Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора

Варна

Мнения: 4 638
Моля някой да каже това чудо какво е? Praynig
Цитирай


Мнения: 645
Tartaric киселина е прах на кафеникава червена киселина (калиев битартарат)
рафиниран се използва в готварството и сладкарството за печене


често се комбинира с сода бикарбонат и се получава така наречената baking powder.


използва се също при направата на глазури и за стабилизиране на бити белтъци


 може да бъде използуван да почиства месинг и медни готварски принадлежности.
Цитирай

Turku, Finland

Мнения: 3 634
Ехм... за Tartar Sauce ли става дума или за нещо друго?
Цитирай

Варна

Мнения: 4 638
Цитат на: Biju1
Tartaric киселина е прах на кафеникава червена киселина (калиев битартарат)
рафиниран се използва в готварството и сладкарството за печене


често се комбинира с сода бикарбонат и се получава така наречената baking powder.


използва се също при направата на глазури и за стабилизиране на бити белтъци


 може да бъде използуван да почиства месинг и медни готварски принадлежности.


На бг пазара с какво може да се замести? Именно за стабилизиране го прочетохме, на белтъци с пудра захар. Аз знам, че за целта се ползва малко оцет или лимонтузо ама това последното си има друго име...
Цитирай

Варна

Мнения: 4 638
Цитат на: Мама от Финландия
Ехм... за Tartar Sauce ли става дума или за нещо друго?


Май не:-))) Сосо Тартар не беше ли с краставички? Laughing
Цитирай


Мнения: 645
не знам с какво може да се замести за жалост.
ето още малко инфо

Бял кристален прах.
използува се като заквасващият агент в baking powder. Нечиста форма, наречена зъбен камък или суров винен камък, се оформя естествено по време на ферментацията на гроздето сок в вино и кристализира в виното каци.


дано съм ти била полезна
Цитирай

Turku, Finland

Мнения: 3 634
Flash, да!  Embarassed
Цитирай

Варна

Мнения: 4 638
Цитат на: Мама от Финландия
Flash, да!  Embarassed


Да, и със сигурност е по-вкусен от тоя зъбен камък! Laughing
Цитирай

Варна

Мнения: 4 638
Цитат на: Biju1
не знам с какво може да се замести за жалост.
ето още малко инфо

Бял кристален прах.
използува се като заквасващият агент в baking powder. Нечиста форма, наречена зъбен камък или суров винен камък, се оформя естествено по време на ферментацията на гроздето сок в вино и кристализира в виното каци.


дано съм ти била полезна


Ще я побългарим рецептата, страшно няма!
Мерси за инфото! Smile
Цитирай

Varna

Мнения: 1 399
Flash, прочети ТУК . Не е нещо съществено, но все пак някаква информация по въпроса.
Цитирай


Мнения: 5 876
Хехе, това го разкрих след много умуване.

Слагай лимонтозу и си живей живота!  food002
Цитирай

Руей

Мнения: 1 017
newsm62
Цитирай

Островитянка Манка

Мнения: 414
Цитат на: Flash*
Моля някой да каже това чудо какво е? Praynig


Хе, съвсем наскоро и аз проучвах въпроса Smile))
Това е едно вещество, или по-точно киселина. Само не можах да уточня, дали това не е оцетната киселина, в която се варят яйцата на Великден, за да станат с блестящи кристалчета.

Обикновено (в бисквитите) се слага заедно със сода, а за да заместиш в български условия тази комбинация, слагаш бакпулвер. Обаче на мен ми трябваше без сода, за приготвяне на глазура за торта, или тъй нареченият Royal Icing, който се прави от разбит белтък, пудна захар и въпросната киселина.

Химичното му име е Potassium hydrogen tartrate, KC4H5O6 (цифрите са долни) или с по-прости думи - Tartaric acid. Ако имаш някой познат химик, питай го дали това не е оцетната киселина и кажи и на мен Smile))
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 927
Не е оцетна, оцетната е СН3СООН, или С2Н4О2.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 927
Тва било винена кислина бре! Погледнах в учебника по химия, винена киселина трябва да е!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора