Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • VLC/SP
 • Мнения: 3 098
Много ми се иска да разбера каква е организацията,условията в детските градини,които посеЩават децата ви.
Малко преди да запиша детето си на детска градина,направих проу4ване сред познати,комшии.За градината,в която е,ми казаха'Тя е най_добрата измежду вси4ки в тази зона'
И аз я записах там.Оба4е много лошо впе4атление ми правят много неЩа:
1.Нямам контакт с никоя от у4ителките.Сведения не се дават за ниЩо.
В4ера ми оставили в раницата на малката един лист кога се плаЩа таксата и колко пари според това в коя група е да внесем за у4илиЩни материали.Добре,но никой не ми казва моето дете в коя група е,как се казва у4ителката му. newsm78
2.Незнам с какво се занимават по цял ден,а не допускат родители да влизат в градината.
3.Самото водене и прибиране.Става по следния на4ин_редиш се на една опашка и когато дойде твоя ред си пускаш детето по един коридор и оттам то да се оправя.
Прибирането по съЩия на4ин,пак 4акаш,като дойде реда ти,викат детето 4рез микрофон и то като си 4уе името излиза и ти си го вземаш. Crazy
От тази цялата работа губя обЩо 1 4ас дневно.
ВъобЩе цялата тази схема ми се вижда много скапана.Днес следобед Ще търся директора,за да си поговорим.В края на краиЩата оставям детето си и искам да знам един куп неЩа.
Как е при вас,доволни ли сте от градините,с какво занимават децата ви там?

# 1
 • Мнения: 3 452
Живеем в Бахрейн,ходим от миналата събота на градина и за сега съм много доволна.Дилън е на 2,8 г.и се води pre-school към най-доброто училище,което е британско и следва тяхната система на обучение.Дъщеря ми е в year 8 на същото училище,което означава,че живот и здраве Дилън ще продължи там в следващите класове и ше избегнем стреса от местенето и приемните изпити.Водя го сутрин в 7:50 и го вземам в 11:50,като му давам лека закуска за там.Класната им стая е огромна,с различни кътове и много играчки.Децата по списък са 22,но в действителност са много по-малко,защото някои посещават от веднъж до 5 пъти седмично,зависи от желанието на родителите и свободните места.За тях се грижат една главна учителка и други 4 госпожи,всичките са много мили и симпатични.Когато го оставям,мога да остана ако искам,вземам го също от там, като на тръгване всяко дете минава с майка си при госпожата,която дава пълен отчет как е минал деня.Първият ден беше много разстроен,госпожата ме извика по телефона,но докато отида вече се беше успокоил,за всеки случай изчаках в приемната на училището като на всеки половин час идваха да ме информират как се чувства.Преди да отидем за 1 път попълних един въпросник,който съдържаше всичко,от това как му казваме на галено до любимата му песничка.Изискват родителите да носят здравословна храна,не са разрешени шоколади.Другата седмица ще имаме родителска среща,с две думи за сега всичко е ок.Пожелавам и при вас да е така,предполагам,че ако искаш повече информация няма да ти откажат. Hug

# 2
 • VLC/SP
 • Мнения: 3 098
Зву4и много добре,Noia.
Но вие сте към у4илиЩата,а на нас не ни позволиха да я запишем тази година,тъй като няма навършени 3 години,а и няма да ги навърши до края на тази година.
Явно при вас подход имат,а тези нашите ми се струват доста не4ове4ни.Например първия ден,когато я заведох,отидох да си я прибера след 4ас.Естествено,бяха предупредени,но 30 мин.не ми отваряха вратата.Обадих се по тел,доста поиз4аках,а накрая отвориха,4е дори и обидени,задето си я вземам.И с половин уста ми казаха,4е не се 4увства добре.
По_нататък колкото и пъти да съм се опитвала да се свържа с тях по телефона,съм нямала никакъв успех.

# 3
 • Bath, UK / Варна
 • Мнения: 1 581
Моите впечатления още са пред-начални, че почва от другата седмица  Wink
Но засега... Бяхме в градината, тя е малка, има 5 стаи само, децата са разделени на бебета, тодлъри (12-18 мес.), 18-36 мес. и пре-скул над 3 г. Запознах се с две учителки, бяха много мили, задавах им въпроси - някои доста глупави, но ми отговориха на всичко, имало и още една учителка, с която ще се видя утре. Започваме с оставяне за по 1 час няколко пъти, после цял 1/2 ден.
Администраторката подробно ми обясни къде, какво и как се плаща, как се получава гранта (тук има грант за над 3 год.), още преди да кажа дали приемаме. Тук принципно се изяснява всичко предварително.
Имам право да звъня в градината по всяко време да разбера как е детето ми, не знам дали и да посещавам, но аз не бих и искала. Иначе ми обясниха подробно с какво се занимават във всяка част на деня, показаха ми къде и с какво играят, разказаха ми с какво ги хранят, дори вегетариански и т.н. особености се съобразяват.

Не знам дали защото е в Англия или защото е малка градината е така. Ще споделя повече като имам реални впечатления.
Много се учудвам на вашата система  Shocked  

# 4
 • VLC/SP
 • Мнения: 3 098

Много се учудвам на вашата система  Shocked  

И за мен си е притеснително. ConfusedПредполагам,има и такива градини,които да ми покрият критериите,но незнам къде са newsm78Нали тази в която е в момента я обсипаха вси4ки със суперлативи,наплива за там е голям.Да ме дискриминират,не,заЩото с вси4ки процедират по този на4ин,аз виждам.

# 5
 • USA
 • Мнения: 4 630
Сина ми тръгна на градина от миналиq месец. Това, което описваш много кофти ми се вижда. Дано да има по-хубави места където живеете, че, ако това е най-хубавото не мога да си представq какви са по-гадните.

Ние още преди да запишем сина ни ходихме да се запознаем с директорката. Тq ни разведе из цqлата градина. Запозна ни с учителките, остави ни да наблюдаваме как протичат заниманиqта в различните групи. Имахме много информациq още преди сина ни да започне. Сега вqка седмица учителката ни дава план с какво ще занимават децата и какво ще учат през идната седмица. Родителите могат да стоqт с децата си в групата толкова, колкото искат - дори това да значи цял ден. На краq на денq всqко дете си има тефтерче, в което учителката пише как е минал денят му - какво е яли, дали и колко е спало, в какво настроение е било, какво му е било интерсно и какво не.... Имаме подробна информациq как е протекъл денqт на детето ми - това много ми харесва.

# 6
 • DE
 • Мнения: 7 659
Синът ми ходи на ясла 2 половинки дни и 1 цял ден в седмицата. Обикновенна общинска ясла. И в нашата и в целодневната част на яслата правилата са едни и същи.
Детето се води и взима от яслата от само от родителите или от предварително посочени от тях хора (дали сме паспортни данни и телефони).
Когато водя детето го предавам директно в ръцете на възпитателката, винаги се осведомяват как е спал, закусвал, здрав ли е, евентуални неразположения (зъби или дали е разстроен от нещо),как е ходенето до тоалетната. Мога да занеса любима играчка или книжка. Казваме си чао, целувка, мога да поостана с него няколко минути ако има нужда. Мога да го взема и преди определеното време, никoй няма да ми направи забележка. Имам достъп до всички помещения в яслата (трябва да съм без обувки).Достъп непрекъснат до директорката на яслата.
Когато го вземам винаги ми казват как е играл, спокоен ли е бил, ако се е случило нещо необичайно, какво и колко е ял, с какво се е занимавал, кои песнички са пели, ходил ли е на гърне ... Дават ми рисунки и разни дреболийки, които са изработвали. Целуват го за довиждане.
Предварително сме уточнили при температура или болка какви лекарства да се дават (предоставила съм документ от педито ни). Други лекарства се дават само ако имам рецепта на името на детето.
Много съм доволна от тази ясла, детето също ходи с голямо желание там. Постоянно говори за учителките, казва че го гушкат и си играят с него. Има си приятелчета там. Страшно е спокоен там, аз също съм спокойна за него.

# 7
 • Мнения: 9 121
И двамата посещават(ха) една и съща градина - общинска, на половин ден, с такса.
Воденето става - кой, когато иска. Влизаш в градината до групата, можеш да се видиш с учителките (те тук им викат възпитателки). По две са на група от 25 деца. Групите са сборни - деца от различна възраст. Дават сведения всеки ден, стига да ги питаш. Може и да не питаш. Родителски срещи има 2 пъти в годината, организиран празник за децата - веднъж преди лятната ваканция. Всеки ден се извеждат навън, без значение какво е времето. Ходят веднъж седмично на разходка в гората. Закуска има само веднъж обща там. Иначе си носят кутийки с нещо за хапване, след закуската в къщи, ако огладнеят по някое време. Занимават се с рисуване, изрязване, лепене и майсторене на различни неща. Имах кътове с различна тематика, отделно имат организирани часове за четене на приказка и сборни игри. Веднъж седмично имат физическо възпитание - търкаляне, скачане и други подобности.
Вземането става пак по същия начин - влизаш, грабваш си детето от групата или от детската площадка, казваш едно Чао и си отиваш.
Доволна съм много. Децата ходят (хе) с кеф и не съм имала проблем с рев досега.

# 8
 • Germany
 • Мнения: 1 254
Да ти кажа много странни правила има вашата градина - но вече на нищо не се учудвам...щом така са решили значи има причина

синът ми ходи от около 1 месец на градина - нашата се води Градска - защото тук има и католически и евангелистки. Аз и до сега имам резерви към тези Градски - струват ми се че не са много на ниво, но пък от друга страна на него за сега му харесва - свикна с учителките. Сутрин мога да го водя от 7:30 - но ние ходим от 8:30-9:00 - защото държа да закуси в нас и за там си носим само плод. след това го вземам в 12:30 и мога ако искам да го водя след обяд от 2:00 до 16:30 - но това го практикувам ако имам само работа по това време. Относно учителките - ако не ги питам - нищо няма да кажат, ако не им казвам  какво искам, какво да му сложат за навън - няма изобщо да се сетят да ме информират за нещо!! Но аз постоянно питам, искам да се дават напътствия - защото той сега започва да учи немски и искам всичко да е както трябва. дразни ме че са оставени да правят каквото искат - тук това е тяхното разбиране - който иска да рисува - да рисува, който иска да кара колело - кара - но така някой индивидуално да се занимае с детето - не виждам!!!А аз малко държа на индивидуалния подход и не знам дали ще е удачно да го местя в друга и дали и там няма да е така всичко оставено на самотек....та така с нашата градина Mr. GreenИ от скоро разбрахме и каква ще ни е таксата и се оказа че като доплатим още малко и ще може и в частна да го запишем...но нищо още не сме решили, може би ще изчакаме да видим как вървят нещата и тогава...

А ти ако искаш да кажеш нещо на учителката - примерно - днес му облечете това, или обуйте му еди какво си, не му давайте студено ...или някакви такива елементарни напътствия...Как го правиш???

Поне детенце разказва ли как е какво е?

Поздрави,
dezita  bouquet

# 9
 • REGION OF PEEL, CANADA преди ВАРНА
 • Мнения: 676
И мен много ме у4удват тези правила Shocked как ще си пуснеш детето по коридор и никой да не го поеме, особено първите дни, дори и сега моя син е като лепка за мен и ако някоя от възпитателките не го вземе аз не мога да се отлепя от него Confused Направо ми е 4удно как се справяш??? Rolling Eyes
Защо не провериш и другите градини които твоите комшии не харесват, може пък за комшиите ти тази градина да е най-добрата защото те да са посещавали такава и това да им е виждането за добро Shocked?????

# 10
 • Мнения: 2 427
Малээ,в Тази Валенсия много странни бе!То звучи като кошмарен сън това...добре де,в началото когато детето тръгна как беше,пак го пусна само по един коридор ли?И как се оправи то да знае къде му е групата и изобщо всичко останало.Това е жив ужас,дори не си го представям.Градините тук са досущ като българските,водя си племенника,той си има отделно шкафче където му стоят нещата,събуваме обувки,обуваме пантофки...обличаме престилчица и го връчвам на госпожата му...виждам игралната зала,спалното помещение също.Разговарям с нея за това как е минал деня,какво са яли,дали е слушал...евентуално какво трябва да предам на майка му ,ако има нещо за предаване..подготвят се спектакли по празниците от децата,на които се канят родители и близки.Дори когато след ваканцията започнат да посещават градината наново има адаптиращ период,от няколко часа а не пълен ден за да свикне наново с ритъма детето и да не се стресира...

# 11
 • София - България
 • Мнения: 1 992
Аз съм много доволна -Алекс също Grinning
Ходи на градина четири пъти седмично по три часа.
Отношението е страхотно както към децата -така и към родителите.
Когато отида да я взема ми казват от това как се е държала, весела ли е била, изяла ли си е ябълката или е останала половината Crazy ходила ли до тоалетна....до това към какво проявява най-голям интерес (пъзели, кукли, колела...)
Имат си ритуал с песничка и танц преди да ги пуснат да си ходят-просто нямам забележка Grinning
Всяка седмица си имат тема и по нея рисуват и четат, показват се картинки и се гледат образователни филмчета като за тяхната възраст (2-4г)
Страхотно е и дъщеря ми ходи с удоволствие Hug

# 12
 • The Promised Land
 • Мнения: 1 526
Хм, много странно и на мен ми се струва.
Цитат
1.Нямам контакт с никоя от у4ителките.Сведения не се дават за ниЩо.
В4ера ми оставили в раницата на малката един лист кога се плаЩа таксата и колко пари според това в коя група е да внесем за у4илиЩни материали.Добре,но никой не ми казва моето дете в коя група е,как се казва у4ителката му.
2.Незнам с какво се занимават по цял ден,а не допускат родители да влизат в градината.
3.Самото водене и прибиране.Става по следния на4ин_редиш се на една опашка и когато дойде твоя ред си пускаш детето по един коридор и оттам то да се оправя.
Прибирането по съЩия на4ин,пак 4акаш,като дойде реда ти,викат детето 4рез микрофон и то като си 4уе името излиза и ти си го вземаш
И ние тук влизаме, и когато ги оставяме и когато ги взимаме. Можем да стоим вътре с тях ако на детето му е трудно да свикне. И задължително всеки ден се обясняваме: кой ял, кой играл, спал, пикал, плакал... Какво са майсторили... Миналата година ги оставях от 8 до 13ч., а тази вече са големи и стоят до 16ч. Отиват с желание, което е доста показателно, че там им е добре.

# 13
 • там, край реката
 • Мнения: 486
Дъщеря ми от няколко дни започна предучилищна, но понеже от 3 годишна ходи на детска градина ще споделя как беше при нас.

1.Нямам контакт с никоя от у4ителките.Сведения не се дават за ниЩо.
В4ера ми оставили в раницата на малката един лист кога се плаЩа таксата и колко пари според това в коя група е да внесем за у4илиЩни материали. Добре,но никой не ми казва моето дете в коя група е,как се казва у4ителката му. newsm78
Около седмица преди започването на детската градина получихме картичка от учителката със съдържание от рода на: "Мила име на детето,  аз съм Госпожа Х и ще съм твоята учителка тази година. Моята помощничка ще бъде госпожа Y. Ще очакваме теб и родителите ти на дата в стая No. Y за да се запознаем. Надяваме се, че при нас ще ти хареса, изброени са един куп интересни неща които правят в детската градина. Очакваме с нетърпение да се срещнем, Госпожа Х и госпожа Y. "
За таксата не мога да коментирам защото детските градини в нашия град бяха безплатни за деца над 3 години.

2.Незнам с какво се занимават по цял ден,а не допускат родители да влизат в градината. 3.Самото водене и прибиране.Става по следния на4ин_редиш се на една опашка и когато дойде твоя ред си пускаш детето по един коридор и оттам то да се оправя. Прибирането по съЩия на4ин,пак 4акаш,като дойде реда ти,викат детето 4рез микрофон и то като си 4уе името излиза и ти си го вземаш. Crazy

И при нас както и при повечето майки, които вече са ти отговорили беше сравнително свободно. В началото на годината дадохме списък кои хора (+ данни за тях) ще водят и вземат детето. Оттам нататък хората от списъка имаха достъп да оставят детето, при желание да останат да видят как протича част от деня, да говорят с учителките (всяка група има 1 учителка + 1 една помощничка, децата може да са мах. 14) и т.н. В края на всеки ден учителката слагаше в раничките на децата лист, на който беше описано дали са се чуствали добре, дали са имали апетит, дали се е наложило да ги преоблекат по някаква причина и други от този род.
За заниманията получавахме програма по седмици в началото на всеки месец. Същата програма висеше и пред стаята на групата. В нея се описваха и планираните мероприятия като излети, посещения в зоологическа градина, театър.
Като цяло бях много доволна, а и на детето му беше приятно.

На твое място бих проучила как е положението и в другите детски градини. Може би хората, които са ти препоръчали тази детска градина са привърженици на друг тип възпитателни методи.

# 14
 • VLC/SP
 • Мнения: 3 098
Много благодаря на вси4ки моми4ета,които са ми обяснили ежедневието в техните детски градини. HugСамо мога да си ме4тая за подобен ред. ooooh!
Наскоро имах сериозни разговори с директорите на градината.Преместих си детето и в друга група и съм много доволна от новата у4ителка.Сега полу4авам много пове4е информация за това как е минал деня на дъЩеря ми. Heart Eyes
Но вси4ко друго,което описах по_горе си е съЩото.Дори когато говорих с директорите,те не преставаха да повтарят'Такъв е реда тук,имай ни доверие,Ще видиш,4е след време и ти Ще си много доволна,както и останалите родители.'Надявам се така да е.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт