Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора
Интересува ме най-вече какви подправки слагате в нея.А някой дали е правил без варене с фиксовете за туршии на Йоткер? Thinking
Цитирай


Тя не се вари... newsm78

подправки: чесън, целина,... ако това може да се нарече подправки...
Цитирай


Питам за варенето на бурканите,може аз да съм в грешка,но мисля,че се варят за 5 минути след като се затворят. newsm78
Цитирай


По принцип слагам само сурова туршия,но тази година съм решила да разнообразя малко.Споделете вие как я правите! Hug bouquet
Цитирай


Ето моята рецепта:

Царска трушия за 8 буркана ,,Омния''
5 кг. камби
2 кг.карфиол
1 кг. моркови
1 вр. целина
10 ск.чесън
...................
250 гр. сол
500 гр. захар
1 л. оцет/винен/
....................
24 аспирина


Зеленчуците се нарязват и се засипват със 250гр. сол+500гр. захар
Престояват 24 часа.
Отцеденият сок се смесва с 1 л.оцет и се слага да заври.
Зеленчуците се напълват в бурканите  и се заливат с горещата саламура.
На всеки буркан се слагат по 3 аспирина.
Бурканите се затварят / може и с мека капачка/
и се обръщат на всеки 24 часа.
Съхраняват се на хладно / в маза/.
Цитирай


От години я правим по тази рецепти и винаги става много вкусна:

8 кг. зеле
3 кг. пипер/може и камби/
3 кг. моркови
3 кг. карфиол

0,5 л. олио
1 л. оцет /винен, 6 градуса/
400 г. сол
500 г. захар
чер пипер, бахар, дафинов лист.

Нарязаните зеленчуци се слагат в голям съд с капак.Всички продукти за маринатата се кипват и с врящата марината се попарват зеленчуците. Престояват 30 мин./докато поомекнат/.Пълни се в буркани като се притъпква добре/дафиновият лис и бахарът се махат/.Останалата марината се разпределя в бурканите.Стерилизират се 5 мин. и веднага се вадят от горещата вода.

П.П. Може да не спазваш точно грамажа на зеленчуците, просто после приравняваш грамажът на слта,олиото и т.н. към общия грамаж зеленчуци.
Цитирай


А някой дали е правил без варене с фиксовете за туршии на Йоткер? Thinking

Вече поне 3-4 години правя само с фиксовете. Нарязвам зарзавата, нареждам в бурканите - не се тъпче!!!!!!, заливам с фикса, приготвен според упътването и воала......
Цитирай


А понеже вкъщи се яде много туршия, аз я правя в огромни количества по този начин:
За съд с вместимост колкото 1 кофа (аз ползвам бидончета от маслини) правя следната марината:
9 ч.ч. вода, 4 ч.ч. оцет, 4 ч.ч. захар (вкъщи обичаме сладка туршия и слагам 6 ч.ч. захар), 1 ч.ч. морска сол.
Всичко това се слага в голяма тенджера на котлона и се вари, докато се стопят подправките. След изстиване се прибавя 1 с.л. натриев бензоат.
Така приготвената марината се изсипва в бидончето и отгоре се насипват предварително изчистените и нарязани зеленчуци. Когато се покрият добре от течността, се изчаква малко, те омекват и се натискат надолу. Добавят се още, пак се изчаква малко, натискат се и така, докато се напълни бидончето. Затиска се с обърната чиния или нещо подобно, затваря се и се съхранява на хладно.
Правя този вариант от 5-6 години и вкъщи друга туршия не признават. Пък и става бързо и лесно.
Цитирай


Благодаря на всички! Hug bouquet
Цитирай


Много хубава рецепта,но моля за повече информация за 3-литрови буркани става ли?Предполагам,че продуктите са около 10 килограма? Rolling Eyes
А понеже вкъщи се яде много туршия, аз я правя в огромни количества по този начин:
За съд с вместимост колкото 1 кофа (аз ползвам бидончета от маслини) правя следната марината:
9 ч.ч. вода, 4 ч.ч. оцет, 4 ч.ч. захар (вкъщи обичаме сладка туршия и слагам 6 ч.ч. захар), 1 ч.ч. морска сол.
Всичко това се слага в голяма тенджера на котлона и се вари, докато се стопят подправките. След изстиване се прибавя 1 с.л. натриев бензоат.
Така приготвената марината се изсипва в бидончето и отгоре се насипват предварително изчистените и нарязани зеленчуци. Когато се покрият добре от течността, се изчаква малко, те омекват и се натискат надолу. Добавят се още, пак се изчаква малко, натискат се и така, докато се напълни бидончето. Затиска се с обърната чиния или нещо подобно, затваря се и се съхранява на хладно.
Правя този вариант от 5-6 години и вкъщи друга туршия не признават. Пък и става бързо и лесно.

Цитирай


Ами сигурно става. Ще трябва да разпределиш маринатата в бурканите и да допълниш със зеленчуците.
Друг вариант - да направиш дозата в кофа и на другия ден да прехвърлиш в буркани.
Ама идеята за големия съд е, че не си играеш с буркани, пък и по-лесно се вади после туршията.  Mr. Green Laughing
Цитирай


СТРАХОТНА РЕЦЕПТА ! Направих я /малко промених,сложих 2ч.ч.захар,защото ние не обичаме сладка туршия/за една седмица стана и я почнахме/разбира се с ракийка/.Сега допълнително слагам още зеленчуци.ДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА !
Ами сигурно става. Ще трябва да разпределиш маринатата в бурканите и да допълниш със зеленчуците.
Друг вариант - да направиш дозата в кофа и на другия ден да прехвърлиш в буркани.
Ама идеята за големия съд е, че не си играеш с буркани, пък и по-лесно се вади после туршията.  Mr. Green Laughing
Цитирай


Здравейте мацки, аз миналата година правих туршия без варене не , /че друг път не съм правила такава/ и бях много скептично настроена но после като я започнахме много ни хареса.Страхотна е и ще я споделя с вас:
За компотен буркан:
1 с. л. сол
2 с. л. захар
150 мл. оцет/6%
2 аспирина
За 3-литров буркан:
3 с. л. сол8 с. л. захар
350 мл. оцет
8 аспирина
Зеленчуците и подправките си ги подбирате по вкус.
Цитирай


Рецептата на Как' Сийка е страхотна!  Peace Аз я направих за първи път тази година ,/взех я от един готварски сайт/, с тази разлика, че след като се залее с маринатата ,два дена се разбърква/ по 3 -4 пъти на ден/ и после се затваря в буркани ,без де се заварява .И ние обичаме по- сладичко ,затова слагам повече захар и става чудесна ,но това е въпрос на вкус .
Цитирай


От години я правим по тази рецепти и винаги става много вкусна:

8 кг. зеле
3 кг. пипер/може и камби/
3 кг. моркови
3 кг. карфиол

0,5 л. олио
1 л. оцет /винен, 6 градуса/
400 г. сол
500 г. захар
чер пипер, бахар, дафинов лист.

Нарязаните зеленчуци се слагат в голям съд с капак.Всички продукти за маринатата се кипват и с врящата марината се попарват зеленчуците. Престояват 30 мин./докато поомекнат/.Пълни се в буркани като се притъпква добре/дафиновият лис и бахарът се махат/.Останалата марината се разпределя в бурканите.Стерилизират се 5 мин. и веднага се вадят от горещата вода.

П.П. Може да не спазваш точно грамажа на зеленчуците, просто после приравняваш грамажът на слта,олиото и т.н. към общия грамаж зеленчуци.





 newsm10
Това е и моята рецепта
« Последна редакция: Четв., 26 Окт. 2006, 13:31 от Лорейн »
Цитирай


1-14 от 25 отговора