Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 103 отговора

София

Мнения: 5 374
Момичета, станах върл фен на арабската кухня и направо ще фалирам.
Ден през ден се качвам до 3 етаж на МОЛ-а и си купувам по нещичко от един щанд с арабски вкусотии.
Кажете, моля, някоя рецепта, както и дали наистина са постижими тия вкусове в наши условия-защото момиочето подхвърли, че се ползват специфични подправки.
Благодаря ви!  bouquet
Цитирай


Мнения: 1 045
Хумус-Шарковище, последния стана точно какъвто съм яла в Израел.
Купуваш си нахуд 250 гр. (леблебия е майче), но от големия и белия. Сваряваш го хубаво, аз в тенджера под налягане към 40 мин. Трябва да са му паднали люспите. След това следва китайското мъчение или как да бъдем търпеливи-обелваш го от люспите, на повечето зърна са паднали при вареното, но не и на всички. Аз го правя едно по едно, ако има някой с по-добра система да свирка. След това го смилаш хубаво (в кухненски комбайн) докато не стане на каша (гъста-разбирай хомогенна смес). След това една, една и половина лъжица сусамов тахан разбиваш с лимонов сок (при мен от 1 бр.) докато не стане бял, добавяш малко зехтин (към 1/2 к. чаша, но всичко е на око) и малко вода. Добавяш сол и разбъркваш всичко добре. Най-добре ела, когато правя, да видиш как става.
Цитирай


Мнения: 1 394
Шаркчице, ето една рецепта за арабски питки, изровена лично от сайта на Бон Апети Mr. Green
Арабски питки



Списък на необходимите продукти:

500 г брашно
1 пакетче суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
1 с. л. олио
олио за намасляване
 
Начин на приготвяне:

 1. Маята се поставя в малка купичка, сипва се половината захар, налива се малко вода и се оставя да шупне.
2 . Брашното се пресява, поръсва се с останалата захар и солта и се разбърква. Добавя се шупналата мая, налива се олиото и 1–1 1/2 ч. ч. хладка вода и се размесва. Полученото еластично и влажно тесто се оставя да втаса около 10 минути и след това още веднъж се размесва
3. От тестото се режат малки парчета, оформят се топчета, които леко се набрашняват и се разточват на дискове с дебелина 0,5 см. Пекат се за кратко в намаслена с олио тава при температура 240–250 градуса, като се обръщат на 3–4 минути. Щом са готови, се завиват в кърпа, за да омекнат.
 


 
Цитирай

Варна

Мнения: 13 404
Шаркчице, ето една рецепта за арабски питки, изровена лично от сайта на Бон Апети Mr. Green
Арабски питки



Списък на необходимите продукти:

500 г брашно
1 пакетче суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
1 с. л. олио
олио за намасляване
 
Начин на приготвяне:

 1. Маята се поставя в малка купичка, сипва се половината захар, налива се малко вода и се оставя да шупне.
2 . Брашното се пресява, поръсва се с останалата захар и солта и се разбърква. Добавя се шупналата мая, налива се олиото и 1–1 1/2 ч. ч. хладка вода и се размесва. Полученото еластично и влажно тесто се оставя да втаса около 10 минути и след това още веднъж се размесва
3. От тестото се режат малки парчета, оформят се топчета, които леко се набрашняват и се разточват на дискове с дебелина 0,5 см. Пекат се за кратко в намаслена с олио тава при температура 240–250 градуса, като се обръщат на 3–4 минути. Щом са готови, се завиват в кърпа, за да омекнат.

Няма смисъл да се мъчиш да месиш-няма да можеш да ги докараш  като тези от фурната. По-добре си купувай готови.Освен това могат да се съхраняват във фризера- вадиш торбата и след 1 час са готови за консумация-пресни
Цитирай

София

Мнения: 5 374
Благодаря на Фрийкито и БЕЛЛА.
Монда, затова и попитах по-нагоре дали мога го докара на вкус-ама май не, както се убеждавам.
ЩЕ се пробвам веднъж и обещавам да докладвам,.
Цитирай

Варна

Мнения: 13 404
Арабски подправки продават във всички арабски магазини. За хляба е ясно,че няма смисъл да си  го правиш.Можеш да пробваш да направиш мотаббел петинджан.Това е патладжан и  тахан- също много вкусно предястие.Тук е мястото да вметна, че в добрите ливански ресторанти съм преброявала до 40 предястия да сервират. Невероятно вкусни при това.
Та за рецептата: Изпичат се патладжаните, обелват и се оставят да се отцедят.След като се пасират /по-на едро, не е добре когато стане много фино/,се добавя  кисело мляко ,тахан на  вкус ,лимонов сок ,чесън и се обърква.
Цитирай

София

Мнения: 5 374
Арабски подправки продават във всички арабски магазини. За хляба е ясно,че няма смисъл да си  го правиш.Можеш да пробваш да направиш мотаббел петинджан.Това е патладжан и  тахан- също много вкусно предястие.Тук е мястото да вметна, че в добрите ливански ресторанти съм преброявала до 40 предястия да сервират. Невероятно вкусни при това.
Та за рецептата: Изпичат се патладжаните, обелват и се оставят да се отцедят.След като се пасират /по-на едро, не е добре когато стане много фино/,се добавя  кисело мляко ,тахан на  вкус ,лимонов сок ,чесън и се обърква.
Това ще го пробвам в най-скоро време-че имам мъж-вегетариан, представяш ли си??? Crazy
Много тенкУ  bouquet
Цитирай

Варна

Мнения: 13 404
И готова смес за фаляфел също продават в арабските магазини. Разрежда се с вода и се пържи.
Цитирай

София

Мнения: 5 374
http://www.lebmania.com/
Момичета, вижте какво ми дадоха като линк мамите от арабската тема!!!
Оказаха се ливански тия нещица. Love
Цитирай

Варна

Мнения: 13 404
Ливанската кухня се води за най-добрата в арабския свят. Ливанските ресторанти са най-скъпите и т.н.
Ето още един много добър сайт.Рецептите са"истински"
http://www.recipesource.com/ethnic/africa/middle-east/lebanese/

А щом мъжът ти е вегетарианец, ти препоръчвам да му направиш  LEBANESE MJDERAH
http://www.recipesource.com/ethnic/africa/middle-east/lebanese/00/rec0005.html
 
Ако имаш проблем с превода,ще ти я преведа, много е вкусна. Може да се сервира и с кисело мляко.

 
Цитирай

София

Мнения: 5 374
Ливанската кухня се води за най-добрата в арабския свят. Ливанските ресторанти са най-скъпите и т.н.
Ето още един много добър сайт.Рецептите са"истински"
http://www.recipesource.com/ethnic/africa/middle-east/lebanese/

А щом мъжът ти е вегетарианец, ти препоръчвам да му направиш  LEBANESE MJDERAH
http://www.recipesource.com/ethnic/africa/middle-east/lebanese/00/rec0005.html
 
Ако имаш проблем с превода,ще ти я преведа, много е вкусна. Може да се сервира и с кисело мляко.

 
Абе монда, понеже си ми една от любимите съфорумки-дай да менкаме СКАЙП-ове? Love
Цитирай

Варна

Мнения: 13 404
да не те чуят сирийците и палестинците,че ще скочат.. 35Тъй като всички ги приготвят,трудно е да се каже категорично какви са. Има вариации,разбира се.


ето ти моя,дай сега твоя! 35 35
Цитирай

в баира

Мнения: 861

Аз си избрах ливанските кюфтета и скоро време ще ги пробвам.
Цитирай

Варна

Мнения: 13 404
НА  васяка цена ви препоръчвам даа опитате и таббуле-то. Има в България всички необходими продукти. За булгура- има го в арабските магазини-купете от по-ситния/фин/, или кажете на продавача,че е за таббуле. Много хубава,вкусна и здравословна магданозена салата.

Никога не съм предполагала,че може да вляза в този подфорум,защото не готвя,но....ето че винафи имало първи  път
Цитирай

BABYLAND

Мнения: 3 393
   Някой правил ли е смес за СУДЖУ?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 103 отговора