Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 663
питанката ми е породена от следната случка вчера
едно дете счупи количката на друго (куклеска количка), според мен без да иска
майката я занесе на бабата на другото дете и каза "ами той счупи количката ви, дано да си я оправите някак, ние си тръгваме, довиждане", хвана си момченцето и си тръгна
едното дете се разплака, че му взеха количката, другото, че му е счупена играчката....
бабата доста се шашна и притесни, почти не успя да реагира
после се оказа, че количката не е счупена безвъзвратно и успях да им я оправя, та се наредиха нещата

как постъпвате в такива случаи? плащате ли чуждите играчки?
а ако някой счупи играчка на вашето искате ли от родителите да ви я платят?
досега ми се е случвало само първото (таня счупи ролер на едно приятелче и му купихме ново)
обаче имам чувството, че ако някой счупи нещо на таня, ще ми е неудобно да си искам пари  Confused

# 1
 • Дупница
 • Мнения: 329
Аз също бих се почувствала неудобно ако някое дете счупи наша играчка да искам да ни купят нова.Те са деца все пак ,сега ще се случи на нас в утрешния ден на друг ,но той по принцип рядко играе с играчки на други деца или ако се случи това са децата на моите приятелки , а не на някое дете което не познавам .Но има значение каква е и колко струва играчката ,тогава може и да се плати ако става въпрос на нещо по голямо.

# 2
 • Мнения: 8 505
Не ми се е случвало нито да чупи,нито да и чупят играчка.Не бих очаквала да ми я плащат.А ако тя счупи-няма да я платя,а ще купя същата играчка и ще я върна на детето.

# 3
 • Мнения: 34 800
Ако София счупи нещо, ще ми е неудобно и ще предложа да платя, въпреки, че първата й количка за кукли се счупи, докато я буташе едно момченце, но не съм си и помисляла да искам пари от майка му  Stop Повечето играчки се разпадат още нови, дали ще се случи в нейните ръце или в тези на друго дете не мисля, че има значение.

Е, ако видя, че бие играчката в асфалта с цел да я счупи- тогава е друго Laughing

# 4
 • Мнения: 9 990
их се реванширала по някакъв начин-зависи от играчката, ситуацията в която е била счупена и т.м.Факт е, че на моето дете все му чупят играчките, тя сама една не си е повредила.на мен никой не ми е предложил да помогне при ремонта или възстановяването.Щом е изнесено на вън-ясно е, че няма да издържи дълго за нещастие.Прави ми впечатление, че масово не се учат децата да пазят обаче.Аз на моята 100 пъти съм и обяснявала защо е нужно да играе "нормално" с играчките-било нейни или чужди.Тя е внимателна.Около нас обаче явно са повече невнимателните Confused

# 5
 • Мнения: 3 271
Не ми се е случвало точно това, но и по правило на вън носим разни играчки, които не са особено ценни точно с тази цел. И моите, и чуждите са чупили някой от тях, тогава използвам да им кажа ето защо взехме тази количка, а не друга и така. Свикнали са и нямам проблеми.
Ако моето дете счупи чужда ще реагирам някак, бих опитала да се разбера с родителя как да ги компенсирам. Ако счупят наша по-ценна, говоря хипотетично, ще ми стане неприятно, но не бих си искала пари. Дори не знам дали бих приела. Усещането ми е, че такива неща се случват, деца са.
Като цяло гледам да свеждам подобни ситуации до минимум, точно защото би ми било криво после.

# 6
 • София
 • Мнения: 712
Не би ми и хрумнало да искам да ми плащат - все пак децата са още малки, а играчките все китайски. Наясно съм, че чуждите играчки са най-хубави е се случват такива неща.
Додо засега нищо не е чупил, но ако счупи нещо и е скъпа играчка ще предложа някаква компенсация. Макар че ние ходим основно на пясъчника, където няма скъпи играчки.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Моите деца не чупят играчки. Досега за 8 години имаме повредени, а не строшени, неповече от 4-5 играчки. Но ако счупят чужда играчка не би ми минало през ума да я платя, честно. Бих я дала на мъжа ми да я оправи предполагам, ако той е наблизо. Бих купила нова и бих я дала на детето. Но това, ако от тази счупена играчка произлезе сериозна драма.

На нас много ни чупят играчки. Дразня се, много. Имаше един РД на Крисо на който отвориха подаръците и абсолютно всичко изпочупиха гостите. Един здрав подарък не остана. Много неприятно ми стана. Да не говорим, че няма гости, след които да не останат минимум 3 счупени играчки. Дразня се, защото щом моите могат да пазят, значи и другите трябва да могат, но никога не ми е минало през ума, че трябва да ми се плати счупеното.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Сега се сетих за един епизод от Сексът и градът, в който Кари отиде на гости на своя приятелка, която имаше малки деца. Там се събу и децата й счупиха едното токче на обувката. Целият епизод се въртеше около тази обувка. Кари считаше за редно да й се заплати обувката. Приятелката й предложи да й купи въпросните обувки, но като разбра, че са Маноло Бланик и са много скъпи й отказа. Кари полудя и направи една инсценировка, принуждавайки приятелката й да й купи все пак обувките. Бях изумена. Мислех си, че те такова нещо аз посмъртно не мога да направя. Бих побесняла, защото са ми счупили обувката, бих се вихрила, но никога не би ми минало през ума, че е редно да ми се платят бувките.

В крайна сметка, не знам кое е редно.

# 9
 • Мнения: 1 639
Не ми се е случвало до сега, Дариа да счупи нечия играчка, нито обратното.
Но по неписано правило , не изнасям играчка , която да не мога да "прежаля" .

Сега навън основно се играе с кофички , лопатки и разни играчки за 2-3-5 лв....

Ако се случи, ще се извиня със сигурност  Simple Smile и ще действам според ситуацията.

# 10
 • Мнения: 3 271
Моите деца не чупят играчки. Досега за 8 години имаме повредени, а не строшени, неповече от 4-5 играчки.

Вероятно тогава имате само качествени играчки у дома. Защото у нас неведнъж буквално в ръцете ни се чупи някоя китайска кола и т.н. Качествените на Чико и Фишър Прайс примерно не се чупят дори при удар. Разбира се и аз уча децата да си пазят играчките и те все повече го правят, но редовно някоя прабаба подарява кукла или кола за по 1 лв, която порядъчно бързо остава без гума/крак.

Последна редакция: вт, 05 сеп 2006, 11:37 от Millena

# 11
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 547
Изобщо не би ми минало през ума да искам да ми плащат счупена играчка - все пак това са деца и може всичко да се очаква. Би ми станало неудобно, ако моят син счупи някоя чужда и ще реагирам според случая. Наистина има деца, които много си чупят играчките, а други - напротив - си ги пазят. Моят син е от чупещите - винаги ги проверява доколко са здрави  Mr. Green и никакви обяснения не помагат. Затова не трябва да се правят генерални изводи за родителите, че не обяснявали на децата си, че не трябва да се чупи ... това не винаго помага.

# 12
 • София
 • Мнения: 699
Не ми се е случвало и се опитвам да възпитавам детето си по начин, който не предполага чупене на собствени или чужди вещи. Винаги ми е било особено неразбираемо защо огромна част от родителите смятат късането на книги и хвърлянето на предмети за нормално поведение на деца над 1 година.

Принципно - бих платила чуждата играчка. Или бих купила нова в замяна на строшената. Да не го направиш, си е за мен реална проява на простотия.

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 3 822
Е, ако видя, че бие играчката в асфалта с цел да я счупи- тогава е друго Laughing

Имамхме такъв случай. Майката гледаше безучастно как отрочето й се мъчи да счупи нашата играчка, при което аз я изтръгнах от ръцете му. Тя ме изгледа обидено.  Rolling Eyes

ДОсега моите деца не са чупили чужди играчки.
На нас ни счупиха колело, но получих само "Извинявай!".

# 14
 • Мнения: 9 990
Моите деца не чупят играчки. Досега за 8 години имаме повредени, а не строшени, неповече от 4-5 играчки.

Вероятно тогава имате само качествени играчки у дома. Защото у нас неведнъж буквално в ръцете ни се чупи някоя китайска кола и т.н. Качествените на Чико и Фишър Прайс примерно не се чупят дори при удар. Разбира се и аз уча децата да си пазят играчките и те все повече го правят, но редовно някоя прабаба подарява кукла или кола за по 1 лв, която порядъчно бързо остава без гума/крак.

Не е задължително да имаш само скъпи играчки, т.е-маркови, които не се чупят.Например онзи ден купих количка за куклата на дъщеря ми, която не е маркова, но не я смятам и за евтина.Още първият ден щеше да бъде счупена от друго дете, ако не бях направила забележка/ дето не ми влизаше в работата да обяснявам на чуждо дете как се играе/.Детето ми споделя всичките си играчки и очаква да се забавлява с приятели, а не да събираме после отломки...Да не говорим, че имам здрави играчки от Лъки бой-вертолети и самолети, които са на около 2 години.Просто в някои ръце се чупи бързичко..., а не че играчките са боклуци.
Не бих искала да ми заплащат счупена играчка-то и никой до сега не ми е предложил де.Искам , когато видят, че ще бъде счупена играчката, да обясняват на детето.Защото е малко глупаво, съгласете се-все боклуци да носим на вън за игра с идеята, че-какво пък толкова като се счупи-аз поне уча моето дете да си пази вещите, независимо от цената-все пак струва нещо, нали?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт