Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 авг. 2006, 23:07 ч.

Как възпитавате 'българското' в съпрузите си чужденци!?

 • 3 408
 • 66
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6 167
До каква степен възпитавате ' българско' у съпрузите си и важно ли е това за вас?
Не питам за кухнята, обаче, това е лесно. Врътнеш едни чушки и айдеее, национално ястие.
Говоря за  интереса към страната ни, културата , езика ни.
Ще се радвам, тези с повечко опит ( ние сме женени от 8 мес), да споделят каква е ситуацията в техните семейства и как едни типични  ' западняци' или араби изграждат интерес, колко време трябва за това...Как вие го провокирате този интерес?
Ясно ми е, че нещата са до голяма степен и индивидуални.
 Peace  bouquet

# 1
 • UK, Derby
 • Мнения: 1 959
Не съм възпитавала нямам и намерение/ние сме женени от 3 год./ходим си 2 пъти в годината да видим родата и с това се приключва.Той сам си казва,че има много места по света които иска да види не е само България.Като поостареем ште си купм вила на морето и тогава ще обикаляме из БГ-то.Да спомена,че остана с много лошо впечатление от София и много му хареса Варна и Златни Пясъци.

# 2
 • Sunshine State (of mind)
 • Мнения: 2 257
До каква степен възпитавате ' българско' у съпрузите си и важно ли е това за вас?
Не питам за кухнята, обаче, това е лесно. Врътнеш едни чушки и айдеее, национално ястие.
Говоря за  интереса към страната ни, културата , езика ни.
Ще се радвам, тези с повечко опит ( ние сме женени от 8 мес), да споделят каква е ситуацията в техните семейства и как едни типични  ' западняци' или араби изграждат интерес, колко време трябва за това...Как вие го провокирате този интерес?
Ясно ми е, че нещата са до голяма степен и индивидуални.
 Peace  bouquet

Ами моят го заведох на едно ударно пътешествие в БГ и той сам си се увлече. Иначе не му набивам в главата големи лозунги и не го възпитавам хич. Избрал си е българка за жена, значи има вкус и усет Mr. Green . Чете си в интернет човека, сам се образова за нещата, които го интересуват, аз не напирам и не драпам да го възпитавам или провокирам. Винаги, когато има смисъл, му показвам хубави снимки от БГ, обяснявам неща, за които ме пита и виждам, че са му интересни, но в никакъв случай не го провокирам като дете, което трябва да се възпита в нещо, примерно. Сега ще има, живот и здраве, българче дете - какво по-хубаво от това Grinning - ще не ще, ще му стане още по-близко "българското у съпруга ми".

# 3
 • Мнения: 1 866
Ами доведох го в България!  Grinning Така го възпитавам! Хуууубаво да види що е то българско!  Joy Ами какво да ти кажа - вече е разбрал за какво става въпрос що се отнася до манталитета български, народопсихология и т.н. За забележителности нещо не ни остава много време с децата, но все пак видя това - онова. Само езикът не го научи и това е!!! Като магаре на лед е...Разбира, ама не ще да говори...Всъщност говори, но само когато няма избор. Иначе - не!
Познаваме се от 10 години, от 9 живеем заедно, от 3 сме женени и от 2 в България, ако това има значение.

Имам една приятелка, само от 2 месеца са с мъжът й в БГ и той вече говори български може би повече от моя мъж! Нейният мъж е ливанец, моят французин. Не знам дали има значение...

# 4
 • Германия
 • Мнения: 7 107
Единственото, заради което вдигах врява беше начина на миенето на съдове/чинии. Т.е. да изплаква задължително под течаща вода, вместо да забърсва с кърпа препаратите. Ако има интерес към дадено нещо, пита, обяснявам, показвам и пр. Никога не съм го карала да учи български, той го учи сам слушайки ме да говоря с бебето и няколкото българчета тук.

# 5
 • Мнения: 1 854
Говоря му на бьлгарски, а той ми кима и му е смешно,готвя му по наш традиционен начин, разменяме си мартенички, ходим на цьрква за Великден, знае, че ако имаме дете аз ще му говоря бьлгарски, учи езика(но напоследьк хич няма време, важното е, че има желание), когато има наоколо бьлгари винаги иска да казва думички на бг.език.Той познава БГ по добре и от мен Embarassed, бил е много пьти там, обиколил е много градове, има приятели, направо сьм си го взела вьзпитан кьм бьлгарското Mr. Green

# 6
 • Мнения: 3 424
Диктовки до припадък, а в паузите - чалга!  Laughing
Може и да пише, и да пее, а най-лошото е,
че разбира и говори български! И е кръстен
в българска църква. После ми говорете, че
нямало българско робство. Има, и още как!  Laughing

# 7
 • O.A.E./ Пазарджик
 • Мнения: 2 477
обикаляме доста България. много му харесва природата и кухнята ни. другото не може да го впечатли, а е и за малко за да го дразни. имаме си български кът в къщи, той познава и доста българи. знае да чете, няколко изречения казва, но ми е ясно , че точно сега не му е до българския Laughing

# 8
 • USA / София
 • Мнения: 940
В началото на връзката ни искаше много да ме впечатли и натискаше езика яко ,програми на компютъра и интернет т..н.. после взе да забравя всичко ,от  БГ не е видял много освен София и Рилски манастир но му беше много итересно всичко.
Аз не го натискам изобщо ама сега с бебката -аз и говоря на БГ а той не разбира и понякога сам ме пита "ти какво и каза сега??!" , ще почва да му става кофти че ние ще си имаме наш си език а той няма да разбира.Може пък по този начин да си възобнови хобито и да понаучи малко БГ.
Иначе със си свалила БГ филми ама едва ли той ще изяви желание да седне да гледа смене,другото е че свикна да викам (пу - пу) на всичко Laughing и да чукам на дърво а и аз за съдовете -въпреки миялната машина все още имам нуждата да си мия на ръка ежедневно.

# 9
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 780
Няма нужда да го насърчавам или възпитавам. Приема и се стреми към това, което му харесва в БГ и българщината. Ходим си всяка година, миналата година - 2 пъти: стояхме общо 4.5 месеца  Party Тази година обаче ще пропуснем..
Обича да ходи в БГ - хората са непринудени, не се уговаряш месеци напред за едно кафе.. Няма да забравя как един от първите пъти като си ходихме се възхищаваше и чудеше на непринудената и топла атмосфера в семейството ми. Най-силно впечатлен (в положителна насока) е от Троянския Балкан (Орешак, Чифлик).. ноооооооооо не е виждал още Пирин и Родопите!!!! Не е виждал и китните (ако все още са такива) малки селца по южното Черноморие. Златните или Албена или който и друг курорт не могат да го развълнуват.. хотели, скъпотия.. като по всички уредени курорти. Всеки ден (по-често от мен) преглежда БГ сайт с новините от БГ и ме информира  Grinning Проявява интерес към старите БГ филми, но те пък не са дублирани или със субтитри.. Български няма да научи - не вижда приложението му. Но гордо употребява особено пред други българи малкото думи и фрази, които знае. Знае за мартеничките, знае и е изпитал как се празнува Коледа в БГ, знае за козунаците, баниците, мекиците, кебапчетата, ракията, .. (Лени, да ме извиниш, че все пак споменавам БГ кухня  Mr. Green)
Има си огромна карта на БГ и след всяко пътуване маркира пътя, по-който сме минали и където сме ходили. Шипка и Беклемето са незабравими за него. Оооооо.. бил е и на гроздобер, мелил е грозде, участва в правенето на вино и беше и на казан да вари ракия!!!! Всичко това придружено от возене на каруца с кон! Изобщо.. българче от класа! Само дето си личи от километри, че е чужденец!  Laughing

# 10
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Не ми се налага. Мъжът ми живя в Бг шест години, а сме заедно от 11г, че той си стана нашенец направо Wink. Харесва му и езика и кухнята и страната и хората Wink.

# 11
 • Италия
 • Мнения: 5 474
И моя беше видял от Бг само София и Рилския манастир за седмица...не сме имали време да го водя за по-дълго.Беше видял родителите за 5 дни по време на сватбата.
  Сега са вече около 20 дни тук и той понаучи някоя дума на бг,която с удоволствие повтаря. Wink
 Иначе  винаги се е интересувал от Бг,като държава,култура,икономика и новости!  Peace

# 12
 • Dania
 • Мнения: 2 757
Първия път като беше в БГ прояви голям интерес към всичко, обиколихме цяла БГ. Хареса Търново и Родопите. Морето - не. Хареса Видин (аз съм от там). Държи се приятелски с всички и го харесват. Пие ракия, бира, вино - квото му се даде и колкото му сипеш, хили се на глупости и става за компания - в това отношение е по-българин от мен. Но с времето видя и много неща, коието не му харесват и вече не е много вдъхновен да ходи в БГ. Пък и не знае български и понеже английския на повечето в БГ не е добър и му е трудно да общува. По едно време се вдъхнови да учи езика ни, но като че ли му мина мерака. Не мисля, че е нужно. Самата аз не бих учила датски, ама живея тук и нямам избор. По-практично е българите, които държат да общуват с мъжа ми да учат английски, отколкото той да учи български, защото не плануваме някога да живеем там. Иначе все още не мога да го науча да отмива сапуна от чиниите. Затова предпочитам аз да ги мия, а той ги подсушава (миялните машини не мият добре, и се ползват само след големи събирания) Wink

# 13
 • UK
 • Мнения: 1 302
оставила съм го да се самовъзпитава  Grinning първо като щеше да идва в Бг за първи път си закупи всички самоучители, които намери в нета, за да говорел с нашите  Laughing сега не ги отваря много често, но бързо напредва с езика, понеже аз говоря на бг на малката, а като съм под пара и на него. винаги като си ходим в Бг обикаляме насам натам по негов избор-той си има турист гайдс, избира си къде иска да ходи и по пътя дотам си чете къде отива. И той като мъжа на Мили е минал през правенето на ракия и подобни, изобщо като се приберем баща ми и сестра ми му организират всевъзможни мероприятия, никога не скучае и с удоволствие посещава БГ, казва, че там се чувства у дома. Но не, не го възпитавам, даже изобщо не се и занимавам, всичко си е по негова инициатива  Embarassed а да, има и един вестник в нета- софиянюз- на английски-редовно го чете, но не знам дали си струва вестника, аз не съм го чела.

# 14
 • Мнения: 6 395
трябва ТОЙ да има интерес, иначе не става - както всичко останало  Mr. Green
И моят мъж е живял в бг доста год., така че нищо бг не му е чуждо - освен чалгата  Whistling Mr. Green

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт