Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 437 отговора

Варна

Мнения: 997
В последно време нещо все не ми става баницата,кажете вие как я правите и какви листи използвате
« Последна редакция: сб, 08 окт 2016, 09:48 от Редактор* »
Цитирай

Майничка

Мнения: 5 269
Най-мързеливата ми баница с обикновени (не фини или т.нар."ръчно точени" кори от магазин):
1 пакет кори,
Разтопявам ок.3 с.л. с връх маргарин и доливам с олио до ок.200 мл, забърквам ок.1/2 кг (може и повече) извара с малко сирене и добавям сол, ако е необходимо. Оливам дъното и стените на тавата с малко олио, редя 4 реда кори, като всяка подмазвам с малко от мазнината и гледам да стърчат извън ръба на тавата, сипвам половината плънка, още 3 реда кори (пак с подмазване), останалата плънка и останалите кори (пак с подмазване). Отгоре прихлупвам стърчащите краища на долните кори и заливам с останалата мазнина. Разбивам 3 яйца (ако ми се свиди, става и с едно Very Happy), доливам към тях ок.2/3 от стъклена бутилка газирана вода "Михалково", разбърквам и заливам баницата. Нарязвам я на парчета и оставям ок. 10 мин. да се напои, после я пека на 200 градуса при загрята фурна (ок.40 мин., но пробвам с дървено шишче или клечка от метла). Като я извадя, я завивам с хартия и кърпа за 10-15 мин.
Ако вместо сода се сложи фанта, става по-сладка, тогава може към изварата да добавиш малко захар.
Тавата ми е кръгла, с диаметър ок.60см.   
Цитирай


Мнения: 7 473
Ето ти рецепта за баница, щом обичате - става страхотна





Лесна баница "охлювче"



1 пак. кори(фини Белла или др.)
400гр. сирене( на око)
1/2 коф. кис. мляко
2 яйца
1 майонеза Краси(или др.)
олио

Разбърквате сиренето и кис. мляко. Взимате по 2 листа от корите(накуп), разстилате, мажете с олио и слагате от сместа. Навивате на руло, разрязвате рулото на 8 равни части и парчетата слагате плътно обърнати едно до друго в намаслена тава(като охлювчета). Така докато свършат корите. Разбърквате майонезата с яйцата и заливате баницата. Пече се на 220 градуса около 25 мин. до зачервяване.

П.П. Става мнаго вкусно, не е тежка от майонезата просто има по-мек вкус и е лесна за ядене, защото е на хапки. Детето особено се радва но "охлювчетата".

БОН АПЕТИ!
« Последна редакция: вт, 18 авг 2009, 23:18 от L e o »
Цитирай

Scotland

Мнения: 1 856
Фини кори
 10 яйца
 200мл лимонада
 200гр сирене
 масло или маргарин
 2с.л. олио

 Забърквам яйцата с лимонадата, натрошено сирене и олиото. Ред кори, няколко бучки масло, заливам със сместа равномерно. И така докато свършат корите и завършваш с останалата заливка. След като я опека, обръщам тавата завита с кърпа върху 2 купички и оставям около 30 мин. Като обърна напръсквам с вода, а баницата е бухнала, а не сплескана.
Цитирай

Бургас

Мнения: 3 553
1 пакет кори за баница (обикновено купувам Фамилия или Бела)
сирене натрошено
4 яйца
1 газ. вода (или около 250мл. обикновена вода)
олио

Намаслявам тавичката, слагам от долу 4 листа от корите, ръся от натрошеното сирене, олио и така докато свършат корите. Разрязвам баницата на парчета и я заливам с предварително разбитите яйца и сода/вода.

Пека в умерена фурна. След като се изпече баницата я обръщам (с главата на долу) върху 3 купички и я завивам с хавлия. Когато изстине  обръщам и е готова за хапване.
Цитирай

Sofia

Мнения: 353
лео - тази баница като я видях и ми потекоха едни лики - километрични. сега отивам да правя и аз, че направо превъртях от глад

иначе аз правя всико на око
кори обикновени, т.анр точени
мкислео мляко 1 буркан
олио  на око
малко масло - пак на око
яйца от 4 нагоре
сирене или ивара, а може и двете
ако имам спанак - слагам
и ким за вкус

мажа тавата с маслото, редя 2 реда кори подмазани с олио, полсе плънка и така до изчерпване на количествата, като най-отгоре слагам кора. мажа с малко жълтък и масло, надупчвам с вилицата и пека
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 116
Ето и от мен:

Баница

1 пак. кори (ползвам Бела)
останалото ми е на око общо взето, та:
плънка:
сирене о-о 300г
яйца 4-5
кис. мляко 2-4 с.л.
малко олио

150-160г масло , разтопено
1/3-1 ч.ч пр. мляко

Първо си намазвам корите...залепвам една с друга с масло, което поръсвам на една кора, разнасям и слагам отгоре 2ра кора, сгъвам ги на 4 и ставям настрани ... така с всички кори, като трябва да остане малко от маслото. После обръщам купчината приготвени кори, за да започна с първата, защото е най -дълго престояла и започват да съхнат. Разгъвам я (нали е сгъната Smile) и поръсвам от плънката, разснасям я по цялата кора, навивам на руло и редя в тавата, намазнена с масло. Нарязвам на парчета , поливам с останалото масло и с прясното мляко...пека на 180-190°С до готовност/зачервяване. Изваждам, напръсквам с вода и похлупвам с друга тава или пък вестник и отгоре с кърпа ... да се задуши/ омекне.

Пробвала съм и други вариянти, като например с майонеза но по-добра от тази няма според нас, а и тези, които съм черпила я харесват мнооооого Cool.
От свеки ми е рецептата.


Дано ти хареса !   chef
Цитирай

София

Мнения: 3 394
. После обръщам купчината приготвени кори, за да започна с първата, защото е най -дълго престояла и започват да съхнат.

А каква е целта на това първо да ги мажеш и после пак да се връщаш на всяка една да слагаш от сместа(плънката). На мен ми се струва само двойна работа, ама може и да е някаква хитринка newsm78.
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 116
 ooooh!Абе честно казано незная ... харесах баницата на свеки и взех рецептата, та не съм питала, защо е така ..., мисля че, за да попият маслото  Smile
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 504
Пробвала съм няколко вида баници, накои от които взех оттук. На мене най-много ми хареса трошената баница, но домочадието припада по онази баница, на която корите се нагъват като ветрило. Мисля, че оттук взех идеята, извинявам се на авторката, че не й помня името, но ако знае колко често я хвалят и благославят...  Laughing  bouquet
1 пакет кори "Хотелски" (600 гр)
3 яйца, 1/2 кг сирене, 1/2 ч.ч. олио (масло), 1 ч.ч. газирана вода
В намазнена правоъгълна тавичка се нареждат корите, нагънати така, както едно време нагъвахме ветрилата от хартия. В гънките се слага сместа от сиренето и яйцата. Залива се с врящата мазнина, после и с газираната вода. Пече се на 300 градуса. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива с кърпа да се задуши. Реже се на правоъгълни парчета.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 2 692
Имам няколко варианта на баница,но тази става най-бързо и най-лесно:
Взимам един пакет кори "Белла" или "Тракийски"/абе от по-финните/Разстилам всяка кора,наръсвам я със  натрошено сирене и я смачквам на топка.Така намачкани нареждам корите в тава/предварително намазана с олио.Отгоре заливам с 2-3 яйца,1/2 кофичка кисело мляко,1/2 чаша олио и 1 чаша газирана вода/ако нямате може и обикновенна,но прибавям и 1лъжичка сода бикарбонат/Пека до зачервяване и после обръщам тавата в/у купички/преди това съм я завила с кърпа/
Цитирай

София

Мнения: 72
Една супер лесна:
Фини кори. Плънка: натрошено сирене, яйце, малко кисело мляко
Всяка кора се напръсква с олио, а на всеки три кори се слага и плънка. Баницата се разрязва н апарчета и се залива с 200-250мл газирана вода и се оставя да попие около 20 мин. Мята се във фурната и става супер Smile
Цитирай

Пз

Мнения: 293
  chefБаница с майонеза


Продукти
1 пакет точени кори , 250-300 гр. натурална млечна майонеза, 300 гр. сирене, 3 яйца.

Рецепта
Вземаме правоъгълна тава и предварително я намазваме с олио. Всеки 2 броя кори намазваме с майонеза и разстиламе равномерно плънката, приготвена от сиренето и яйцата. Корите, две по две, се навиват и после се нарязват на парчета с 5-6 см. дължина. Така до изчерпване на корите и сместа. Заливаме с около 125 гр. газирана вода и печем на предварително загрята на 220ºС фурна до златисто-кафяво. След като извадим баницата от фурната, я напръскваме с малко вода и покриваме с кърпа. Hug
Цитирай


Мнения: 1 143
Аз нея правя с готови кори, но е много лесна за изпълнение. Ако някой иска да опита, ето я рецептата:
За тестото: брашно, 1 или 2 жълтъка, половин пакетче мая, топла вода, щипка сол, щипка захар, няколко капки оцет.
Забърквам тестото,отчупвам си малка топка, поръсвам с брашно и разточвам на лист /не се притеснявайте, сама съм се учила да го правя и в началото листите не ставаха много тънки, но пък ставаше като тутманик и пак е вкусно/.Мажа с олио листа поръсвам със сирене и навивам. После редя в тавата като за вита баница. За една тава трябват около 4 до 5 такива листа. Мажа отгоре с олио. Слагам отгоре фолио и бум във фурната на 250 градуса. След около 20 минути, като се опече отдолу, махам фолиото за да се пече и отгоре.
Като извадя баницата, поръсвам я с вода и я завивам с кърпа за малко /за да омекне горната коричка/.
Това е любимата баница в къщи. Да ви е сладко!
Цитирай


Мнения: 8 604
Morena , не бях яла толкова вкусна баница от детските си години, когато ми я правеше баба с домашно масло и мляко. Реших днес да изпробвам рецептата ти, започнах с голям яд, защото след като намазах корите с масло и ги нагънах на четири, разгъването не щеше да стане - бяха залепнали, то не беше късане, дърпане, оправяне, едвам ги навивах. Използвах "Фамилия". Мислех си, че нищо няма да излезе, ама то като се опече една красотна баница, зачервена, а пък колко беше вкуснааааааа, ммммммм Love. И колко бързо беше олапана само! Embarassed
Момичета, опитайте я непременно, ще ви хареса!
Morena, много, много 10х за вкусотията!  bouquet  bouquet  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 437 отговора