Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Здравейте и от мен.
Имам голямо желание да направя на мъжа си (който е чужденец) нещо българско за Бъдни Вечер и съм чувала че тези пълнени чушки са фамозни Wink
Имам горе-долу представа как се правят, но ми убягват някои подробности като например слагането на орехи към сместта за пълнене. Ако някой може да ми напише точната рецепта ще съм много благодарна.
поздрави
Цитирай


Мнения: 645
аз ги правя така


Пълнени чушки със стар фасул

Продукти: 2 1/2 чаени чаши фасул, 1/2 чаена чаша олио, 10-12 сухи червени пиперки, 2 глави лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, джоджен и сол на вкус.
Приготвяне: Фасулът се залива с кипяща подсолена вода, захлупва се добре и се оставя 10-15 минути да набъбне. След това се прецежда и се счуква. Пиперките, предварително почистени от дръжките и семето, се накисват в топла вода да омекнат. Прави се запръжка от олиото, нарязания на ситно лук, червения пипер. Изсипва се върху фасула. Избърква се с джоджена и солта и се пълнят пиперките. Нареждат се в тенджера, заливат се със зелев сок или вода и се варят, затиснати с чиния. Поднасят се студени.
Цитирай

Varna

Мнения: 1 399
Рецепти има най-различни (разликата е в начина на приготвяне на боба). Аз лично много обичам чушки с боб и съм пробвала няколко начина, но от три години съм се спряла на една рецепта и повече не експериментирам, защото тя много ми допадна.

  ЧУШКИ С БОБ:
Сварява се една супена купичка боб с много вода и на тих огън и без никакви подправки (аз обикновено боба го накисвам от предната вечер в студена вода и при варенето на сутринта изхвърлям първата вода като заври. Това е свързано с избягването на "неприятния стомашен дискомфорт", който по принцип причинява боба Embarassed Боже, колко по-просто можеше да се изкажа, ама, на, да не използвам думата пр...не като говорим за храна Very Happy  ).
След като се свари се отцежда от водата. 4-5 глави лук (това е поне два пъти повече отколкото за едно обичайно готвене, но мисля че е една от тънкостите на рецептата). Та тези 4-5 глави лук се нарязват и се пържат в олио. Когато лукът стане златист, се добавя 1 супена лъжица брашно и се пържи също до златисто.Слага се една чаена лъжичка червен пипер, обърква се и се добавя сварения боб. Отстранява се от котлона. Прибавя се 1 супена лъжица стрит джоджен, 1 суп.лъжица нарязан магданоз, 1 чаена лъжичка чубрица, 1 кафейна лъжичка млян черен пипер и сол на вкус.
Сухите чушки предварително са почистени от семето и престояли в хладка вода, за да се отпуснат. Всяка чушка се пълни с бобената смес, но не се препълва. Краищата се превиват навътре и се потапят в брашно. Чушките се подреждат в тава, като краищата леко се задигат нагоре. Заливат се сняколко супени лъжици олио, 1 чаена чаша вода и 1 кафейна лъжичка сол, разтворена във водата. Пекат се в умерена фурна, докато останат на мазнина. Изваждат се от тавата като изстинат.
Аз лично по-често използвам печен пипер, вместо сушен. Според мен стават по-вкусни, само малко по-трудно е пълненето, защото по-лесно се разкъсва. В този случай като ги напълня само леко ги запичам с малко вода.
Цитирай


Мнения: 652
Аз съм родена в северозападна БГ и там ги правим точно както Стела е описала. Източника ти Стела явно е автентичен, защото във Вн и Бс не ги правят по принцип.
Цитирай
Чудя се защо има други рецепти, като тази, която ще ти напиша е страхотна! Имаме приятел, който не близва боб, но в тези чушки не можем да го спрем Smile)
Без мерки ще е, защото ги правя на око.
След измиването боба се вари до пълно сваряване, като се предвижда по-голямо количество боб. Естествено, първите две води се изхвърлят след завиране. не знам защо се прави, но аз го правя винаги - вода колкото да покрие, и след като закипи изхвърлям и обливам със студена вода и слагам следващата, която също изхвърлям.
След като е сварен и отцеден , ама хубаво да се е отцедил (забравих да напиша, че се посолява като е готов, но е още във водата в която е врял) в една тенджера запръжваш до златисто кромид, ама не го жали, какот и олиото. Нищо друго, само кромид! И добавяш свареният боб, като го бъркаш непрекъснато, без да се притесняваш, че се скашква. Ще усетиш кога да изключиш котлона, просто трябва леко да се позапържи и той (едно десетина минути поне).
Оставяш го, и започваш да белиш чесън. Количеството зависи от това на боба. Нарязваш го на дребно, но не го скълцваш или минаваш през пресата и го добавяш в боба, както и ЧУБРИЦА.
Това са единствените подправки - сол, чесън и чубрица.
След това пускаш горещата вода и в една купа слагяш няколко чушки, не слагай много, защото ако престоят ще се късат, и започваш да пълниш, докато запълниш тавичката. поливаш върху им с олио и печеш на 220 градуса до момента в които най-горната част започне да стои като изгоряла (съвсем леко де, не чакай да се подпалят Smile) ).
Ами това е!
Цитирай

Varna

Мнения: 1 399
Цитат на: shedi
Аз съм родена в северозападна БГ и там ги правим точно както Стела е описала. Източника ти Стела явно е автентичен, защото във Вн и Бс не ги правят по принцип.
Ами не правят, вярно е. То до скоро и не продаваха сушени чушки, аз затова все с печени правех. И сигурно така си свикнах, че сега са ми по-вкусни от сушените Embarassed  Embarassed .
Иначе за чушки с боб за първи път чух от една съседка /беше на квартира, после й загубих дирите/, и тя родена някъде в западна България. И оттам си носеше чушките.  Твърдеше, че във Варна като се опитвала да суши не ставали и мухлясвали, защото е много влажен въздуха.
А рецептата съм я изрязала от някакъв вестник. Не си спомням кой точно ще е бил, ама друга вече не опитвам. Влюбена съм в тази Laughing
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 619
мммм-вкусотия са тез чушки с бобец...Wink
Аз как ги правя:
както обикновено се готви боб, но когато запръжваш се слага и  брашно, освен:лук,червен пипер и домати и почти изцеден боба. Подправки каквито обичат консуматорите. Важно е да се остави боба да истине. Аз го готвя на 23 и на 24 само пълня чушките. Последните се потапят за малко в гореща вода и се пълнят. Редя ги в тава с отвора на чушката към ръба на тавата и 1 чаша вода, мазнина и сол!
Пече се до загоряла горна кора на чушките!
Бон апети  Very Happy !
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.