Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Plovdiv

Мнения: 612
Момичета някоя от вас да има рецептата за това чудо, имам предвид патладжаните, които са като мариновани, вътре с чесън и оцет /голямо описание дадох, дано някоя се сети какво имам предвид/. Голямата ми е омрънкала душата да и направя такива, а аз не знам как.
Цитирай


Мнения: 8 592
Ето ти рецепти, които са от нета, но са сполучливи:

Пържени патладжани

Няколко патладжана (средно големи) се измиват добре.
Режат се на по-дебели филии, които се осоляват и се оставят да изтече горчивият им сок.
След това се измиват наново и се подсушават.
Пържат се без брашно и се оставят да изстинат.
В дълбок съд се изсипва 1 бутилка оцет (6%).
Към него се прибавят 1 кг червени чушки – печени, обелени и смлени, няколко люти чушлета и 4-5 глави счукан чесън.
Сместа се обърква хубаво.
Всяка опържена филийка патладжан се топи в марината.
Реди се в буркани, които се стерилизират 5 минути.

Мариновани патладжани  
 
Продукти:
3-4 кг патладжани
2 гол. глави чесън
Магданоз
около 1/2 л олио
сол

За маринатата:
1 бутилка (750 мл) 6-градусов винен оцет
по 1 пакетче бахар и чер пипер на зърна
10-15 дафинови листа

Приготвяне:
Патладжаните се нарязват необелени на кръгли филии (1 см), овалват се в сол (както се овалва в брашно - не се добавя друга сол) и се оставят да се отцеждат най-малко 12 часа.
Отцедените филии се нареждат плътно в голяма тенджера, като между редовете се слагат бахар, чер пипер и дафинови листа. Заливат се с оцета и същото количество вода (1:1). Притискат се с порцеланова чиния (както сарми) и се слагат на силен огън. Течността трябва да покрива патладжаните. От момента на завиране се варят 10 минути. Маринатата се изхвърля.

Изстиналите патладжани се потапят в препържено и изстинало олио и се редят плътно в буркани, като между тях се слага нарязан чесън и клонки магданоз. Отгоре се притискат с венче от лозови или вишневи пръчки и се заливат с останалото препържено олио. Олиото трябва да покрива патладжаните с около 1-2 см. Бурканите се затварят и прибират на студено място. Не се стерилизира. Готови са за консумация след седмица.

А тази я прави майка ми:

Патладжаните се нарязват на колелца с дебелина около 1см. Посоляват се и се оставят около час-два да се отцедят. Пържат се в повечко олио, всяко изпържено кръгче се топи в леко подсолен оцет и се слага в тава. След като изстинат, патладжаните се редят в буркани, като между тях се поставя чесън и магданоз. Хубаво се натъпкват и отгоре се поливат с част от олиото, в което са пържени. Стерилизират се 15-20 мин. Може да се сложат и печени чушки между патладжана.
Не е много кисела.

Цитирай

Варна

Мнения: 488
И аз ги изпържвам и ги подреждам в буркани, като между пластовете редя магданоз и чесън. На зима ги ядем като салата с оцет или като лека вечеря с кисело мляко. Ама не е точно трушия
Цитирай

Plovdiv

Мнения: 612
Много благодаря, тъпсех точно тази за маринованите падладжани, която не се стерлизира. супер сте   bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.