Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
45-59 от 144 отговора
Направих ги!
Супер са!
И всичкото приготвяне - месене и пържене, ми отне не повече от половин час  Love
Цитирай


Дивиана,благодаря! bouquet
Цитирай


Да споделя и аз една рецепта за мекици, и една хитринка също.....

Мекици

1 яйце /рецептата ми е с толкова, но аз слагам 2 яйца/
1 чаена чаша прясно мляко /ако нямате под ръка става и с хладка вода/
1 кубче мая + 1 ч. л. сол + 1 ч. л. захар /и двете с връхче/ /може и със суха мая - слагат се две пакетчета/
1 кисело мляко + 1 ч. л. сода бикарбонат
около 1 кг брашно
Замесва се тесто и може да се пържи почти веднага, ако престои тестото една нощ в хладилник и  на сутринта се приготвят - стават наистина по-вкусни. Количеството е огромно, но с половин доза от тестото могат спокойно да се нахранят 5-6 човека.

Друго, което научих е:
в олиото, в което ще пържа слагам сол;
след като изпържа мекичките по тях има полепнали кристалчета сол и са много вкусни.

Аз правя така: изпържвам половината тесто само в олио /за тези, които обичат да похапват мекици с мед или маджун, а за втората половина слагам вече сол в олиото.

Добър апетит!!!

Ако тестото се замеси от вечерта в какъв съд се съхранява в хладилника и къде ( в камерата или на етажерките)?

Имам спомени, ч в хлебарниците продаваха едно тесто в найлове, мног хубави неща ставаха от него, но незнам дали са го правели с мая?
Цитирай


Моля, дами, казвайте бързо  Praynig
Ей сега почнах да меся, обаче нямам яйце, ще стане ли без него?
Цитирай


 все пак за три членно семейство от тази рецепта излизат предполагам доста мекици не може ли да се направи и нещо друго от тестото примерно пица или ...
Цитирай


Мекиците са супер !  bouquet
В момента едвам стоя от преяждане , а децата още немогат да се спрат .
Цитирай


Абе свеки прави едни страшни мекици .Много са бързи и са адски вкусни.А пък количеството е огромнооооооооо

1 яйце
500 гр. брашно
1 ч. л . сол
1ч .л . сода
1 кисело мляко
Всичко се смесва и се меси /много бързо става готово/.Разделя се на 4-5 топки и всяка се разточва на кора и се режат формички/или с нож или с чаша или с формички за сладки/.Пържат се до златисто.
Стават 2 големи купи и се наяждат 6-7 човека, че и повече Laughing
Направих ги! Страхотни са!
Цитирай


А може ли мекици без да се точи тестото, че хич не ме бива в точенето?

Ами може - да...
Когато не ми се точи, откъсвам парче тесто, колкото орех или малко по-голямо, правя го на топче и след това го раздърпвам или го сплесквам между двете длани и раздърпвам...

Хич не се мотая да разточвам, ами правя същото като dizzy.
Рецептата ми е същата като на deata, само че слагам и 1 с.л. захар към горната смес. И понеже мъжът ми ги обича със сирене вътре половината ги правя със сирене, другата половина без. Ето ги :
http://3opu.multiply.com/photos/photo/5/37.jpg
#2gunfire
Цитирай


Зори, много са ти хубави снимките, но къде мога да намеря и рецептите ти chef
Цитирай


Пускала съм всичките си рецепти във форума. Ако имаш регистрация ми пусни едно ЛС и ще ти пратя рецептите, които те интересуват, за да не спамим темата  Smile.
Цитирай



Я ги дай насам,ще ги ям! eat
Цитирай


Ще ги пробвам тези мекици за закуска ,
но няма да ги точа а ще ги раздърпам с длани и так ще пържа.
Цитирай


За тези, които могат, имат време и търпение да правят мекици с мая.

За мен те са много по-вкусни от тези със сода и играчката с тях си струва, но не винаги ме хваща музата да ги правя заради по сложното изпълнение.

1/2 кубче мая /20 гр/
1 яйце
щипка захар
щипка сол
1/2 ч.ч. хладка вода
брашно за меко тесто

Маята се разтваря с малко хладка вода и се поръсва с щипка захар.
Оставя се на топло /но не горещо/ място да се вдигне.
Когато маята се вдигне достатъчно се изсипва в 1/2 ч.ч хладка вода /не гореща/.
В 2 ч.ч. брашно се изсипва водата с маята.
Разбърква се, добавя се 1 яйце.
Добавя се брашно докато стане меко тесто.
Разточва се, реже се на правоъгълници.
Във всяко парче се слага бучка сирене.
Загъват се и се пържат в сгорещено олио.

Да не се мачкат повече след като са завити със сирене.

Това количество е достатъчно за двама души.



« Последна редакция: Ср., 28 Февр. 2007, 06:27 от Божидара »
Цитирай


Божидара, предполагам че тези мекички се доста мекички, заради маята. Ще ги пробвам, защото на мен със сода винаги ми стават твърди, като с коричка, дори още преди да са изстинали. Не знам защо така.
Твоите ще ги пробвам.
Доближават ли се до купешките?
Цитирай


Вивиан,
наистина с мая стават мекички и бухнали.
Най-важното е да ти се вдигне добре маята, т.е. да втаса на подходяща температура - нито да е горещо, нито да е студено.
Мекичките започват да бухват веднага щом ги завиеш със сирене.
Аз ги оставям нарочно да постоят няколко минути преди да ги изпържа.
Добре е внимателно, без да ги мачкаш да ги пренесеш до тигана - така се вдигат още повече.
Да, може да се каже, че се доближават до купешките - истински пухкавите мекички стават с мая.
Иначе, и аз когато бързам или ме мързи, вместо мая слагам сода, но фамилията веднага ме разконспирира, че съм си спестила труда с маята.
Успех!
И да се похвалиш с резултата!
Цитирай


45-59 от 144 отговора