Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-6 от 6 отговора
Момичета, моля ви помагайте.
Скоро ходихме на китайски ресторант и страшно ми хареса това ястие. Някоя от вас да е правила нещо подобно, знаете ли такава рецепта? Ще съм ви много благодарна ако споделите, защото страшно много ми се иска да сготвя нещо подобно!
Предварително ви благодаря!
Цитирай


Първо ти трябва многооо силен газов котлон. И специалния китайски тиган "Уок". Ще ти пусна една рецепта на пържен ориз с яйца /която намерих в една програмка "домашен кулинар"/, откъм зеленчуците ще импровизираш  Wink, или по добре добави един пакет замразени зеленчуци.  А в домашни условия, оризът е по-добре да е бланширан.
Стандартния китайски ориз със зеленчуци се прави със зеле, морков, царевица, грах и яйца, може и соеви кълнове.

Продукти: 2 яйца, 2 супени лъжици сусамово олио, 1 супена лъжица сол (на вкус), 3 супени лъжици (30 мл) фъстъчено олио, 1 чаена чаша ориз, 1/4 супена лъжица смлян черен пипер, 2 супени лъжици ситно нарязан зелен лук.
 Сварете ориза, изцедете добре и оставете да се охлади напълно. Смесете яйцата, сусамовото олио и половината сол в купичка и добре разбийте с вилица. Загрейте силно китайски тиган (уок) или друг с незалепващо дъно, изсипете в него фъстъченото олио и загрейте докато започне леко да пуши и тогава добавете студения сварен ориз. Пържете като разбърквате около 3 минути. След това добавете яйчната смес и продължете да пържите като разбърквате за още около 2-3 мин или докато яйцата се втвърдят. Добавете останалата сол и черения пипер, пържете още 2 мин. Добавете накрая сино нарязания пресен лук, рабъркайте добре и сервирайте веднага.
 ПП: сега като прочетох рецептата, в китайския ориз няма лук.
Цитирай


Виж тази рецепта дали ще ти хареса:
http://kulinar.gbg.bg/recview.php?rid=1441
 Аз правя, само че не слагам маслини, а зеле. Според мен става доста добре, е не е точно като в китайския( аз също съм фен на китайската храна). Може и в тефлонов тиган.
Цитирай


de3demonka и peta, много ви благодаря за рецептите! bouquet
Довечера ще пробвам и дано се получи нещо Very Happy
Цитирай


Аз направих всичко по рецептата по-горе.Получи ми се каша- явно яйцата трябва да се изпържат отделно и тогава да се прибавят към готовия ориз. Рецептата не е съвсем точна.
Цитирай


 Рецептата по-горе не е точна.
 Ориза се сварява предварително.
 После след загряването на олиото(може и слънчогледово и въобще каквото ти е под ръка) първо се изсипват предварително разбърканите яйца, на тънка струя, като през цялото време се бърка, упорито - 1-2 минути. После се прибавят зеленчуците, които си решила и гъби също(ако искаш) и най- накрая една минута преди да се махне тигана от котлона се прибавя ориза. Всички подправки се слагат заедно с ориза, както и разбъркването трябва да е постоянно,същинското приготвяне отнема 5-10 минути.
Цитирай


Много лесен и вкусен ориз по китайски, всеки път се получава.
В 900 мл. студена вода се слага ориз, колкото съд с обем 400мл. Сипва се в тенджера с дебело дъно и се оставя с отворен капак на силен котлон. Когато заври и започне да прави "кладенчета" се изключва котлона, изсипват се предварително запържените зеленчуци и се слага капака. Оставя се на още топлият котлон за около 15 мин. След това се разбъркава и готово.
За зеленчуците:
В силно сгорещена мазнина се изсипват зеленчуци (грах, моркови, лук, гъби, царевица и т.н.) и се запържват за около 2-3 мин. Слага се соев сос и се обръща върху ориза.
Става много бързо и вкусно.
Цитирай


1-6 от 6 отговора