Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 75
Синът ми  ще навърши седем години през септември, ще бъде ученик в първи клас.Тъй като имаме бебе, той се почувства голям и самостоятелен и започнахме да го пускаме пред блока да играе с деца без постоянния ни надзор.
Преди няколко дни се върна с идеята да продаде част от играчките си. Попита ме може ли. В началото доста се шокирах, попитах го защо, а той отговори, че защото вече не играе с тях и не му трябват. Преди бебето да се роди отдели голям чувал с играчки за нея, защото бил вече голям. Тогава се зарадвах, че е щедър. Сега обаче в първия момент ми дойде на езика да му кажа да ги подари щом не ги иска. По принцип смятам, че щом са негови може да прави каквото поиска, но се учудих, защото не очаквах идея да ги продава. После се оказа, че и други деца /по-големи/ продавали и той от тях е заел идеята си. На въпроса за какво му са пари не получих отговор.
Няколко дни премисля цени / от рода на 30 или 50 стотинки/, кога да ги изложи /да има повече деца пред блока/ и последното, на което доста се смях - пред блока или в морската градина да ги продава Joy
Бързахме за рожден ден и му казах, че ще помисля и ще му отговоря на другия ден дали може. После му казах - "да може".
Та въпроса ми към вас е : Бихте ли разрешили? Защо? А защо не?

Мина една седмица и детето изглежда се е отказало от идеята си, но все пак въпросът остава.

# 1
 • Ямбол
 • Мнения: 22 924
Моят син преди няколко седмици ме сюрпризира със същото, дори беше изнесъл няколко играчки навън и беше спечелил от едни карти от снаксове 17ст. Прибрах го заедно с играчките вкъщи и му обясних, че има сестричка, която расте и ще играе след време със здравите играчки, а останалите заминават в казана. Малък е още да продава и затова пресякох ентусиазма му. Само при мисълта, че някой ден може да реши да продаде и нещо друго от вкъщи се втрисах. Точно заради това предпочетох да не му разреша това удоволствие да спечели малко джобни.

# 2
 • София
 • Мнения: 7 140
Идеята хич не е лоша. Аз бих се съгласила. Трудно ми е да се мотивирам защо, но струва ми се, че това може да има само положително влияние, още повече, че той те е попитал дали може. Само бих се притеснявала от реакцията на родителите на "клиентите".

# 3
 • Варна
 • Мнения: 3 844
Знаеш ли при нас в квартала едни деца са го превърнали в нещо като традиция.
Всяко лято се събират и донасят неизползвани книжки, цветни моливи, плюшени играчки и ги продават. Като продаването става на символична цена от 10 ст до 1-2 лв за някой от книжките. Не знам как се отнасят родителита към това.
Ако това касаеше моята дъщеря може би щях да реагирам точно като  Lilqna. Все пак у дома расте още едно човече, което ще иска също да играе.
А играчките с които не играят, но са в добро състояние ги занесохме в детската градина.

# 4
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Защо не:)
"Гаражна" разпродажба...Simple Smile

Добра идея.
Хем у вас ще се отвори място...хем синът ти ще си има пари...

# 5
Здравейте,
мисля че идеята да продава играчките никак не е лоша. И това не е проява на егоизъм или липса на щедрост. Ние като поколение не сме възпитани със съзнанието че е нужно да имаме наша, лична собственост с която да разполагаме и дори да придобиваме печалба.  На мен това ми прилича по скоро на някакви бизнес наклонности в детето , дори да е малък. Мисля че по- скоро трябва да се научи как да продава и едновременно с това да бъде щедър и грижовен.
 Grinning

Успех!

# 6
 • В Изумрудения свят (без рубинени пантофи)!
 • Мнения: 3 323
Все пак важно е защо са му парите , според мен. И също защо не ги остави на бебето вместо да ги продава? Мисля че ревнува. Големият ми син много чакаше бебето , но когато се роди преосмисли и дори ми е предлагал да го дадем на хората дето си нямат деца, после свикна но мина доста време. Дори сега има изострено чувство за собственост, и предпочита да си хвърли нещо отколкото да го сподели.

# 7
 • Мнения: 75
Той много ревнува от бебето. От два дни се събужда след като баща му е отишъл на и винаги пита целунал ли е бебето. Но за играчките незнам, отделил й е почти всички плюшчовци и книжки за по-малки деца. Тези, които искаше да ги продава бяха някакви мечове и коли... а парите каза ,че били да си има. Друг въпрос, че като си има портомоне с пари го оставя някъде и забравя за него. Въобще много ми е неясно, може би е някакво подражание на по-големите деца /особено като гледам, че вече минаха няколко днии си стоят на купчинка в ъгъла на стаята/.

# 8
 • Мнения: 14 950
И аз мисля, че това нещо може да се превърне в много полезна игра, чрез която детето да осъзнае някои неща от живота на възрастните. Защо не го превърнете в традиция, в която по-късно да включите и по-малкото дете? Сядате цялото семейство, разглеждате нещата и обсъждате - кое може да се остави за сестричката, кое може да се подари в някой детски дом например (или да се занесе в градината), кое може да се изкара на "пазара". Не е зле детето от малко да се запознае със стойността на парите и бизнес взаимоотношенията (Рокфелер и ябълката, хе-хе!), но това да не става за сметка на другите членове на семейството. Не е зле и да определите някакъв процент за благотворителността. Така детето хем няма да расте присметлив егоист, хем и ще може да расте инициативно и гъвкаво в мисленето си за начини на придобиване на собсвени пари. А оттук вече и може да се поработи върху въпроса за заработване на джобните с някакъв вид труд.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 1 379
Идеята не е лоша - добре е детето да прецени /да се научи да преценява/ какво да прави със собствеността си и смисъла на размяната.
Добре е, че си го подкрепила!

# 10
 • Мнения: 1 412
Не бих забранила да ги продаде, но някак по-адекватно ми се вижда да ги размени за други играчки, май това бих предложила аз newsm78

# 11
 • Мнения: 465
Нормална идея за момченце на тази възраст Winkмакар че моят син още не ме е изненадвал с такива идеи, но негов приятел от блока събираше изпопадали щипки под терасите за да ги продава Laughing

# 12
 • Бургас - Несебър - Влас и аз вече незнам точно къде
 • Мнения: 1 264
От миналото лято сина ми и племеницата продават стари играчки , а тази година са включили и изработени от тях знамена , книжки и гердани  Grinning

# 13
 • София
 • Мнения: 97
Той много ревнува от бебето. От два дни се събужда след като баща му е отишъл на и винаги пита целунал ли е бебето. Но за играчките незнам, отделил й е почти всички плюшчовци и книжки за по-малки деца. Тези, които искаше да ги продава бяха някакви мечове и коли... а парите каза ,че били да си има. Друг въпрос, че като си има портомоне с пари го оставя някъде и забравя за него. Въобще много ми е неясно, може би е някакво подражание на по-големите деца /особено като гледам, че вече минаха няколко днии си стоят на купчинка в ъгъла на стаята/.
Аз също мис;я, че просто подражание - това и при нас доста често се случва.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт