Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 септ. 2006, 08:37 ч.

В голяма дилема съм!

 • 1 644
 • 45
 •   1
Отговори
Първо бих искала да се извиня, че пиша нерегистрирана. Прецених, че така е по-добре.  Crazy
В голяма дилема съм - записах дъщеря ми в преучилищната група на най-близкото училище. Госпожата изглежда много приятна и ентусиазирана, базата е сравнително добра, училището е не е много далеч от дома, НО се оказа, че от 17 деца 4 са момичета /включително и моето/, а 1/3 от тях са от ромски произход. До 15 септември има още време и се колебая дали да прехвърля детето в друга група в друго училище. Ще ми е по-трудно заради да я взимам на обяд от по-далечно у-ще, защото съм с бебе, а и тя ще трябва да става по-рано сутрин, за да я води баща й, но това е не е най-важното. Какво ще ме посъветвате?

Темата не пусната с цел нарушаване на форумските правила, по-специално:

8. Забранено е пускането на мнения с расистка насоченост, теми подклаждащи расова дискриминация, омраза и етническа нетолерантност.

Моля, не ги нарушавайте и вие, когато отговаряте в темата!

# 1
 • София
 • Мнения: 2 274
Мисля, че причините, поради които искаш да я преместиш са твоите предразсъдъци - и полови и расови.  Peace

# 2
Да, определно това е едно от притесненията ми - дали не гледам с много предрасъдъци на всичко това. От друга страна ме притеснява това, че някои от децата ги виждам на практика всеки ден и те умеят да псуват по-добре от мен  Embarassed.  И не е само псуването  Sick. Притеснява ме и съотношението на момичетата и момчетата. Мисля, че тя ще се чувства по-добре в група с по-голям брой момичета /казвам го от собствен ученически опит  Peace/.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Аз бих я преместила без колебание. Ще ми се да си мисля, че съм толерантна и по-широко скроена, но явно не съм дорасла все още. За добро или за лошо не знам, но не бих могла да я оставя в такъв клас. И не заради момчетата.

# 4
 • София, Русе
 • Мнения: 275
Аз бих си оставила детето. Да видя как ще е. Т.е. ти още не си видяла класа и как се държат другите деца/момчета. Щом са ги пуснали в предучилищен клас, значи са роми, които искат децата им да учат, а не да крадат.
Нека види детето и лошо и добро. А може и да не види лошо  Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 2 274
Ти видяла ли си тези деца?
Правило ли ти е впечатление, че някои ромчета са по-възпитани от много българчета, понякога същото се отнася и за родителите. Все пак има някакви критерии при приемането на тези деца в училището. Може би е крайно време да се опитаме да не правим тази разлика, поне да се опитаме. С тази преднамереност до никъде няма да стигнем.

# 6
 • София
 • Мнения: 7 140
Бих я преместила. Това, че момичетата са 4 не е проблем - в групата на дъщеря ми също са толкова. Дори го имам за предимство - това я "принуди" да започне да контактува и да играе с момчета /нещо, което преди това не правеше/. Но другото... На тази възраст все още нямат изградени собствени принципи и разбирания, вляят се лесно и средата им трябва по възможност да се подбира.  Аз не бих рискувала щом става въпрос за малко детете и то моето. Ако ставаше въпрос аз да постъпя на работа в такъв колектив - ок, ще подходя непреднамерено т.к. вярвам, че и сред ромите има много стойностни хора, но пък, ако случаят не е такъв, това едва ли би оказало същото влияние върху мен, каквото върху дете на 6 г.

Коя от вас може с чиста съвест да каже, че би пуснала детето си в клас с 1/3 ромчета, ако има вариант и да не го прави? Аз не мога.

# 7
 • Ямбол
 • Мнения: 22 951
Аз бих си преместила детето. Колкото и толерантна да искам да бъда, особено, след като прочетох за псуването.

Щом са ги пуснали в предучилищен клас, значи са роми, които искат децата им да учат, а не да крадат.

В повечето случаи(има много малко изключения) ги пращат на училище заради детските и някои други социални придобивки, защото без бележка, че детето е записано и ходи на училище, няма да има парички.

# 8
 • Outside the Matrix
 • Мнения: 1 581
На твое място бих я преместила. 

Когато взимам решения относно децата си, се водя от това, кое е по-добро за тях, а не кое е по-удобно за мен. Средата е важна - до ден-днешен съжалявам, че майка ми е решила да уча в реалната гимназия до нашия блок, вместо в математическата, която е на другия край на града и в която бях приета. Вярно, била с по-малко дете, с ограничени финансови възможности, не ме е мислила всеки ден по пътищата, връщала съм се вкъщи пет минути след като свършат часовете... Но резултатът беше посредствена среда, калпави учители, влошаване на успеха, съответно куп неизвинени и много по-големи трудности с намирането на подходящо висше учебно заведение после. Разбира се, това няма много общо с твоя случай, защото детенцето ти е още малко, но все пак... По-добре е в по-далечно, но по-подходящо училище - учебните и социални навици започват да се изграждат още с първите стъпки.

# 9
 • София
 • Мнения: 4 622
Аз бих я преместила!

# 10
 • София
 • Мнения: 122
Синът ми тази година ще посещава детска градина, където има 3 ромчета в групата /по думите на директорката подбрани/.
В същото време от миналата година имам наблюдения как се развиха взаимоотношенията в един клас с около 50 % ромско присъствие. Родителите на останалите деца се превърнаха направо в донори на ромчетата. Трябваше да си дават моливите, химикалките, тетрадките и т.н. и госпожата най- благородно ги разпределяше между социално слабите ученици /т.е. ромчетата/. И това всичкото го правеше с мотива "ами те са социално слаби".

Прецени си добре. Аз мога да спра детето от детска градина, но си мисля, че по средата на срока ще е много неприятно за детенце да сменя училището.

# 11
 • някъде ... тук ...
 • Мнения: 5 722
Аз бих си пуснала детето.
На същото мнение съм както benip и Godzilla Peace
Достатъчно българчета има, който се държат по-зле и псуват повече от някои ромчета.

И аз съм била в клас с доста ромчета (тогава им викахме циганчета). Зависи много от самото училище, от учителите, от предварителната нагласа вкъщи Peace
По късно бяхме 4 момичета в клас от 26 ученика - също не съм имала проблеми.

# 12
 • на кой му пука, майна
 • Мнения: 5 301
На твое място бих я преместила.
Смятайте ме за каквото си искате, но моето мнение е такова !
За детето ми компромиси не правя, а е много важно да се развива на този етап в правилната среда  Wink

# 13
 • Мнения: 924
Наистина зависи от училището като цяло. Преобладава ли малцинството?
В тази възраст децата стават най-добри приятелки. Много вероятно най-добрата й приятелка да е от малцинството. Или да бъде тотално изолирана. Като цяло това малцинство няма особен афинитет към ученето. Нивото на обучение и изискванията може да бъдат леко снижени. А това с добрата база, ако преобладава малцинството, си го обяснявам само с това, че те вечно са дискриминирани и затова им се създават по-добри условия.

# 14
 • София
 • Мнения: 809
За миг не бих се замислила. Веднага ще го преместя. Винаги съм била толерантна към раса, религия и т.н. Давала съм на просещите по улицата (преди да разбера каква е истината). Но напоследък ми дойдоха в повече привилегиите на малцинствата, все неоправдани, все неразбрани... Може ако опозная семействата им и видя, че действително са хора, които държат децата им да се образоват и да се впишат в обществото бих допуснала моето дете да общува с тях, но иначе не. По принцип познавам и много интелигентни роми. Дори в университета (Софийския) имахме две момичета от ромски произход, едното дори сляпо, но много се стараеха и не виждам нищо лошо в общуването с тях, но като цяло съм против.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт