Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sofia

Мнения: 11 110
Пирог с грозде от Тоскана
Много сочно и вкусно сладкишче, чудна компания за чаша ароматно кафе или чай   chef!
   

За  тестото:
350 г брашно
30 г мая (2 ¼ ч.л. суха)
250мл топла вода (аз сложих по 125мл вода и пр. мляко)
40 мл олио
щ. сол

по 500 г бяло и черно грозде без семки
1 ст.л. нищесте
90 г захар
40 г масло, разтопено
олио за мазане

Маята с малко вода и малко брашно (аз добавих и малко захар- 1 равна ч.л.) разбъркайте и оставете за 10 мин. Пресятото брашно сложете в купа, напаравете кладенче и сипете маята. Поръсете я с малко брашно, покрийте съда с кърпа или фолио и оставете на топло да втаса маята... докато се появят мехурчета. Изчистете, измийте и подсушете гроздето. Поръсете го с нишестето и оставете настрана. Към тестото добавете останалата вода, олиото и солта и омесете за 10тина минути. Тестото трябва да лепне леко, не добавяйте повече брашно (все пак добавих още малко брашно, за да се получи така, че да лепне леко), а го помесете по –дълго. Намажете края/ръба на купата/съда, тестото посипете с брашно и оставете на топло (за 1-2 часа... при мен за 50 минути) да втасва, трябва да удвои обема си.
Втасалото тесто разделете на две и всяка топка разточете в овална форма на добре набрашнена повърхност. Първата сложете в застлана с пек. хартия тава, поръсете с малко нишесте или брашно, разпределете половината грозде, поръсете го с половината захар и половината масло. С втората кора покрийте и защипете хубаво краищата, да не се вижда гроздето. Отгоре разпредлете останалото грозде, като притискате леко,... останалите захар и масло. Покрийте пирога и оставете на топло за 1час. Намажете края  му с олио, по желание посипете със захар (при мен - кафява) и печете в загрята на 190°С за около 40-45 минути.


  клик
Цитирай


Мнения: 1 395
Ах, Морена...Не спираш да ни изненадваш  bouquet
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Morena, имам твърдо грозде /сорта му е без семки-за стафиди/ дали ще стане, ще омекне ли ?Ти с какво направи сладкиша?
« Последна редакция: сб, 26 авг 2006, 13:27 от Нина »
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 110
Белла, надявам се приятно Laughing.....благодаря! bowuu

Нинче, не разбирам от грозде, на етикета му пишеше без семки и нищо повече...това, което мога да кажа е, че и двата вида(и бялото и черното) бяха с дребни зърна, като бялото с по- дребни и от черното..., та бялото го заподозрях, че е такова за стафиди..то и има вид на стафиди като се опече пирога  Smile....и е меко всичкото грозденце. bowuu ....абе все си мисля, че каквото и де гроздето за 40 мин все ще омекне, де ще 'оди... действай... Very Happy

.......м/у другото тестото е много приятно, смятам да го пробвам за пица  Thinking Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 820
Някой може ли да ми каже в тази рецепта как да заместя живата мая със суха. Тези 30гр жива мая на колко суха се равняват?

Ох, то ще ми избоде очите...

Е нищо на първа страница може повече хора да и се порадват Wink
« Последна редакция: пт, 08 сеп 2006, 18:35 от Elena_Ch »
Цитирай


Мнения: 805
Отдавна му се канех на този пирог и снощи го направих.Намерих само бяло грозде без семки.Моренка,мерси за рецептата.
Ето го цял http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=1260064
и парченце http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=1260065
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 110
 dohИи.. чак сега видях темата, търсейки друго... Бамбинка радвам се, че ти се е получило. Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.