Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 28 авг. 2006, 21:45 ч.
  • Преглеждания  6 829  Мнения  6  Онлайн  1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 87
Днес ми донесоха една касетка с домати, а е невъзмжно да ги изядем, затова реших да си направя дом. пюре за зимнина. Обаче не знам как. Досега не съм правила никаква зимнина.
Търсих из кулинарни сайтове и форуми, но нищо не намерих.Моля, ако някой знае рецепта за консервиране на домати на пюре да я сподели. Благодаря!

Реклама
# 1
  • Мнения: 13 506
Първо трябва да се снабдиш със специална машинка са мелене на домати. Те отстраняват люспите и семките. Това, което се получава като чист продукт е доматен сок. Спокойно можеш да си го затвориш в бутилки и да ги стерилизираш, ако не ти се играе със следващия етап. Чувала съм, че с мощна електрическа машина за мелене на месо също става - тогава се мелят целите домати, заедно с ципите и семките и се получавало еднородна маса, но аз не съм виждала какво представлява резултатът. Предполагам, че като купешкото пюре (когато продаваха пюре по магазините, а не боядисано нишесте).
След това зная два начина - на моята майка и на Пепчо.  Grinning
Майка ми слага доматения сок в тензух и го оставя да се изцеди няколко часа. После пресипва съдържанието в тендежа и вари, докато се сгъсти достатъчно.
Според Пепчо има и друга технология, но нека тя я обясни.  Mr. Green Може да я намериш в някоя от темите за кетчуп, ако не се лъжа.
А, не забравяй леко да посолиш сока или пюрето, преди да го насипеш в бурканите. Това е. Успех!

Добавям - сега видях, че става дума за една касетка домати. Ами не очаквай да получиш кой знае какво количество пюре. По-добре си направи доматен сок, ще напълниш повече бутилки. Иначе не си заслужава играчката за 2-3 бурканчета пюре.  Peace

# 2
  • на ОколовръсТното в ПАЛАТка
  • Мнения: 4 176
Първо трябва да се снабдиш със специална машинка са мелене на домати. Те отстраняват люспите и семките. Това, което се получава като чист продукт е доматен сок. Спокойно можеш да си го затвориш в бутилки и да ги стерилизираш, ако не ти се играе със следващия етап. Чувала съм, че с мощна електрическа машина за мелене на месо също става - тогава се мелят целите домати, заедно с ципите и семките и се получавало еднородна маса, но аз не съм виждала какво представлява резултатът. Предполагам, че като купешкото пюре (когато продаваха пюре по магазините, а не боядисано нишесте).
След това зная два начина - на моята майка и на Пепчо.  Grinning
Майка ми слага доматения сок в тензух и го оставя да се изцеди няколко часа. После пресипва съдържанието в тендежа и вари, докато се сгъсти достатъчно.
Според Пепчо има и друга технология, но нека тя я обясни.  Mr. Green Може да я намериш в някоя от темите за кетчуп, ако не се лъжа.
А, не забравяй леко да посолиш сока или пюрето, преди да го насипеш в бурканите. Това е. Успех!

Добавям - сега видях, че става дума за една касетка домати. Ами не очаквай да получиш кой знае какво количество пюре. По-добре си направи доматен сок, ще напълниш повече бутилки. Иначе не си заслужава играчката за 2-3 бурканчета пюре.  Peace
Можеш да рендосаш домата ръчно и после да прецедиш през по-едра цедка или гевгир.
Ние лично с машинка го правим, която маха семките и люспи. После полученият сок се вари в голяма тенджера на котлона до намаляване на половина. После се затваря в буркани и се стерилизира.
По принцип никаква зимнина не правим, Доматите ги слагам цели във фризера. Когато им дойде време за готвене го пъхам под чешмата и обелвам люспата с едно движение. Лесно се режат.

# 3
  • Мнения: 5 356
След това зная два начина - на моята майка и на Пепчо.  Grinning
Майка ми слага доматения сок в тензух и го оставя да се изцеди няколко часа. После пресипва съдържанието в тендежа и вари, докато се сгъсти достатъчно.
Според Пепчо има и друга технология, но нека тя я обясни.  Mr. Green Може да я намериш в някоя от темите за кетчуп, ако не се лъжа.
А, не забравяй леко да посолиш сока или пюрето, преди да го насипеш в бурканите. Това е. Успех!

Добавям - сега видях, че става дума за една касетка домати. Ами не очаквай да получиш кой знае какво количество пюре. По-добре си направи доматен сок, ще напълниш повече бутилки. Иначе не си заслужава играчката за 2-3 бурканчета пюре.  Peace
Можеш да рендосаш домата ръчно и после да прецедиш през по-едра цедка или гевгир.
Ние лично с машинка го правим, която маха семките и люспи. После полученият сок се вари в голяма тенджера на котлона до намаляване на половина. После се затваря в буркани и се стерилизира.
По принцип никаква зимнина не правим, Доматите ги слагам цели във фризера. Когато им дойде време за готвене го пъхам под чешмата и обелвам люспата с едно движение. Лесно се режат.

сори, че всичко с цитат, но св.време ми е доста кът - значи както ти е обяснила как'Сийка или мамица - но да имаш предвид, че за доматено пюре количеството не трябва да изври НАПОЛОВИНА, а поне на 1/4  трябва да ти остане. Начина с маркуча ще го търся после, но май-беше при кетчупа - или пиши "маркуч" на търсачката. Друг начин за това малко количество, ако нямаш машинка за отделяне на люспите - белиш доматите и пасираш с кухненския пасатор -  става като доматен сок, но е със семките.

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 87
Благодаря ви! Реших да направя сок, щом пюрето ще остане малко като количество.Плюс това ще трябва и да стържа, защото нямам машинка.

# 5
  • Мнения: 471
Голяма играчка ще падне да правиш сок щом се налага да го стържеш доматито. После трябва да намериш начин да отделиш и семките, а ако тръгнеш да го цедиш, мисля, че доста ще изхвърлиш.Правя домати и по следния начин: Заливаш ги с вряла вода /така се белят много лесно/, беля, режа го на парчета като за салата, съвсем малко сол и затварям в буркани.
Зимата го ползвам за готвене, но ако му сложим лук, сирене маслинки и олио си става почти като салатка Simple Smile
Разбира се това е доста далеч от първоначалната ти идея за доматено пюре, но реших да ти кажа.
Успех.

# 6
  • Мнения: 2 549
Що просто не попариш доматите с вряла вода, не ги обелиш и не ги сложиш в буркани с лъжичка сол и листче  кервиз примерно  Simple Smile
Стават много вкусни и могат да се пасират, а и на салатка стават.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт