Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 59 отговора


Мнения: 2 292
Здравейте всички 
Има ли някой информация zа zначението на ПАП тестовете? На мен откриха PAP II със ясно видими иzменения (направиха и тест с йод) , имах 2 биопсии преz 3 месеца и ми предстои трета. До сега двете дадоха реzултат иzменения, инфекция, но не покаzаха HPV инфекция, която предиzвиква рак. Инфекцията била локална и не можела да се третира с антибиотици. Просто щели да ме наблюдават преz 3 месеца.
Направиха 2 биопсии в клиниката , двама раzлични лекари (главни лекари) пратиха пробите в лабораторията zа иzследване. Не zнам какви тестове са правени, но и в двата протокола, които получих пишеше , че няма наличие на HPV, има локална инфекция, но ме викат след 3 месеца отново.
Историята. По време на бременността откриха PAP II с иzменения. 4 месеца след раждането направиха първата биопсия и още 3 месеца след това втората. Другия месец ще ида zа трети преглед. Втория път направиха тест с йод и каzаха ,че иzмененията се виждат ясно. Каzаха , че или е инфекция или начален стадий на рак. След иzследванията каzаха, че е локална инфекция (cervicitis - дано съм го написала правилно) .
Сега не zнам до кога трябва да ходя на прегледи преz 3 месеца и какво очакват, как може да се иzлекува таzи инфекция и zа какво лечение да настоявам.
Това ли е единственото решение? До кога се наблюдава? Докато се докаже рак ли? Няма ли начин да се премахне инфекцията? Оперативно, чувала съм и zа някаъв вариант с обгаряне на мястото?
Какво да питам при следващия преглед? За какво лечение да настоявам? Ако съм осведомена, мога да дискутирам и да поискам варианти ?
Благодаря предварително.
Цитирай
Здравей,

Виждам, че си много объркана, което е съвсем разбираемо и за това ще се постарая да ти разясня ,макар и накратко ,всичко свързано с PAP тестовете, HPV и риска от развитие на рак на шийката на матката.

Цитологичните тестове(PAP тест) и хистологичните(биопсия) детектират само морфологични изменения в клетките, като не могат да дадат информация от каква инфекция са предизвикани ( инфекция с хламидия , гонорея или HPV).

Трябва да си наясно,че само ако си инфектирана с HPV и то с определени типове, наречени високорискови може да се говори за опасност от развитие на рак. За тази цел се извършва ДНК изследване, чрез което се детектира самия вирус и се определя липсата или наличието на високорискови типове.
Ако не си си правила ДНК изследване, а само цитонамазка и биопсия трябва да знаеш, че изобщо не е ясно дали имаш или не HPV. И пак ти казвам важен е и вирусния тип. 
Изпращам ти следния саит genicalab.com. Там ще намериш подробна информация за човешки папилома вирус и рак (HPV) и най-добре им звънни. Там ще ти обяснят всичко чудесно.
И недей да мислиш за обгаряне , операции и т.н. Не му е времето.
Успех!
Цитирай


Мнения: 2 292
Благодаря zа отговора. При биопсията вzимат проба (отряzват парченце) от zасегнатото място. То достатъчен материал ли е zа ДНК иzследване? Как се вzима проба zа ДНК иzследване? Аz не zнам пробите, които са ми вzети на какви иzследвания са подложени в лабораторията, но би трябвало да е вzето всичко в предвид , след като съм прегледана в специална консултация (Kolokoskopie) от специалисти по ракови zаболявания и от тях съм получила протокол, че не е докаzана HPV инфекция.
Аz ще се обадя да попитам и ще попитам пак на следващия преглед, но не мога да повярвам да пишат наиzуст, беz да проверят всички варианти. Но може би това, че ме викат всеки 3 месеца на тест в същата консултация и не наzначават лечение не е добър покаzател  Sad
А и zабравих да пиша, че теста ми zа стрептокок Б е положителен  (ако има zначение )
Прочетох на сайта, който даде, че пробата zа HPV трябва да бъде вzета преди да са приложени други раzтвори, а при мен първо направиха теста с йод . ще ги питам пак.
Благодаря много zа отговора. Сега поне ще zнам zа какво иzследване да питам.
Цитирай
За ДНК изследване на HPV е необходим сух, стерилен памучен тампон в епруветка. Такъв се използва и за взимане на влагалищни секрети. С него гинекологът трябва да вземе ендоцервикален секрет. Това е секрет от шийката на матката. Върху тампона е желателно да няма слуз или кръв. За това за всеки случай гинекологът може първо да почисти мястото с друг памучен тампон и след това да вземе пробата. Взимането на пробата трябва да е преди колпоскопския преглед именно заради разтворите, които ползват.
За да се развие рак на шийката на матката е необходимо да има високорисков тип HPV. PAP II е резултат, при който се наблюдават много леки изменения от нормалната клетъчна картина. При наличието на такъв резултат не са необходими профилактични прегледи по-чести от 6-12 месеца, ако липсва високорисков тип HPV.
Успех!
Цитирай


Мнения: 2 292
Ася , благодаря zа отговора. ще раzпитвам нататък лекарите в клиниката. сигирно при мен не са много цветущи нещата, щом ме викат всеки  3 месеца  Sad
Цитирай


Мнения: 11 625
Спокойно!!! РАР II е резултат от цитонамазка, който въобще не трябва да те притеснява!!!
Цитирай


Мнения: 2 292
мен най ме беzпокои факта, че има видими иzменения. Не zнам какво ще рече това, но ме притеснява. А също и непрестанните прегледи и ненаzначаването на лечение  Sad
Цитирай
Неназначаването на лечение на този етап е правилно. Разбери, че лекарите няма как да разберат от цитонамазката и биопсията на какво се дължат тези изменения т.е. дали са в резултат на някакво си нищо и никакво  възпаление или са признак за начало на раково заболяване, което може да се случи само ако си заразена с високорискови HPV.  Т.е. тези чести прегледи са оправдани само ако имаш подобна инфекция и единствения начин това да се установи е HPV-ДНК тест.
Ако си толкова притеснена защо не се изследваш, вместо да губиш време в безпокойство и да чакаш лекарите да те насочат. А и много лекари все още не знаят, че такова изследване се предлага вече и в България и сигурно за това не са ти го предложили.
И помни РАР II спада към добрите резултати и не трябва да те притеснява. Много ми се иска да те успокя, защото знам какво ти е.
Цитирай


Мнения: 2 292
Следващото ми иzследване е наzначено zа средата на окромври  Wink
До тогава исках да видя какво мога да науча по въпроса, zа да мога и да питам  Wink
Благодаря zа информацията.
Всеки би се притеснявал, ако месеци наред zнае , че нещо не е наред, но не zнае какво и не му наzначават лечение. Може и да се подхожда както трябва от гледна точка на лекар, но от гледна точка на пациент е малко объркващо  Wink
Цитирай
Кои лекарски услуги ползваш? Аз мога да ти препоръчам доцент Мария Попова. Тя е онкогинеколог, може би най-добрия. Много внимателна, голям специалист, организара дори и конференции за рак на шийката на матаката. С една дума е от лекарите, които непрекъснато обновяват и усъвършенстват знанията си. Ако те интересува ще потърся адреса и. Май беше Сливница 231 и работи следобяд, но пак трябва да проверя.
Цитирай


Мнения: 2 292
assia2 много ти благодаря zа информацията. За съжаление , не съм в БГ и не мога да полzвам препоръчан специалист. В Германия съм, и понеже няма кой да ми препоръча даден лекар, ходя на консултация в женската клиника в града (Там се роди Сашето, там ми следиха бременността и преди това съм била на раzлични консултации и съм доволна ) в консултацията zа Колокоскопия. Да ходя да иzдирвам добри лекари по кабинети  не мога, zащото доста време ще отнеме.
ЗАто ва питам във форума zа информация. Благодаря ти много zа отговорите.
Цитирай

Sofia

Мнения: 594
За да се развие рак на шийката на матката е необходимо да има високорисков тип HPV.

Айде да бъдем малко по-точни, за да не плашим момичетата с подобни изказвания. При наличие на вискорисков тип на вируса, може да се говори за развитие на рак след години и то при запуснати случай, на които не са правени изследвания и са били без наблюдение. Затова е толкова важно да се правят профилактични цитонамазкi и прегледи. Наличие  на вискорисков не е веднага диагноза за развитие на рак!! Просто трябва да има бързо и компетентно решение. Ракът на шийката е напълно лечим. Колкото за PCR, няма да коментирам. Това е изследване, което само казва кой точно вид вирус е налице.
Цитирай
Никой не твърди, че наличие на високорисков тип означава диагноза рак. Недей да четеш между редовете! Казвам, че само ако има високорисков тип е възможно изобщо да се развие рак и то само в случаите на една продължителна инфекция.
PCR не определя само вирусния тип, а е и единствения начин за диагностициране на вируса.
Цитонамазките не детектират вируса, а само морфологични изменения в клетките, които могат да  са предизвикани от най-разнообразни инфекции (инфекция с хламидия , гонорея  или HPV и др.) и следователно не дават информация за индивидуални риск от развитие на предракови или ракови състояния.
 Едно такова ДНК изследване, което според теб определя само вирусния тип е ключово при определяне на лечението, а не non stop да се правят безсмислени обгаряния, криотерапии и т.н.
Едно лечение базирано само на резултат от  цитонамазка може да е ненужно, неефикасно, неправилно и това е така, защото преди да се предприеме лечение трябва на 100% да бъде изяснена причината за този резултат от цитонамазката.
 Хората се плашат, че имат PAP II или PAP III, без дори и да знаят дали тези цитологични резултати носят потенциала да се развият в това от което всички ги е страх. А такъв риск има само, ако имат високорисков HPV, нещо което може да се установи само с ДНК анализ.
Така, че никой никого не се опитва да плаши. Напротив бих желала да кажа всичко което знам по въпроса и на всички момичета да им стане ясно, че PAP II или PAP III първо не означават диагноза рак и второ може изобщо да не носят потенциала да се развият в рак(т.е  няма високорисков HPV, няма никакъв риск за развитие на рак, край на безпокойството). В случай, пък че има HPV ще се преглеждат по-често, ако трябва ще се обгарят, ще се проследява дали инфекцията е отминала и пак няма да се стигне до рак, защото ще са добре информирани и по-често ще посещават своя гинеколог.
Цитирай

Sofia

Мнения: 594
Смея да не се съглася с теб относно PCR -a. Не само защото съм си правила 2, но и защото съм доста запозната. Изследването е чиста диагностика, който и вирус да имаш, ако има последствия и на шийката, лечението е едно от няколкото изброени и от теб. Смяташ ли че има разлика в лечението на раничка, която е предизвикана от 16 или 11? Не, все ще си е я мазане, я ток, я лазер, я конизация.  Колкото до успокоението, че има ниско или високо, ок, това изследване може да те успокои.
Цитирай
Добре, нека за момент да приемем, че Днк теста не предоставя възможност за определяне на вирусния тип. Това не го прави по-малко ценен, защото това е единствения начин да се разбере дали имаш HPV, независимо кой тип. Този вирус не се размножава в културални среди и следователно не може да се установи микробиологично, а цитонамазката още веднъж казвам,че не е метод за диагностика на вируса. Така, че PCR трябва за да се установи, че ти наистина имаш този вирус. Дори на хората се предлага възможност да си направят ДНК изследване за HPV, без да се определя вирусния тип, което е на по-ниска цена.

А сега за предимството на PCR да определи вирусния тип. Това също не е без значение и за да те убедя ще коментирам дадения от теб пример. Между тип 16 и 11 разликата е от небето до земята. Тип 16 е един от най-онкогенните типове, а тип 11 изобщо не спада към групата на високорисковите типове и следователно не е опасен. Т.е. според вирусния тип се определя и лечението. Защо да те обгарят или др. работи след като , ако си с тип 11 или някой друг невисокорисков тип, раничката ще си отмине и без лечение.
Но нали някои лекари гледат само пари да изкарват, та дай да горим, да правим биопсии и да стресираме  всяка втора жена!А те преди това дори не са си направили труда да установят, верно ли се касае за инфекция с HPV или е някаква друга инфекция за която трябва антибиотик или е механично предизвикана следродилна раничка. Не може да се лекува , като не знаеш срещу какво лекуваш. Аиде спирам да пиша, че взех да се ядосвам на нашето здравеопазване и ще се отклоня от темата. Ядосвам, че и някой ти е насадил погрешни впечатления относно това изследване. Но ти имаш право на свое мнение!
Приятен ден!

Цитирай
1-14 от 59 отговора