Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 19 дек. 2004, 20:08 ч.
  • Преглеждания  19 968  Мнения  86  Онлайн  1
Отговори
  • на път...
  • Мнения: 1 283
Ние ще се събираме у едни приятели 3 семейства.Домакинята ще пълни пуйка,ще приготви салатите и мезетата,а аз предложих да направя зелеви сърми и баклава,също и баница,но третото моми4е ще се заеме с баницата.Днес правя пробни сърми,защото тук не съм правила.Да ми стискате палци да станат Wink Малкия ве4е няма търпение,4е ще се съберат 5 деца и ще падне голямо лудуване! #Milti

Реклама
# 1
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 760
стискаме.....а ти после да кажеш реzептата.....да не zабравиш.... ooooh!  ooooh!  ooooh!

# 2
  • Мнения: 4 364
Цитат на: HOLY
Ние ще се събираме у едни приятели 3 семейства.Домакинята ще пълни пуйка,ще приготви салатите и мезетата,а аз предложих да направя зелеви сърми и баклава,също и баница,но третото моми4е ще се заеме с баницата.Днес правя пробни сърми,защото тук не съм правила.Да ми стискате палци да станат Wink Малкия ве4е няма търпение,4е ще се съберат 5 деца и ще падне голямо лудуване! #Milti


Салати, банска капама, пита с пара, баница с късмети, торта гараш, плато мезета, плато сирене и плодове, крем карамел.

# 3
  • Мнения: 1 502
Ние вчера направихме менюто - питка с паричка, салати: Снежанка, руска и шопска (за ракията на мъжката част), боб-салата, задължителните постни лозови сърмички, винен кебап (пуйката ще е за Нова година), тиквеник (специално за мен - бременната  preggo, обожавам го), и един исландски сладкиш, с пресни плодове, сметана и целувков блат (мой специалитет
). Пиене, всеки си носи според предпочитанията. Ще бъдем 3 семейства и си разпределихме задачите, ние сме с питката и исл.сладкиш. Мъжът ми днес я прави пробно, той е по тестяното изкуство и стана страхотна.

Хаиде да им е сладко на всички с избраните от тях меню!

# 4
  • Видин; Италия
  • Мнения: 1 058
Ние Ще сме на италиянска трапеза Confused Сьответно Ще има каквото най_оби4ат_ лазаня, канелони...( абе все омразни на мен неЩа).Аз Ще занеса сармите с зелев лист, ракията от дядото(БГ), и ако реШа и таратор, 4е го обожавам. Но предвид "жабарския" вкус Wink ( те не са по краставиците, та камо ли с кисело мляко) може и да не правя.
За нова година , когато Ще сме си у дома Ще се "развихря" и заради Коледата.

# 5
  • Мнения: 4 364
Цитат на: palmira
Цитат на: diviana
.... банска капама....

давай яяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяя
рецептата де #Milti



Продукти: 1 средно голяма кисела зелка, едно пиле (може само пилешки бутчета), малко пушени гърди, едно-две парчета сурова домашна наденица, шарено свинско месо, ориз, лук, сол, червен пипер, черен пипер, чубрица, бяло вино.

Количеството на всички продукти може да се избере според личния вкус, броя на гостите и не на последно място според големината на съда, в който ще се пече капамата. Който не разполага с глинен съд да ползва голяма йенска тенджера с добре прилепнал капак, който може да се облепи с тесто (може и без тази процедура).

От зелката се отделят по-големите и здрави листа за сърмички, а останалата част се нарязва на ситно.
Свинското месо се нарязва на хапки, а една част - по-шареното месо, се отделя за плънката на сърмите. Ако ще се ползва цяло пиле, може да се отделят крилцата и фенера  - да не заемат мястото на по-съществените съставки (това е по-избор).
Приготвят се отначало сърмичките - запържва се една глава лук, добавя се месото - едро смляно или ситно накълцано, после измития ориз и малко ситно нарязано зеле, разбърква се, ръси се с червен пипер, сол, черен пипер, сушена ронена чубрица, залива се с малко сок от зелето и като се изпари течността се завиват сърмите.
След като вече всичко е готово - пушените гърди са нарязани на ивички, наденицата на парчета, а пилето на порции, се започва нареждането на всичко в съда. На дъното се реди зеле, ръси се с червен пипер и чубрица, отгоре останалите меса и между тях сърмичките, между редовете отново зеле - и така докато се нареди всичко. По-добре е все пак последният ред да е от зеле. Залива се с малко бяло вино и зелева чорба, а ако тя е много солена и кисела,  се слага и вода (малко).
После във фурната и  се пече поне 3 часа.

# 6
  • на път...
  • Мнения: 1 283
Цитат на: klia
Holy - мога да ти помогна с един малък съвет - зелевите сърми ги свари а не ги печи във фурната - стават по-сочни. Успех!

Mи аз дори не съм и знаела,4е сърми4ките могат и да се пекат.Правя ги в тенжерата.Станаха много вкусни!А рецептата е на свеки Wink :Запържа се свинско месо нарязано на ситно (или пуешко),прибавя се една глава лук,4ерен и 4ервен пипер,сол.По принцип свеки ги прави постни,но аз ги оби4ам с мръв4ица! Mr. Green Завиват се сърмите и се нареждат в тенжера,като на дъното се слагат 2 зелеви листа,а най-отгоре се слага една 4иния да ги натиска.Водата трябва да покрие сърмите.Слага се пове4ко мазнинка и между всеки ред сърми по едно пар4е сланинка или по-мазна пържола!Ми това е!Да ви е сладко! eat Ааа,варят се на по-слаб огън! Close-mas:

# 7
  • Le 78
  • Мнения: 1 194
А ориз няма ли в тези сърми? Embarassed

# 8
  • Германия
  • Мнения: 7 032
Цитат на: HOLY
Цитат на: klia
Holy - мога да ти помогна с един малък съвет - зелевите сърми ги свари а не ги печи във фурната - стават по-сочни. Успех!

Mи аз дори не съм и знаела,4е сърми4ките могат и да се пекат.Правя ги в тенжерата.Станаха много вкусни!А рецептата е на свеки Wink :Запържа се свинско месо нарязано на ситно (или пуешко),прибавя се една глава лук,4ерен и 4ервен пипер,сол.По принцип свеки ги прави постни,но аз ги оби4ам с мръв4ица! Mr. Green Завиват се сърмите и се нареждат в тенжера,като на дъното се слагат 2 зелеви листа,а най-отгоре се слага една 4иния да ги натиска.Водата трябва да покрие сърмите.Слага се пове4ко мазнинка и между всеки ред сърми по едно пар4е сланинка или по-мазна пържола!Ми това е!Да ви е сладко! eat Ааа,варят се на по-слаб огън! Close-mas:


олелееееее ти ме върна в детските години, и у дома така се правеха. И така ми се приядоха.....дали да не се развихря и аз за нома година, щото на Коледа сме при свекита, а там си готвят техни си манджи
 Neutral Face

# 9
  • Ottawa, Canada
  • Мнения: 2 452
Цитат на: palmira
Цитат на: diviana



Продукти: 1 средно голяма кисела зелка, едно пиле (може само пилешки бутчета), малко пушени гърди, едно-две парчета сурова домашна наденица, шарено свинско месо, ориз, лук, сол, червен пипер, черен пипер, чубрица, бяло вино........................


Зелето...ох, зелетооооооооооооооооо #Splat
Как да си спретна набързо киселата зелка, плийййййййййййййййййс Praynig


Виж в "готварство". Там имаше тема за кисели зелки и някой ми бе дал идея как стават за 1 седмица, но на мен ми купиха готови от магазина и не ми се наложи да ползвам рецептата.
Всъщност, ако нямаш кисела зелка можеш да използваш прясно зеле, като бланшираш листата в подсолена вода и добавиш лимонов сок за киселина. В тази същата тема имаше и такава идея.
Лаура

# 10
  • Мнения: 945
Цитат на: palmira
Зелето...ох, зелетооооооооооооооооо #Splat
Как да си спретна набързо киселата зелка, плийййййййййййййййййс Praynig


А няма ли при тебе турски магаzини?
А пък аz оня ден си купих сушени чушки, лоzови листа и кори zа баница от един такъв. А, и косело zеле.... Ама zа чушките най си се кефя  #Onfire  #Onfire  #Onfire

# 11
За Коледа салатите ще са четири:
- шопска
- пилешки гърдички нарязани на кубчета, кис.краставички, сладка царевица, пушено месо, всичко това подправено с черен пипер и разбъркано с майонеза. Сервира се в издълбани парчета ананас
- снежанка
- салата от настъргано зеле, морков, нарязани гроздови зърна, пилешко месо, всичко разбъркано в салатен сос.

Пита с паричка (чудя се дали да не се пробвам на голям геврек, даден като рецепта от Бижу)

Пълнена пуйка, която ще се сервира със задушени картофи, броколи, моркови, пъщарнак (тия нещица ще се заливат със сос от сирене), ще има и традиционният Cranberry sauce, както и gravy за йоркширските будинги

За десерт - традиционният Кристмъс пудинг поднесен по избор със сладолед или къстърд
Баклава

Ако им остане място ще има и желирана торта Grinning , както и коледни бисквитки, които вече почнах да правя (дано ги спася до Коледа)


А за Бъдни вечер сме сами и ще правя постни сърмички, тиквеник, ушаф, боб яхния, пита, плодове, ядки

# 12
  • сред цветята
  • Мнения: 3 033
Ах, какви вкусотии ще приготвяте Flutter Таzи година ще сме при родителите на мъжа ми, така че няма да се включа в приготовленията.
diviana, досега не съм приготвяла капама, но ще се опитам при първа въzможност да я направя по твоята рецепта. Благодаря zа идеята.

# 13
  • Italia
  • Мнения: 4 492
При мен на Коледа както обикновено менюто Ще е италианско (пфууууу, писна ми  Imp ): лазаня, месиЩа и тн.  На Нова година за късмет Ще сме в браф4едката та мисля там да компенсираме с родни манджи4ки, бани4ки, пит4ици, салатки и каквото ни дуШа иска. Само кисело зеле няма да има, 4е тука си нямаме такива екстри като бг магазини  Cry  Cry  Cry

# 14
  • на път...
  • Мнения: 1 283
Цитат на: mariakara
А ориз няма ли в тези сърми? Embarassed

Малее,извинявам се,но съм забравила ориза в бързината! Embarassed Добре,4е в сърмите не го забравих! Wink  #Splat

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт