Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 авг. 2006, 23:05 ч.

Майчинство в чужбина

 • 1 393
 • 21
 •   1
Отговори
До миналия месец получавах майчинство, но взеха, че ме съкратиха от работа. Не че са ми толкова важни тези пари, ама все пак внасях осем години осигуровки. Сега изпращам свекърва ми да  проверява и от никъде, нищо... Социалните викат отидете в НОИ, а НОИ я изпращат в социални грижи. Има ли някой в подобна ситуация и знаете ли кой трябва да изплаща майчинството на съкратените майки?

# 1
 • в шоки-land
 • Мнения: 3 763
3а коя страна става вьпрос?
навсякьде 3аконите са ра3лични...моя приятелка я ськратиха след и3тичане на 3-месечното майчинство, не3ависимо че е самотна майка, и тя нищо не може да направи Rolling Eyes.....това е 3а Швейцария, което мога да ти кажа, че се е случило на бли3ьк до мен човек....не 3нам обаче 3астраховката й каква е, какьв е бил договорьт, който е подписала при 3апочване на работа...много неща са от 3начение.....

# 2
 • USA
 • Мнения: 7 091
Щом става въпрос за НОИ, значи става въпрос за БГ, така ли?
Щом става въпрос за БГ не разбирам как са те "съкратили"? Сега си в чужбина и си се водела фиктивно на работа или какво? Ако е така, колко време си получавала досега майчински? От Социалните майчинството е 1 година, като за всеки 6 месеца се предоставят доходите на член от семейство.
Въобще много ти е объркан въпроса, внеси малко яснота за да можем да ти отговорим.

# 3
 • в шоки-land
 • Мнения: 3 763
и3общо не "3агрях", че НОИ е само в БГ ooooh! Embarassed

# 4
 • Мнения: 4 364

Когато работиш, фирмата тегли парите от НОИ а ти като осигурена във фирмата-теглиш майчинството чрез нея, но сега, когато си "съкратена", може би в Социалните служби трябва да се отиде.
Може би трябва да погледнеш ЗСПД-закон за семейните помощи за деца и правилника за прилагане на ЗСПД.

Няма да коментирам как намирам това, да живееш в чужбина и да точиш майчинство от България... Confused Shocked

# 5
 • USA
 • Мнения: 7 091
Когато работиш, фирмата тегли парите от НОИ а ти като осигурена във фирмата-теглиш майчинството чрез нея, но сега, когато си "съкратена", може би в Социалните служби трябва да се отиде.
Може би трябва да погледнеш ЗСПД-закон за семейните помощи за деца и правилника за прилагане на ЗСПД.
Няма да коментирам как намирам това, да живееш в чужбина и да точиш майчинство от България... Confused Shocked
Ако наистина случая е така, както го тълкуваме аз си мисля, че ако се " оплаче че е съкратена" ( защото по закон трябва да търси отговорност на фирмата, която я е съкратила) ще я хванат че е в чужбина и ще я накарат да върне майчинските. Ама всеки си носи риска..

# 6
Не разбирам какъв е проблема да живея в чужбина и да вземем майчинство в България след като съм български гражданин и отглеждам българско дете.  А освен това като съм в чужбина не значи, че ще остана тук, пък дори и да остана това си е моя работа. А това, че могат да ме разберат, че съм вземала майчинство не ме плаши, защото няма нищо наезаконно в това, писах, че съм внасяла 8 години осигуровки затова, нали??? А освен това ми се струва глупаво да напускам работа след като съм в майчинство и възнамерявам да си гледам детето. Като се върна какво ще правя, а? Да търся нова работа може би, то това и ще стане, но не по мое желание. Благодаря ви, много ми помогнахте, освен че успях да се ядосам друго не постигнах. Ще си направя официално запитване до НОИ.

# 7
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 780
Аз също доколкото зная, законът не изисква майката да живее и отглежда детето си в БГ за ползване на майчинство. Ако става въпос за еднократната помощ, да! - там има изрично изискване детето да се отглежда в БГ (макар че в стари теми е ставало ясно, че доста чужбински мами са получили въпросните пари.. по всяка вероярност поради недостатъчна осведоменост на служителите). Но еднократната помощ са пари за отглеждане на детето и затова има резон да има такова изискване.
Така нареченото "майчинство" е всъщност "платен/непалтен отпуск за отглеждане на малко дете". То е отпуск за майката и един вид обезщетение за това, че не може да ходи на работа и къде тя ще го прекара държавата не може да и налага. Много е подобно на болничните, които са също вид обезщетение. Законът дори регламентира случаите, когато майката е в чужбина бременна, посочвайки какъв е реда и какви са необходимите документи, които тя трябва да изпрати от чужбина, за да може да получи в БГ болничен за бременност и раждане. Така че не виждам с какво Vanya101 е нарушила закона. По-скоро е редно да си търси правата.. аз недоумявам как са я съкратили при положение, че е по майчинство!

# 8
 • Bristol
 • Мнения: 7 143
mili46, добре си внесла разяснения!
Майчинството не зависи от това къде живееш, а дали си плащал осигуровките си преди да родиш. Само детските се определят от това дали живееш постоянно в Родината. Тази ситуация е от много години  Thinking Аз шеста година съм извън страната и тогава беше така. Имах приятелка, която преди мен се изнесе в чужбина с бебока и си получаваше майчинство за детето, а като роди второто продължи и за второто. До последно преди да роди си работи легално, на постояннен договор в България, плащаше данъци и осигуровки всеки месец.
Моля, не се нахвърляйте така без да знаете какви са законите. Интелигентните хора отстояват правата си!
Ваня, а нали в Бг имаше закон, според който до навършване на 3 години на детето нямат право да те съкращават  Thinking

# 9
 • Israel
 • Мнения: 1 366
. - за да няма засегнати и обидени.

Последна редакция: ср, 23 авг 2006, 15:03 от maikata

# 10
 • Bristol
 • Мнения: 7 143
Ох, момичета, защо не четете!!! Плащала си е осигуровките и е имала договор за работа! Много грозна стана темата! Кой прочел, кой недочел, кой има или няма инфо, но да начешем клавиатурите!
Да не ви попита нещо човек! Аз ако бях на мястото на това момиче повече не бих писала, явно не сте запознати със законите в Родината си!

Последна редакция: ср, 23 авг 2006, 12:32 от м_е_р_и

# 11
 • Israel
 • Мнения: 1 366
Ок, моля за извинение. И ни най-малко съм имала предвид да отблъсквам чието и да е присъствие или да обидя. Всеки действа според разбиранията си и съвестта. Пак моля да ми бъде простено невежеството.

# 12
 • по пътеката
 • Мнения: 3 107
на мене пък ми казаха то4но обратното, 4е май4инските, ако не си в бг не можеш да ги вземеш, ако не отглежда( детето в бг, независимо, 4е в другата страна такава опция няма и не се плаща на майката нищо. но казаха само помощта мога да си взема, полага се при условие таткото да дойте да се представи до 3 г след раждането! не знам какво е това разли4но тълкуване на закон, но се отказах да се боря с тях ! никой не знае на какво имаш право в такива особени ситуации изглежда и действат на принципа на прекарването!

# 13
 • UK/София
 • Мнения: 7 670
Аз живея в чужбина и си взимам майчинството в БГ!Тези думи  "да си точи майчинство от БГ и да дърпа жълти стотинки" звучи адски грозно NaughtyТрябва да се чувствам като престъпница ли?Работила съм, взимам си ги!Дали в момента съм тук, или в БГ май няма разлика.Даже преди месец си взех и еднократната помощ за раждане!
 Vanya101 , би трябвало да ги изплащат от НОИ, но не съм сигурна.Аз се обаждах в Министерството на труда и соц. грижи.Попаднах на много свястна жена и ми обясни всичко което ме интересуваше.Според мен нямат право да те съкратят.ето линк на Министерството, обади се лично и попитай!

# 14
 • Boston, MA
 • Мнения: 3 058
За мен не е въпрос на законова уредба, а на лично усещане.
Но то затова е лично...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт