Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 3 387
Споделете рецепти!  chef  bouquetБлагодаря!
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Майка ми прави по много лесен и прост начин доста видове плодове - измиват се, нарязват се, слагаш ги в тавичка, ръсиш със захар, преценяваш повече или по-малко сладки ги искаш, сипва се  малко вода и печеш във фурната. Не на силен огън, по-бавно, докато се разкашкат плодовете. След това, още врящи, веднага ги сипваш в бурканчета, затваряш и ги обръщаш. И готово. Не стават тежки, лепкави и прекалено сладки, на мен много ми допадат.  Peace  Варените сладка са ми тежки.
Цитирай

София

Мнения: 3 387
Благодаря ти ,Блонди!Много ми допадна рецептата и е лесна!Още утре ще я изпробвам!  bouquet
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Тези са от друг форум. Не знам дали стават, копвам ти ги:

Киснеш сливите в разтвор от вода и вар(вар се слага малко,само за да омекнат кожичките)24 часа.Измиваш ги после обилно с вода.Изтръмбушваш костилките(с вретено за предене става най-добре) и обелваш сливите.Мушкаш на мястото на костилката 1/4 от ореха и ги вариш после както и другите сладка.800гр. до 1 килограм захар и толкова вода.Вариш докато се поизпари водата,до гъстотата която желаеш и го сваляш от огъня.Най-добре е когато си капнеш една капка от сиропа на нокътя на палеца и като си обърнеш ръката е падне капката.когато вариш не забравяй да обираш пяната с решетъчната лъжица.Буркатчетата да са сухи в противен случай ще се захароса!!!


От леля ми съм научила друг вариант. Сливите се правят на половинки, като им се вадят съответно костилките. Това явно за по-лесно, но може и да не е за това. Редят се в тава, посипват се със захар (няма да споря - количеството е според вкуса), лисва се бяло вино - 2 чаши примерно - и се пече на фурна. Хубавото му е, че се пече на няколко пъти - днес малко, утре малко, и става много хубаво. А ореховите ядки ги реди между пластовете сливи в бурканчетата. Много ароматно е печено.

Цитирай

Sofia

Мнения: 11 115
Аз вчера правих, но в машината за хляб ... след това обаче го изсипах в тава и го пекох просто за да се посгъсти, като го извадих сложих лимонтузу и много малко желатин, насипах в бурканчета, обърнах  с капачките надолу и ги оставих във фурната, която тъкмо бях изключила.
Иначе на 2 кг сливи сложих 700 г захар, 2ч.л. лимонтозу и 5г( 1/2 пак.  желатин).  Много хубаво стана, не е много сладко.  chef
Излязоха ми 5 бурканчета като това, та мисля поне още една такава доза да сложа тия дни. По същата рецепта направих и от праскови.

Цитирай


Мнения: 1
Идеята на Блонди за белени сливи е страхотна, става по-бавно, но пък по-вкусно. Някои го сравняват с "все едно ядеш локум, но не съвсем". Може да се обелят с нож, ако са едри, но задължително в разтвор от вар, за да не потъмнеят.  От беленето  ноктите леко потъмняват, както и живците. Чистят се добре с лимонена киселина (лимонтозу)л Това е от мене, като допълнение.
Цитирай


Мнения: 5 268
Майка ми прави по много лесен и прост начин доста видове плодове - измиват се, нарязват се, слагаш ги в тавичка, ръсиш със захар, преценяваш повече или по-малко сладки ги искаш, сипва се  малко вода и печеш във фурната. Не на силен огън, по-бавно, докато се разкашкат плодовете. След това, още врящи, веднага ги сипваш в бурканчета, затваряш и ги обръщаш. И готово. Не стават тежки, лепкави и прекалено сладки, на мен много ми допадат.  Peace  Варените сладка са ми тежки.

И аз така ги правя  Peace Само слагам орехчета. Посипвам  Mr. Green с орехчета. Кой да си играе, да ги реди вместо костилките  Embarassed Като стане готово - малко лимонена киселина, разбърквам и по буркани   chef

на 3 кг сливи - 1 кг захар
Цитирай


Мнения: 5 768
Рецептата е от готварска книга.На 5 кг сини сливи-2 кг захар.Сливите се нацепват,изчистват се от костилките и се посипват със захарта.Стоят цяля нощ.На сутринта се заливат с 2 ч.ч.бяло вино,слага се и 1 пръчка канела и се вари.Много вкусно и ароматно сладко.Препоръчвам.
Цитирай


Мнения: 6 095
аз направих с гелфикса на д-р Йоткер и макар да не съм ги опитвала, мисля, че стана супер. да не говорим колко лесно беше - забърках го набързо една вечер, докато гласях и другото ядене.
Цитирай


Мнения: 5 768
С гелфикса всичко става вкусно.И аз съм много доволна.
Цитирай

Targovishte

Мнения: 262
С гелфикса всичко става вкусно.И аз съм много доволна.
  Peace Aз също с гелфикса!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.