Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 250
Моля ви помогнете! Седи във фризера повече от месец това проклето филе. Аз незнам какво да го правя ooooh! , а на мъжо лигите текаааат ли текат............................ и чака да си хапне човека.......... Praynig
Цитирай


Мнения: 645
Сьомга на скара

Продукти: 4 парчета котлет или филе от сьомга (по 200 г), зехтин екстра качество или разтопено масло, сол, прясно смлян черен пипер, 1 ч.ч. заквасена сметана, 2 ч.л. хрян.
Сьомгата се измива със студена течаща вода и се подсушава. Намазва се със зехтин или разтопено масло и се подправя със сол и черен пипер. Пече се на грил 7-8 минути, като се обръща веднъж и от време на време се маже със зехтина или разтопеното масло. Не е добре да се препича. Поднася се топла със сос от сметана и хрян. Подходяща гарнитура са топли сварени картофи.


Задушена сьомга
Продукти: 4 парчета филе от сьомга (по 200 г), 2 средни глави лук, 4 с.л. винен оцет, 100 мл бяло вино, 150 мл разбита сметана, 60 г масло, 2 домата, нарязани на кубчета, пресен копър, сол, черен пипер.
Сьомгата се задушава в съд с капак заедно с нарязания лук, оцета, бялото вино и сметаната. След около пет минути филетата се изваждат от съда. За това време рибата трябва да е станала готова. Сосът се вари още 5-6 минути, след което се добавят доматите, огънят се намалява до минимум и се слага маслото. Преди да се залее сьомгата, сосът се подправя с черен пипер и сол. Гарнира се с пресен копър.

Сьомга, печена на фурна
Продукти: 4 котлета от норвежка сьомга, сол, прясно смлян черен пипер, 2 с.л. арпаджик, нарязан на ситно, 2 с.л. прясно нарязан копър, 2 ч.ч. кисела сметана, 4 с.л. лимонов сок.
Сьомгата се поставя в намазана с масло тава и се подправя със сол и черен пипер. Останалите продукти се смесват и с получения сос се залива рибата. Пече се в предварително загрята фурна до 220 градуса около 15 минути. Гарнира се с пресен копър, варени картофи и салата от краставици.
Цитирай

Ottawa, Canada

Мнения: 2 452
Аз пека филето от сьомга натурално - прибавям малко олио, чер пипер и малко вино и пека във фурна. За около 20 минути е готово. Понякога добавям и копър, защото на мен ми харесва.
Цитирай

София

Мнения: 250
Страшно много благодаря за бързите отговори!!!!!!!! Отивам в кухнята да готвя...................
Цитирай


Мнения: 645
определено я подправят с копър просто вкусовете си отиват
Цитирай
Правила съм задушената дето Бижу я описа, това е единият вариянт, който харесвам, другият да изпържа (изпека) на тиган подправена с начукан черен пипер и морска сол и на пара ( в уреда за пара)
Цитирай


Мнения: 373
Цитат на: kari
Моля ви помогнете! Седи във фризера повече от месец това проклето филе. Аз незнам какво да го правя ooooh! , а на мъжо лигите текаааат ли текат............................ и чака да си хапне човека.......... Praynig
Моя изпитана рецепта е следната. За 4 филета: Разбъркваш 4 супени лъжици майонеза + 1 с лъж горчица + 1,5 суп лъж мед, черен ппоер, може малко червен. Заливаш филетата и печеш около 20 мин на около 200 °С .
СТРАХОТНА СТАВА!
Цитирай

Руей

Мнения: 1 017
Аз я пека на грила на микровълновата фурна подправена с черен пипер, сол, подправка за риба, лимон и зехтин.
Става много вкусна:)
Цитирай

Варна

Мнения: 4 645
Сьомгата е вкусна както и да я приготвиш. Laughing
За Никулден готвих такава риба - воловани със сьомга:

Филето/около500гр/ се реже на кубчета, посолява се, омесва се с малко олио и се запържват в тефлонов тиган. Вади се от тигана, в него се слага малко мазнина/масло/, настъргани моркови/3-4 големи моркова/, наситнени дръжки от магданоз, 1-2 скилидки чесън, 500гр гъби/хубаво е да са 2 вида напр. печурки и масловики или пачи крак, става и само с печурки/ нарязани на по едрички парчета. Всичко се обърква и се добавя бяло вино/ около 100мл/. Задушава се на тих огън  до готовност на гъбите. Маха се тигана от котлона, слага се 1 с.л. брашно/и още малко масло ако е необходимо/, обърква се хубаво, връща се на котлона и тогава се сипва прясно мляко/150-200мл./ , бърка се до сгъстяване на соса. След това се прибавя рибата, по желание и пресен магданоз/

С така приготвената смес/много е вкусна / се пълнят волованите. Те се приготвят от многолистно тесто/бутертесто/.
Сега не знам как да обясня формата и приготовлението....Представляват....кутийки:-)))))
Значи правоъгълна основа /пр. 15на 10 см/, върху нея още едно такова парче изрязано като рамка за картина с дебелина на стената 1,5-2 см. Долната част се намазва с жълтък от яйце, отгоре се залепва изрязаната 'рамка' и също се намазва. Капачетата/останалата част също се намазва и всичко се изпича предварително. Така получените подложки/воловани/ се пълнят с гъбено-рибната смес, декорират се с капачето отгоре, парченце лимон и стръкче магданоз и ....бяло винце!
Стана много дълго а всъщност е много лесно! Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.