Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 авг. 2006, 15:00 ч.

Защо на летището искат билет за връщане???

 • 744
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 424
Не знам какво да мисля. Помагайте!
Къде пише, че българските граждани,
като пътуват за Европа, трябва да имат
задължително и билет за връщане?
Иначе нямало да ги пуснат вън от страната.
Това ми казаха днес от България Еър, но никой
не можа да ми цитира къде точно е публикувано.
Има ли истина? Защо е така? И на какво основание?
И ако някой иска да остане някъде-си, да не би
до го спре това, че има билет за връщане?
Я, колко народ на път за Куба остана в Канада през 90-те.
Вие или ваши роднини и познати сблъсквали ли сте се
с това или фирмите просто искат да си прибират пари от билетите?

# 1
 • Germany
 • Мнения: 3 885
Мисля, че е измишльотина на авиокомпанията или на някои нейни служители, но може и да са поправили пак някой закон, нищо не се знае.... Майка ми всяка година идва тук с еднопосочен билет. Става въпрос за автобус, но в случая превозното средство едва ли е от значение. Преди години обаче се сблъсках с този проблем от обратната страна- исках да си взема еднопосочен билет (за чартърен самолет) от Германия за БГ, но не ми дадоха, или двупосочен или нищо. Тогава поне директно си признаха, че го правят, за да са сигурни, че пътуващият ще се върне пак с тях, а не с друга компания Wink.
А хората, които пътуват с кола с какво доказват, че ще се върнат обратно..... Wink

# 2
 • UK
 • Мнения: 992
Ако се пътува като турист ти искат билет за връщане, по този начин си мислят, че ще се върнеш и няма да останеш в страната, макар че както казваш, ако искаш да останеш един билет няма да те спре.
Аз съм пътувала до Германия с двупосочен билет, отворен за една година, но не го показах и веднага ме питаха дали имам билет за връщане и след като го показах ме пуснаха.

Когато пътувах за Англия като туристка, от Бг Еър ми казаха, че трябва да си купя двупосочен, иначе не можело, но в Англия не ми търсиха билета за връщане.
Не знам дали по този начин авиокомпанията прави пари, защото по принцип еднопосочният билет е доста скъп, почти колкото двупосочния, с малка разлика.

П.С. Ако купиш двупосочен, отворен за една година, можеш да го използваш в едната посока и след това да върнеш билета в Бг Еър, те ти дават парите. Аз моя го изпратих на една приятелка в София, малко я мотаха, но накрая взеха билета и ми върнаха 250 лв.

Последна редакция: пт, 25 авг 2006, 15:40 от R i n a

# 3
 • Cтраната на лалетата...
 • Мнения: 7 914

Когато пътувах за Англия като туристка, от Бг Еър ми казаха, че трябва да си купя двупосочен, иначе не можело, но в Англия не ми търсиха билета за връщане.
Не знам дали по този начин авиокомпанията прави пари, защото по принцип еднопосочният билет е доста скъп, почти колкото двупосочния, с малка разлика.

Не само от Бг Еър, но и от туристически бюра съм го чувала! Наистина е нещо като "гаранция" , че туриста ще се върне ... Peace

# 4
 • спретната къщурка край селО Сливен
 • Мнения: 7 430
И на нас така ни казаха като купувахме билетите - понеже на Вики сме взели еднопосочен трябва да звънна до тукашното консулство да ми кажат какво точно трябва да правя, но така и не съм го направила ooooh!
Ако разбера нещо ще пиша Peace

# 5
 • Мнения: 6 167
Условията по влизане в чужда страна се определят от страната в която ще влизаме.


проверих в сайта на МВнР и там за всяка държава са изброени условията, при които става влизане и престой.


Понеже подозирам , че Лиска пита за Германия, там при изискванията има една точка 5, в която се казва:

II. Какви документи са Ви необходими за безвизово влизане в Германия?

5. Билет за завръщане или финансови средства.

За Италия : Италия разрешава влизането на своя територия на чужденци, които са в състояние да докажат, че притежават необходимите документи за удостоверяване на целта и условията на пребиваване, че разполагат с достатъчно средства за продължителността на престоя и за завръщането в страната по произход /респективно билет за завръщане/


Инфото ми е от тук:
http://www.mfa.government.bg/index.php?tid=3&item_id=10489
http://www.mfa.government.bg/index.php?tid=3&item_id=10505

а като цяло всички страни с които БГ има споразумения и съответните условия са изброени тук:
http://www.mfa.government.bg/index.php?tid=3&item_id=10249

# 6
 • там, край реката
 • Мнения: 486
Според сайта на МВР:
"Чужденецът при поискване трябва да бъде в състояние да представи причината за молбата си да влезе на територията на Шенгенското   пространство.   В   случай   на   съмнение проверяващите служители могат да поискат от него да представи потвърждаващи документи,  като доказателство или да демонстрира добронамереност.
С цел представяне на доказателства или за да се създаде убеденост за истинност на споменатите причини за влизане, може в частност да бъде поискано следното:
За пътувания, свързани с туризъм или частни пътувания:
- покана от домакина, която трябва да бъде изготвена съгласно националното законодателство на канещото лице;
- потвърждаващ документ от осигуряващия подслон;
- потвърждение на резервация за организирано пътуване;
- билет за връщане или за обиколка."
 
Пълният текст тук.

Мисля си обаче, че в БГ авиокомпаниите просто си "връзват гащите", защото ако на нередовен пътник бъде отказан достъп до държава от ЕО и той няма билет за връщане, трябва да бъде върнат в БГ на разноски на авиокомпанията.

# 7
 • Мнения: 3 424
Да, на страницата на нашето посолство пише същото като това, което Лени е цитирала. Или обратен билет, или средства. Значи, ако има пътуващият писмо от някой, който да гарантира, не трябва да се иска обратен билет. Ох, голяма боза!
Ами ако човекът пътува на връщане с кола, какъв обратен билет му трябва?! Нелогизъм!!!!

# 8
 • Canada
 • Мнения: 327
Миналата година в едно предаване по БГ телевизия имаше дискусия точно по тази тема. Юристът на една авиокомпания в БГ извади някакви наредби, закони и т.н според които пътуващия трябва да има двупосочен билет (ако пътува като турист).

# 9
 • Мнения: 636
Чувала съм, че Канада съди всяка страна, която е пропуснала през границите си нелегален емигрант, търсещ убежище в Канада, за няколко хиляди $ на човек  #Crazy . Затова страните се застраховат, като изискват двупосочен билет. Авиокомпаниите просто изпълняват наредбите от страната си. Билетът е договор, че лицето ще се върне. Ако не го изпълни - вината е само и единствено на лицето.

Лицето може да пътува с еднопосочен билет, но за целта трябва да има документи за постоянен престой в страната - крайна дестинация. В такъв случай не могат да откажат еднопосочен билет на български гражданин с крайна дестинация - България. Само трябва да се обясни на авиокомпанията, че лицето си заминава завинаги (например), или за неопределен период от време.

# 10
 • Мнения: 6 167
...
Ами ако човекът пътува на връщане с кола, какъв обратен билет му трябва?! Нелогизъм!!!!

Нелогизъм нелогизъм, ама е написано. Пфу. #2gunfire
Всичко зависи от това има ли писмо ( то, всъщност не е отпаднало), какво е написано в него, какви пари кеш може да извади пътуващия ( или кредитна карта, аз първия път размахах моята, която беше празна!), проверяващия и тн.  освен това не винаги се иска обратен билет да се покаже. но винаги като излизам от италия, ме питат, защо имам билет за връщане. наблюдателни беееее!  Wink

# 11
 • germany
 • Мнения: 464
Не ми се е случвало. Обикновено двупосочните билети са на цената на еднопосочните, ако не е и малко по-евтини. Аз логика не бих търсила Laughing, защото такава почти никога няма!!!!

# 12
 • Мнения: 2 952
Ми  то цената  е  една и съща , а  билета не те  задължава да се върнеш , няма страшно, просто искат гаранция ,че няма да си пресрочиш визата.....доколко това е гаранция ..... Simple Smile бюрокрация....карай да върви.....

# 13
 • Bergisch Gladbach DE
 • Мнения: 592
Никога не са ми искали билет да покаzвам, давала съм си само пспорта.
И на мйка не са и искали, но коя ли пенсионерка Ще емигрира на таzи въzраст.

Пред мен на паспортното гиШе съм среЩала слу4ай с ромка, ня която трябваШе да превеждам , при кой идва, къде и е билета zа връЩане и подобни, но пак я пуснаха.

На приятелка голямата дъЩеря идваШе ( 18 год.  беz една дума немски) сама и тя нямаШе проблеми.

ИМАЛА СъМ ПРОБЛЕМИ С РАЗРЕШИТЕЛНОТО НА ДЕТЕТО ОТ БГ СТРАНА ДА НАПУСКА ГРАНИЦИТЕ НА БъЛГАРИЯ. МАКАР 4Е ДОКУМЕНТИТЕ СА МИ ИЗРЯДНИ.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт