Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 1 септ. 2006, 13:33 ч.
  • Преглеждания  3 258  Мнения  41  Онлайн  1
Отговори
  • BG
  • Мнения: 4 546
за 3ти път вече се пробвам да правя домашна майонеза и все не става. първият път пробвах са каната на робота - не стана. вторият път пак с каната, но с рецептата за прясното мляко - малко по-гъста стана от водата, но пак не се получи. вчера пробвах с приставката за кремове - пак вода. е как я правите вие пустата му майонеза?

Реклама
# 1
  • Мнения: 286
I pri men ne se polu4awa!:(

# 2
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
При мен се получава единствено с пасатора. Иначе с каната и с робота не стана Sad Важно е и продуктите да постоят малко в съда преди да започне пасирането, за да си уеднаквят температурата.

# 3
  • в Бургас
  • Мнения: 3 251
Аз също я правя в каната на робота-получавала се е без проблем, но ми е по-лесно да си купя Grinning
Първо слагам жълтъка, пускам на по-слаби обороти и слагам по малко олио,като започне да се сгъстява, пак добавям олио и така...На 1 жълтък, гълта около 300 мл. олио. Накрая поправям със сол и лим.сок.

# 4
  • София
  • Мнения: 678
Аз също съм пробвала в робота и не става.Единствено с пасатор се получава,като го изтегляш от дъното на буркана(аз я правя в буркан),но бавно.
Успех

# 5
  • BG
  • Мнения: 4 546
Аз също я правя в каната на робота-получавала се е без проблем, но ми е по-лесно да си купя Grinning
и на мен  Laughing ама ми е по-вкусна домашната  Grinning
лимоновият сок накрая ли го слагаш? аз знам, че сокът или лимонтузуто се слага преди разбиването  Thinking

# 6
  • ул. "Свобода"
  • Мнения: 1 409
Аз правех - сега не смея със сурово яйце - такава майонеза:
В обикновена кана наливам 200 мл. олио - важно е да е качествено, то ми е разваляло няколко опита;
троша едно яйце ;
добавям щипка сол и щипка лимонтузу - на върха на малка лъжичка, внимателно да не стане много кисела.

Потапям внимателно пасатора в средата на течността, пускам на бързите обороти пасатора и течността започва да побелява, издърпвам нагоре внимателно пасатора.

Ползвам я за сосове и заливки на салати. Млечна не съм опитвала да правя.

# 7
  • в Бургас
  • Мнения: 3 251
лимоновият сок накрая ли го слагаш? аз знам, че сокът или лимонтузуто се слага преди разбиването  Thinking
Да, накрая го слагам, преди последното разбъркване. Повечето ми познати слагат лимонтозу или лим.сок в началото, но аз досега винаги накрая съм овкусявала и не съм имала проблем с това. Гледай жълтъка и олиото да са със стайна Т*, да няма температурна разлика  при двете съставки, това също е от значение.

# 8
  • някъде там
  • Мнения: 1 370
аз вместо лимонтозу слагам оцет и с пасатора,по технологията с бавното издърпване! Peace

# 9
  • Мнения: 7 123
при мен става с пасатора. слагам всичко, не чакам да се стоплят яйца или нещо подобно и става за секунди. страхотна е - толкова по вкусна от купешката, напоследък въобще не мога да намеря свястна майонеза. ама пък усещам как ми се лепи още докато я ям

# 10
  • BG
  • Мнения: 4 546
като гледам повечето с пасатор праните, ама аз нямам.
ще изчакам другият път да се уеднаквят температурите  Simple Smile

# 11
  • София
  • Мнения: 21 251
С пасатора винаги става  Peace

# 12
  • Мнения: 9 788
С пасатора винаги става  Peace

Но приготвената ръчно или с миксер е по-плътна и по-гъста. Да, начинът е по-бавен, но мисля, че резултатът е по-добър, или поне аз го предпочитам.

Рецептата по-долу е от е-Кулинар, но аз я имам същата от майка ми, като,  разбира се, увеличавам пропорционално количествата на продуктите, когато правя руска салата..

ПРОДУКТИ:
2 жълтъка
2 ч.ч. олио
сол и бял пипер на вкус
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. горчица (по желание)

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Жълтъците се слагат в съд за разбиване. Добавя се щипка сол, а после капка по капка се сипва олиото, като се бърка в една и съща посока в кръг. Всяка капка олио се добавя след като предишната е поета от яйчената смес. След като се "захване" майонезата (сместа е гладка и гъста) олиото се налива на "тънка струйка".
Ако се работи с миксер първо се разбиват всички съставки (без олиото) за около 30 сек, а после олиото се добавя на тънка струйка.

Ако пък случайно майонезата се пресече /при наливане на по-голямо количество олио наведнъж/, друг съд се облива с отделените белтъци, сипва се пресечената майонеза и в него продължава разбиването. Обикновено майонезата се оправя.
 

# 13
  • Мнения: 1 909
Толкова хубави майонези продават в БГ, какво се мъчите...   Wink

# 14
  • Мнения: 2 427
Аз си правя в нас ,защото не съм голям фен на майонезите и все като ми притрябва нямам под ръка,така че като ми притрябва за нещо я врътвам на пасатора.Истината за добрата майонеза е в добрия пасатор.Аз всичко правя на око,супер небрежно в мерките и съотношенията и мога да кажа че никога не се е получавала втечнена.Пасатора е велико нещо!Как ли са я правили франциузките чефове преди време без присъствието на пасатор в кухните си?!
Иначе аз яйчна майонеза правя винаги със сварени жълтъци.И купешките се правят винаги със яйчен прах,обърнете внимание.
И задължително лимонтозо или лимон!!!За вкус и фиксаж.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт