Въпрос за рибата?

  • 1 703
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 210
Много благодаря на всички   bouquet

# 16
  • Мнения: 578
На ХИП има с риба за след осем месеца, но е със сметана. За след годинка също има с риба на ХИП.

# 17
  • Мнения: 8 917


Има списък на риби, с които е добре да се започне и такива, които да не се предлагат в началото. Довечера ще го потърся и пусна тук.

Ще съм ти много благодарна да го пуснеш тук Peace

# 18
  • Мнения: 3 042
Аз захраних с рибно пюре на Ганчев /те са с гладка консистенция/.
По-късно съм давала и на Семпер и на Хип /на парченца/ На Семпер рибата е моруна, а на Хип - треска. На Хип са за над 8м и над 10м, а на Семпер не помня.
На Хип "Рибата с телятели, брокули и сметанов сос " е страхотна, но е за над 10 м, така, че за по на татък ти я препоръчвам. Peace

# 19
  • Мнения: 781
Аз захраних дъщеря си с пюре на Семпер. И сега й готвя риба, но не е от любимите й храни.

# 20
  • София
  • Мнения: 2 298
Ето какво намерих за рибата:

Риба е добре да се въведе не по-рано от 8-ми, 9-ти месец, дори след годинката. Започва се с нетлъсти риби, защото се усвояват по-лесно от организма, няма значение дали са морски, речни или океански. Нетлъсти риби са например калкан, треска, камбала, костур, мерлуза, щука, морски език, морска котка, мряна, клен, пъстърва. По-късно се въвеждат тлъстите риби: сьомга, тон, лефер, сардела, шаран, скумрия, паламуд.
Ракообразните - раци, миди, скариди, омар, стриди - са алергени, не следва да се въвеждат преди годинката, а при деца с наследствени алергии е добре да се изчака дори до 3 години. Стридите и омарите могат да предизвикат дори смъртоносен алергичен пристъп.

Някои правила за консумация на риба:
1. Да не се дава суши и всякакви други сурови, т.е. веяни и пушени риби.
2. Да се внимава с рибите, които могат да съдържат големи количества меркурий, това са големите риби, напр. риба меч, кралска скумрия, акула и tilefish (това не знам как се превежда, някоя мама по-англичанка ако знае ...). Рибите, които живеят в леденостудени води по принцип не съдържат големи количества меркурий и са по-богати на полезните Омега-3 мастни киселини. Рибни продукти с най-ниско съдържание на меркурий са съомга, треска, хек, сардина, морска котка, скариди.
3. Относно количеството за консумация: риба е добре да се консумира до 2 пъти седмично, тъй като е богата на протеини, има ниско съдържание на „лоши” мазнини и по-високи количества на полезните Омега-3 мастни киселини. Сладководните риби е добре да се консумират само веднъж седмично, като през тази седмица не се предлага друг вид рибен продукт.

# 21
  • Мнения: 8 917
Ето какво намерих за рибата:

Риба е добре да се въведе не по-рано от 8-ми, 9-ти месец, дори след годинката. Започва се с нетлъсти риби, защото се усвояват по-лесно от организма, няма значение дали са морски, речни или океански. Нетлъсти риби са например калкан, треска, камбала, костур, мерлуза, щука, морски език, морска котка, мряна, клен, пъстърва. По-късно се въвеждат тлъстите риби: сьомга, тон, лефер, сардела, шаран, скумрия, паламуд.
Ракообразните - раци, миди, скариди, омар, стриди - са алергени, не следва да се въвеждат преди годинката, а при деца с наследствени алергии е добре да се изчака дори до 3 години. Стридите и омарите могат да предизвикат дори смъртоносен алергичен пристъп.

Някои правила за консумация на риба:
1. Да не се дава суши и всякакви други сурови, т.е. веяни и пушени риби.
2. Да се внимава с рибите, които могат да съдържат големи количества меркурий, това са големите риби, напр. риба меч, кралска скумрия, акула и tilefish (това не знам как се превежда, някоя мама по-англичанка ако знае ...). Рибите, които живеят в леденостудени води по принцип не съдържат големи количества меркурий и са по-богати на полезните Омега-3 мастни киселини. Рибни продукти с най-ниско съдържание на меркурий са съомга, треска, хек, сардина, морска котка, скариди.
3. Относно количеството за консумация: риба е добре да се консумира до 2 пъти седмично, тъй като е богата на протеини, има ниско съдържание на „лоши” мазнини и по-високи количества на полезните Омега-3 мастни киселини. Сладководните риби е добре да се консумират само веднъж седмично, като през тази седмица не се предлага друг вид рибен продукт.

Много ти благодаря Hug Интересуваше ме по-скоро мерзулата /и също хек и пъстърва/ и доколкото разбрах няма никакъв проблем Peace Peace

# 22
  • София
  • Мнения: 2 298
Много ти благодаря Hug Интересуваше ме по-скоро мерзулата /и също хек и пъстърва/ и доколкото разбрах няма никакъв проблем Peace Peace
С тях няма проблем, пък и вие сте вече по-големи. Моята дъщеря вече редовно хапва печена или на пара пъстърва - половин рибка, чупя на парченца и тя си хапва с пръсти или боде с виличката. Мерлуза и хек все замразени съм виждала и затова още не съм давала. Иначе давам често и сьомга (на пара) и каквато риба купуваме за нас - миналата седмица например си хапна печен костур и го хареса много.

За kika: не знам как я поднасяш, но и моето дете не си падаше много по готови бурканчета с риба (купувала съм от всичките на Семпер и на Хип тази с телиатели и броколи) или домашно приготвена смесена със зеленчуци, но преди няколко месеца открихме, че обожава да похапва само месото - чупя на парченца варена на пара или печена риба и тя лапа в захлас. Харесва й и крем-супа от сьомга с морков и картоф.

Общи условия

Активация на акаунт