Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 септ. 2006, 13:31 ч.

отит и вентилационни макарички

 • 7 492
 • 52
 •   1
Отговори
 • Русе
 • Мнения: 4 389
Мили мами,помогнете!
 smile3511Синът ми на 1 год. 6 м. започна със сополите и ангините.Стигнахме до възпалена трета сливица,глухота и перфорирани тъпанчета.Когато беше на 2 год. му поставиха макаричките в ушите,а тази година му махнаха и сливицата.Преди месец му махнаха макаричките но лявото уше дава 100% глухота.Искат пак да му слагат макаричка (без гаранция за успех) и чак след това да му оперират ушето.Но така ще му станат 4 операции с пълна упойка #Cussing outЗнам че и други деца имат същия проблем.Моля,помогнете със съвет че вече откачих! Hug

# 1
 • Мнения: 7 552
Много сложен проблем.
На всяка цена намерете и направете ваксината "Превенар". Тя изгражда успешно имунитет срещу най-важният причинител на детски отити в тази възраст. Ако не сте поставили Акт-Хиб ваксината е нужно да поставите и нея.
Ако детето има алергичен ринит, без добрият му контрол няма да има добър контрол върху рецидивиращите отити. Алергични рините при деца се обострят и от храни-имайте го пред вид.

Ако детето има все още перфорация на мястото на "макаричките" може и да дава 100% липса. Въпросът е след затваряне на тъпанчевата мембрана какви резултати ще имате.

Преди да сте направили ваксините не правете нищо още. Консултирайте с добър и опитен УНГ. Ако не можете да намерите такъв, има редица други варианти за преглед, консултация или лечение на детето.

Във всяка държава от ЕС може да закупите Превенар. От първата Аптека след границата на гръцка територия-също. И без рецепта. Не го приемайте като реклама-ваксината Ви е абсолютно необходима.

# 2
 • София
 • Мнения: 440
здравей eli_dechkin, моята дъщеря има глухота вследствие на отит. Опитът ми показва, че на първо място и най-важно е действително профилактиката на заболяванията на носо-глътката и поддържане на възможно най-добро здраве на носа и ушите. Съветът ми е да се консултираш наистина за ваксина или препарат за засилване на имунната система. Колкото до самото нечуване - виждам че си от Русе - може би трябва да предвидиш консултация и с други лекари, включително и в София, ако до сега не сте го направили. Аз/ние имам доста злополучен опит с лечението на отита и загубата на слуха, но трябва да знаеш, че техническите решения в днешно време са доста добри. Има и други майки на деца с глухота във форума, дано се включат. Ако искаш да ме питаш повече за нашите патила и опита ни, пиши.
И не се побърквай, зареди се с търпение, тази работа с оправията на ушите е много бавна.

# 3
 • Русе
 • Мнения: 4 389
milena,моля те опиши ми как са се стекли събитията при вас.А моето не спира да пие имунностимуланти.Ходим само в София на прегледи и ходим при най-добрия УНГ.Нали след като махнаха сливицата трябваше да се оправи а три месеца след това изкара втора пневмония........УФФФФФ smile3511 smile3511

# 4
 • Of the present and into the future
 • Мнения: 826
Ели,
ако имаш възможност вземи Превнар ваксината,тя е то4но за пневмонии и отити.

Искам също да попитам мамите в БГ как лекуват децата ви при отити?
Имам много гори4ив опит от миналата година със синът ми.Беше на гости на баба си в България и една провинциална ''лекарка'' го бе лекувала с капки ''Осмипакс''? newsm78.
От тях едва не си загуби слуха,а педиатърката тук се хвана за главата от ле4ението на колежката й в БГ.
Оказа се,4е капките ги отри4ат и не  ги използват,защото довеждат до сраствания.А аз като 4ета в  България вси4ки деца ги лекуват така. Confused

# 5
 • Мнения: 7 552
"Превенар" се ползва от 2000 задължително в САЩ. От 2004-2006 ваксината се прави задължително в почти всички страни от ЕС. Консултирайте се с хора, знаещи че има такава ваксина. Противното е безполезно. Всъщност, най-простото е да я направите. Ваксината във Вашият случай е от ключово значение. Никакви "имуностимуланти" не работят и са само загуба на пари и време. Няма какво да се стимулира ( и не може да се) с тях.

Забранено е да се използват "капки за уши" при лечение на детските отити повече от 15 години. Капките способстват за хронифицирания и сраствания в средното ухо. Само и единствено АБ лечение колкото и когато се налага, с контрол на всички други допълнителни фактори, са от ключово значение.

"Макаричките" са крайно средство. За дългата ми практика съм прибягвал до тях само 2 пъти. Простичките и ефективни мерки за контрол на съпътстващите фактори са решаващото!

# 6
 • Русе
 • Мнения: 4 389
Birdie,как си прибягвал "само два пъти" до тях.?Те се слагат оперативно в ухото.Срязва се тъпанчевата мембрана и се поставят в нея newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78

# 7
 • Мнения: 7 552
Само два пъти ми се е налагало да пращам ( и се съгласявам) да се поставят "макарички" на мои пациенти. Тоест, боря се докрай с всички средства.
В условията, в които работя, само аз мога да взема окончателното решение дали да предложа на родителите този краен изход (след консулт с УНГ, разбира се). Много съм резервиран и предпазлив към този метод на лечение на отитите при деца. Трябва да са изчерпани всички други средства-а те почти винаги НЕ СА!
Ваксината "Превенар"( "Превнар") много облекчи работата ни.

# 8
 • София
 • Мнения: 440
Ето какво беше и е при нас. Грип в училище, естествено Диляна се разболява, хрема, болки в ушите. Отиваме при УНГ лекар в поликлиниката, която познава детето. Предписва капки за уши "Отипакс", антибиотик, не му помня името, капки за нос. Температурата спада, болките в ушите отминават, хремата си продължава. Започва да не чува, след 1 седмица почти напълно загуби слуха си. Междувременно един контролен преглед при лекарката УНГ в поликлиниката, на втория веднага ни изпраща в ИСУЛ при доц. Спиридонова. Отиваме веднага - предписва лечение със "Зиртек" и пак капки за нос и уши и контролен преглед след 1 месец. След 1 седмица "Зиртек" положението със слуха се подобри, т.е. започва да чува, но все още слабо. Пие "Зиртек" един месец и контролен преглед и аудиограма. Доцентката установява, че има намален слух. Аз в това време съм в командировка и я води майка ми. Доцентката не споменава нищо специално на майка ми и казва още един месец "Зиртек" и пак контролен преглед за втора аудиограма. Трябва да е здрава за втората аудиограма. Да, ама не, отново се разболява и пак същото. Отново цял месец лечение. Изпи не знам колко шишета "Зиртек", общо 3 месеца. И майка ми и свекърва ми са много изпълнителни и съм сигурна, че са изпълнявали лечението съвсем точно, когато аз пътувах. Най-накрая през юли е здрава, доц. Спиридонова е на работа и правим аудиограма, този път аз съм с нея. Установява загуба на слуха и ми казва, ами тя има едно такова увреждане и предписва слухов апарат. Е, оттам аз започвам да чета и отиваме пак на аудиограма, тогава доцентката ми обяснява, че то увреждането е по рождение. Какво повече да описвам - просто разтърсих се и сменихме лекаря, исках по-добър и по-клачествен слухов апарат, а не такъв за пенсионери. Междувременно пак болно гърло, зачервено, пак хреми, и това посред лято. Новият УНГ предписва пак разни лечения, ефектът е слаб. Е, ядосах се наистина, разтърсих се и избрах лекар хомеопат. Така за 3 месеца лечение прекратихме тези непрестанни хреми и инфекции на гърлото. За щастие не е имало повече болни уши, непрекъснато ги следим разбира се. Но хремите намаляха драстично и оттам риска за ушите. До тази пролет положението вече беше стабилизирано, детето свикна да ползва слуховия апарат и се справя много добре в училище. Здравословно е стабилна, през пролетната ваканция отидохме за една седмица на ски, през май ходи на "зелено училище", изобщо върнахме се към нормален начин на живот. Мога да кажа, че сега една година по-късно горе-долу преживяхме случилото се, ето пиша свободно за проблема, въпреки че прогнозите за възвръщане на слуха са нулеви. Не помня наизуст процентите, но описателно казано дъщеря ми чува колкото 80 годишна баба - с едното ухо загубата е голяма, а с другото - по-малка.
Стана много дълго, но това е, перипетии и дълга история на възстановяване.

# 9
 • Мнения: 7 552
Нещата тук са доколко загубата (или понижението на слуха) са отпреди отитите, или след тях. Не може от един епизод на отит да имате пълна загуба на слуха.
Следователно, може би детето е било в рискова група за това, и е било нужно от преди отитите да се търсят нещата. (Има таблица за рискови деца по отношение на слуха. Там са изброени редица критерии по които се оценява едно дете на 12 месечна възраст какъв е риска му да има увреден слух. Ако попада в категорията "висок риск" се следи отблизо. Един такъв рисков фактор е например употребата на Гентамицин/Амикацин в неонаталният период).

Втората груба грешка е използването на капки за уши. Забранена е употребата им за лечение на детските отити!

Трето-Зиртек се използва за не повече от седмица. Няма връзка със слуховите проблеми. Грешна и безсмислена е употребата му за толкова дълго време (Масова практика е това в Бг, започваща от "мастити" "алерголози" в Александровската болница. И не свършващо само с тях, за съжаление).

Необходима е точна преценка доколко загубата на слуха се дължи на проблеми в средното ухо (сраствания, подвижност на мембраната, персистиращ излив в средното ухо, дисфункция на Евстахиевата тръба) и доколко на сензоро-неврална увреда (кохлеарни проблеми, слухов нерв). Само с една аудиограма нещата не се изчерпват изобщо.
Има днес много съвременни и удачни методи на лечение на кохлеарни проблеми.

# 10
 • Русе
 • Мнения: 4 389
При нас загубата на слуха се дължи на възпалената трета сливица,която е увредила мембраната(поне така казаха).А за антиалергичните изпили сме поне две аптеки-НИКАКЪВ ЕФЕКТ.На 7.септ. сме на преглед и исках да събера малко повече инфо преди това.Благодаря ви и ако откриете нещо ново пишете  bouquet

# 11
 • Мнения: 7 552
"дължи на възпалената трета сливица,която е увредила мембраната"
->Моля работете със сериозен УНГ или педиатър...

# 12
 • Русе
 • Мнения: 4 389
Birdie,чувал ли си за проф.Едрев (Транспортна болница-София)?Ако да - какво?

# 13
 • Мнения: 7 552
За съжаление практикувам в Гърция. В този форум има много майки останали много доволни от някой колеги УНГ специалисти, практикуващи в София.
Запитайте и ще Ви препоръчат.

Последна редакция: нд, 03 сеп 2006, 00:14 от Birdie

# 14
 • София
 • Мнения: 440
Е, по повод сериозния УНГ специалист. Не знам какво може да се каже - опитът ми показва, че това е нещо като мечта в България. Нас ни изпратиха, уж при най-добрите специалисти за деца. Не, се наемам да коментирам, защото не мисля, че трябва да знам всичко, все пак се доверявам на лекаря, аз не съм такъв. Но, колко много неща ми се наложи да изуча след това, колко много избори направих, в повечето случаи се оказа, че съм на прав път и решенията ми са били доста удачни.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт