Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 375
     Здравейте мами,
     Имам дъщеря, която тази учебна година ще бъде 4-ти клас. Имаме колебания със съпругът ми за нейното бъдещо развитие. От първи клас учи в 7-мо СОУ, като едно от важните предимства пред другите училища, между които се колебаехме, беше че ще учи немски, а не английски.     
       Преди време една приятелка ми пусна мухата да я прехвърлим в СМГ след 4-ти клас.
Тя е много умно дете /не само защото си е моя  Embarassed/. Езиците и се отдават - освен немския в училище, учи и английски в Британика. Миналата година се класира на първо място сред третокласниците в тяхното училище на олимпиадата по математика. Пристрастена е към четенето, чак ни е трудно да и намираме книги и ги препрочита по 2-3 пъти. Първата книга от поредицата за Хари Потър я прочете в 4-та група на детската градина. Децата си играеха на площадката, а тя отстрани на пейката си четеше. Казвам ви тези неща, за да добиете представа за какво дете иде реч.
      Та каква ни е дилемата. Опасяваме се, че още отсега насочвайки я в посока математика, ще я осакатим откъм другите предмети. В СМГ не се набляга толкова на езиците, там се изучава само английски и чак 9-ти клас влиза втори език, а в 7-мо СОУ от пети в програмата се включва и втори език. Това са недостатъците, които виждам, а положителните неща са, че ще придобие много добра подготовка по математика, състезателната атмосфера и нивото в класа ще са по-високи. До голяма степен една такава усилена подготовка ще спести значителни нерви в последствие, когато кандидатства за  гимназия.
      Друго колебание ми е и заради несигурността ва нашата учебна система. Напълно възможно е след 4 години, когато тя ще е завършила 7-ми клас за гимназиите да се кандидатства с тестове свързани със всички предмети и усилената подготовка по математика да не е чак такова предимство. Дори напротив, опасявам се да не са занемарени другите общообразователни предмети. Изобщо въпросителните са много, както и колебанията ми. Ще ми се да има някакъв начертан път с ясни препятствия и без неизвестни, но на този етап ми се струва, че не е възможно.
     Стана дълъг пост, но съм сигурна, че има родители с подобни колебания. Споделете, ако имате такъв опит или вървите по същия път.

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 2 577
Здравей Зори,
Моя син също ще е четвърти клас, а трябваше да е трети. По препоръка на госпожите от детската градина, го пуснах по-рано - от шестгодишните е. В началото много ме гризеше съвестта, но макар и най-дребен с учението се справя наистина добре. На олимпиадата тук бе на четвърто място за гр.Бургас и на второ за неговото училище. Виж за четенето - чете, но нещо не му е мания.....списъка задължителни и вече зависи от книгата/Хари Потър и подобни с удоволствие чете но само веднъж, филмите може и по сто пъти да ги гледа/.
Както и да е - фен е на математиката. По този повод да ти кажа ние също ще кандидатстваме в ПМГ, дори смятам да проверя дали има някакъв свестен подготвителен курс/не уроци/ и да го запиша септември. Казвам свестен, защото колкото да вземат парите, всеки втори прави я курсове я частни уроци, а колко знае математиката и колко опит има е отделен въпрос /казвам от опит/.
Колкото до ПМГ - сестра ми завърши / от 7-клас влезе/, а аз влязох след трети /тогава свършваше началното образование и се кандидатстваше/. Аз изкарах до 7-ми вкл. и после в езикова гимназия,където завърших. Но искам да ти кажа, че сестра ми владее езика на ниво езикова.  Половиният й клас ходиха всяка година на приравнителен в английската.
Аз категорично не смятам , че ранното постъпване в ПМГ води до някакво осакатяване, там всичко е на ниво, не само математиката. Английския и немския ще си вървят, а с тях и общообразователните. В ПМГ децата са на друго ниво и изискванията на преподавателите не са като в др.училища - напротив по-високи са. И наистина за бъдещи кандидатствания пести и време и нерви и средства...
Единственото, което може да се обърка е твоето дете след 7-ми да знае много повече от всичките си сегашни съученици, а дипломата, която ще му трябва за кандидатстване да е по-ниска.
Та аз също съм с две ръце ЗА, не съжалявам че съм била там, а по-скоро че се преместих, защото езика пак щях да си го науча, но щеше да ми е по-лесно при подготовката за кандидатстуденския изпит. С математика навсякъде се влиза, а с език - филология, но при цяла рода даскали, мерси. Аз съм на мнение,че трябва да обвързваме ученето с професионална реализация след години.
Живот и здраве предстои ни подготовка тази година, и аз ще съм вкъщи да помагам...
Желая ви и на вас МНОГО УСПЕХ каквото и да решите Peace

......оф, поулях се Embarassed
 

# 2
 • София
 • Мнения: 7 140
Стига детето ми да показваше необходимия интерес и подготовка, не бих се поколебала да го запища в СМГ. Няма база за сравнение м/у СМГ и 7 СОУ. Влизането в СМГ до колкото знам е трудно и се посещават съботно-неделни курсове т.к. нивото на входящия изпит е доста над това в училище. До колкото си спомням, момиченцето на Янита е прието там, но май тези дни не съм я засичала из форумите. Пусни й едно ЛС.

# 3
 • Мнения: 110
наистина и дума не може да става за сравнение между 7мо и СМГ. колкото и да ти се струва, че в новото училище няма да се набляга достатъчно на общообразователните предмети, пак ще е в пъти по-добре отколкото в 7мо.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 116
Ама ти не казваш, че на детето му е интересна математиката, от това което пишеш е по-скоро с филологическа насоченост, ти си знаеш де, обаче за ранното влизане в СМГ се иска да си даровито точно в това отношение, иначе я си представи , че се потисне от това,че на другите деца им върви много повече... пък и даскалите често работят само с надарените деца, а тези дето са си нормални ги оставят да кретат както могат и да си се депресират на воля.
А спомените ми от гимназиалните години са, че тези от СМГ и НГДЕК ги познавахме от раз, нещо не се вписваха много в общата атмосфера (то за хубаво ама и не чак до там).

# 5
 • София
 • Мнения: 375
Определено има афинитет и към математиката, не само към литературата. Още повече и семейството ни е все в тази сфера - свекърва ми е математичка, съпругът ми и брат му са много добри и все по олимпиади са ходили. И аз не съм за изхвърляне, все пак съм счетоводител и доста съм учила математика. При разговори с нея дали иска да учи там, тя е проявявала интерес и ни заяви, че е съгласна. Сега лятото съм я заварвала като и е скучно да си решава задачи, които сама си измисля. Много е любопитна и все разпитва дори за неща, които не са учили.
Ще взема да я запиша на курсовете към СМГ-то, и ако види, че й е трудно и няма да се справи, няма да я насилвам да се тормози, но мисля, че има потенциал и ще успее.
Благодаря ви за мненията. Приемам и още   bouquet

Последна редакция: пт, 25 авг 2006, 16:30 от zori_

# 6
 • Мнения: 282
И аз да си изкажа мнението по този въпрос. Дъщеря ми ще бъде в 5 клас и я записахме в МГ- Ямбол, ние и тук си живеем. Аз колко много мислих по всички тия въпроси, просто не мога да ви изкажа. Също и аз съм завършила МГ, но вече образованието не е което беше. И все пак на фона на останалите смятам, че е над другите училища. По- точно за самата атмосфера и децата, които влизат там. В крайна сметка така решихме, а винаги мога да я преместя от там, но обратно не ! Само не знам дали избрахме добре втория език - руски. А досега учи английски в училище и на " Европа". Имаше избор и немски. Гледам тук мненията са повече за немски. Така че още не знам дали това е добре.

# 7
 • София
 • Мнения: 4 813
ей ме на - щом стане дума за математика, по принуда съм на линия. какво да се прави, като виктория ми заяви: "не разбираш ли, мамо, че аз обичам математиката?!"

от колеги и познати, чиито деца в момента са в смг, знам, че нивото на училището все още е високо. държи се много не само на математиката. приемният изпит не е точно върху материала, който се изучава в училище. търсят се деца, които наистина имат афинитет към математиката и според мен просто мозъкът им функционира на друга честота. аз не го разбирам, но го имам в дома си...

заради разкрита корупционна схема за прием на ученици, министърът обяви, че от следващата година приемът на петокласници също ще бъде регламентиран на национално ниво, но кой знае дали това ще се реализира на практика... засега към училището има съботни курсове, които започват още през септември и продължават до самия изпит през юни. виктория се записа на такъв през февруари, защото тогава реши, че иска да учи в смг. след седми клас ще може да кандидатства където реши, но поне подготовката по математика ще й бъде осигурена.

според мен е важно да се вслушваме в желанията и наклонностите на децата си и да им даваме цялата информация, за да могат да избират на всеки етап от обучението си, а също и да им дадем правото да се отказват от нещата, които не им носят удовлетворение....

# 8
 • Варна
 • Мнения: 446
За СМГ не мога да ти кажа нищо, но синът ми завърши тази година шести клас във варненската МГ. Не смятам, че е осакатен откъм другите общообразователни предмети, даже смятам, че заради нивото на децата са по-взискателни по всичко. Не сме решили още къде ще кандидатства другото лято, от мен ако зависеше, бих предпочела да продължи в МГ, защото имат паралелки и с чужд език, а на него му вървят езиците определено.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт