Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 авг. 2006, 07:14 ч.

За тютюнопешенето и децата

 • 895
 • 21
 •   1
Отговори
 • Сливен
 • Мнения: 408
Имам две приятелки-Ани има момичета на 14 и 13, а Рени момче на 13. И трите деца вече са опитвали цигарите. Станах свидетел на спора на моите дружки. Ани им разрешава дори в къщи да пушат с идеята, че така ще си имат доверие и децата няма да посягат към по-сериозни пороци, докато Рени е твърдо против и редовно се карат със сина си. Та кажете от ваш опит или наблюдения-кой е крив и кой е прав. На мен ми е още рано, но ще дойде и тоя момент и не знам как да реагирам. Съвсем наясно съм, че даже и да им се забрани те ще се скрият и пак ще опитат от "забранения плод". Засега опитвам да създам приятелски отношения с голямата, че да свикне да споделя, но знам ли като влезе в пубертета какво ще стане #Crazy Докъде трябва да сме приятели и до къде родители?

# 1
 • Мнения: 1 811
И аз съм се замисляла относно това,как да се намери границата.Моят син е на 6г. и се опитвам да му покажа и да му внуша,че на мама може и е добре да се споделя всичко,че мама е най-добрият приятел и т.н.Но не знам как ще е ,когато стане по-голям и има повече неща,които ще иска да скрие от мен.Разсъждавайки върху това стигам да заключението,че те винаги ще крият нещо от нас,просто ние трябва да бъдем много наблюдателни и да се научим да познаваме децата си,тяхното поведение и без думи да разберем,че има нещо .Не знам,най-трудното  и най-отговорното при отглеждане на децата е тяхното възпитание.В къщи му даваме пример,как близките хора си споделят всичко,как си помагат,как обсъждат проблемите си и дано и той да възприеме този начин на общуване .

# 2
 • Мнения: 4 579
Докъде трябва да сме приятели и до къде родители?
        Родители сме винаги и във всяко отношение.Ако успеем да бъдем и приятели винаги и във всяко отношение значи сме много добри родители.Аз лично също съм разрешавала на децата си да пушат в мое присъствие и може би затова те сега не пушат.Случва се да запалят цигара ,но не са 2-3 кутии на ден.Другото което съм им внушавала е ,че каквото и да им се случи аз и баща им сме винаги до тях,първо с нас трябва да споделят за да се вземе най-доброто и правилно решение.Мога да кажа,че и аз не зная как точно сме го постигнали ,но в труден момент са ни търсили както и ние в момента можем да разчитаме на тях.Всяко нещо сме обсъждали и въпреки всичко много добре зная,че и те имат своите тайни,както всеки човек и които няма да бъдат споделени с нас.Но поне когато се касае за здравето и бъдещето им съм била сигурна,че ако има нужда са ни търсили.
                     Всеки има своя подход и разбиране,но се постарайте да бъдете най-добрите приятели на децата си.  bouquet

# 3
 • Велико Търново
 • Мнения: 683
Докъде трябва да сме приятели и до къде родители?
        Родители сме винаги и във всяко отношение.Ако успеем да бъдем и приятели винаги и във всяко отношение значи сме много добри родители.
                     Всеки има своя подход и разбиране,но се постарайте да бъдете най-добрите приятели на децата си.  bouquet
Това е разковничето  Peace, но е най-трудно постижимото  Naughty

# 4
 • Мнения: 495
не съм привърженик на идеята с приятелството
родителят трябва да е преди всичко родител, другото граничи с безотговорност - поне за мен е така!

# 5
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 659
Приятели по този въпрос не сме били с родителите ми. От баща си се криех да пуша до абитурентския си бал, когато той реши да ме почерпи цигара  Grinning Мама знаеше, че пуша, но не искаше да ме вижда.

Едва ли има универсален подход. Всичко зависи от нагласата на тийна, запалил цигара, и от тази на родителя. Едва ли ще ми е приятно един ден да разбера, че 12-13 годишната ми щерка пуши  Confused Но как ще се справя с проблема и дали изобщо ще се справя... Thinking

# 6
 • usa
 • Мнения: 3 367
-пушенето специално е ? на среда и нрави и ЛИ!ЕН ПРИМЕР,тук на това се гледа като на ужасен порок и белег за неинтелигентност,много трудно е да намериш къде да пушиш и пр ;но ако аз пуша не знам как бих се карала да детето си 1е го прави..
-в дома ни не бих позволила подобно поведение;
-аз пуших пред майка ми,многоооооооооооооо години,не престанах защото можех да го правя свободно
-родителите са родители,приятелите са друга категория; изобщо не се стремя да съм им приятел,да споделяш и да се разбираш с някого за мен има много лица..
-аз съм за модела-ако ние спортуваме,ядем добре,не-пушим,1етем,не висим пред тв с 1асове-децата това виждат и това правят своя схема;надявам се само да е  достатъ1но стабилна 1е да ги извади и от колеж 1итави...

# 7
 • София
 • Мнения: 816
не съм привърженик на идеята с приятелството
родителят трябва да е преди всичко родител, другото граничи с безотговорност - поне за мен е така!

навярно не си имала истински приятели, щом асоциацията, която правиш с "приятели" е "безотговорност", за което мога само да ти съчувствам. ( ей, не се обиждай, моля те).
Ако родителя може да бъде приятел на детето си това е чудесно, но нека първо се уточни какво се има предвид родител-приятел. За мен това е родител, който разбира децата си, може по всяко време да влезне в положението им, да заживее с техните проблеми, да погледне през техните очи и гледни точки и да се опита, чрез своя опит да им помогне, не насилвайки ги и не поучавайки ги.
Относно цигарите, честно да ти кажа, много ще ми е мъчно, ако децата ми пропушат и най-вече малката. Голямата ми е одрала кожата с лудориите , па даже и над мен се извисява ( по-дива от мен е), така че някак си ще приема ако пуши, но ще се опитам да й обясня какво точно предизвикват цигарите в организмът й, а при децата въображението е много силно развито и може да помогне да се откаже от идеята си да се прави на интересна пред момчетата с цигари слим в ръката( както правих аз). Малката ми е астматичка и искрено се надявам от цигарите да й става много лошо на дробовете, та да бяга от цигарения дим, като опарена.
Ще видим.  Всеки случай в къщи да се пуши - няма да позволявам при всички положения!!!

Последна редакция: сб, 26 авг 2006, 15:22 от DOROTEIA

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 11 848
.... Родители сме винаги и във всяко отношение.Ако успеем да бъдем и приятели винаги и във всяко отношение значи сме много добри родители.Аз лично също съм разрешавала на децата си да пушат в мое присъствие .....че каквото и да им се случи аз и баща им сме винаги до тях..... много добре зная,че и те имат своите тайни,както всеки човек и които няма да бъдат споделени с нас.....
                     Всеки има своя подход и разбиране....
Това мнение  най-вече съвпада с моето...
Цитат
че каквото и да им се случи аз и баща им сме винаги до тях....
..и ще ги обичаме, каквито и да са.

Когато бяха на 9 и 7 години моите, един ден им предоставихме възможността да пробват в наше присъствие ... щерката, която е по-малката е по-опасна( надявам се разбирате какво искам да кажа..) и пробва първа...пребледня, позеляня, задави се зверски и бегом до банята( че бяхме на балкона Wink)....иии Sick Sick... е, синковеца нали и без това си е по- разумен и умерен.... не щя да опита.. реши, че видяното и чуждия опит могат добре да му послужат. Тогава аз бях спряла цигарите (от 4 години, а 8 години пуших и децата знаят всичко това, както и, че пропуших на 18г, а не по-малка), а мъж ми пушеше....децата все го агитираха да спре цигарите.... от 3 години и той не пуши... надвам се Praynig и това да е добър/достатъчен пример за тях. За сега не проявяват интерес.

Иначе за всичко... ама за всичко!!! говорим мноооого....

# 9
 • Мнения: 192
Още ми е рано да се изказвам по въпроса(макар че малкият събира фасовете по площадката най-редовно Grinning),но не бих позволила на децата си да пушат вкъщи-за мен не е това начинът да се печели доверието,а си е живо поощрение-говоря за 13-15 годишни,както в случая.Още повече,ако и родителите не пушат.Но малко не ми се вижда и уместен вариантът да си поучаваш детето ,докато кротко павкаш....... ConfusedАз съм за нагледния пример-вадиш му от учебника по патоанатомия снимки на бял дроб на 30 год.пушач умрял от рак но белия дроб,пък да си помисли после дали иска да пуши Crossing Arms

# 10
 • Сливен
 • Мнения: 408
За себе си мога да кажа, че при двама родители - пушачи в тинейджърските си години не пушех. Въпреки, че от 8-ми до 12-ти клас живеех в нашия апартамент с една приятелка без родителски надзор-тя пушеше, а аз не. Едва преди три години взех да паля от време на време-основно по купони-т.е. изключително рядко. Какво възпитание са ми дали родителите ми, че станах такава разумна. Сега като питам май с какъв акъл са ме оставили да живея съвсем сама на 15г. тя ми отговаря, че времената са били други. Аз не бих оставила моите без надзор Naughty

# 11
 • гр.Бургас
 • Мнения: 695
Докъде трябва да сме приятели и до къде родители?
        Родители сме винаги и във всяко отношение.Ако успеем да бъдем и приятели винаги и във всяко отношение значи сме много добри родители.
и аз се надявам да постигнем това с малката в бъдеще,а колкото до това кой е прев и крой е крив във тази ситуация,аз не мога да преценя,защото всеки родител си има някакви подбуди и усещания когато възпитава децата си Peace

# 12
 • София
 • Мнения: 31 596
Аз като пушач ще съм против пушенето на Дияна.
Моя вуйчо се опитваше да ни дава (на мен и брат ми като малки) да опитаме цигара и да видим, че е гадно. Не се получи, защото аз духах цигарата Simple Smile Пропуших на дърти години.

# 13
 • Мнения: 4 579
не съм привърженик на идеята с приятелството
родителят трябва да е преди всичко родител, другото граничи с безотговорност - поне за мен е така!
          Щом така смяташ,постъпвай както ти го разбираш.Питам се обаче ,ако децата ти не споделят проблемите си защото според теб приятелството с тях е безотговорно  С КОГО  ще ги споделят.Не ти ли се струва,че може да попаднат на не толкова добронамерен "приятел",който да запълни празното пространство.Нима така лесно ще оставиш децата си под чуждо влияние и съвети?А строгостта ти във всички случаи ще доведе до прикриване и лъжи.Я си спомни когато не са ти давали нещо и ти го знаеш не си ли крила от родителите си?Аз поне не познавам такива хора.За това съм се мъчила да не допускам грешките на моите родители,което не значи ,че изобщо не съм допускала грешки.Но в случая с тютюнопушенето съм искала да знам,защото тогава поне ще ми кажат КАКВО  пушат.Има и по-страшни работи от цигарите и когато разбера късно трудно бих могла да помогна.
                       Помисли дали приятелството с децата ти е безотговорно или точно обратното. newsm78  bouquet

# 14
 • Sofia - Младост
 • Мнения: 2 243
Когато бяха на 9 и 7 години моите, един ден им предоставихме възможността да пробват в наше присъствие ... щерката, която е по-малката е по-опасна( надявам се разбирате какво искам да кажа..) и пробва първа...пребледня, позеляня, задави се зверски и бегом до банята( че бяхме на балкона Wink)....иии Sick Sick... е, синковеца нали и без това си е по- разумен и умерен.... не щя да опита.. реши, че видяното и чуждия опит могат добре да му послужат. Тогава аз бях спряла цигарите (от 4 години, а 8 години пуших и децата знаят всичко това, както и, че пропуших на 18г, а не по-малка), а мъж ми пушеше....децата все го агитираха да спре цигарите.... от 3 години и той не пуши... надвам се Praynig и това да е добър/достатъчен пример за тях. За сега не проявяват интерес.

Иначе за всичко... ама за всичко!!! говорим мноооого....
  Морена и баща ми постъпи така с мен - предложи ми да си дръпна, но мен ме задушаваше само цигарения дим и отказах! Никога не съм пушила и не смятам и за напред да ги започвам! С мъж ми са постъпили по същия начин, но той си дръпнал и му се случило същото като на щерка ти  Mr. Green! До 21 си година спортувал много и агитирал родителите и сестра си да откажат цигарите, но след проблеми с тогавашното си гадже - пропушил! 9 години го молих и агитирах да ги остави, малкият / от 4 годишен/ също му обяснявше за вредата от цигарите и дори му показваше картинки на увреден бял дроб  Mr. Green и той накрая спря да пуши! Още няма и година и горещо се надявам да не ги започва отново!
   Честно казано незнам как бих реагирала ако децата ми пропушат един ден! Сигурно бих го преживяла много тежко! Като знам колко говорим в къщи по въпроса и че синчето от години е наясно с вредата от цигарите, просто няма да го разбера и все ще се питам къде съм сгрешила! А, че няма да позволя на никого да ми пуши в къщи е повече от ясно  Naughty! Дори и гостите ни излизат на терасата  Sick!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт