Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 6 737
Не знам от къде да започна...Ревах като магаре днес 1 час, ревах от безпомощност, яд и отчаяние в едно.
Ще се опитам да разкажа на кратко, а вие ме осъдете или одобрете?!
Трябва ми един документ който се издава от НАП (национална агенция по приходите), че не дължа никакви данъци на държавата.
Подадох молба и като отидох да взема документа ми излязоха, както и очаквах, неплатени здравни осигуровки от създраването на реформата до 2003 година.По него време бях в чужбина.Личен лекар съм записала през юли 2004 година чак.
Та, питам какъв е реда сега и ми се обясни следното:
Отиваш в НЗОК ( #2gunfire ) и искаш да ти издадат служебна бележка на която да пише кога за първи път си записала личен лекар.Ако е след датата на дължимите суми - ще ги изчистим и готово!
Отидох в НЗОК.Първо една безхаберна служителка, която би трябвало да насочва хората кой за къде е, ми съобщи, че щом личният ми лекар е в Ботевград, трябва да отида в здравната каса там за тази бележка.
Задействам се в Ботевград, ноооооо.....ми ооказа се, че няма такова нещо.Този документ се издава на същото място от което ме върнаха  Shocked
Връщам се обратно, чакам чинно да свърши обедната почивка.Обаче ми обясняват любезно, че
1.Този документ се изисква служебно от НАП.(отнема около месец  #Crazy)
2.Ако искам аз да си го взема , трябва да напиша молба до шефа на НЗОК с обяснение за какво ми трябва, за къде и т.н. и пак се чака не знам си колко време.
Е тук вече се разревах, ама като магаре хълцах от яд и безпомощност.
Връщам се в НАП при същият господин за да го помоля да пуска по служебен път.Той любезно ми обясни, че ще отнеме повече от месец и дори ми показа чакащи такива като мен (молби).
На всичкото отгоре пропуснал да ми кажа, че трябва документ от паспортно където да има по дати влизанията и излизанията ми от страната.Това отнема още 1 седмица  Shocked

В крайна сметка намерих човек, който обеща срещу съответна сума да ми оправи осигуровките!Аз се съгласих и дадох парите.Което си е чиста КОРУПЦИЯ от където и да погледнеш.
До кога, питам, ще се получава така?До кога ЗАКОНИТЕ в страната ни ще предразполагат самата корупция и мога ли да направя нещо?
Трябва ли заради една служебна бележка в която пише, че съм записала личен лекар еди кой си, на дата еди коя си да чакам 1 месец???
Меко казано съм бясна и в  момента ми се иска да застана в НАП ли, в НЗОК ли с една картечница и да стрелям на месо  Close

Последна редакция: чт, 24 авг 2006, 17:17 от Дамаянти

# 1
 • Мнения: 14 961
Стреляй!  Mr. Green
Ама първо мини през Народното събрание...  Wink

# 2
 • София
 • Мнения: 6 737
Никой нищо ли няма да каже?Сблъсквали ли сте се с такива неща?
Спомням си една тема в клюкарника...май всички бяха против и всички бяха писали, че подкупи не дават.Май само аз съм така  newsm78
Сигурно грешката е моя  Thinking

# 3
 • Мнения: 9 990
О, не си само ти, спокойно Wink
Наскоро ми се наложи по имотни дела да изисквам и събирам една документация-побелях.На едно гише сме стояли цял ден.А ставаше въпрос много спешно да се действа.Когато на финала се осмелих и попитах колко струва услугата "по-адекватно и в срок да стане" всичко ми бе отговорено-до миналата седмица струваше 50лв, сега имаме камера Confused
Значи-до миналата седмица 50% от такива като мен са давали по 50 лв за да излезнат от ситуацията...щото иначе губят много повече... Confused

# 4
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
След като има толкова хора, които печелят добри пари от такива неуредици, след като няма наказание за тях, не мисля, че нещо ще се промени. На всичкото отгоре са си изградили една невероятна мрежа.  #Cussing out

# 5
 • Варна
 • Мнения: 253
И ние сме давали на много места,но като виждаш,че няма друг начин Money.Докато не ни оправят законите няма да спре и корупцията.   Angry Angry no

Последна редакция: чт, 24 авг 2006, 18:59 от toni_n

# 6
 • София
 • Мнения: 30
Че в България царува беззаконието- това е факт.
Но да ви кажа моя случай. Трябваше да оперират свекърва ми в едно държавно болнично заведение. Още с настаняването и разбрахме, че повечето пациентки, от благодарност, давали на лекарите пари. Мнението ми по този въпрос е, че корупцията така сами си я правим.
Нашият лекар не взе и стотинка.
Ужасена бях обаче, че сестрите и санитарките явно се мислят за нещо повече от лекарите. За грижите, влизащи им в длъжностната характеристика трябваше да се носят ежедневно сок-чета, бонбони, сладкиши. Дори една от оперираните каза на свекърва ми да си носи 10лева в реанимация ако иска да и слагат обезболяващи.
Можете ли да си представите.
Е това е накратко.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 4 116
За щастие на мен почти не ми се налага да се занимавам с държавната администрация, най- много документите за детските да подам и ми се вижда кошмарно да вися на опашка с децата, а за такова обикаляне насам натам из София не ми се мисли... Вероятно за да си спестя нерви и време бих дала пари. Който не иска да има корупция нека да открие проблемните пера и да направят така, че всичко да работи бързо и ефикасно и да няма нужда от даване на подкупи.
Ивче, не се тормози толкова, нервите не се връщат. Пък и никой няма право да те осъжда за това, което си направила.

# 8
 • Мнения: 7 360
Винаги ме е било страх от чиновници.Че няма да съм в точното време,с точната бележка в ръка,че някой печат или заветен подпис ще липсва и ще ме направят на маймуна,докато го изнамеря.Чиновникът е най-непоклатимата институция,има си работно време,задължителна почивка,само не и задължението да си уплътнява времето с работа.Ей това е.Само като си спомня какви емоции ми донесе записването в Университета и как ме върнаха да пропътувам 200 км. за една бележка ми се изправя косата.И всичко е така измислено,че да подпомага корупцията.
Дамаянти,не мога да направя нищо друго освен да ти съчувствам.

# 9
 • София
 • Мнения: 6 737
Мисля си за друго.Представете си, че си има държавни такси, от където средствата ще отиват в хазната, но да е легално.Например:
Обикновена поръчка (за документ) - 5 лева (1 месец)
Бърза - 20 лева ( 1 седмица)
Експресна - 50 лева. (1 ден)
Е, няма ли да дадете без проблем тези 50 лева, ако документа ви трябва спешно и без да търсите "връзки"   newsm78

Ще ви кабжа и друг безпрецедент - данъчна оценка на имот.Това отнема едно щракване на компа за да излезе документа, но по закон се подава молба и чакаш 14 дни за да ти дадат оценката  Shocked Е, това какво е?
Ей тези неща не ми побира ума???Може всичко да е толкова лесно- за всички и пак да има дивиденти за държавата от това, но нееееееее   #2gunfire

# 10
 • в Бургас
 • Мнения: 3 251
A аз все си мисля, че не цари такова беззаконие, а непознаване на законите от лица, отговорни за тази дейност и съответно трябва да са запознати със законовите уредби ,касаещи материята им на работа.

# 11
 • Кебекуйка
 • Мнения: 3 932
Добре де, ами ако става дума за съвсем законен срок от един месец...според мен е нормално, ако има обработка на голямо количество документи, издаването на такъв да отнема повече време. И тук, както и навсякъде срок от един месец не е рядко срещано явление.

Тъпото е, че не са ти обяснили точно каква е цялата процедура, те дали въобще са наясно с нея, или трябва да изкопчваш информация оттук-оттам...това отчитам аз като грешка в ситуацията, която би ти спестила и доста чакане.

Не съм съгласна само, че подкупът е най доброто решение (по принцип).
В доста теми беше коментирано, че промяната започва от нас, продължаването на тенденцията с подкупите, една от тях ли е?

# 12
 • Кебекуйка
 • Мнения: 3 932
Мисля си за друго.Представете си, че си има държавни такси, от където средствата ще отиват в хазната, но да е легално.Например:
Обикновена поръчка (за документ) - 5 лева (1 месец)
Бърза - 20 лева ( 1 седмица)
Експресна - 50 лева. (1 ден)
Е, няма ли да дадете без проблем тези 50 лева, ако документа ви трябва спешно и без да търсите "връзки"   newsm78

Виж, под това се одписвам с две ръце.

# 13
 • Мнения: 9 990
Точно за данъчна оценка ставаше въпрос и при нас-за да подадем молбата висяхме цял един ден пред гишето.Иначе съм съгласна да чакам 14 дена-както си е по закон-номера беше да подадем заветната молба....ей-голям зор ooooh!
Иначе за таксите-има си такси-нищо не е без пари май.Платихме някаква такса за тази велика услуга...

# 14
 • sofia
 • Мнения: 5 969
Тъпото е, че не са ти обяснили точно каква е цялата процедура, те дали въобще са наясно с нея, или трябва да изкопчваш информация оттук-оттам...това отчитам аз като грешка в ситуацията, която би ти спестила и доста чакане.
Това е основният проблем на българската администрация, че и тя самата не знае процедурата......а и да я знаят, не ти казват  Mr. Green
И в различните общини за издаването на едни и същи документ искат най-разнообразни неща да приложиш...за отделните градове не говорим.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт