Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 20 дек. 2004, 15:58 ч.
  • Преглеждания  2 547  Мнения  9  Онлайн  1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 782
Мъжо много обича и искам да направя крем карамел,но мама я няма и не  мога да и намеря рецептата Embarassed  Simple Smile Как се правеше принципно карамела на дъноот на кофичките?И изобщо пишете като на пълен лаик в кухнята.Не,че не умея да готвя,но някои неща не ги "подразбирам от самосебе си" Wink Ако има някакъв чалъм,който трябва да се съблюдава,моля не пропускайте да го кажете,че не всичко опира само до рецептата!Трябват ми продукти и пропорцийки за около 10-12 кофички!Предварително съм ви много благодарна! Praynig  Close-mas:

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 881
За кофички не мога да ти кажа, защото аз го правя в една голяма купа.
Купата е голяма, вместимост около 2 литра. На дъното слагам 1 чаша захар с 3-4 с.л. вода. Слагам в микровълновата на мах и като стане светло кафаяв карамела го вадя. ВНИМАНИЕ - много е горещо! Разливам го по дъното и стените като въртя купата.
Сместта приготвям от 10 яйца, 1л прясно мляко и малко захар.
Изсипвам върху карамела и слагам купата в тава с вода, като от време на време доливам студена, за да не заври водата.
Пека на около 150 градуса дълго, за да се стегне добре.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 782
Мерси,Bise!Този вариант с микровълновата също ми допада Simple Smile Купата какъв материал да е ?Стъклена ли?(Йена glass) и колко минути  долу-горе се пада за карамела в микроwave-a?

# 3
  • София
  • Мнения: 881
Купата е с равно дъно, тип Йена-глас. А за карамела зависи от мощността на фурната. трябва да се наблюдава, защото много бързо прегаря и после горчи. Трябва да бъде малко по-сетъл, отколкото се прави иначе.

# 4
  • Сливен
  • Мнения: 2 000
Ето моите пропорции за 10 купички крем карамел:
5 суп.лъжици захар за карамела

1 л.прясно мляко
4 яйца
1 ч.ч.захар
2 ванилии

Захарта за карамела я разтапям в тенджерка на котлона, докато стане светлокафява и я разпределям в купичките. Млякото, яйцата, захарта и ванилиите ги разбърквам хубаво и разливам сместа в купичките. След това ги нареждам в тава. Наливам топла вода на дъното на тавата, до половината на купичките. Пъхам тавата във фурната и пека крема при 160 градуса, около час и половина. Най-важното за крем карамела е водата да не заври, защото иначе крема ще стане на шупли.

# 5
  • Варна
  • Мнения: 782
Благодаря и на тебе,Катя!Въпросче?Как се разтапя захарта?-само захар  ли загрявам или се прибавя вода?(извинявам се ако въпроса е адски тъп,но нямам представа Embarassed )И още:сместа с млякото, преди да се налее в чашките, трябва ли да се изчака карамела да изстине примерно?Или  веднага се разлива? Embarassed  Confused

# 6
  • София
  • Мнения: 5 468
Цитат на: wilma
Благодаря и на тебе,Катя!Въпросче?Как се разтапя захарта?-само захар  ли загрявам или се прибавя вода?(извинявам се ако въпроса е адски тъп,но нямам представа Embarassed )И още:сместа с млякото, преди да се налее в чашките, трябва ли да се изчака карамела да изстине примерно?Или  веднага се разлива? Embarassed  Confused


Аз крем-карамел не мога да правя, по-точно не съм правила, но карамелизирана захар правя така - 10 лъжици захар, 10 лъжици вода, 5 лъжици оцет. И на котлона, бъркам, бъркам и става едно леко кафяво и веднага го махам, щото наистина горчи, ако се прегори, то се вижда, кога е готово. Винаги ми става гладък и не се захаросва.

# 7
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 21 926
Цитат на: Катя (Сливен)
Най-важното за крем карамела е водата да не заври, защото иначе крема ще стане на шупли.

И с все шуплите си го ядем, та ни плющят ушите!

# 8
  • Сливен
  • Мнения: 2 000
Цитат на: wilma
Как се разтапя захарта?-само захар  ли загрявам или се прибавя вода?(извинявам се ако въпроса е адски тъп,но нямам представа Embarassed )И още:сместа с млякото, преди да се налее в чашките, трябва ли да се изчака карамела да изстине примерно?Или  веднага се разлива? Embarassed  Confused

Ох, аз май късно отговарям и ти вече може и да си направила крема, но все пак ето отговора:
Вода не слагам.
А карамела изстива бързо, щото е само по една лъжичка в купичка, тъй че докато вземеш млякото, той вече е изстинал.

# 9
  • Варна
  • Мнения: 782
Благодаря ви,момичета!Направих крема-стана страхотен.Е,първо реших,че без вода няма да стане Embarassed ама като видях,че с вода ама нищо не става(захарен сироп),та тогава на своя глава махнах голямата купа и почнах да слагам във всяка купичка по лъжичка захар и на котлона....(и май се оказа,че точно така трябвало Stuck Out Tongue )В крайна сметка всички си облизахме пръстите и мъжо беше много изненадан и щастлив! #Milti  Tada УРААААААААА!

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт