Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Бъдещи майки
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора

София

Мнения: 1 346
Здравейте,мами!
На 2.09 ми е термина.В случай че не родя на термин при кого трябва да отида,за да ми издаде болничен за тези дни до раждането?Кога трябва да отида да ми издадат този болничен,преди или след раждането?Благодаря ви предварително за отговорите!
Цитирай

акаунта е семеен

Мнения: 742
Мисля, че болничния се продължава от наблюдаващият те гинеколог.

Но не мисли за това - много рядко вече бъркат термина!

п.п чакаме да се похвалиш smile3521

Успешно раждане newsm51
Цитирай


Мнения: 21
Гинекологът трябва да ти издаде болничен за преносване за дните между термина и деня на раждането.
Цитирай

най-хубавото място

Мнения: 1 353
Болничния се издава от лекаря който е следил бременноста ти и се дава след като родиш.
Цитирай

София

Мнения: 1 346
Много ви благодаря за отговорите.Дано не чакам още дълго и скоро и аз да имам едно слънчице до себе си.
Цитирай


Мнения: 1 352
Родих след термина. Като те изписват от болницата ще ти дадат болничен за 42 дни. Дните до раждането ще ги вземеш от наблюдаващият те гинеколог.
Цитирай

London, Sofia

Мнения: 8 914
Здравейте,мами!
На 2.09 ми е термина.В случай че не родя на термин при кого трябва да отида,за да ми издаде болничен за тези дни до раждането?Кога трябва да отида да ми издадат този болничен,преди или след раждането?Благодаря ви предварително за отговорите!


Издаване на болничен лист за временна неработоспособност при бременност, раждане и осиновяване

Чл. 26. (1) Отпускът поради бременност и раждане на осигурената в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа, както следва:

1. за 45 календарни дни преди раждането; болничният лист се издава еднолично от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната; в болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;


2. за 42 календарни дни непосредствено след раждането - от лекаря, който е водил раждането; ако раждането е станало без медицинско наблюдение - от личния лекар;


3. за 48 календарни дни - продължение на предходния болничен лист - от лекаря, при който е регистрирано детето, или от личния лекар на родилката; когато детето почине, дадено е за осиновяване или е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42 дни от раждането му, болничен лист за остатъка до 135 дни не се издава.


Чл. 27. (1) Когато раждането не стане в рамките на 45-те дни отпуск по бременност, той се продължава с нов болничен лист до деня на раждането, но за не повече от 93 дни.

(2) Когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния отпуск по бременност, а също и при преждевременно раждане, когато не е съществувала възможност да се започне ползването на 45-дневния отпуск по бременност, осигурената има право на остатъка или на неизползвания отпуск поради бременност. В тези случаи отпускът се включва в третия болничен лист, като се вписва размерът на неизползвания отпуск поради бременност.

........................
Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:

1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;


2. ако до явяването й при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.


(2) Когато осигурената е родила, без да е имала определен термин и без оформен отпуск по бременност, временната неработоспособност се оформя, както следва:


1. за целия период от 45 дни преди раждането, ако не е работила, болничният лист се антидатира и се издава за целия период до датата на раждането от лекаря, водил раждането, или от личния лекар, ако раждането е станало без медицинско наблюдение;


2. ако е работила част от периода 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата й до датата на раждането;


3. ако до раждането бременната е работила, болничен лист за бременност не се издава.


(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

.
Цитирай

София

Мнения: 1 346
Още веднъж ви благодаря за отговорите!
The Sun и на теб благодаря за изчерпателния отговор.
Цитирай


Мнения: 2 109
днес роди една моя прятелка, и нейния термин беше 2.9
роди много лесно и бързо (първо раждане). и сега се радва на прекрасна девойка.

стискаме палци
Цитирай


Мнения: 96
Първия път родих 5 дни след термина, болничният за дните които преносих ми го издаде личният ми лекар. Вторият път си родих на термина. Леко раждане!
Цитирай

стара загора

Мнения: 409
Аз преносих Иванеса и гинекологът ми издаде болничният за преносване Peace
Цитирай

София

Мнения: 2 965
Болничния се издава от лекаря който е следил бременноста ти и се дава след като родиш.
Peace
Цитирай

гр. Пловдив

Мнения: 703
Момичета, нека подновим тази тема. Има вероятност да пренося и  ме интересува болничния за интервала от датата на термина и датата на раждане, кой трябва да ми го издаде. The Sun кой закон цитираш, за да проверя дали има промени.
Цитирай


Мнения: 2 672
Цялата тема е посветена на твоя въпрос и по-горе многократно е посочен точния отговор.
Ако не си разбрала, болничен за датата от термин до датата на раждане се издава от лекаря, следил бременността ти.
Цитирай


Мнения: 5 072
Няма промени. Това не е закон, а е наредба. Пълното наименование е Наредба за медицинската експертиза на работоспособността. Но промени в това отношение няма. Болничният се издава от наблюдаващия гинеколог.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора