Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 7 140
Може би има и други, чиито родители вече са по-възрастни, неработещи, депресирани... Поне моята майка е така. От години усещам, че състоянето и се влошава - почти непрекъснато е в депресия, забравя ужасно много. Водих я на невролог, психиатър. Взима някакви лекарства, но ефект никакъв. Изолирала се е и освен да готви и да чисти, друго не прави. Дори и сапунките не иска да ги гледа. Не излиза и т.н. Единствено е щастлива, когато й давам детето, но това е рядко - то е на градина, живеем далече. Мисля си, че ако мога да и намеря някакво занимание, ще се чувства по-добре. На 57 г. е, а изглежда много по-млада. Често са ни наричали и двете "момичета". Струва ми се, че вече не може да работи /дори и най-лека работа/ т.к. много се "шашка" и забравя. Отделно не е добре и с краката и не е много подвижна /иначе бих я пращала по магазините да ми търси разни неща, за да се разнообрази/. Някой сеща ли се какво занимание бих могла да й намеря, за да й дам някаква цел и смисъл? Има ли и други, чиито родители са в подобно състояние?

# 1
 • Мнения: 7 474
Давай и нещо да плете за детето, да бродира гоблени (това е много приятна и отвличаща занимавка) , ако може  newsm78

# 2
 • София
 • Мнения: 7 140
Не може Лео, а и винаги е казвала, че я хващат нервите от това. Все си мисля, няма ли някакви клубове или места, където да се събират по-възрастните. Иска ми се да й намеря компания.

# 3
 • София
 • Мнения: 56
Обича ли да ходи по планини/гори и може ли? Ако може е добре да ходи по такива места с приятелки, а доколкото знам има и такива пенсионерски туристически дружинки. Пробвала ли си този вариант?

# 4
 • София
 • Мнения: 7 140
Обича ли да ходи по планини/гори и може ли? Ако може е добре да ходи по такива места с приятелки, а доколкото знам има и такива пенсионерски туристически дружинки. Пробвала ли си този вариант?
Зле е с краката и няма как да стане. Иначе е добра идея.

# 5
 • Мнения: 20
Защо не и подариш куче. Ще се грижи за него и  ще го разхожда. А пък може и при разходките в парка да си намери комапания. Кучкарите са задружна комбина.

# 6
 • Varna
 • Мнения: 276
Ще следя темата с интерес.Все едно описваш моята майка.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 140
Има куче, но баща ми го разхожда, защото е голямо. Вярно се заформят приятни кучкарски компании. Проблемът е, че трудно влиза в контакт. Винаги е била притеснителна, все се е съобразявала с другите и е гледала да не се натрапва. Сега пък е станала и мнителна..
pepta, а забравя ли? На майка й правиха скенер и уж е ок, но наистина много забравя. Понякога е трудно и изнервящо да се говори с нея. Според психиатарът се дължи на депресята, но чак пък толкова..

# 8
 • София
 • Мнения: 3 416
 Лекси, ама тя не е толкова стара. Не можеш да я пратиш в клуб при пенсионерите(там са над 70 годишни).
 Няма ли някакви приятелки или съседки, които да ти помогнат в това начинание.
 Майка ми е на 50 и не е в такова състояние ,но разказвам заради някоя идея, гледа децата и постоянно е по кафета и на гости с приятелки. Ами влачи и децата с нея. Това го е превърнала в любим спорт(пиенето на кафе, де). Постоянно си намира разни неща да прави(в повечето случаи не много практични и смислени).
Украсява покривки с нещо на една кука, плете някакви работи на децата по сложни схеми от списания и то без да я карам(ама като и се занимава...), плете разни джундурийки за къщата(ръкохватки и др.подобни глупости)  или готви някакви чудесии или  гледа по цял ден телевизия. Направила е ботаническа градина на терасата и с това също се занимава. И чете, чете и пак чете.
  Според мене е добре да я ангажираш с някаква твоя работа(която ти е много важна, но няма как да я свършиш и разчиташ много на нея Wink).
  Баба ми имаха някаква традиция да се събират със съседките. Един път в едната, друг път в другата и си намираха стимули да се представят добре на "събитията" - стяга се, прави си прическа, оправя къщата, сладки, кафе и клюки. Защото човек като седи по цял ден в къщи и няма конкретни ангажименти много често се отпуска и без да иска изпада в състояние подобно на майка ти.

# 9
 • морето, сините вълни...
 • Мнения: 510
И аз щях да ти предложа да се грижи за цветята ти.
Занеси си две, три, които си "уморила" да се опита да ги съживи. Верно че е пак къщно занимание, ама си е още един вид ангажимент.
Или пък да ти изрява някакви шаблони за училище на децата.
Компанията трудно би и "уредила", но пък можеш да пробваш. Не точно пенсионерски клуб обаче.
Тук във Варна има туристическо дружество, което обикновенно организира разни излети - събота или неделя в околията. Отива се с автобуса до нейде и после малко пеш + раздумка.
Мисля, че ако няколко пъти насила я заведеш после ще прояви интерес сама.

# 10
 • София-в сърцата на моите деца
 • Мнения: 916
Има евтини ескурзии из България -за по ден-два-за по 10лв.Запиши я . Там ще си намери компания и ще почне да излиза . newsm78

# 11
 • Мнения: 684
Можеш да й даваш да ти прави зимнина. Естествено трябва да осигуриш продуктите.
Да ти чисти ориз, леща и т.н. за да ти помогне. Така се чувства полезна.
Ако обича да плете на 1 кука - да изплете голяма покривка.
Позната ми е ситуацията, защото и моята майка изпада в такива състояния, а аз живея в друг град и ходя веднъж в годината. Най-добре е да си има приятелка, защото другите неща са такива, че трудно ще събудят интерес.
Ако имаш време я извеждай на разходка или се опитай да я запознаеш с хора на същата възраст.
Ако има сестра може да се опиташ да я заведеш при нея за известно време.
Домашен любимец също е решение, но моята майка не иска.

Да излиза до магазина и да общува с други хора на нейната възраст или в парка, или на пейка пред блока.

Ще се радвам, ако някой сподели как е разрешил този въпрос.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт