Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора


Мнения: 1 395
Здравейте кулинарки Smile
Знам, че са пускани многократно такива теми, но на мен ми трябва нещо конкретно...Така.., мойто мъжле в неделя има рожден ден и от сега ме е натоварил със задачата да мисля меню за десет човека. newsm12 ще ми се тази година да направя нещо по-различно и по-разчупено откъм ястията.Намислила съм няколко неща и сега ви ги изброявам:
Салати, ордьоври:
шопска салата
млечна салата
руска или картофена салата
пилешки хапки и хапки от шунка
ролца по чешки
саламени пурички
+разни мезета-луканка, шпек, кашкавал-това тепърва ще се доуточнява
Основно ястие
Тук сега е проблема Rolling EyesМисля да направя пилешки пържолки на скарата, но незнам с каква марината, незнам с каква гарнитура newsm78
За десерт
Торта-както и обикновено
Ами това е.Ако имате идеи, моля споделете ги с мен, че съм в голяма чуденка
Благодаря ви smile3525
Цитирай

Пз

Мнения: 293
 newsm78Какво съвпадение и моят в неделя има рожден ден та и аз се  newsm78.Няма да бъдем много та аз мислех за овчарска салатка,млечна и чешки рулета,основно пържолки със сметанка и гъби,десерт мисля като първо торта,шоколадовите топчета  нас Пепчо,сладки и ..........още има да премислям има 2-3 дни.
Цитирай


Мнения: 7 809
тук продават един сос Териаки, с него маринирам и малко олио и подправки на вкус
Цитирай

uk

Мнения: 532
Ние сме вегетарианци и не мога да ти дам идея за пържолките.
Иначе картофени кюфтенца  Laughing
Цитирай

София

Мнения: 481
Предлагам за пилешките пържолки изпитана рецепта :
в брашно, яйце, галета и се редят в тавичка. Разтваря се 1 бульон в половин до една чаша вода  и с малко лимонче се заливат. На всяка пържолка отгоре се слага малко масълце. Пекат се във фурната.
Бързо и супер вкусно
Цитирай

Пловдив

Мнения: 867
За марината за пилешко!
 Навремето един готвач от арабски ресторант ми разкри, че тайната на разкошното пилешко на грил в арабските ресторанти е това че едно денонощие пилешкото се кисне в кисело мляко и подправки.
Аз лично когато правя пилешки пържоли им правя следната марината-в дълбока купа редя пържолите, ръся соев сос, счукан чесън, черен и червен пипер, кисело мляко.
Достатъчно е да престоят няколко часа, а още по-добре една нощ. След това са просто фантазия и на скарата стават много бързо, правила съм ги и в тефлнов тиган почти без мазнина!
Опитай и няма да съжаляваш!
Цитирай


Мнения: 524
Аз ти предлагам една ефектна и бърза рецепта от мен


Салата "Бомбе"

В една обла купа (най-голямата ни пласмасова от Метро) се настъргват последователно сварени картофи и сварен морков (или маринован), сирене, кисели краставички и ябълки. Реда и количеството са по желание.
От време на време леко се притиска (да се слегне).
Oбръща се в тортена чиния и се залива със сос от майонеза с малко кисело мляко.
Украсата е по желание , а може да се сложи и някакъв колбас.
http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=20469&AlbumId=63629 (Снимката не е от най- добрите)

Винаги обираме точките с нея.
+
Моят вариант (количеството е ориентировъчно... "на око" ):
 
   Торта с извара


   1кг диетична извара(безсолна)
   500 мл. течна сметана ( аз ползвам на Хопла) 
   захар на вкус
   малко сол
   ванилия
   2с.л. желатин

   Плодове по избор
 (Най-сполучлив вариант според мен е със компот от ананас и пакетче кокосови стърготини. Иначе съм я правила и със компот от праскови, и със ягоди и ....)

   1 пакет бишкоти на АRO (вътре са 4 по-малки пакетчета понякога ми става 1-то за следващия път)


   Към предварително разбитата извара със захарта и солта, се добавя постепенно сметаната (разбита на сняг ) и ванилията. От крема се отделя малко за украсата. Към останалия се прибавя разтворения желатин и плодовете-нарязани на ситно и изцедени (ананасът и кокосовите стърготини).

   В обла купа (тип Метровска -  най- голямата пласмасова от 3 еднотипни) облепям с домакинско фолио и редя крем, сиропирани със сока от компот бишкоти, крем, бишкоти...... най-отгоре бишкоти.
оставя се в хладилника да се стегне или за по- бързо във фризера. (дори и като сладолед е много вкусна, но е с повече сметана и бишкотите по- малко).

   Обръща се  и се дооформя с оставения крем.
 

    P.S. Много бързо свършва, нищо че е в огромно количество.

А за основно редовно пържоли с гъби и топено или пучено сирене лили пъкнещо на скара
Цитирай


Мнения: 524
А за основно редовно пържоли с гъби и топено или пучено сирене лили пъкнещо на скара
= А за основно редовно - пържоли с гъби и топено или пушено сирене или пък нещо на скара (мариновани крилца със соев сос и всяякакви подправки-черен пипер,бахар, къри индийско орехче, кимион и .....) стават страхотни особено ако поседят поне една нощ
Цитирай

Scotland

Мнения: 1 856
 Пържолите може да ги направиш с гъбен сос и гарнитура картофено пюре. Винаги е вкусно. Също може да ги панираш и сложиш върху канапе и залееш пак с гъбен сос. Ако ти се занимава можеш да ги направиш на вретена. Направи си някаква марината (на пример: бяло вино, соев сос, подправки каквото хванеш), остави няколко часа и после ги напълни с кисели краставички, гъби и кашкавал. Зашиваш и мяташ на скарата. Ако правиш така преди да сложиш плънката, можеш да залееш с малко бяло вино и няколко капки лимонов сок. Ако искаш да са само на скарата без други екстри, ги намажи с олио, сол и черен пипер, а като са готови ги завий с алуминиево фолио. Стават много крехки и сочни.
 За десерт с тортата, може да сложиш и ядки, чипс или дребни солетки.
Цитирай

Сливен

Мнения: 408
Аз "откраднах" една салата от моя приятелка - котира се високо Very Happy
Всичко е на око: сварени макарони-с цветни става много красиво. Като марка предпочитам "Паста Cala", че не се ракашкват. Кисели краставички, царевица, маслини, пушено месце/правила съм я и с кренвирши/ и се обърква с майонеза. Важното и удобното е, че се приготвя предния ден, за да може всяка съставка да си пусне аромата и да се овкусят макароните Clover
Цитирай


Мнения: 1 395
Благодаря ви момичета за идеите-със сигурност ще направя някоя от изброените маринати Peace
А някакви идеи за предястия? newsm78
Цитирай


Мнения: 974
Благодаря ви момичета за идеите-със сигурност ще направя някоя от изброените маринати Peace
А някакви идеи за предястия? newsm78

Ако ти остане време, ти препоръчвам да направиш солени еклерчета ...при нас много се котират smile3521
Цитирай


Мнения: 1 395
А рецепта ще дадеш ли  Laughing
Цитирай


Мнения: 974
А рецепта ще дадеш ли  Laughing

Уфф сори ама точни пропорции на тестото не помня(утре ще ти ги напиша), но е обикновено тесто за еклери (5-6 яйца , мазнина и брашно-парено тесто деее 35) само особеното е, че ги пека малки. Взимам от тестото с чаена лъжичка, за да може като се надуят да са малко по-големи от хапка. След като ги опечеш ги оставяш да изстинат(не ги покриваш !) и после им режеш капачетата, но не докрай и пълниш с плънка. Плънката я правя от майонеза+сирене+варени яйца....украсявам с клонка магданоз....да се подава изпод капачето 35
Цитирай


Мнения: 974
Ето  рецептата на DolceVita за тестото е същата като мойта, само че аз не слагам подправки и използвам олио и повече яйца. 
солени еклери на DolceVita
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора