Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 септ. 2006, 21:54 ч.

Питане към юристите...

 • 923
 • 15
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 983
Започвам от начало, дано не съм объркана Praynig
На 27 Септември ми изтича 6-месечния изпитателен срок, не съм доволна от работата си, а и на всичко от горе плащат когато си поискат (всъщност това е главната причина), та въпросите ми са следните:
1.Трябва ли да давам предизвестие преди да напусна, и ако - да, колко?
2.Ще ми изплатят ли всички заплати до момента на напускането ми? (интересува ме също така и дали могат да направят някаква врътка и да не си получа изработените парички)
Договора, който съм подписала е стандартен, ни виждам никъде да пише нещо по-различно, освен че изрично е упоменато, че на еди-си коя дата се изплаща трудово възнаграждение, а не го спазват
Общо взето приемам всякакви съвети Hug
Благодаря Ви предварително

П.С. Само да вметна, че на моя колежка от изпитателен срок договора й мина на срочен и тя сега дори и да иска не може да напусне, та затова не ми се рискува, искам да съм подготвена за всичко Close

# 1
 • Мнения: 293
разбира се, че тр да ти изплатят всичко до момента, но често, т.е. - най-често - се срещат некоректни работодатели. Врътка - разбира се, възможна е, а после - можеш да ги съдиш, но най-често ей така минават метър - на хората не им се занимава със съд (а не е толкова трудно и скъпо)

Не е необходимо да подаваш предизвестие - нали и евентуалния нов срочен договор тр да се подпише от теб?? Как така някой насила ще те назначи (за приятелката ти се чудя) . Но за всеки случай - ги предупреди, поне в 15-дневен срок, писмено. това е и нормална проява на коректност от твоя страна, добре би било и да знаят и каква е причината на недоволството ти  Laughing

за протокола: не съм юрист, счети съм  Crazy

# 2
 • София
 • Мнения: 1 983
Врътка - разбира се, възможна е, а после - можеш да ги съдиш, но най-често ей така минават метър - на хората не им се занимава със съд (а не е толкова трудно и скъпо)ами ще ги съдя до дупка, ба.и, за пари става въпрос


 Но за всеки случай - ги предупреди, поне в 15-дневен срок, писмено. това е и нормална проява на коректност от твоя страна, добре би било и да знаят и каква е причината на недоволството ти  Laughingи аз така мисля, но пък те не са били хич коректни с мен за тия 6 месеца, благодаря за отговора  bouquet

# 3
 • Мнения: 2 792
 В договора трябва да е упоменато в чия полза е изпитателния срок, ако не е изрично посочено се счита за сключен в полза на двете страни, което означава, че докато тече изпътателния срок, всяка страна в чиято полза тече изпитателния срок, може да прекрати трудовото правоотношение, без предизвестие.
 Ето ти точните текстове:

     Трудов договор със срок за изпитване
    Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.
    (2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.
    (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.
    (4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.
    (5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За една и съща работа с един и същ работник или служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж.
     
    Прекратяване на договора със срок за изпитване
    Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.
    (2) Трудовият договор се смята за окончателно сключен, ако не бъде прекратен по предходната алинея до изтичане на срока за изпитване.
    (3) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г.)
     


  С подчертаното в червено искам да ти кажа, че си напълно в правото си да си търсиш неизплатените  заплати.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 983
цитирам " Този договор се сключва със срок за изпитване в полза на РАБОТОДАТЕЛЯ до 27.09.2006 г.Ако до изтичане на този ДОГОВОР , РАБОТОДАТЕЛЯ не го прекрати, се счита че страните са сключили срочен трудов договор."

Думичката срочен чак сега я видях, та някой може ли да ми разясни за какво става въпрос? newsm78

значи трябва да дам предизвестие или не? newsm78
и ако ме уволнят дисциплинарно тогава какво се случва? newsm78

# 5
 • Мнения: 293
това от твоя договор ли??
излиза, че твоят договор е сключен в полза на работодателя, щом автоматично преминаваш на срочен (визирам чл. 70, ал. 1 и 2) . уф, да, бе, точно това си написала, не чета  Embarassed

реално виждам възможност да те прецакат - ако ги предизвестиш - отсега да си знаят, че няма и да плащат повече, ако един ден просто не отидеш на работа - едва ли ще те гонят, за да ти платят. След като са упоменали автоматичното преминаване на срочен в сегашния ти договор, пусни предизвестие (по принцип срокът му се уговаря в самия трудов договор, най-често се посочват 30 или 15 дни, аз ти казах 15, очевидно няма пълни 30 дотогава).

Ти не споменаваш за проблем от тяхна страна, защо да те уволняват дисциплинарно?? Няма голяма драма, следващият работодател няма да се ”дзвери” в тр. ти книжка по кой член си прекратила работа (е, може и да се случи, но това пак не е проблем - нали затова на интервю се обяснява защо си напуснал предишната си работа)

ами.. успех. Пиши какво става, и в краен случай мога да изровя 1-2 тел на адвокати, занимаващи се с трудово право.

ако пиша нелепици, ме извини, не съм още в час след отпуска.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 983
това от твоя договор ли??
излиза, че твоят договор е сключен в полза на работодателя, щом автоматично преминаваш на срочен (визирам чл. 70, ал. 1 и 2) . уф, да, бе, точно това си написала, не чета  Embarassed

реално виждам възможност да те прецакат - ако ги предизвестиш - отсега да си знаят, че няма и да плащат повече, ако един ден просто не отидеш на работа - едва ли ще те гонят, за да ти платят. След като са упоменали автоматичното преминаване на срочен в сегашния ти договор, пусни предизвестие (по принцип срокът му се уговаря в самия трудов договор, най-често се посочват 30 или 15 дни, аз ти казах 15, очевидно няма пълни 30 дотогава).

ами.. успех. Пиши какво става, и в краен случай мога да изровя 1-2 тел на адвокати,
занимаващи се с трудово право.

Пише " този договор може да бъде прекратен по реда, предвиден в КТ"

а иначе какво, да се простя с паричките ли?
като изтече изпитателния на колежката ми си спомням че тя писа молба да й бъде продължен договора, иначе в 3-дневен срок ако и шефа не го удължи да си ходи, това ми каза самата тя, уффффф, егати.... #2gunfire

# 7
 • Мнения: 2 792
      Срочни трудови договори
    (загл. изм. - дв, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
    Чл. 68. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 68, доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Срочен трудов договор се сключва:
    1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 3 години, доколкото в закон или в акт на Министерския съвет не е предвидено друго;
    2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) до завършване на определена работа;
    3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за заместване на работник или служител, който отсъствува от работа;
    4. (т. 4 заличена, предишна т. 5 - изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за работа на длъжност, която се заема с конкурс - за времето, докато бъде заета въз основа на конкурс;
    5. (нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) за определен мандат, когато такъв е установен за съответния орган.
    (2) (Нова - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Работниците и служителите по срочен трудов договор по ал. 1 имат същите права и задължения, каквито имат работниците и служителите по трудов договор за неопределено време. Те не могат да бъдат поставяни в по-неблагоприятно положение само поради срочния характер на трудовото им правоотношение в сравнение с работниците и служителите по трудов договор за неопределено време, които изпълняват същата или сходна работа в предприятието, освен ако законът поставя ползването на някои права в зависимост от притежаваната квалификация или придобитите умения. Когато на същата или на сходна работа няма заети работници и служители, работниците и служителите по срочен трудов договор не могат да бъдат поставяни в по-неблагоприятно положение от останалите работници и служители, които работят на трудов договор за неопределено време.
    (3) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 се сключва за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности, както и с новопостъпващи работници и служители в обявени в несъстоятелност или в ликвидация предприятия.
    (3) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) По изключение срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 за срок най-малко една година може да се сключва за работи и дейности, които нямат временен, сезонен или краткотраен характер. Такъв трудов договор може да се сключи и за по-кратък срок по писмено искане на работника или служителя. В тези случаи срочният трудов договор по ал. 1, т. 1 със същия работник или служител за същата работа може да се сключва повторно само веднъж за срок най-малко една година.
    (5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Трудов договор по ал. 1, т. 1, сключен в нарушение на ал. 3 и 4, се смята за сключен за неопределено време.
    (6) (Нова - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Работодателят предоставя на подходящо място в предприятието своевременна писмена информация на работниците и служителите по срочни трудови договори за свободните работни места и длъжности, които могат да се заемат по трудов договор за неопределено време, с цел да им осигури възможност за постоянна работа. Такава информация той предоставя и на представителите на синдикалните организации, както и на представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2.
    (7) (Нова - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) При възможност работодателят предприема мерки за улесняване на достъпа на работниците и служителите на срочни трудови договори до професионално обучение с цел да се подобрят техните умения и възможности за израстване в кариерата и за преминаването им на друга работа.
     
    Превръщане на срочния трудов договор в договор за неопределено време
    Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.
    (2) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Предходната алинея се прилага и при срочния трудов договор за заместване на отсъствуващ работник или служител, ако трудовият договор със замествания се прекрати през време на заместването.


  Това са основанията за сключване на срочен трудов договор, не съм запозната с конкретната длъжност, която заемаш и доколко има основания за сключване на срочен трудов договор.

 Щом е посочен в полза на работодателя, това означава, че само той може да прекрати трудовото правоотношение без предизвестие.
 Кодекса на труда, дава възможност трудовия договор да бъде прекратен и от страна на работника/служителя, в твоя случай сроковете за предизвестие са доста неприятни  Confused

    Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя с предизвестие
    Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
    (3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За работниците и служителите, които заемат материално-отчетнически длъжности, в случай че предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок по ал. 2, времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието.
    (4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.
    (5) (Отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
     
    Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие
    Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
    1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
    2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
    3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
    3а. (нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) в резултат на извършена промяна по чл. 123, ал. 1 значително се влошат условията на труд при новия работодател;
    4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс;
    5. постъпва за отбиване на редовната си военна служба. Когато повиканият бъде отложен или освободен от редовна военна служба, трудовият му договор по негово искане се смята за непрекратен, ако в 1-месечен срок от отлагането или освобождаването му, но не по-късно от 3 месеца от напускането на работата се яви, за да я заеме отново;
    6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;
    7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работи като заместник на отсъствуващ работник или служител и премине на друга работа за неопределено време;
    8. е възстановен на работа по съответния ред поради признаване на уволнението за незаконно, за да заеме работата, на която е възстановен;
    9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., в сила от 27.08.1999 г.) постъпва на държавна служба.


     Кодекса дава, възможност да прекратиш трудовото правоотношение без предизвестие, ако го прекратиш така, неизплатениете заплати ще си ги търсиш по съдебен ред.

   Сега ще ти пусна и още някой неща.

# 8
 • Мнения: 293
редактирах са, межувременно Simple Smile Simple Smile

няма връзка м/у сключения договор и неизплащането на дължимите заплати. Ако те постъпят некоректно, и не искаш да махнеш с ръка, ще тр да ги съдиш. Ще тр да поровиш, извини, че не го правя, късно ми е вече Simple Smile в КТ за срока на предизвестието, когато договора за изпитателен срок е сключен в полза на работодателя, а ти искаш да го прекратиш. Пак казвам - това би трябвало да се уговори в договора.

А, Кифлата е по-експедитивна от мен   bouquet

# 9
 • София
 • Мнения: 1 983
уффф, много ви благодаря  bouquet
и има ли нещо вярно за въпросните 3 дни?ако аз не подам молба за подновяване на договора и не подпиша новия договор, който според мен ще ми предложат, тогава какво се случва, заминавам си без парички...или как? newsm78

# 10
 • Мнения: 2 792
    Глава осемнадесета.
    ТРУДОВИ СПОРОВЕ
 
    Определение
    Чл. 357. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишен текст на чл. 357 - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Трудови са споровете между работника или служителя и работодателя относно възникването, съществуването, изпълнението и прекратяването на трудовите правоотношения, както и споровете по изпълнението на колективните трудови договори и установяването на трудов стаж.
    (2) (Нова - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Трудови са и споровете между избраните по реда на чл. 7, ал. 2 и чл. 7а представители на работниците и служителите и работодателя при нарушаване на правата им.
     
    Давност
    Чл. 358. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Исковете по трудови спорове се предявяват в следните срокове:
    1. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) едномесечен - по спорове за ограничена имуществена отговорност на работника или служителя, за отмяна на дисциплинарно наказание "забележка" и в случаите по чл. 357, ал. 2.
    2. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) 2-месечен - по спорове за отмяна на дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение", изменение на мястото и характера на работата и прекратяване на трудовото правоотношение;
    3. 3-годишен - по всички останали трудови спорове.
    (2) Сроковете по предходната алинея започват да текат:
    1. за искове за отмяна на дисциплинарни наказания и за изменение на мястото и характера на работата - от деня, в който на работника или служителя е била връчена съответната заповед, а при искове относно прекратяване на трудовото правоотношение - от деня на прекратяването.
    2. за другите искове - от деня, в който правото, предмет на иска, е станало изискуемо или е могло да бъде упражнено. При парични вземания изискуемостта се смята настъпила в деня, в който по вземането е трябвало да се извърши плащане по надлежния ред.
    (3) Срокът по ал. 1 не се смята пропуснат, ако преди изтичането му исковата молба е подадена до некомпетентен орган. В този случай исковата молба се препраща служебно на съда.
     
    Безплатно производство по трудови дела
    Чл. 359. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Производството по трудови дела е безплатно за работниците и служителите. Те не плащат такси и разноски по производството, включително и за молбите за отмяна на влезли в сила решения по трудови дела
.
     


    Съветвам те да се обърнеш към Главна инспекция по труда, те се занимават основно с  трудовоправни спорове и могат да ти помогнат.

# 11
 • Русе
 • Мнения: 234
Видях, че и преди мен са ти го написали, но и аз цитирам:
Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие
Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
Самата аз навремето напуснах работа по този член (бях на постоянен договор), не ми изплатиха дължимите заплати, водих дело,вписана съм сред кредиторите в съда, но тъй като междувременно фирмата беше в несъстоятелност,а сега е приета оздравителна програма и ще чакам да ми изплатят моите заплати до 2018 г. (а те са от 2000 г). Така, че моят съвет (не съм юрист) е, ако не ти изплатят парите намери си сериозен адвокат и действай бързо, дори ако се наложи да наложите запор на сметките на фирмата или да използвате услугите на съдия-изпълнител.
Успех и сподели как са се развили нещата! Peace

# 12
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
Видях, че и преди мен са ти го написали, но и аз цитирам:
Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие
Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
Самата аз навремето напуснах работа по този член (бях на постоянен договор), не ми изплатиха дължимите заплати, водих дело,вписана съм сред кредиторите в съда, но тъй като междувременно фирмата беше в несъстоятелност,а сега е приета оздравителна програма и ще чакам да ми изплатят моите заплати до 2018 г. (а те са от 2000 г). Така, че моят съвет (не съм юрист) е, ако не ти изплатят парите намери си сериозен адвокат и действай бързо, дори ако се наложи да наложите запор на сметките на фирмата или да използвате услугите на съдия-изпълнител.
Успех и сподели как са се развили нещата! Peace


И аз от самото начало на темата се сетих за това , като основание да си тръгнеш без предизвестие от твоя страна - забавяне на изплашането на труд.възнаграждение, а и видя сама, че са ти го написали. Въпросът е да знаеш кога и на каква дата си се подписала за заплатата си -за да докажеш, че не е изплатено навреме Peace

# 13
 • София
 • Мнения: 1 983
ето ме пак, по последни проучвания след като ми изтече изпитателни срок трябва просто да отида и да кажа, че искам да напусна, може и молба да напиша, че не искам да ми се удължава договора, това го коментирах с двама независими юриста, и двамата са на това мнение, така че няма да е толкова сложно, или поне се надявам Praynig
иначе вчера бях на едно интервю, доста добре мина, надявам се да ми се обадят, защото ме питаха кога мога да започна Grinning
стискайте ми палци Hug
и много блягодаря на всички Ви за подкрепата Heart Eyes

# 14
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
ето ме пак, по последни проучвания след като ми изтече изпитателни срок трябва просто да отида и да кажа, че искам да напусна, може и молба да напиша, че не искам да ми се удължава договора, това го коментирах с двама независими юриста, и двамата са на това мнение, така че няма да е толкова сложно, или поне се надявам Praynig
иначе вчера бях на едно интервю, доста добре мина, надявам се да ми се обадят, защото ме питаха кога мога да започна Grinning
стискайте ми палци Hug
и много блягодаря на всички Ви за подкрепата Heart Eyes
fingerscrossed fingerscrossed fingerscrossed
Успех! Mr. Green

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт