Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 30 отговора
Незнам защо, но моите пържени кюфтета не винаги стават сочни и вкусни, независмо от факта, че купувам най-добрата кайма според мен на пазара- на Лесидрен. Смътно си спомням, че имаше рубрика "Полезни съвети" в женските вестници, където по-печените от мен в кухнята съветваха как да си направим най-вкусните пържени кюфтета.
Кажете каква е тайната рецепта, де, не я крийте само за себе си...
Цитирай


На 500 г кайма слагам:

1 глава лук, накълцана на ситно
средите на 2 филийки хляб, накиснати във вода и изцедени
2 яйца
сол
черен пипел
накълцан магданоз
и задължително ДЖОДЖЕН
понякога добавям и 3-4 лъжици настърган кашкавал

Кюфтетата ги пържа в силно нагорещена мазнина
Цитирай


Аз ги правя по същия начин но вместо ДЖОДЖЕН слагам ЧУБРИЦА
Цитирай


Стават по-сочни, ако хлябът е накиснат в прясно мляко.
Цитирай


Стават по-сочни, ако хлябът е накиснат в прясно мляко.

Изпреварила си ме - и аз мисля, че от там вкусът се подобрява.  chef
Цитирай


Аз ги правя така :
500 гр. кайма
1 яйце
средата на една и половина филии хляб ( накиснативъв вода и изцедени )
сол, чубрица , черен пипер
1 с.л. ( непълна ) кисело мляко
Всичко се обърква много добре , оформят се малки кюфтенца и се пържат .
Няма случай да не са ми се получили и стават много сочни и пухкави  bowuu
Цитирай


Ами най-голямата тайна е в качеството на каймата - преди четири години правих (за пръв и единствен път) кюфтета от собственоръчно смляно прясно домашно свинско месо, без хляб, яйце и лук, само с мерудии и малко сода и дъщеря ми още ги споменава.
От мъжа ми се научих да слагам сода за хляб (ок. 1 ч.л.) в каймата, за да не се "стопяват", а да са хубаво бухнали. Той е бил готвач в УПК и в казармата, та вади отвреме-навреме такива "чалъми".
Цитирай


Ами най-голямата тайна е в качеството на каймата

Точно така. Каквито и л**** да сложиш в сместа ако каймата ти е боклук нищо няма да стане. Аз винаги взимам кайма от месарския магазин до нас, като ги карам да отрежат 50/50 свинско и телешко и да го смелят пред мен. А за да са ми по-вкусни кюфтетата настъргвам суров картов. Сместа е добре да престои в хладилник и от време на време да се изважда и пак да се премесва.
Цитирай


ако беше опитала с търсачката,щеше да намериш много споделени тайни от момичетата в този форум за вкусни пържени кюфтета(така и не се отучи да пускаш теми за щяло и нещяло и да пълниш сървърите по нета).
Цитирай


Моята тайна е лук и магданоз Smile
Цитирай


За да са сочни кюфтетата е по-важно как омесваш каймата, а не толкова какви подправки слагаш. Аз ги правя само от телешко и пак стават сочни. Номера е ,когато се омесва каймата, ръцете да се потапят от време на време в студена вода -обикновена или газирана.  Водата ги прави сочни. И меси повече време. После е добре готовата смес да престои известно време в хладилника. Аз не мога да се нарека готвач, даже не ми харесва да готвя, но когато реша да правя нещо го правя много вкусно:)
Междувпрочем слагам в каймата чесън и джоджен/мента, а в някои краища на България му викат гьозум/. Но това вече е въпрос на личен вкус:)
Цитирай


ако беше опитала с търсачката,щеше да намериш много споделени тайни от момичетата в този форум за вкусни пържени кюфтета(така и не се отучи да пускаш теми за щяло и нещяло и да пълниш сървърите по нета).
Търсих, но другата тема е изтрита. А и моята "тайна" е в каймата. Никога за каквото и да било не купувам готова кайма -какво ли са смляли в нея не знам. За мене най-добрата кайма е от плешка-свинска. А останалите продукти са въпрос на въображение. Когато имам време слагам варени картофи вместо хляб, и подправките, любими в дадената къща. Содата е задължителна и  пържене в не много сгорещено олио. Да ви е сладко.
Цитирай


ако беше опитала с търсачката,щеше да намериш много споделени тайни от момичетата в този форум за вкусни пържени кюфтета(така и не се отучи да пускаш теми за щяло и нещяло и да пълниш сървърите по нета).
Търсих, но другата тема е изтрита. А и моята "тайна" е в каймата. Никога за каквото и да било не купувам готова кайма -какво ли са смляли в нея не знам. За мене най-добрата кайма е от плешка-свинска. А останалите продукти са въпрос на въображение. Когато имам време слагам варени картофи вместо хляб, и подправките, любими в дадената къща. Содата е задължителна и  пържене в не много сгорещено олио. Да ви е сладко.
Забравих - овалването задължително в галета. Галетата прави тънка коричка и не позволява на соковете да изтекат. Затова остават сочни.
Цитирай


И аз мисля, че тайната е в качеството на каймата и как е омесена, а не толкова в подправките.

п.п Тука не се е случвало да правя кюфтета и да ми се разпаднат, както и не ми се стопяват - вадя това, което слагам, дори ми поемат от мазнината, а не пускат такава.
Цитирай


Аз спазвам няколко неща.
Каймата да е хубава. Мляна в магазина. Аз меля само чисто месо без грам сланина. Меля 50/50 свинско и телешко.
Гледам лука да е повече. Винаги режа по 1 връзка магданоз на 1 кг. кайма. Вместо хляб слагам галета. На кг. кайма слагам 7-8 супени лъжици и следователно яйцата са 3-4 бр. Понеже галетата е суха и носи. Също понякога режа кората на домат на МНОГО ситни къбчета. Невероятен вкус дава. Ако имам чушка, слагам и чушка.

Значи продуктите са:
1 кг кайма
3-4 яйца
7-8 с.л. галета
сол, чубрица+ 1 връзка магданоз
2 големи глави лук
1/2 чушка
кората на 1 голям домат. ( него слагам най-накрая понеже е нежен и при омесването, ще се смачка)
щипка сода бикарбонат
Цитирай


1-14 от 30 отговора