Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 5 септ. 2006, 13:07 ч.
  • Преглеждания  6 892  Мнения  24  Онлайн  1
Отговори
  • UK, Harlow/София
  • Мнения: 7 671
Няколко пъти се опитвам да подквася мляко, след като изчетох всички теми във форума по въпроса.Проблема е, че няма нищо кисело в получения ми краен продукт.Освен това като загреба с лъжицата се точи като слузесто, а уж има вид на много гъсто ConfusedНа 500мл. мляко слагам на върха на чаена лъжичка кисело мляко.Слагам малкия пръст в тенджерата и опитвам дали е готово за квасене като броя до 29(няма да ви казва колко мехури имам по пръстите Rolling Eyes).Къде според вас греша?

Реклама
# 1
  • Мнения: 2 427
Здрасти Били,веднага ти отговарям!
Защото закваската не е хубава!Ние нали сме луди за връзване,та заквасвахме кисело мляко за щерка ми като беше бебоче.Баба ми вземаше мляко от някаква селска крава "с традиции"  Crazyи ни носеше в града да си подквасваме ,ние гражданята hahaha.В началото не ставаше и това е!После разбрахме защо,защото го подквасвах с лъжичка от купено кисело мляко.Пробвахме всички марки кисело мляко докато стигнем до извода че жив продукт в пластмасовите опаковки които продаваха по суперите няма bishop и тогава баба ми взе закваска от някакви хора в селото с което се закваси отма omm!И стана с консистенцията на гъъсто овче или биволско мляко newsm20.А заквасено с купешко кисело мляко ми се точеше точно като някакъв сопол...брррр,лигня! Sick
А ти после като разбъркаш закваската,нали го покриваш с някава топла материя да си ферментира на топличко?И нали не се клати насам-натам докато трае ферм.процес(имам в предвид да е на маса която се потбутва отвреме на време.Трябва да е абсолютно неподвижно докато трае сгъстяването.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 997
А ти какво мляко използваш за заквасяване,защото аз знам че в киселото млякото,което продават по магазините почти няма от бактерията която всъщност прави киселото мляко кисело

# 3
  • Мнения: 2 427
А,и още нещо,току що звъннах на баба ми и тя каза че на 500 гр мляко се слага една  пълна супена лъжица закваска!Каза да кажа на момичето да фнимава да не и е горещо млякото като слага закваската.Глоям образ! Laughing

# 4
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Подквасата ти е малко! Аз на 500мл. мляко слагам 1 супена лъжица кисело мляко. И друго важно нещо е киселото мляко да е качествено, да не е някаква "боза", същото се отнася и за прясното. То трябва да е топло, но не горещо. Слага се подквасата, разбърква се, увива се тенджерата или бурканите (аз го правя в буркани, по-удобно ми е после) с одеяло и се оставя поне за 3 часа. Аз като го направя вечерта на сутринта имам хубаво кисело мляко.

# 5
  • Мнения: 974
Заквасвала съм и с купешко мляко, но слагам доста повече newsm78
На 1 среден буркан по 1 суп. лъжица кис.мляко
И млякото винаги ми е било малко по-горещо от хладко ....ама как си се изгорила Shocked

Интересно ми е мнението на експертите Hug

# 6
  • Мнения: 2 427
Били,аз тук в Италия не съм си и помисляла да заквасвам...от къде ще взема хубава закваска?!Нямат традиции в йогурта.А и единственното кисело мляко което горе-долу"блъска"на нашенското е едно от Суд Тирол "Витепино",което като го купя в началото на август и отида на море,като се върна септември е още в годност,с наистина непроменени вкусови качества!Така че всичко е дълбоко,дълбоко консервирано с консерванти, нишестета и всякакви други химии(kill 'em all  superuu).Ако закваската ти е купешка,откажи се.
В БГ заквасвах с домашно кисело мляко.Винаги си оставях няколко лъжици от предишния буркан в хладилника за да имам с какво да заквася следващата партида:),нямаше как ,щерка ми така яко се запичаше от Дано-Не!то че просто нямах друга алтернатива освен да си произвеждам йогурта сама Peace

# 7
  • Мнения: 10 028
Температурата на прясното мляко трябва да е около 40 градуса. На 1 л. прясно мляко се слагат 2 пълни супени лъжици кисело. Подквасвала съм с Елена и се получава, за друго кисело мляко не знам.

# 8
  • Pierrefonds, CA
  • Мнения: 725
 Слагам по 3-4 супени лъжици на 500 мл прясно и винаги става  гъсто .

# 9
  • вече и в други градове
  • Мнения: 145

 заквасвала съм с почти всички купешки млека - винаги се е получавало. Grinning Grinning за да се точи така млякото не е било достатъчно топло , а и както казват по-горе на 500мл. мляко - поне 1 с.л. кис. мляко.
 когато малкия ми беше около4-5 месечен baby_neutral baby_neutral го хранех с кис. мляко вместо адаптираните и тогава не исках да е много кисело / за да не слагам захар/, затова използвах " данон" -най-ми харесваше с него Joy

# 10
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
В аптеките продават на пакетчета бациликус булгарикус. Ако си вземе от него може ли да стане или не?

Аз така веднъж правих туршия  Thinking

# 11
  • Мнения: 3 537
В аптеките продават на пакетчета бациликус булгарикус. Ако си вземе от него може ли да стане или не?

Аз така веднъж правих туршия  Thinking
LaughingБлонди,някак си не мога да си те представя да правиш туршия.  WinkДа не се обидиш! Grinning

# 12
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
В аптеките продават на пакетчета бациликус булгарикус. Ако си вземе от него може ли да стане или не?

Аз така веднъж правих туршия  Thinking
LaughingБлонди,някак си не мога да си те представя да правиш туршия.  WinkДа не се обидиш! Grinning

Не, разбира се  Hug Правих, правих... Grinning

# 13
  • в Бургас
  • Мнения: 3 251
Освен това като загреба с лъжицата се точи като слузесто, а уж има вид на много гъсто ConfusedНа 500мл. мляко слагам на върха на чаена лъжичка кисело мляко.Къде според вас греша?
На 1 л. пр.мляко --> 2 с.л закваска, а за да се точи-означава, че не достатъчно време е варено. Поне 5-10 минути след като се е надигнал първият мехур от каймак при варенето, като по-начесто се разбърква за да не загори. Така се получи и при мен, когато се опитвах да заквася овче мляко/то се вари много по-дълго от кравето/, та съвета на баба ми/лека й пръст!/ бе това. Ако все пак се притесняваш, че може да го загориш, вари го на водна баня или в млековарка.

# 14
  • UK, Harlow/София
  • Мнения: 7 671
Благодаря ви за отговорите!
     
    amymommy , зная, че млякото не е хубаво за квасене, но реших да опитам.Според мен съдържанието му е предимно от нишесте.Но за "тукашна крава с традиции Laughing" ще има проблем с намирането.Благодаря за отговора и на баба ти Heart Eyes
 
Заквасвала съм и с купешко мляко, но слагам доста повече newsm78
На 1 среден буркан по 1 суп. лъжица кис.мляко
И млякото винаги ми е било малко по-горещо от хладко ....ама как си се изгорила Shocked

Интересно ми е мнението на експертите Hug
И таково количество слагах, но пак не стана.А за изгарянето ще обясня Simple Smile:толкова пъти варих мляко, че накрая не помнех кое кога съм махнала от котлона и все потапях пръста в туку-що сваленото.

    Винаги като заквася млякото го слагам в черен плик(от форума науих, че така трябва) и го завивам с дебела дреха.Правя го на вечерта и на сутринта го слагам в хладилника.
 Искам да попитам, АКО евентуално стане кислело млякото, може ли при следващото квасене за слагам закваска от моето мляко, или трябва пак от купеното.И ако става от моето, до колко пъти може да се ползва?
  Нина , това не го знаех.Наистина щом заври млякото и го махам Confused
 И аз съм чувала за булгарикус бациликус в аптеките, но кой ме излъга, че било на хапчета за пиене Sadканех се да си взема от БГ като бях там.
 Благодаря на всички още веднъж, пак ще опитам  bouquet
 
 

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт