Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте, момичета-мами на 2006 г.

Аз станах майка с първото си дете през юни 2006 г. Работих почти до края на бременността си, защото съм на отговорна мениджърска позиция. Сега искам да гледам детето си поне до 6 месеца. Плащала съм солидни осигуровки и много се зарадвах, когато промениха закона за изплащане на 90% от дохода до навършване на 9 месеца на новороденото, вместо на 3 месеца, както е в момента. Уви, радостта ми беше кратка, защото се оказа, че:

1. Законът влиза в сила от 1.01.2007
2. Ще се възползват само майки, които са в 135 дневния болничен, независимо, че децата им не са навършили 9 месеца към момента на влизане на закона.

Смятам, че това е дискриминация на едни деца спрямо други в чист вид. Не е нормално законът да не влиза в сила веднага от датата на приемането му. Сигурно оправданието е в бюджета, но ние сме внасяли осигуровки без прекъсване и Масларова трябва да осигури парите. Не е нормално също така деца, родени през октомври 2006 г. да живеят със 160 лв. на месец, а тези, родени през ноември 2006 г. - с 90% от осигурителния доход (сума, която може да достигне 1000 лв.).

Какво ще кажете да се обединим майките на 2006 г. и да напишем писма до социалния президент (както той сам се определи в началото на мандата си), парламента и правителството с искане да се премахнат горните условия за дискриминация? Бихме могли да искаме сезиране на конституционния съд и дори съдът по правата на човека в Страсбург. Можем да си съдействаме и с Движението на българските майки.

Нали целта на всички цитирани институции е стимулиране на раждаемостта. Аз бих добавила в това число и стимулиране раждаемостта на високо-образованите, работещи и добре платени жени ...

Очаквам вашите коментари тук или на адрес mirella_new@yahoo.com, tel. 0888/900335

# 1
 • Мнения: 649
Здравей !!! Напълно те подкрепям , аз съм МАЙ-ска мамаи също съм от " дискриминираните " , но се опасявам , че каквото и да правим само ще ни размотават , обещават , ще трупат предизборно активи на наш гръб и после ... нищо / за да не съм по-груба в изказа / . Вероятно ще се оправдаят с липсата на пари , или няма да ги платят със задна дата . ... но въпреки това подкрепям и ... да пишат следващите  Grinning!

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 1 336
Моят син на 11.01 става на 9 месеца така че във всички случаи няма да ни огрее, но ще ви подкрепя със сигурност.  Simple Smile

# 3
 • Мнения: 3 230
За мен този закон няма никакво значение, защото се осигурявам на ниска заплата, но ще подкрепя исканията, защото въпроса е пренципен!

# 4
 • Varna
 • Мнения: 501
  И аз съм от майските мами нищо че се родихме малко по рано от колкото трябваше. Аз се върнах на работа юни месец /управител съм на хотел/  но активния летен сезон свършва и мисля да си остана в къщи  или поне от къщи да контролирам нещата.
  подкрепям ви.

# 5
 • Мнения: 2 149
За мен нововъведенията нямат значение, защото ме осигуряваха на минимална, но както пише Вени въпросът е принципен и подкрепям исканията! Peace

Последна редакция: вт, 29 авг 2006, 16:47 от чаено момиче

# 6
 • София
 • Мнения: 2 383
Вижте този линк. Интервю на Христина Христова, която може да предложи корекция в промените на Кодекса за социално осигуряване, за да не бъдете ощетени. Не знам доколко е реално или е само ПР ход от нейна страна. Дано да говори сериозно.

http://www.monitor.bg/opinions/article?sid=&aid=92750&cid=50&eid=818

- Какво би могло да се направи сега, за да се коригира тази несправедливост?
- В момента се консултираме с юристи дали можем да поправим това по законодателен път. Вече се избистря едно предложение, че бихме могли да предложим в преходните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване да се запише един текст, че тези майки, които са заварено положение и децата им не са навършили 9 месеца към 1 януари 2007 г., могат да се възползват от 90-процентното обезщетение от заплатата. Ще продължим консултациите и се надявам тази седмица да имаме пълна яснота по въпроса.
- Смятате ли, че отпуснатите за тази цел 31 млн. лв. ще стигнат за цялата година, ако бъдат включени и тези 16 хиляди майки?
- При тях става дума за 1, 2 или 3 месеца и, дори да бъдат включени в получаването на 90-процентното обезщетение от заплатата, това няма да натежи толкова на бюджета. По-важното е, че от 1 януари догодина всички майки ще могат да се възползват от тази законова промяна. Искам да припомня защо я направихме. Оказа се, че въпреки загрижеността, която проявяват всички институции към демографския проблем, към отрицателния прираст, който имаме, никакви практически действия не се предприемат за коригиране на това положение.# 7
 • Мнения: 193
И аз смятам,че този закон трябва да засегне и майките на който 315-те дни не са изтекли.Подкрепям исканията трябва да направим нещо.

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 684
Аз също съм възмутена, просто бях шокирана, като разбрах за подхода, който смятат да приложат. Освен това мисля, че сега е времето, в което имаме най-големи шансова да бъдем чути - все пак идват избори....

# 9
 • Мнения: 144
Напълно Ви подкрепям, аз все още не съм родила, но 135 дни майчинство ми изтичат на 15 Декември и детето ми също ще бъде дискриминирано по отношение на доходите, с които ще го отглеждам. Считам, че за да бъде справедлив този закон 9 месечно обезщетение трябва да получават всички майки, на които не съм им изтекли 315 дни.
Изразявам безрезервната си подкрепа, само че незная как можем да променим нещо.

# 10
 • Мнения: 2 109
всички сме ЗА. давайте да действаме.

# 11
 • Мнения: 354
Напълно ви подкрепям събират лаври от сега а пък промените влизат с месеци закъснение и не уреждат завареното положение.

# 12
 • Мнения: 416
Тук има достатъчно по темата -

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=121426.0

# 13
 • Варна
 • Мнения: 8 437
А какво ще кажете за тези,които работодателя им ги осигурява на минималната работна заплата те също ще си останат на същото положение.Това са поне 60% от населението

# 14
 • Мнения: 1 232
А какво ще кажете за тези,които работодателя им ги осигурява на минималната работна заплата те също ще си останат на същото положение.Това са поне 60% от населението
Смятам,че именно за това държавата намери най-изгодния за нея начин да увеличи парите от данъци в хазната.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт