Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • ...на брега на голямата река....и близо до морето
 • Мнения: 213
Искам да попитам майките на незрящи деца знаят ли за комплексите на незрящите в София и Варна, къде се намират и какви са условията там. Не съм ги посещавала, това, които го знам от учителките на детето ми в детската градина е, че условията във Варна са много добри, обратно-в София всичко е много занемарено и примитивно. При нас в, в Пловдив комплекса се намира в центъра на циганската махала, в Столипиново, и условията в общежитието са по-скоро трагични. Цели семейства живеят в стая от 12 кв.м., с тераса, тоалетни на етажа, бани в избата. Има три блокчета на по 4-ри етажа в самия двор на комплекса в което живеят семейства в нормални апартаменти, но те са си закупили. Навсякъде цигани, миризми и смрад. Картината е повече от трагична. Това е при нас, в Пловдив. Може би има и в други градове такива центрове, аз зная само за София и Варна.

# 1
 • Мнения: 816
Имам незрящ колега, който е бил във Варненския центръ. Мога да го разпитам него за подробности, но най-рано след месец, защото нямам връзка с него в момента.  bouquet

# 2
               Здравей!
        Има училище във Варна. Знам само че има столова. Тел на управител и зам. директор са 052-370414, 052-370415, 052-370416. Сега във ваканцията сигурно ще е трудно да ги откриете. Успех!

# 3
 • Мнения: 485
Училището за деца с увредено зрение "Проф.д-р Иван Шишманов" - Варна, се намира в кв."Аспарухово". Квартала се намира от едната страна на Аспаруховия мост , а останалата част на града, вкл. центъра - от другата му страна /това като груб,но вършещ работа ориентир/.
Задължително  има дежурни в училището.а от 1.09. почти всички трябва да са на работа. Доколкото знам, това лято правиха основен ремонт.

# 4
 • Мнения: 485
Ходила съм в училище "Николай Островски"-София преди 5-6 г. За общежитието не знам,но самата сграда на училището и материалната база не можеха да се нарекат трагични. Но нямам наблюдения сега как е.

# 5
         В кв Аспарухово във Варна децата са по 4 в стая, със собствен санитарен възел. Има много възпитатели и педагози. Преди първи клас се минава подготвителен клас. Желателно е и той да бъде изкаран в същото училище. Наскоро им построиха /или строят все още / спортна зала за незрящи. Документи се подават в инспектората във Варна. Един от документите е решение на лекарска комисия, че зрението му е под 0.2.

# 6
 • Мнения: 485
За начина за прием вижте тук:
http://www.ekpo.hit.bg
Това е сайта на един екип за комплексно педагогическо оценяване. Начина на явяване пред него е един и същ за деца на интегрирано обучение и за деца,кандидатстващи за специални учебни заведения и е еднакъв в цяла България.
Ето тук за документите:
http://ekpo.hit.bg/aaa/za_roditeli.html

# 7
 • Мнения: 485
Училищата за деца и ученици с нарушено зрение са:
1. за деца и ученици с тотална слепота;
2. за частично виждащи деца и ученици, които имат остатъчни зрителни функции с максимална зрителна острота до 0,4 с корекция на по-добре виждащото око и зрително поле до 10 градуса, което позволява да се възприемат светлина, цвят, контури и силуети на предмети;
3. за слабовиждащи деца и ученици, които имат зрителна острота между 0,5 и 0,2 на по-добре виждащото око или зрително поле до 20 градуса и могат с помощта на оптимална корекция да четат и пишат с уголемен шрифт;
4. за деца и ученици, които имат по-висока зрителна острота от 0,2, но съществува увреждане на други зрителни функции, като: рязко стеснено полезрение, силно увредено цветоусещане или очно заболяване, като злокачествено късогледство, дегенериране на ретината, глаукома, поради което зрението прогресивно намалява;
5. за деца и ученици с нарушено зрение и други увреждания (с множество увреждания), чиято зрителна острота и зрително поле не позволява да се обучават в други специални училища.

# 8
 • Мнения: 190
Училището за Деца с нарушено зрение в София се намира в ж.к. Надежда, на последната спирка на автобус 85, ул Ломско шосе 185.
Наблюденията ми са следните: добра материална база и добър учителски колектив, децата са на пълна държавна издръжка т е подсигурено им е общежитие, храна, обучението. Обучението е по общообразователните планове, но има и допълнителни специализирани часове.
Потърси телефона на училището и се консултирай.

# 9
 • ...на брега на голямата река....и близо до морето
 • Мнения: 213
Благодаря на всички,които ми писаха и дадоха инфо      smile3525. За училищата разбрах и се обадих, но има едни такива комплекси на живеещи/ с голяма болка, ще ви кажа как му казват в Пловдив: "ГЕТОТО на слепите"/   Embarassed   . Може би някой има наблюдения върху такива центрове?  Благодаря  на всички!
 wavey

# 10
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
изпращам ти на лични мейл на колега, която работи в училището във Варна, работила е и в Търговище - можеш да я попиташ

# 11
 • Мнения: 1 581
Благодаря на всички,които ми писаха и дадоха инфо      smile3525. За училищата разбрах и се обадих, но има едни такива комплекси на живеещи/ с голяма болка, ще ви кажа как му казват в Пловдив: "ГЕТОТО на слепите"/   Embarassed   . Може би някой има наблюдения върху такива центрове?  Благодаря  на всички!
 wavey
Във Варна, ако разбирам за какво питаш, има едно предприятие за хора с увредено зрение и до него има нещо като комплекс от блокчета, където живеят. Отвън изглежда прилично, в приличен квартал, не знам как се води ("Победа" или "Младост"), но малко след дом "Младост" по пътя на тролея посока центъра.
До комплекса на слепите е комплекса на глухите, съответно предприятието на глухите, та по този повод го знам. Честно казано тая изолация никога не ми е харесвала. Пък и предвид на това, че тия предприятия не са единствената възможност за тия хора, малко излишно живеенето в такова "гето".

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт