Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Родители на близнаци и породени
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна

Мнения: 997


Биология

Д-р Георги Икономов:

8 е мистерията на огледалния образ

Мартина Ганчева

 Д-р Георги Икономов (вдясно) и неговият брат близнак Димитър

- Доктор Икономов, вие сте главният за станалата вече традиционна среща на близнаците в България. Разкажете ни за нея.
- През далечната 1946 г. изследвах близнаците в село Горно Ботево, Старозагорски окръг, тъй като моята тема за доктор по медицина беше "Близнаците от биологично, ембриологично, анатомично, акушероклинично и патологично гледище". При 1700 жители проследих до четвърто поколение 25 фамилии с общо 196 близнаци и нарекох това кътче на България "Селото на близнаците". Тогава всъщност стана и първото събиране на еднаквите хора у нас.
През 1969 г. бях инициатор на Първия международен симпозиум по изучаване на близнаците в Рим. Тогава заедно с проф. Луиджи Джеда предвождахме 300 двойки, тройки и четворки по стъпалата на Капитолия под звуците на фанфари. Начинанието ни събуди интереса дори на папа Павел Шести и той ме покани във Ватикана. Дори кръсти новородени италиански близначета на фамилното ми име: ИКО и НОМО, а Полската академия на науките ме удостои с медала "Николай Коперник", който се дава за постижения в астрономията и медицината.
Иначе идеята за среща на близнаците от всички възрасти, зодии, градове и села в България възникна през 1991 г. по инициатива на Илко Запрянов от Варна. През 1998 г. на Златни пясъци се събраха 261 близнаци, а през 1999 - 323. Тази година очакваме над 500 гости.
- Кои близнаци предизвикват сензация през годините?
- Сензация в по-старите издания на проявата предизвикваха близнаците, родени в различни години, най-високите участници - 193 сантиметра, най-тежката двойка - родена с общо тегло 7400 г, както и двойничките на Корайма Торес от град Русе. Те обраха овациите на срещата точно в годината, когато нашумялата Касандра от сапунените опери идва у нас.
Миналата година приза за най-възрастни участници спечелиха 81-годишните Златка и Василка Трифонови, а най-малките гости на срещата бяха 50-дневните тризначки Полина, Бетина и Фани. Тринайстата по ред среща на близнаци от цялата страна събра и две тройки красиви и еднакви момичета. 17-годишните Вяра, Надежда и Любов от Благоевград се запознаха с 15-годишните си съименнички от Русе. Близнаци с имената Снежанка и Брилянта, Алила и Антоанета, Памела и Петър, Янка и Мирянка се състезаваха и в категорията за атрактивни имена. 15-годишните Златко и Борислав Атанасови пък се пребориха за титлата най-висока двойка близнаци, защото са пораснали цели 198 сантиметра.
- Според някои научни наблюдения, ако единият близнак се разболее, съществува над 50 % вероятност да се влоши здравословното състояние и на другия. Вярно ли е това?
- Да, но важи само за еднояйчни близнаци. Между тях съществува много силна връзка още от утробата на майката. Ако близнаците са далеч един от друг и на единия нещо му се случи, другият усеща. Помежду им има телепатия. Когато единият се разболее, аз веднага алармирам - да се провери здравословното състояние на другия!
- Еднакви ли са близнаците във вкусовете си, в характерите? Харесват ли еднакви жени? Влюбват ли се по едно и също време?
- Приема се, че близнаците израстват при едни и същи условия и всяка разлика между тях се дължи само на генетичните фактори. Има близнаци, които си приличат "като две капки вода".
Те са или две момчета, или две момичета, тоест еднояйчни. Още като бебета, ако не им се поставят отличителни знаци, като обица на ухото или гривна на ръката, нито медицинският персонал, нито родителите им ще ги различат.
А като пораснат, цял живот си остават като огледални образи. Моите познати, близнаците моряци Петю и Валентин от Варна, за да не ги бъркат колегите им, единият от тях си пуска мустаци.
Освен общи външни белези, eднояйчните близнаци почти винаги показват еднакви особености и способности - това е много валидно за природните им дарби. Диригентите Волф и Били Хайнц - учители на композитора Макс Регер, били толкова идентични, че дори самият Регер не можел да ги различи. По време на оперни спектакли през антрактите хората също често ги бъркали.
Обаче близнаците могат да бъдат двуяйчни, тоест доста различни. Например ние с брат ми като деца искахме всичко да ни е еднакво. Спомням си, че майка ни винаги ни шиеше еднакви костюмчета, еднакви ризки... Въпреки това се различавахме не само по физиономия, но и по характер. Докато аз съм много контактен, весел и общителен, не пуша, брат ми е пълна моя противоположност - затворен, пуши, няма много приятели. Той беше залепен за мен като гербова марка - където съм аз, той след мен.
- Често казват за представителите на зодия Близнаци, че са много двойствени? Такива ли са хората близнаци?
- Не, няма такава закономерност. И по принцип близнаците, особено двуяйчните, се развиват различно. Единият например става инженер, велик учен, а другият мутра, разбойник, побойник. Това в рамките на шегата, разбира се.
- Кой е символът на близнаците?
- Числото 8. Всъщност осмицата е нулата завъртяна и така се получават две, тоест огледален образ. Това е наше, българско въведение, но е признато дори на световния симпозиум в Рим.

 

Близнаците - велико тайнство на природата

Действие и мисъл, его и алтер его, светлина и тъмнина, живот и смърт, добро и зло - тяхната символика е безкрайно богата

Близнаците винаги се набиват на очи и будят любопитство. Интересът към тях датира още от най-древни времена. В някои екзотични култури на близнаците се гледа като на непочтена игра на природата и след раждането единият често бива убит. В индиански митове въплъщават доброто и злото, а в ранните общества в Китай и Африка се приемали за лошо предзнаменование. Според традициите на североамериканските индианци близнаците са герои. За спартанците били покровители на тяхната държава и образец на безстрашие, а по-късно помощници в сраженията и спасители при корабокрушение - тогава издавали присъствието си с малки пламъчета по върховете на мачтите. Затова били особено почитани от моряците.
Действие и мисъл, его и алтер его, светлина и тъмнина, ден и нощ, небе и земя, живот и смърт, добро и зло... символиката на близнаците е безкрайно богата. Но когато срещнем близнаци, обикновено се замисляме дали са еднояйчни или двуяйчни, а не какво символизират. Както е известно, еднояйчните близнаци са генетични двойници и разполагат с еднакъв наследствен потенциал, а двуяйчните се различават генетично толкова, колкото и всички братя и сестри.
Кратък урок
по гемелология*
Двуяйчните близнаци, както показва названието, произлизат от две яйцеклетки. При някои жени може да настъпи многократна овулация, тоест две или повече яйцеклетки се отделят почти едновременно. Това може да стане от единия или от двата яйчника.
Когато се оплодят две яйцеклетки, процесът на транспортиране през маточните тръби и имплантацията в лигавицата на матката продължава. Двата зародиша обикновено се имплантират на различни места в матката, развиват се след това разделени един от друг чрез собствени плодни обвивки и се хранят от различни плаценти.
Двуяйчните близнаци са обикновени братя и сестри, произхождат от две различни майчини яйцеклетки, оплодени от две различни бащини полови клетки. Установено е, че единият близнак върви много по-напред от другия в своето развитие.
Еднояйчни близнаци се създават при съвършено други условия. Те произхождат от една оплодена яйцеклетка. Названието еднояйчни не е съвсем точно. Те са не само еднояйчни, но и едноспермови. Зародишът се разделя на две съвършено симетрични половини с абсолютна генетична идентичност, имат еднакъв наследствен потенциал, но се развиват като два самостоятелни индивида. Теоретично си приличат повече от "две капки вода", имат винаги еднакъв пол, еднаква кръвна група. Това е валидно и за много други наследствени физически белези, за цялата им анатомия и функциите на организмите. Причината за създаване на еднояйчни близнаци още не е известна и до днес си остава велико тайнство на природата.


Изчисления

Според статистиката в Европа 1,5 до 2,5 на сто от родените деца са двойки близнаци. Три близначета има веднъж на 10-15 хиляди раждания. На 100 до 200 000 раждания се пада по една четворка близнаци, а пет близначета - веднъж на 50 милиона раждания. Шесторката се случва веднъж на 5 милиарда раждания. Случаите на седморки и осморки близнаци са още по-голяма рядкост. При негроидната раса се раждат най-много двуяйчни близнаци - на 1000 раждания по 50 случая. При монголоидната раса се наблюдава точно обратното - там се раждат най-малко двуяйчни близнаци.
При китайците съотношението е 20 случая на 1000 раждания. При бялата раса количеството на еднояйчните и двуяйчните близнаци е приблизително равно.

Куриози

Според статистиката в Европа 1,5 до 2,5 на сто от родените деца са двойки близнаци. Три близначета има веднъж на 10-15 хиляди раждания. На 100 до 200 000 раждания се пада по една четворка близнаци, а пет близначета - веднъж на 50 милиона раждания. Шесторката се случва веднъж на 5 милиарда раждания. Случаите на седморки и осморки близнаци са още по-голяма рядкост. При негроидната раса се раждат най-много двуяйчни близнаци - на 1000 раждания по 50 случая. При монголоидната раса се наблюдава точно обратното - там се раждат най-малко двуяйчни близнаци.
При китайците съотношението е 20 случая на 1000 раждания. При бялата раса количеството на еднояйчните и двуяйчните близнаци е приблизително равно.

03.09.2005

Цитирай

Sofia

Мнения: 138
Д-р Икономов трябва да прочете малко чужда литература по въпроса за близнаците, било те еднояйчни или двуяйчни.
Хем и той е близнак!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.