение на нелечими в момента болести. Знам, че днес успешно се прилагат при левкимия, диабет, инфаркт. Мисля, че в България единствената банка, която отпуска кредит за съхраняване на стволови клетки е РайфаизенБанк. В някои държави в Европа това се е превърнало в стандарт. А и реално погледнато, вместо един родител да тегли всевъзможни кредите за коли, апартаменти, почивки и куп второстепенни неща, не е ли по-далновидно да го направи, за да  презастрахова децата си с тази процедура?

Не помня колко точно ми излезе процедурата и каква е годишната такса, но който се интересува мога да се разровя за договора и да напиша конкретно.

# 25
Извинете, малко съм неинформирана.По кое времв се вземат стволови клетки-май само при раждане-от пъпната връв-нали?Простете за невежеството!

# 26
 • София-Люлин
 • Мнения: 592
Да точно така те се извличат от пъпната връв при самото раждане.

Аз пак да попитам някой знае ли нещо за Bobeto,да разкаже.Тя може би е най прясната,която е сключила договор с Крио Сейф.

# 27
 • София
 • Мнения: 113
Zmeycho  ти сигурно си имала предвид Бобето а не мен?
Поздрави

Съжалявам,
грешка!  Embarassed

Но имам новини по темата. Става въпрос за МБАЛ Св. София, тази на д-р Мазнейкова. Те също вече имат банка за съхранение на клетки. Стартирала е съвсем наскоро и още няма лиценз от Изпълнителната агенция по трансплантациите (Св. лазар са единствените, които имат!), но са подали документи и се надяват до края на годината да получат. Всъщност доколко този лиценз има някаква стойност е друг въпрос, тъй като се издава еднократно и е за неопределен срок!

Вчера бях на среща с техния биолог, който беше много отзивчив да ми каже за някои моменти, които ги няма в рекламните брошури.

1. Количеството кръв, което се взима от пъпната връв е в порядъка на 80-100 мл. Повече няма откъде да се вземе. Така, че писанията за 250-300 мл. май са въздух под налягане. Обясни ми, че при орбаботката на кръвта се изолират еретроцитите (доколкото е възможно) и по този начин количеството на пробата за съхранение се редуцира до около 15-20мл. Разбира се, в него има висока концентрация на стволови клетки! Това количество се разреда с някакви крио вещества и се получават около 25-30мл., което всъщност е количеството кръв, която се замразява.

2. При евентуална нужда за трансплантация (не дай си Боже!) необходимото количество се определя пропорционално на теглото на реципиента. Споменатото по-горе количество замразена кръв, според него, би било достатъчно за около 10-годишно дете. При това всичко зависи от вида на заболяването. Това донякъде обяснява мненията, че клетките са годни само 10 години.

3. При самото замръзяване, преминавайке през определени темперятурни нива, част от стволовите клетки в пробата загиват. Това допълнително намалява тяхното количество при нужда.

4. След замръзяване всякякви функции на клетките се преустановяват, което означава, че клетките биха били годни след неопределен период от време. Въпросът е, доколко ще са достатъчни количествено.

5. При анализа на взетата от пъпната връв кръв е много важно да знаете какъв е % на съдържание на стволови клетки. Ако е под 20% е неоправдано да съхранявате, тъй като количеството е недостатъчно дори за най-проста операция. Това е важно, доколкото някой може да се опита да ви (ни) убеди, че все пак пробата е ОК и да си вземе паричките!

Иначе, съхранението в Св. София струва 3000 лв., платими авансово. Това е сумата за първите 3 години. След това в договора пише, че се заплащат по 120 евро годишна такса за съхранение.
Договорът, който се подписва не е съвършен, но останах с впечатлението, че все още проявяват гъвкавост, тъй като сега стартират. Например, в договорът не е посочено какво става, ако пробата се окаже негодна по някаква причина - чия е отговорността, възстановява ли се сумата, каква част от нея се възстановява и т.н.

Дано съм била полезна на всички, които като мен все още не са взели решение Confused

# 28
 • София-Люлин
 • Мнения: 592
Да наистина много интересна информация.Това за количеството на клетки и теглото на пациента съм го чела някъде и другаде,но не си спомням какъв беше коментара на Крио Сейф.
За клиниката на Мазнейкова не знаех,че и те вече имат банка,но така или иначе аз се отказах да раждам там и няма да се възползвам от тяхната услуга.В Крио Сейф поне това звучи по добре,че първо внасяш 400 лв и едва след като се установи ,че замразяването е успешно се доплащат 2600.
Абе незнам,моля,се никога да не се налага да се възползваме от тази инвестиция,но пък се моля и ако се наложи да не се окаже ,че е поредната ЛЪЖА и Измама( в нашата държава -всичко е възможно)
Поздрави и пишете пак ако нещо ново разберете.

# 29
 • Мнения: 1 668
Привет! Аз съм замръзила стволови клетки в крио сейф на сина си и съм супер доволна от тях. Даже си загубих сертификата и в момента се занимават да ми вадят нов. Това за единствената лицензирана клиника свети лазар дето го е писала Ais е пълна простотия, по простата причина че това е материал за автотрансплантация - тоест не е необходимо лицензиране. Иначе за операциите от крио сейф твърдят, че вече има 7 такива операции със замразени стволови клетки. В БГ също се правят такива операции - едната беше на едно детенце с таласемия, а другата на едно парализирано момиче вследствие катастрофа, но сигурно има и още за които не съм разбрала... Иначе 2600 ме накараха да внеса до 10 дни след като ми казаха, че пробата ми е ок... Сори, може и да се повтаря инфото, че не успях да прочета всички коментари, а само последните 5-6, но исках да съм полезна.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт