Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 септ. 2006, 17:37 ч.

Дислексия???

 • 8 912
 • 28
 •   1
Отговори
 • Sofia - Младост
 • Мнения: 2 243
   Мили майчета, помагайте!
   Синът ми ще бъде втори клас, но се притеснявам, че има дислексия! Много му е трудно четенето! Казва, че някои букви му се струват други и като чете ги заменя в думите, а много добре знае буквите и след второто или третото внимателно прочитане на думичката, най-после я прочита правилно  ! В други думи пък пропуска или добавя букви...! Очите му се насълзяват от взиране и напрягане и бързо се изморява! С много мъка и помощ от баба си това лято е прочел 3 книжки! Няма проблем с разказването после на прочетеното, но му отнема страшно много време самото прочитане!
   Страшно съм притеснена  ! Той така четеше още в детската градина и ми се струва меко казано странно, че след толкова прочетени неща / не само това лято / продължава да чете с такава мъка!
   Кажете ако знаете при какъв специалист трябва да го заведа, за да разбера дали има проблем или аз нещо си внушавам! Благодаря ви предварително  !

# 1
 • Мнения: 3 537
Моята имаше и работихме с логопед още от детската градина.Разменяше букви и даже цели срички. ShockedПонякога пропускаше букви или срички. Rolling EyesВ първи клас беше меко казано кошмар.Не искам да те плаша,но беше така.Даже я бях отложила с една година за училище.Тръгнахме по частни логопеди и именно там се научи да чете правилно.Но аз много пъти съм казвала,че сега чете по-бързо и от баща си,а в класа е на 6 място по бързо четене. Wink

# 2
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
  Ако проблемът се открие навреме и детето работи с логопед и психолог, а в училище реакцията на учителите спрямо него е адекватана, дислексията е преодолима. Преди всичко се обръща внимание на способностите и талантите на детето, които нямат връзка с буквите.
  Затрудненията в четенето, в никакъв случай не бива да се бъркат с проблеми в умственото развитие! За съжаление доста често преподавателите в масовите училища не разпознават същинския проблем. Ето защо ти препоръчвам да се консултирате с логопед, а той ще каже дали въобще имате дислексия, дали се налага терапия и ако да какъв вид.
  Дано се включат Нина, Съни или Зара.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 327
А прегледахте ли го за астигматизъм?

# 4
 • Sofia - Младост
 • Мнения: 2 243
   Не! Утре ще ходим при личната за направление за очен!
   Аз четох тук в темите в които се споменава дислексията, че много често е свързана с хиперактивност, а малкия не е такъв, дори напротив! По принцип си е доста спокойно но разсеяно дете и въпреки че  е разсеян, нещо като го заинтригува не го оставя лесно! Дори сам сяда да чете приказки и комикси, без някой да го кара, но четенето не се подобрява  Tired!
   Тази вечер мъж ми сподели, че и той много трудно се е научил да чете и винаги ми е правило впечатление, че четенето не му се отдава особено, но до сега не се бях замисляла! И мъж ми е страшно разсеян и трудно се концентрира, но веднъж съсредоточили се върху нещо - не го оставя докато не го направи перфектно!
   Честно казано вече незнам дали не търся "под вола теле" и дали не се притеснявам прекалено  newsm78!

# 5
 • гр.София
 • Мнения: 212
 
   Синът ми ще бъде втори клас, но се притеснявам, че има дислексия! Много му е трудно четенето! Казва, че някои букви му се струват други и като чете ги заменя в думите  В други думи пък пропуска или добавя букви...! Очите му се насълзяват от взиране и напрягане и бързо се изморява!
   Кажете ако знаете при какъв специалист трябва да го заведа, за да разбера дали има проблем или аз нещо си внушавам! Благодаря ви предварително  !
     Здравей Benighted!
Всички тези неща, които наблюдаваш са типични за дислексията. Добре е че детето разбира това , което е прочело и има желание за четене. Също така плюс е и факта че се корегира сам. Умората е нормално явление, защото той се старае неимоверно много и това много го затруднява. Често децата се оплакват от главоболие или болки в корема, защото напрежението приема и телесен отговор. Хиперактивност не е задължително да върви ръка за ръка с тези трудности.
 В известен смисъл проблема наистина идва и от очите, но той не би могъл да се реши от очен специалист/лекар/. Както не е и в резултат на астигматизъм. Това е една неправилна стратегия на погледа при която става връщане назад или прескачане в редовете за четене. Заради това детето измисля други думи.  Всичко това  трябва да се провери от специалист логопед работещ с проблема, както и той да уточни какъв тип дислексия е това. Т.е какъв тип грешки преобладават.
На лични мога да ти изпратя подробности предназначени за родители и координати на специалист в София.

# 6
 • Sofia - Младост
 • Мнения: 2 243
   Благодаря ти Оля! Аз намерих снощи в google.com адреса на един логопедичен център до нас в 59 детска градина в Младост и днес мисля да отидем или поне да запиша час! Ще съм ти благодарна ако можеш да ми препоръчаш някой специалист от този център, ако имаш някакви наблюдения, защото едва ли всички логопеди се познавате  Mr. Green! Много бих се радвала и ако ми пратиш на лични тези "подробности предназначени за родители" за които говориш  Hug!
   Иначе майка ми е педагог-дефектолог и снощи говорих с нея, но тя каза, че тези проблеми не са в нейната област и трябва логопед!

# 7
 • София
 • Мнения: 2 327
Съжалявам че се намесих, аз не съм специалист. Но имах едно познато детенце, за което майка му се оплакваше от същите неща. И тя беше решила че детето има дислексия, но се оказа астигматисъм и след като детето сложи очила си чете много добре вече.
Мисля че няма да навреди поне да проверите.

# 8
 • Sofia - Младост
 • Мнения: 2 243
   Оля, оказа се че логопедката от ИПИ, която намерих в Младост вчера родила  Mr. Green! Ако можеш да ми дадеш координатите на друг логопед ще съм много благодарна  Hug!
   Ох, нямам никакъв шанс да си заведа детето преди 01.10 на консултация  Tired! Толкова телефони прозвънях днес и всички ми казват да се обадя след 01.10  #Cussing out!

# 9
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
benightet,
 просто си заведи детето при Оля и няма да сбъркаш,
 в детските градини не разбират кои знае колко от дислексия - тя се появява в по-кусна възраст и се работи по друга стратегия
логопедично училище започва работа с деца след 01.10  bouquet

# 10
 • Мнения: 474
Логопедично училище?има ли такова?къде се намира?

# 11
 • Sofia - Младост
 • Мнения: 2 243
benightet,
 просто си заведи детето при Оля и няма да сбъркаш,
 в детските градини не разбират кои знае колко от дислексия - тя се появява в по-кусна възраст и се работи по друга стратегия
логопедично училище започва работа с деца след 01.10  bouquet
  Оля снощи ми писа и ми препоръча логопед за което съм и безкрайно благодарна  Hug! Днес ще се свържа за да си уговорим час!
  В детската гредина на детето имаше логопед, но работеха за буквата "р", която той изговаря като французин  Mr. Green!
   Благодаря на всички, които писаха по темата   bouquet! Като минем консултациите и с очен и с логопед - ще пиша  Hug!

# 12
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
Логопедично училище не е точно училище, те са на кабинетна система, разпръснати по дтугите училища. Има в София - тел 9835360 и във Варна

# 13
 • Мнения: 474
Благодаря.

# 14
Здравейте,

Наскоро излезе книжка в помощ на родителите на деца с дислексия. Казва се:

Ако детето трудно чете и пише.
 
Специфични нарушения на способността за учене – в помощ на родителите.

 и можете да я свалите в PDF формат от www.savethechildrenbg.org - от първата страница или от Документи.

Надявам се информацията в нея са Ви е от полза!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт