Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • sofia
 • Мнения: 2 534
Момичета , в понеделник от 10 часа па Хоризонт трябва да говоря за ДГ в София и в страната
Освен това в началота на октомври Президента ще организира Кръгла маса , където също ще се разисква тази тема
Много моля , помагайте с идеи

Последна редакция: нд, 10 сеп 2006, 15:59 от писна ми

# 1
 • Мнения: 5 876
Eто ти първата нужна промяна - да се позволява и насърчава постепенното привикване на детето към градината. Никому не пречи, а според мен би спестило адски много стрес.

Втората - да се въвличат родителите повече, особено в началото. Да се организират някакви съвместни празници, ама не тип "децата изнасят сценка, майките гледат", а съвместни занимания и игри. Може и някаква система на комуникация да се измисли, знам ли. Но в момента май родителите се въвличат само финансово.

Третата... да се регулира (ако не и премахне) практиката на децата да се пуска видео. Мисля, че се злоупотребява с нея много яко. В крайна сметка учителките са там не за да ги монтират пред телевизора и да ходят да си пият кафето. Това е абсолютно контрапродуктивно.

Четвъртата...
абе като начало трябва да се отворят повече градини, защото при настоящата криза копче не можеш да кажеш, нали толкова деца чакат за това място. Ей това е - чувстват се като принцеси, аз лично съм чувала от директорка на ДГ "като не ви харесва, има си частни" (това защото я бях питала при кои случаи детето се връща заради болест).

Това на прима виста, че ми се спи.

# 2
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Създаде се някакъв ужас родителски настоятелства. А тези настоятелства за всяка промяна се плаща. Аз вече две години не съм в детската градина където съм в настоятелството и не мога да се откача. Да не е луд някой да поеме толкова отговорности с тичане по обощини . Лошо няма ама по-лесно да се сменя състава. Защо трябва да гуши даржавата от доброволни дарения
за подобряване условията при децата.

# 3
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 598
Детските градини, трябва да са отворени и за родителите. Искам да кажа нещо от рода, на това което каза Анда.
Да се допуска и насърчава от родителите да присъстват на занятия или ако решат целодневно. Може да се измисли някаква форма - примерно "майки доброволки". Така и учителите там, като знаят, че всеки момент може да цъфне някоя мама, ще си гледат работата и ще внимават как си организира групата и дали подвикват сякаш не на деца, а на говеда.

# 4
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Аз също съм си мислела за майки доброволки, но ХЕИ не дава да припарва никой там и това е проблема.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 981
Да има мед сестра на входа на яслата или градината и болн деца да не се допускат. Може би ще може да се организира една група за болни деца (сополки и лека кашлица да речем) във всяка градина.

Да не се визмат децата преди 18:00, защото децата на работещи до късно родители остават последни и лелите ги пренебрегват после.

За яслените групи да има специално меню, а не като за по-големите деца. Не може на 1-2 годишни дечица да се дават през ден пържени филии и мекици, а за кренвирши и кайма да не говорим. То за по-големите не е по-полезно, но пак е по-нормално.

# 6
 • Берковица
 • Мнения: 1 859
Това, което ми се иска на мен никога няма да се случи в държавно ДГ- а именно да си нося аз храната на детето!

Другото, което ми се иска е в всяка детска градина, на всяка група да има стъкла с интересни рисунки. Така, която отида да си взема детето да мога да погледна и да видя какво прави в момента.

Много ми се иска в първите дни на ясла или детска майката да може да влиза с детето (и това не вярвам да се случи).

# 7
 • София
 • Мнения: 5 467
Абсолютно против съм да има в детските градини телевизор! Това е направо огледало на върховния им мързел на преподавателите. Няма нищо по-лесно от това да намърдаш едно дете пред ТВ-то и да го заставиш да го гледа, докато заспи.
Не искам детето ми да става лениво и разсеяно, с намалено зрение от постоянното гледане на телевизия.
Вместо да включат ТВ-то и да ги изкомандват "- На столчетата и тихо - гледайте!", могат да им мислят някакви развлечения и игри, състезания и т.н., които да развиват ума им и въображението им. Да изрязват нещо си, да рисуват, да правят фигурки от пластелин... и дявол знае какво още, но да правят нещо детско!
Телевизорите вън от детските градини Close.

# 8
 • София
 • Мнения: 5 467
Да има мед сестра на входа на яслата или градината и болн деца да не се допускат.
Да не се визмат децата преди 18:00, защото децата на работещи до късно родители остават последни и лелите ги пренебрегват после.

Абсолютно съм съгласна с теб. Бях го писала някога из форума и аз това. И за часовете за вземане, и за болните деца...
Но дали е възможно това да стане?!
Виждала съм дете със сополи виснали до устата, когато съм отивала да взема Гери от яслата и ми е ставало толкова неприятно..., защото знам, че моето дете ще бъде със същите сополи 2 дена по-късно. Ако наистина има 2 сестри на входа сутрин и проверяват съвестно децата едно по едно, дали са болни... и наистина връщат болните... ще бъде супер.
За взимането след определен час, наистина биха улеснили доста майки, които тичат по улиците останали без свяст, за да вземат децата си много преди 19 ч. , защото знаят, че въпреки, че това е края на работното време на яслата/градината..., детето им е вече само в 18 ч. Sad Тъжна история...
Изживяла съм го всичко, много е неприятно... за това толкова се вживявам.

# 9
 • Мнения: 1 629
1. Да забранят телевизорите, видео и DVD в детската градина. Това е много важно. Макар, че за това имат вина и някои родители. Лично знам за родители , които даряват TV или DVD на групата на детето си.
2. В съблекалнята на децата- на таблото за родители- освен менюто да бъде окачена-учебната програма на децата- т.е. занятията и темите им по дни, а не само стихчета и песни. Когато родителят знае, че днес по математика са сравнявали множества, ще може да разбере, какво е научило детето му, ще знае какво да го пита. Повечето деца не си спомнят- в малките групи какво са правили днес в ДГ. Да не казвам, че ако питат мен - искам целите занятия като план- сценарий отвън.
3. Да се организират празници за децата- например за първи юни- говоря в по- малките градове- не  знам как е в София. При нас на 1 юни децата от 1-2 детски градини пеят песни, стихове, сценки и танци и да крещят на площада, а  останалите деца- не ги слушат, защото то е и дълго и ...Колко по-добре би било общините да направят празник  за децата, като им подарят забавления, а не децата да се "самозабавляват".
Що се отнася до съвместните празници за които Анда говори- те си зависят от инициативата на учителките, а и на родителите.
 4. Родителските настоятелства да могат да упражняват контрол върху дейността на детската градина- директор и учителки. Например на нас ни събират по един лев допълнително от таксата всеки месец. Как се изразходват тези средства?
 # 10
 • София
 • Мнения: 3 354
Аз още не съм навътре в тази тема,вълнувам се още от яслата.След няколко разговора с директорката,учителки и съответно родители,какво ми направи впечатление:
1.Макар работното време да е до 19ч.,не се спазва-искат децата да се взети до 18ч.
2.Моя приятелка събираха пари за телевизор,уж децата да гледат анимация и т.н. -оказа се ,че цял ден персоналът гледа "образователни"сапунки.
3.Децата не се извеждат-после защо били болнави и агресивни.
4.Персоналът е съкратен-след обет група от доста деца остават с 1 човек,който не може да смогне изобщо да си изпълни задълженията.
5.Трябва да има постоянен контрол от общината-а не да се събират пари за неизвестно какво всеки божи месец,а да няма реален отчет.
6.Прословутата белина,която е задължителен дезинфектант от Хеи,причинява на доста деца алергии (няма да коментирам съсипаните дрехи-това е малък проблем ,в сравнение със здравето на децата).Персоналът чисти в тяхно присъствие понякога,което е недопустимо.

Последна редакция: нд, 10 сеп 2006, 09:00 от izabela

# 11
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 598
Аз също съм си мислела за майки доброволки, но ХЕИ не дава да припарва никой там и това е проблема.

Ами ХЕИто ще си преосмисли малко забраните. Пак казвам, че е много удобно за учителите да знаят, че не могат да бъдат изненадани.

# 12
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Аз също съм си мислела за майки доброволки, но ХЕИ не дава да припарва никой там и това е проблема.

Ами ХЕИто ще си преосмисли малко забраните. Пак казвам, че е много удобно за учителите да знаят, че не могат да бъдат изненадани.


Просто като влезе ХЕИ - не знаете какво става - проверява всяка играчка всеки ден за прах.

Една лелка и направиха акт защото на прибрана играчка бяха направили проба на прах и тя не била дезинфикцирана. А тя прибрана защото е лятна нещо топка ли беше какво и то в друго помещение и и направиха 40 лв глоба а заплатата и 170

# 13
 • Мнения: 924
А тревата на двора с прахосмукачка ли я чистите? В края на краищата децата не живеят в стерилен свят.

# 14
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988

А тревата на двора с прахосмукачка ли я чистите? В края на краищата децата не живеят в стерилен свят.Аз съм родител, не работя в детска градина. Дори и двамата не са в детската вече, но понеже ходя по всяко време, защото съм все още в родитлското настоятелство и попадам на такива сцени. И всичко хвърчи да се занимава с ХЕИ да се оправдават и една остава понякога при децата. Нали ХЕИ ги вика. Е само два пъти съм виждала това с очите си. Ама не съм непрекъснато там.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт