Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 септ. 2006, 10:32 ч.

Моля помегнете - малка главичка!

 • 16 077
 • 66
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 287
Преди два месеца започнах да го водя по лекари понеже не можеше да сяда, да се завърта и да пълзи. Все още няма никаква диагноза какво му е точно. Невролога ни прати на рехабилитация. след раздвижването той започна да се обръща да седи седнал, но само подпрян и постоянно иска да е изправен.
Преди два дена бяхме на контролен преглед и докторъ каза че ръцете са му много стегнати, и че главата му е малка за месеците и килограмите. ТОй в момента тежи 7650кг., 75см. е дъляг и главичката муе 42см.Доктора каза че по принцип 11 месечно бебе трябма да е 10кг. и главичката да е 46см. Каза ми да му следя как му нараства главичката, и че това може да е пробле ако продължи да не нараства, но не ми обясни защо. СЕга пак сме на раздвижване.
Моля ви кажете ми това проблем лие че главичката не нараства и какво може да е?

# 1
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
.............Моля ви кажете ми това проблем лие че главичката не нараства и какво може да е?

  Да, проблем е, че главичката не нараства в нормите. Ако изоставането е малко, може да се навакса следващия месец. Но при по - големи отклонения задължително се търси причината за това. Килограмите не са проблем. Има деца, които тежат толкова на година и няколко месеца.
  46см. обиколка на главичката по принцип се приема като норма за 1 годишно дете, но от 11-я до 12-я месец нарастването е много малко - не повече от сантиметър.
  Ето виж ТАЗИ ТАБЛИЦА, която е добър ориентир как нараства главичката по месеци. Показани са и допустимите от нормата отклонения.
  Колкото до причините за изоставането в растежа на главичката, те могат да бъдат много... Най - напред се проверява състоянието на черепните шевове - дали не са преждевременно затворени, след това се правят и други изследвания. Неврологът обаче би трябвало вече да ви ги е назначил, а не само да казва да следите дали расте.
  От кога е изоставането в растежа?
 

# 2
 • Варна
 • Мнения: 287
bim_bam  благода ря ти за отговора който ми даде.
Главичката му три месеца седя на 40 см., а сега вече втори месец е на 42см. Всъщност застоя му е от шестия месец.
6м. - 40 см.
7м. - 40 см.
8м. - 40 см.
9м. - 41 см.
10м. - 42 см.
11м. - 42 см.
А и доктора нищо не ние назначавал, никакви прегледи за главата.
Като гледам таблицата той още от самото начало си кара на долната граница.

# 3
 • Мнения: 157
Не се тревожи, главичката ви е малка, защото и общото ви тегло е малко. Ако ти или таткото също сте с малка глава, това може да обясни и малката главичка на бебчо. Желая ви успех и добро здраве!

# 4
 • Варна
 • Мнения: 287
КАто беше на два дена той получи гърчове и беше в кувиоз 15 дена. НЕвролога се съмнява чее получил кислороден глад на мозака. Това може ли също да е дало някакво отражение на нещата.

# 5
 • Мнения: 157
КАто беше на два дена той получи гърчове и беше в кувиоз 15 дена. НЕвролога се съмнява чее получил кислороден глад на мозака. Това може ли също да е дало някакво отражение на нещата.

Без да съм невролог си мисля, че евентуално такова увреждане може да обясни  защо детенцето все още не може да сяда и да се върти, но малкия размер на главата - едва ли... Задължително трябва да водиш бебчо редовно на контролни прегледи, вкл. и при невролог,но не се притеснявай излишно, преди докторът да ти е казал, че има проблем. И изобщо знае ли се детето защо е получило тези гърчове? Преждевременно родено ли беше? Тогава в болницата прегледал ли го е невролог? Кислороден глад може да е получил при раждането (напр.  при увита около вратлето пъпна връв), иначе в кувьоза им подават дозирано кислород.Но това са само догадки, важното е да намериш наистина добър лекар, на когото да се довериш и който да наблюдава неврологичния статус на детенцето. Желая ви успех!

# 6
 • Варна
 • Мнения: 1 234
По принцип има деца, които нямат проблеми и са с наследствено по-голяма или по-малка глава, но това не бива излишно да те успокоява, най-добре да се консултираш с добър специалист. Има значение и дали детето например се е усмихнало навреме, или "гукало"...
Иначе килограмите също варират в широки граници, и това е последното нещо, което може да те притеснява.
Дано всичко е наред, пиши и питай, каквото и да те притеснява!

# 7
 • София
 • Мнения: 997
 По принцип малката главичка може да бъде сериозен проблем. Не искам да те плаша...просто моят син е така и никога не простих на лекарите, че пропуснаха да ми кажат.... Боби е с микроцефалия...малка глава. Но несъответствието на обиколка на глава/ гърдички/възраст на детето не единственият показател. Следи се не само дали главичката е по принцип по-малка, а дали нараства равномерна, едновременно с това е важно и психо-моторното развитие на детето. Всичко това знам без да съм лекар - от личен опит. От опита на моято приятелка също така знам, че е напълно възможно детето да е с малка глава, но това да не е проблем......ами просто и майката е с една "пилешка"глава.....Но при условие, че детенцето е имало проблеми, като описаните от теб много е важно да се следи от добър невролог, и дори може би неврохирург, да ходи на рехабилитация редовно и т.н. С каква обиколка на главата се роди детенцето...дала си данни от 6-ти месец насам....а главата нараства най-интензивно в първите месеци след раждането. И съответно с какво тегло при раждането......

# 8
 • София
 • Мнения: 997
По някаква причина поста ми е излязъл два пъти. И по също така някаква причина не мога да го изтрия...затова го редактирам с молба модераторите да махнат настоящия пост. Когато се опитвам да трия ми дава грешка! и отдолу обратно! и никаква друга възможност за избор.

Последна редакция: чт, 07 сеп 2006, 22:26 от елена акманова

# 9
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
  Не бих се успокоявала с обасненията за наследственост и малка глава. Да, има и такива случаи, но те са изключение. В повечето случаи изоставането в растежа на главичката насочва към някакъв проблем. И задължително трябва да се открие какъв е. Още повече, че при вас е имало усложнения при раждането с по - късни проблеми относно седене и стягане на ръцете.
  Моят горчив опит обаче показва, че невролозите не винаги обръщат нужното внимание на подобни детайли. Както Елена Акманова вече каза, можете да се консултирате и с детски неврохирург. Препоръчвам в София - Александровска болница или Пирогов.
  По - добре едно излишно разхождане до София, отколкото неоткрит навреме проблем!

# 10
 • Варна
 • Мнения: 287
Благодаря ви много за дадената информация.

Елена Акманова питаш ме като се роди с какви размери беше теглото му беше 2510кг. 49см беше дълъг, а размерите на главичката беше 34см.
1м. - 35 см.
2м. - 36 см.
3м. - 37 см.
4м. - беше болен и не сме ходили на консултация
5м. - 40 см.
6м. - 40 см.
7м. - 40 см.
8м. - 40 см.
9м. - 41 см.
10м. - 42 см.
11м. - 42 см.

А относно неврохирурга ще отидем при него като свършим рехабилитацията.

# 11
 • Мнения: 1 193
Стискам палци проблемите Ви да не са големи.Но искам да кажа че тръпки ме побиват като прочетох поста ти.Казвам го от личен опит.На мен също никой не ми обърна внимание докато аз не се разрових и почнах да питам.Микроцефалия за мен е безнадеждна диагноза.Дано при вас е друго.

# 12
 • София
 • Мнения: 997
Доколкото си спомням, Боби се роди 2540 и 47 см. Обиколката на главата беше 31  см при норма за това тегло и ръст 32,5. Веднага казаха, че е с микроцефалия. Това е таблицата на Боби. Давам ти я само за информация.
0м - 31
1м. - 33
2м. - 34
3м - 35
4м - 36,5
5м - 37
6м - 38,5
7м - 39
8м - 40.
към момента /1,8/ - 42 см
Също така, доколкото си спомням, освен размера на главата от значение е и формата й. Също така с какъв интензитет нараства....в първите месеци нормата май беше 1 - 1,5. При вас явно е нараствала равномерно. ..Микроцефалията доколкото съм чувала не самостоятелно само за себе си заболяване. На мой въпрос личната лекарка отговори, че често микроцефалията е посредствие от нещо друго. В този смисъл, правили ли сте ЕЕГ или ЯМР. И изобщо чудя се...щом мъничето е направило на 48 часа гърч следено ли е редовно от невролог. Защото нас малко пропуснаха да ни пратят...... #Cussing out Лично аз смятам, че е по-трудно да се лекува адекватно едно заболяване, ако не се знае какво е то.......
Желая ви успех....дано детенцето се пребори бързо.

# 13
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
Моя син също го водят с микроцефалия, при нас има генет. проблем.
Главата му се развива така:
 1м.- 34,5
  2м. - 35,5
3м.- 36,5
4м.- 38,5
5м.- 38,5
6м.- 39,0
7м.- 39.5
8м.- 40,5
9м.- 41,5
10м.- 41,5
11м.- 42,0
12м.- 42,0
1г. 5м - 43,5
1г.9м - 44,5
2г.- 44,8
2г.7м - 45
2г.10м. - 45,5
3г. - 46


вече се отказах да я меря- и с мерене и без все толкова ще си расте Naughty
Двигателни проблеми не сме имали никакви. като поизрасна казаха че няма несъразмерност между лицевата и мозъчната част. Лицето му е също дребно2, целия е много кльощав, но нормално висок , просто главата му е като на 2-3г. хлапе сега. Детето е с по дребна глава , не е само в мозъчната част на черепа/ такива глави са с едри лица и като отразяни отазд  към черепа/

# 14
 • Мнения: 1 193
Като чета какво са писали другите мами виждам още един пропуск,който съм направила - не съм си записвала с точност как расте главата на детето.Знам само че нарастваше с 0.5см.и че от 6 мес.е в застой.Не сме я водили на неврохирург.една прословута наша докторка ни беше казала че заведем ли я веднага ще и отворят главата и после няма какво да чакаме от това дете.После я разбрахме що за доктор е,сменихме я,но така и не я завадохме на неврохирург.сега е 1г10мес - късно ли е ,и какво да очаквам там.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт