Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 180
 • гр.Варна
 • Мнения: 1 076
Добро утро мили!
Днес времето във Варна е отвратително.Много е мрачно.....аха да се изсипе един проливен дъждец:)
Дано само навън е мрачно, а емоционално денят да е изпълнен с хубави емоции и с повече отписали се от Клуб "Повръщащи"!!!
Не Ви ли е време да спирате вече с драйфуса?не остана много!!Стискам Ви палци да се оправите по-бързо
Целувки и успехи на всички

# 181
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Герит това намерих за феталната морфология

Ултразвуковия скрининг се провежда от 10 до 22 седмица на бременността. Като особено ефективен за откриване на големи аномалии, напоследък се приема т.нар. ранен ултразвуков скрининг през 10-16 седмица на бременността.

Теоретично ултразвуковото изследване би трябвало да бъде една от най-ефективните форми за профилактика на генетичните болести, тъй като чрез него могат да се открият до 80% от вродените малформации.
На практика изследването има 2 съществени ограничения:

Необходимостта от ултразвуков апарат от висока класа  с разрешителна
способност от 0,1 мм (не е задължително да бъде триизмерeн).

Висококвалифициран ултразвуков специалист, които може
да открива  промени в морфологията на плода на т.нар. II-III ниво.
Първият проблем може да се каже, че до голяма степен е решен. У нас има достатъчно качествени ултразвукови апарати, включително и триизмерни.

Особено тежко е положението с квалифицирани специалисти.
В момента с възможности за провеждане на ултразвуково изследване на II ниво са няколко десетки акушер-гинеколози, от които само 3-ма имат международен сертификат за целта. Последните се намират в “Майчин дом” – София.

Проблемът с недостатъчната квалификацията на ултразвуковите специалисти се демонстрира непрекъснато със съобщенията в средствата за масово информиране за родени деца с малформации, при които бременността е била “проследявана” включително и във водещи наши АГ заведения.

Ултразвуков скрининг за малформации  в първите 3 месеца на бременността

Освен обичайният ултразвуков преглед, които извършват всички АГ специалисти, в 11-13 седмица на бременността се провежда специализираното изследване за големи малформации (включително  аненцефалия) и оценка на риска за Даун чрез измерването на т.нар. “нухална транслуценция”  и търсене наличие на кости на носа на плода.

Нухалната транслуценция е пространството между кожата и вратната мускулатура на плода.
В случай, че то е повече от 3 мм, това са данни за повишен риск от раждане на дете с Даун.
Самостоятелно маркерът (белегът) открива около 70% от случаите с Даун, но се среща много често при нормални бременности.
В съчетание със серумен скрининг – кръвно изследване на свободен бета-хорионгонадотропин (F-hCG) и плацентарния антиген (РАРР-Р) се достига до откриваемост на засегнатите плодове около 85% при фалшиво положителни резултати от 1%.
Кръвното изследване е въведено у нас, но в момента не се прилага, поради липса на достатъчен брой квалифицирани ултразвукови специалисти, които да могат да измерват надеждно нухалната транслуценция..

Ултразвуков скрининг във вторите 3 месеца на бременността

След 16 седмица (най-сигурно в 19-21) на бременността се виждат над 80% от случаите с малформативни синдроми, включително спина бифида и аненцефалия.
Отново трябва да се подчертае, че това зависи основно от квалификацията на специалиста  и в никакъв случай не е задължително ултразвуковия апарат да бъде триизмерен, например.

След 16 седмица може да се измери и т.нар. “гънка на врата”. В случай, че тя е над 5 мм това е белег за повишен риск от раждане на дете с болестта на Даун.

Напоследък се налага т.нар. “интегриран скрининиг”, включващ комбинираното изследване на биохимични и ултразвукови показатели (маркери) в първи и втори триместър на бременността.

Внимание: ултразвуковият скрининг не замества и липсата на т.нар. “меки ултразвукови маркери” не отхвърлят намерен “повишен риск” при серумния скрининг.

Всяка бременна трябва да бъде проследена със специализирано ултразвуково изследване за откриване на вродени малформации поне 3 пъти:
- в 11-13
- 16-20
- и 22-26 седмица на бременността.

Възможността да измери и документира нухалната транслуценция, липсата или наличието на кости на носа и гънката на врата е тест за всеки акушер-гинеколог по отношение на квалификацията му да провежда ултразвукова диагностика на вродените аномалии.

По правило едно високоспециализирано ултразвуково изследване за фетална морфология отнема от 15 до 20 минути!

# 182
 • Пловдив
 • Мнения: 1 671
Добро ви утро Simple Smile)))
Лита, много се радвам, че си имаме още една пловдивчанка в редиците Simple Smile Я-яя давай повече инфо за теб Simple Smile

Относно феталната морфология... се чудя дали моя док е от тези, които имат квалификацията и необходимото качество на апаратурата. В смисъл, дали няма да представи така нещата - и да не ме прати другаде. Гаранция - Франция newsm78 . Ох няма ли да минават оаставащите 2 седмици до прегледа?!? Да се видя с бебо и да разпитам за тези работи.

А кой щеше да пита док за Зинерита?!? В крайна сметка може ли да се ползва или ще си ходим като ..... крастави Sad

# 183
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Бени в сайта БГ-МАМА има информация за лекари в Пловдив, а също и в здравния форум. Провери и ако си решила да правиш този преглед по-добре го направи при специалист.

# 184
 • Пловдив
 • Мнения: 37
Добро утро и от мен!

Цитат
А кой щеше да пита док за Зинерита?!?
  Аз. Grinning Забравих да пиша, че докторът каза, че няма проблем да се ползва.

# 185
 • София
 • Мнения: 5 118
От почти 2 дни не съм повръщала (да не казвам голяма дума). За сега доматеният сок и морковеният свършиха чудесна работа. Дано да мога да ги пия по-дълго, че както всичко ми опротивява за 1-2 дни. Определено живнах. Вчера ставах- мих чинии, прибирах пране и т.н. Дори излязох до най-близкия магазин. Това си е направо рекорд при мен.
Уф пак позакърпихме малко положението. Поне ми живна малко организма, че бях направо трагедия. Няма да ходя за сега при лекаря- само ако почна пак с многократното повръщане. Иначе днес трябва да ходя за удължаване на болничния. Малко ми е притеснено, но май няма за какво по думите на доктора. Останах с впечатление, че тази комисия се събира всеки ден по едно и също време. Но то може би си зависи от поликлиниката.

# 186
 • Чехия
 • Мнения: 1 071
Добре дошли на новите, бъдещи мамчета..   bouquet

zazu1, браво за тебе ..много се радвам мила, че си по-добре..  Hug

Дейзи, супер изчерпателна статия #Crazy, аз също като benitta се чудя дали тука ще се занимават с това след като съм на 26г. и дали има дори специалисти newsm78

Filka, само много се пази, а ако ти дават болничен взимай и си отпочивай в къщи..

# 187
 • София, Брюксел
 • Мнения: 4 179
добро утро, момичета.

Сутринта бях на лекар, гледа ме на коремен ехограф и видяхме бебо, махаше с ръчички, с крачета, че и подскачаше отвреме на време. Таткото за първи път се срещна с бъдещия си син в живо предаване:))) Мисля, че много се изкефи, за мен да не говорим. Докторката вика "Харесва ли ви?" и ние "Ами, да" и тя се хили Grinning

Поне се успокоих, че всичко е наред.

Ще ме прати на биохимичен скрининг, правел се в МА... ама нещо не ми е ясно... Някоя от вас знае ли повече за това изследване? Как, какво, къде по точно  и колко струва.

Освен това и фетална морфология към 19 седмица. До колкото разбрах, няма да я прави тя, а ще ме прати при доктор специалист по това. Абе имам й вяра.

Ох, много съм щастлива сега Laughing Embarassed

Да ви питам и нещо друго... как сте с настроението и хормоните... Аз напоследък много бързо побеснявам. Вчера например в автобуса така се вбесих на двама пенсионери, единия ме бута отзад като слизах, другия ми стъпва по краката. Ужасно побеснях  #Cussing out

Тази сутрин пак така, от нищо  #Cussing out Embarassed

# 188
 • Мнения: 85
Здравейте всички, днес както каза Хрис времето във Варна е гадно-сутринта се изсипа невероятен дъжд и аз разбира се като не си взех чадър пристигнах на работа вир-вода. Добре, че хванах колегата да ме закара до вкъщи да се преоблека, че както още кашлям само някоя болест ми липсва. Май и аз установявям, че още не съм свикнала да се пазя достатъчно и я карам преаз просото, само да не ми излезе през носа  Crazy Сега да споделя най-важното-ходих вчера на лекар, бебето е супер, 20 мм, има сърдечна дейност и си е нормално развито и отговарящо на възрастта  Laughing Laughing Онази предната лекарка мога само да я .......въпреки, че тя не каза нищо лошо, просто нищо не видя.  Сега сме по-спокойни за бебо, само че аз имам някаква цитирам "Тека-лутеинова" киста 13-15 мм на единия яйчник и това не е добре, но засега можем само да я следим дали нараства и толкова. Някой има ли подобен проблем, притеснява ме това, че лекарят каза, че точно такава не е виждал, в смисъл че била с нещо по-различна от обикновено. Ще видем какво ще е развитието и като ходя 12 г.с. на фетална морфология ще накарам и доцента да я види. Абе то никога да не може да е спокоен човек-всички викат спокойствие, спокойствие, ама как да стане тая. И на работа шефа се пробва да ми надига нервите от време на време, ама много скоро така ще го изненадам, а пък ако продължава може и по-скоро от предвиденото да е. Като цяло се чувствам добре като се има предвид какво преживявят някои от вас  Hug и не ми се спира работа и да се затварям вкъщи, така или иначе тука съм цял ден на бюрцето пред компютъра и не се преуморявям прекалено.
Дадоха ми там едно амбулаторно листче с подпис и печат за работодателя, хич не знаеха какво трябва да е, но все ще послужи, то и шефа не знае какво трябва  #Crazy
Пък за побеснявянето-ох мале, аз и без това съм оса пък сега не се трая, нашия татко добре, че си ме знае и ме търпи, само ми казва като почна да викам, че съм ядосвала и бебето.

Целувки на всички и ако някой знае нещо за тия кисти моля пишете.

# 189
 • Пловдив
 • Мнения: 1 671
Филка, мерси за инфото, току виж съм заприличала на човек Simple Smile
Денисимо, честито ти сърчице, дано не е нещо сериозно с тази киста.
Катти м, и аз искам да вкарам татито на следващия преглед да се запознае и той визуално с бебо, а и сигурно ще се е поочовечило вече .... дано да не ми стане неудобно да питам док Simple Smile
А за нервите и хормоните .... май си ме тресат ама някак по-кротичко. Май съм само по-капризна от обикновено и държа да си получавам нужното внимание  Embarassed В къщи с таткото не се караме, макар че ако има повод някой да се кара ще е той, защото сигурно му стопявам лагерите с мрънкане, капризи и притеснения. И на работа съм спокойна - имам готини колеги. Само в градския транспорт се случват чудеса. Просто нямам думи.Или някой льольо ще отвори прозореца сутрин в нах-големия студ или накой ще ми мирише на гадно, ще ми друса, а като стигнем до блъскане, настъпване и нахално поведение, спрямо мен ..... направо ми пуши от ушите. В петък една дебела кондукторка ме беше заклещила 5 минути между две облегалки в стойка Г ... #2gunfire и стигнах само до съскаща, злобна забележка....

# 190
 • Мнения: 100


Ще ме прати на биохимичен скрининг, правел се в МА... ама нещо не ми е ясно... Някоя от вас знае ли повече за това изследване? Как, какво, къде по точно  и колко струва.Catty, ето линк за Биохимичен скрининг.
http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=132

# 191
 • Мнения: 60
Здравейте мили мами!

След известно отсъствие, аз отново се включвам! За съжаление се наложи да полежа известно време в болница, но нещата вече са по-добре! Преди 2 седмици отидох на преглед, за да се видя сърчице и освен сърчице се видя и отлепване на две места Sad  След като ми надупчиха много дупето, отлепванията започнаха да се резорбират. Вече съм си в къщи и ще мога да се включвам по-редовно във форума.

След като повръщах 2 седмици и ми се обостри хроничния гъстрит, нещата започнаха да се нормализират! От 4 дена не съм повръщала  Joy   Вече се чуствам доста по-добре, имам и цвят на лицето Simple Smile  От това повръщане поне не качвам килограми, а даже напротив - свалих 2кг! А толкова се мъчих преди да забременея с тях Simple Smile

За сега толкова от мен! Хубав ден на всички  Hug

# 192
 • Мнения: 187
Здравейте, момичета.
Денисимо, позната история - и аз се връщах да се преобличам. Дано можеш да работиш до последно. Аз не мога да си представя какво ще правя вкъщи ако се наложи да седя с месеци.
Catty m - ти откъде знаеш, че ще имате син, не е ли рано? Или сте си поръчали момченце.
И аз бих искала да разбера какво ще бъде, нямам търпение. Но е много рано още.
Утре съм на лекар, ще ми правят първите изследвания. baby_neutral

Някои може ли да ми каже какви изследвания са му правили първия път. Да знам какво да искам и какво ме чака утре.
Благодаря предварително.  bouquet

# 193
 • Мнения: 1 419
Здравейте и от нас.

Браво на повръщащите по-малко - скоро напълно да отминава  Praynig

Я да питам ако някой е наблюдавал подобен феномен - от няколко дни, освен течението, се отделя нещо изглеждащо гелообразно и лепкаво. Появява се около 2-3 пъти на ден най-много и е с големината на перла. Не съм се обаждала на лекаря, защото не ми изглежда нещо притеснително за спешно обаждане, но ще го питам другата седмица на прегледа. До тогава, някя от вас имала ли е подобно чудо?  newsm78

Аз се надявам утре да успея да си взема направление за ЖК. Никога не съм ходила при този лекар, нито съм си взимала направление и се притеснявам малко  newsm78 Но трябва да го свърша, защото закъснявам вече с изследванията.  Blush

# 194
 • София, Брюксел
 • Мнения: 4 179
Виви, ами рано е да знаем пола, ама аз си имам усещане, че ще е син, а така ми се иска да е момиченце Simple Smile Ама каквото, такова, няма да го връщам  Laughing Да е живо и здраво само Praynig
За изследванията - на мен ми направиха първо пълна кръвна картина, опредляне на кръвна група и резус фактор, изследване на урина. Докторката каза, че всеки  месец трябвало излседвания на кръв и урина. А другата седмица и микробиология.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт