Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 септ. 2006, 15:40 ч.

Хора без мозък? и още любопитни факти...

 • 1 913
 • 24
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 474
Хора без мозък?
Тема: Човекът Дата: 2005/8/13


Дали наистина имаме нужда от нашия мозък? Отговора на този въпрос се опитва да намери професорът по неврология от университета в Шефийлд Джон Лорбър. Той започва своите проучвания по един интересен начин. Университетския лекар в Шефийлд преглеждал студент по математика по повод на дрго малко заболяване, когато забелязва, че неговата глава е малко по-голяма от нормалното. Докторът изпраща студента при професор Лорбър за допълнителни изследвания.

В интерес на истината студентът е бил с много добър успех. Неговият коефициент на интелигентност е бил 126 и се е очаквало да се дипломира. Когато преглежда главата на пациента на скенер, Лорбър открива, че в нея практически няма мозък.

Вместо двете полукълба, запълващи черепната кухина, студентът имал по-малко от един милиметър мозъчна тъкан, покриваща върха на гръбначния стълб.

Студентът страдал от хидроцефалус, състояние при което гърбначно-мозъчната течност вместо да обикаля около мозъка и след това да се влива в кръвния поток, остава блокирана вътре в мозъка. В общия случай това състояние е фатално в първите месеци на деството. Дори и да оцелее, човек с такова заболяване обикновенно е с големи отклонения. Въпреки това, неизвестно как, студентът от Шефийлд е живял абсолютно нормален живот и дори е щял да вземе почетна стипендия по математика.

Въпреки необикновеността си, този случай не е толкова рядко срещан, колкото се очаква. През 1970 един гражданин на Ню Йорк почива на 35 годишна възраст. Той е завършил училище без някакви постижения, и е работел е като общ работник към строителна фирма. Бил е популярна фигура в квартала си. Колегите му го описват като обикновен човек, който прекарва дните си, изпълнявайки служебните си задължения. До тук нищо интересно, но когато правят аутопсия, за да установят причината за преждевременната му смърт, се оказва, че практчески няма мозък.

Професор Лорбър е открил няколко хиляди случая на хора с много малки мозъчни полукълба, които в същото време са нормални, интелигентни личностти. Някои от тях са описани като "без видим мозък", но въпреки част от тях имат над 120 коефициент на интелигентност.

Никой не може да обясни как хора "без видим мозък" изобщо са живи, да не говорим за нормални движения, стипендии по математика, но съществуват няколко теории по въпроса. Една от тях е, че има толкова голям излишък от функционално вещество в нормалния мозък, че той съумява да събере всичките си нормални функции в малкото, което остава от него. Друга подобна теория е, че използваме много малък процент от своя мозък, може би по-малко от десет процента.

Проблемът с тези две идеи, е че най-новите изследвания ги отричат. Функциите на мозъка вече са маркирани според съответната зона, която обхващат. Въпреки че има известен излишък, съществува и висока степен на специализация например на двигателната част. Теорията за десетте процента пък идва от изследване през 30-те, което се опитва да определи зоните на всяка функция на мозъка, но не успява да определи функциите на големи зони от кората. Днес знаем, че тези зони са свързани с речта и абстрактното мислене.

Изследването на Лорбър ни напомня и за въпроса за паметта. В началото се мислело, че паметта също има еквивалентна зона в мозъка, както са платките в компютъра. Обширни изследвания на целия мозък показват, че паметта не е разположена в точно определена зона или вещество. Както един забележителен невролог е казал, "паметта е никъде и навсякъде в мозъка".

Но ако мозъкът не е механизъм за складиране, анализиране и класифициране на информация, тогава за какво ни служи той? И къде е мястото, което е отговорно за човешкия интелект? Къде е разума?c

Единствения биолог, който предлага качествено нов подход към този въпрос и д-р Рупърт Шелдрейк. В своята книга "Нова наука за живота" той отхвърля идеята, че мозъкът е склад за спомени и изразява мнение, че той действа по-скоро като радиоприемник. Според него паметта не е записващ процес, който вкарва информация някъде в мозъка, а пътуване в миналото, което нашия мозък прави непрекъснато.

Последна редакция: вт, 05 сеп 2006, 21:07 от Reza

# 1
 • София
 • Мнения: 4 474
                                   


                                  Горещо ли е Слънцето?


На пръв поглед, този въпрос е просто абсурден. Никой не може да оспори твърдението, че Слънцето е еднствения външен източник на топлина за Земята. Наистина, частта от Слънцето, която виждаме, фотосферата, е с температура около 5.800 градуса по Келвин. Слънчевата корона, която се простира на известно разстояние в космоса, може да достига температури от порядъка на един милион градуса.

Но какво се крие под повърхността на горещата слънчева атмосфера? Обяснението, което обикновено се приема без възражения, е че във вътрешността трябва да има водород, който чрез ядрен синтез преминава в хелий и други елементи при температура от около 15 милиона градуса. С една дума Слънцето може да се опише като огромна термоядрена експлозия от водородна бомба. Това общо виждане по въпроса се базира на математическите изчисления на Артър Едингтън през 30-те години на 20 век и на теоретичното потвърждение на изчисленията, направено от Ханс Бете през 50-те ( за което печели Нобелова награда през 1967 година ). Над всичко обаче са опитите, направени с водородните бомби.

Въпреки това физиците винаги са били наясно с проблемите с тази традиционна гледна точка за формирането и изгарянето на звездите. Италианския физик Ренцо Босколи публикува детайли от неговата теория, според която ядрото на слънцето не само може да не е горещо, а може в него да протичат реакции на студен ядрен синтез. Традиционната наука казва, че звездите са се формирали от облаци междузвезден водород, който се свива от гравитационните сили. Водородните атоми покачват температурата си под действието на това огромно налягане и започват реакции на ядрен синтез, при които се образува хелий. Веднъж запалено, ядрото на новоформираната звезда продължава да гори, превръщайки хелия във все по-тежки елементи, докато звездата най-накрая изразходи горивото си ( подробно описание на процеса прочете в страницата "Ядрена енергия" ).

Има някои съществени проблеми с тази гледна точка. На първо място, когато газовете се свиват ( в случая под действието на гравитацията ), те се нагорещяват. При нагорещяването газовете придобиват по-голяма енергия и се стремят да разширят обема си. С увеличаване на температурата силите, които карат газовете да се разширяват, ще стават все по-големи, а когато станат достатъчно големи, за да преодолеят гравитацията, газовете просто ще се върнат обратно в междузвездното пространство. При това положение става невъзможно водородът да намалява обема си до такава степен, че да започне ядрен синтез, само под действието на гравитацията.

Има и други спорни точки в теорията за горещото Слънце. Например: как при температура на повърхността от 5.800 гредуса, короната достига температура от един милион градуса? Защо планетата Меркурий има странно извита и променяща се орбита?

За да отговори на тези въпроси Босколи се връща към феномен, открит през 30-те, но както много други неудобни аномалии и "изключения", той е бил пренебрегван досега. Френския Фицик Джордж Ранк открива, че ако накарате газово тяло да се върти като в турбина, най-горещите ( и с най-много енергия молекули ) някак си се отделят и се насочват навън от останалата маса, докато газът в средата става по-студен. Експерименталните резултати на Ранк изглежда противоречат на законите на термодинамиката и все още не са обяснени.

Босколи смята, че това е ключът към разгадаването на образуването на звездите. Облакът водород, сгъстяващ под действието на гравитацията, се оказва слаба кандидатура за нова звезда, но същия облак, но завъртян по начин, подобен на опита на Ранк би дал интересен резултат - обект, чиято външна температура се покачва непрекъснато, а в същото време сърцевината му става по-студена. В началото водордното ядро, при спада на температурата, ще се втечни, а след това ще премине в твърдо агрегатно състояние. Според Босколи тази маса водород ще добие овална форма при въртенето си с увеличаване на скоростта му. Температурата на ядрото би могла да стигне и абсолютната нула.

Телескопът Аресибо забелязва огромен облак водород с температура около минус двеста градуса Целзий, който се върти около собствената си ос. Това е доказателството, което кара Босколи да публикува своята теория. За съжаление тя все още не е призната от официалната наука.

Босколи допълва, че ядрени реакции като тази във водордна бомба не могат да се осъществят при температури, близки до абсолютната нула. Той обаче смята, че студени ядрени реакции може да съществуват в ядрото на Слънцето поради дейстивето на огромната гравитация. Неговата теория решава проблема със странната орбита на Меркурий. Тя също дава обяснение на слънчевите петна - те може да са просто дупки в атмосферата.

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Мерси, Срелче Simple Smile

Казват, че ползваме в действителност 2-3% от мозъка си, така че - като нищо. Язък ми за гънките...

# 3
 • София
 • Мнения: 6 737
Мерси за инфото  Hug

Днес ти е дошла музата гледам  Laughing

# 4
 • Bath, UK / Варна
 • Мнения: 1 581
И моят мъж така - студент по математика, с добър успех и голяма глава. Ще го пратя на изследвания...
Само да не е заразно  Twisted Evil

# 5
 • София
 • Мнения: 4 474
Всъщност смятах, че ще има наистина голям интерес, както към тази, така и към първата такава тема, но....явно само мен ме впечатли прочетеното Rolling Eyes

...а има още доста интересни неща, жалко...

# 6
 • София
 • Мнения: 413
Всъщност смятах, че ще има наистина голям интерес, както към тази, така и към първата такава тема, но....явно само мен ме впечатли прочетеното Rolling Eyes

...а има още доста интересни неща, жалко...И аз съм впечатлена, благодаря за статиите   bouquet
Чудеса стават !!!

# 7
 • София
 • Мнения: 4 474
Как мозъкът разбира текст...

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие, смао е внажо правъта и песлонадта бвука  да са на привалонто мсято. Дригтуе
Бвуки мжое да са ръзбарнаки тотнало и тсетка пак ще е чилтев. Паринчтиа е че чкивошея мъозк не чтее бувалкно а вджиа  дтумие ктао ендо цляо.
Мъоъзкт е нйа-увдинитяелит оагрн в чшокветоо тляо. Той увапрлвяа катко натише жнинези фикунци, ткаа и потвеендиео ни. Ниатше млиси, сомнепи и чвувтса са полд на нтеогваа дейност. Мгноо чсето пошренго го савявнарт със снложа тфеленона цнатрлеа или спюеромкптъур. Тзои орагн е мгоно по-сжлеон и от най-стлаожна мнаиша. Пзниаянтоа ни за мкзъоа, впръкеи итенивзинтне иледсзиваня, са все още чснтчиаи

# 8
 • В бара!!!!
 • Мнения: 412
И моят мъж така - студент по математика, с добър успех и голяма глава. Ще го пратя на изследвания...
Само да не е заразно  Twisted Evil
порижи се, докато е време Joy
майтап,бе,Уили

# 9
 • София
 • Мнения: 295
браво, Стрелче! страхотни статии! страхотно ме впечатли написаното Simple Smile

# 10
 • Мнения: 4 212
Как мозъкът разбира текст...

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие, смао е внажо правъта и песлонадта бвука  да са на привалонто мсято. Дригтуе
Бвуки мжое да са ръзбарнаки тотнало и тсетка пак ще е чилтев. Паринчтиа е че чкивошея мъозк не чтее бувалкно а вджиа  дтумие ктао ендо цляо.
Мъоъзкт е нйа-увдинитяелит оагрн в чшокветоо тляо. Той увапрлвяа катко натише жнинези фикунци, ткаа и потвеендиео ни. Ниатше млиси, сомнепи и чвувтса са полд на нтеогваа дейност. Мгноо чсето пошренго го савявнарт със снложа тфеленона цнатрлеа или спюеромкптъур. Тзои орагн е мгоно по-сжлеон и от най-стлаожна мнаиша. Пзниаянтоа ни за мкзъоа, впръкеи итенивзинтне иледсзиваня, са все още чснтчиаи
ej tva go iz4etoh ot raz, bez da se zapana. Super.Statiite sa strahotni, mersaj!

# 11
 • Варна
 • Мнения: 1 379
Супер статии - особено за мозъка! Винаги страшно ме е интересувало как действа и "мисли" мозъка! По едно време имаше предаване по Дискавъри специално за мозъка - изключително! Благодаря, стрелче!

# 12
 • София
 • Мнения: 4 474
Накратко за паметта
 
Въпреки че науката продължава да ни дава все по-дълбок поглед по въпроса за паметта, по-голямата част от процеса на запаметяване и възпроизвеждане на запаметеното остава загадка. Изследователите считат паметта за процес и когато си спомняме нещо, ние всъщност реконструираме събитието по части от информацията, съхранени в мозъка. Мистерията обаче е - какво предизвиква тази реконструкция?
 
В миналото се е смятало, че цялата памет се намира в мозъка. Газанига (1988) обаче смята, че паметта се съхранява в нервната система, така че всяка мисъл, която мине "през ума ни" се чувства с цялото тяло, понеже химиорецепторите се намират в клетки по цялото тяло. Когато възникнат химически реакции в мозъчната кора, информацията се разпространява в цялото тяло чрез химотаксис, процес, който позволява на клетките да комуникират чрез "радар" или да се придвижват чрез кръвната плазма или церебралната течност. В някои екстремни случаи тялото съхранява изключително болезнени спомени в мускулната тъкан, така че травмата се спестява на съзнанието. Така когато човекът бъде подложен на масаж и мускулите бъдат стимулирани, паметта може да се активира отново, реконструирайки събитието и потиснатите емоции. Друг пример за паметта на човешките тъкани са честите оплаквания за чужди спомени, които се предават чрез имплантирани органи.
 
Характеристики на паметта

- сензитивност - ние запаметяваме чрез нашите пет сетива. Колкото повече сетива включваме в процеса на запаметяване, толкова по-лесно ще ни е да извикаме после този спомен.
- интензитет - когато нещо е много смешно, абсурдно, страшно, то остава по-ярко в паметта ни.
- неповторимост - глупавите и ежедневните неща са по-трудни за запомняне, понеже нищо не ги отличава от останалите спомени.
- емоционалност - амигдалата - кръгло образувание в мозъка с големина на грахово зърно, играе ролята на пазач. Когато се случи събитие с голям емоционален заряд - положителен или негативен, амигдалата казва "това е важно" и го запомняме по-лесно.
- оцеляване - мозъкът е приспособен да оцелява. Това означав, че всичко, което смятаме за важно за нашето озеляване ще се запомни по-лесно. Не става въпрос само за физическо, а и за емоционално или финансово оцеляване.
- повторение - колкото по-често извикваме даден спомен от паметта си, толкова по-лесно го извикваме всеки следващ път.
- първо и последно - мозъкът най-лесно възстановява моментите от началото и края на дадено събитие.
Пазете се от стрес!
 
Дълго продължаващ стрес и прекаленото затлъстяване (което често е следствие на стреса, бел. пр.) предизвикват отделянето на така наречените "хормони на стреса" (глюкокортикуиди). Продължителното излагане на клетките на действието на глюкокортикуидите поврежда и разрушава невроните в региони на мозъка, ключови за запаметяването. Един наистина добър начин да се оттървем от излишните глюкокортикуиди е чрез физически упражнения. За тези, подложени на високи нива на стрес фитнесът е не само препоръчителен, а задължителен.
 
Съвети за запаметяване
 
1. Вашият мозъка обича цветовете. Използвайте цветни химикали и/или цветна хартия. Цветовете помагат на паметта.
 
2. Вашият мозък може ефективно да се фокусира и концентрира до 25 мин (за възрастни). Правете 10 минутна почивка на всеки 20-30 минути от запаметяването.
 
3. . Вашият мозък трябва да бъде отпочинал, за да запомня бързо и да реконструира качествено. Ако сте изморен, направете 20-минутна дрямка преди да започнете да учите (запаметявате), в противен случай си губите времето.
 
4. Вашият мозък е като двигател, има нужда от гориво. Едва ли ще сложите мръсен бензин в Ламборджинито си (ако го имахте). Мозъкът ви е доста по-ценен от едно Ламборджини. Полуфабрикатите, снаксовете и всичко, което се нарича "Junk food", както и всякакви имитации на храна, пълни с химикали и консерванти отслабват вашето тяло и ум. Скорошно проучване показа, че коефициентът на интелигентност на хората зависи от начина им на хранене.
 
5. Вашият мозък е като океан от електро-химична дейност. Ако сте обезводнени, липсва достатъчно водна среда за протичане на тези реакции. Фокусирането и запаметяването стават по-трудно. Пийте достатъчно вода (сокове, кафе, сода и други напитки не са заместител!). Често главоболията са свързани с дехидратация.
 
6. Вашият мозък обича въпросите. Когато при четене или друта дейност на възприемане на информация възникнат въпроси, мозъкът автоматично търси отговори, което прави запаметяването на ситуацията по-лесно.
 
7. Вашият мозък и тяло имат свой собствен ритъм - в различни части на денонощието сме в по-добро физическа или умствено състояние. Можете да спестите време като учите през тези пикови периоди.
 
8. Вашият мозък и тяло комуникират постоянно. Ако тялото ви е отпуснато, това е като съобщение за мозъка "това не е важно", така че той не обръща необхдомото внимание на случващото се. Когато трябва да научите нещо, стойте седнали и леко наклонени напред, за да поддържате ума си нащрек.
 
9. Вашият мозък се влияе от миризмите. Използвайте ароматизатори, за да подобрите способността за концентрация на мозъка. Можете да пробвате с мента, лимон и канела.
 
10. Вашият мозък има нужда от кислород. Излезте навън и се упражнявайте.
 
11. Вашият мозък се нуждае от пространство. Не е удачно да се учи в малки, претрупани пространства.
 
12. Вашият мозък има нужда от организация на пространството около вас. Скорошно изследване показа, че деца, които израстват в спретнати и подредени домове се представят по-добре в образованието си. Защо? Защото като се тренира да организират външната среда, мозъкът се научава да организира и информацията вътре в него. Това от своя страна прави рекунструкцията й по-лесно.
 
13. Вашият мозък би трябвало да го е запомнило, но тъй като това е от голямо значение, ще го повторя още веднъж: пазете се от стреса. За да избегнете последствията от него правете физически упражнения.
 
14. вашият мозък не знае какво не можете да направите, докато не му кажете. А какво в действителност му казвате? Вслушайте се във "вътрешния си диалог". Спрете негативното в него и го заменете с позитивна, окуражителна нагласа.
 
15. Вашият мозък е като мускул - може да бъде трениран и да заяква, на всяка възраст. Без извинения. Спрете с умствения мързел. Професионалните атлети тренират всеки ден, вие можете да го правите също. Ако няма за какво да мислите - измислете си!
 
16. Вашият мозък има нужда от повторение. По-добре е да се повтарят често кратки фрази, отколкото дълги фрази.
 
17. Вашият мозък разбира по-бързо отколкото четете. Използвайте молив или пръст, за да водите очите си. По този начин те се движат по-бързо.
 
18. Вашият мозък се нждае от движение, особено ако запомняте предимно механично (има три типа запаметяване - визуално, звуково и механично).
 
19. Вашият мозък търси шаблони и взаимовръзки. Когато учите нещо, запитайте се: "На какво ми напомня това?". Това ще помогне на процеса на запаметяване, тъй като свързва новата информация със старата по асоциативен път.
 
20. Вашият мозък обича да се забавлява! Способността ни да помним е в пряка зависимост от това колко се веселим.
 
Оригинална статия: Tonia E. Chrapko

# 13
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
Хм, аз познавам много, много хора без мозък...  ThinkingАма им личи, да му се не види! ooooh!

# 14
 • София
 • Мнения: 883
Много интересни статии, благодаря!
От къде ги намери?  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт