Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 септ. 2006, 14:46 ч.

До каква въэраст детето ви беше "недоносено"?

 • 9 782
 • 41
 •   1
Отговори
Здравейте на всички.Малко съм притеснена, защото се включвам за първи път(обикновено само чета),но имам нужда от съвет и то не на теория.Синът ми се роди в 31гс 1400г 39см, но в много тежко състояние. Преди операцията излишно ни предупредиха, че няма да оживее.И след като се роди пак така и на първата седмица пак ....Ще пропусна подробностите но след няколко месеца по болници се прибрахме в къщи.Започнахме прочутото наваксване.След 2 месеца на сонда и вливания човекът незнае защо му еда гълта а да не говорим за сукателен рефлекс, до 9м коремчето не приемаше нищо освен адаптирано мляко(до седмият се цедих после нещо гърдите ми сдадоха багажа протече кръв и до тук с кърмата),после захранване разкош от едното изрив от другото разстройство.На годинка 7кг и малко отгоре.И препатилите знаят всички седят ние лежим, всички вървят ние стоим.И сега сме на 3г и 1м.Имахме късмет със разкошна педиатърка която през цялото време наистина беше плътно до нас и винаги ме е уверявала,че всичко е наред .Сега ни предстои тръгване на детска градина и смело мога да призная, че не съм на себе си от притеснение.Във всички основни жалони на развитието на детето пише отдолу "за преждевременно родените по-късно".До кога приемахте за допустимо да сте малко по-назад.Говорим е все още смешно но не съвсем бебешки, пеем, но в никакъв случяй не можем да си обуем правилно обувките.Не желая да уведомявам персоналът за нашата предистория, а не знам дали така не рискувам да пропусна някакво изоставане.Живея в малък град и психолози специално работещи с деца няма над път и под път.И кога е моментът във който какво може детето ви зависеше от желанията,а не от възможностите му?

# 1
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 6 977
От неонатолога, който е завеждащ отделение за недоносени деца знам, че някои деца наваксват до третата година. Не мога да съм полезна, защото моето дете има лошия шанс да е с детска церебрална парализа.
И специалистите са на мнение, че контакта с "нормални " деца дърпа изоставащите напред. Не знам какво е състоянието на детето, но според мен психолог не му е нужен, може би не е излишна консултация с невролог, който да установи дали изоставането не се дължи на някаква патология, а за говора - консултация с логопед. Можеш да се консултираш до колкото е възможно и онлайн в темата "консултация с логопед" http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=55157.0 Не се доверявай изцяло на педиатъра ви, от опит знам, че добрия педиатър е един на пет.

# 2
 • Мнения: 189
Дъщеря ми се роди в 32 седмица, след няколко дни ще стане на 7 години и е същото... Оставих я тази година пак в предучилищна и ще тръгне една година по-късно на училище, но по-трудно се справя с материала и по-точно с писането. Още не си връзва обувките, облича се по-бавно и все нещо е объркала. В детската знаят, че е недоносена и се отнасят с разбиране. Децата миналата година я приеха нормално, защото това е по-важно от това как я приемат госпожите. Ако децата не приемат детето като нормално и равно с тях това вече си е проблем. Важно и госпожите как ще представят детето в групата. За останалото е добре да го третират като другите, за да наваксва и да върви напред. Тези деца достигат връстниците си около 8-9 година. Ние дори и ЕЕГ правихме и се оказа, че в момента е със зрялост на 6- 6.5 г. дете, т.е.проблем все още има. Въпреки това я дадох в детска с връстниците и има голям резултат и полза. Децата я дърпат в развитието и това което те и дават нито родителите нито госпожите не го правят. Затова и я дадох на детска, за да се социализира и развива по-добре. Това е от личен опит, ако те интересува още нещо пиши на лична. За логопед, ние ходим от 3 годишна и продължаваме и в момента два пъти седмично, за да наваксва иначе не става. Все пак стремежа е да ходи в нормално училище и всичко останало да е като връсниците и. Проблма е, 4е моята дъщеря трудно се захрани, проходи на 1.5 месеца и беше с ЦП на долни крайници. Като е проходила по-трудно проговаря по-трудно и всичко за съжаление е свързано. Успех в борбата, заслужава си. Ще имаш нормално дете, просто трябват още малко усилия.

# 3
 • В страната на Любовта !!!
 • Мнения: 3 698
Здравей fix,
аз съм родена в 34 г.с. с тегло 1700г. Според майка ми съм настигнала връстниците си на около 2 годинки, но тя едва ли е проследявала детайлно поведението ми.На детска градина не съм ходила, на училище съм тръгнала на 7г.
Дъщеричката ми е родена в 27 г.с. с тегло 980г., сега е почти на 1.6 г. /8.600кг./ и си я гледам като "недоносена", в смисъл-приемам за напълно нормално да не я сравнявам с децата родени в девети месец и без проблеми.
Консултация с логопед и невролог никога не е излишна, ако можеш заведи момченцето си, за твое успокоение.Аз мисля, че е допустимо поне до 3г. да има определено изоставане.А и всяко дете е различно, не всички могат /искат/ да си връзват обувките на 3г.Извървели сте дълъг и тежък път, сега просто го следи, но опитай да не се притесняваш толкова.Преборили сте се с толкова трудности, сега е по-лесно, не се плаши за малкия, тойще се справи сам както си знае и иска, вярвам, че ще се чувства добре с дечицата, дано свикне бързо и се забавлява много.Сърдечни поздрави !

# 4
 • София
 • Мнения: 440
здравей fix, моята дъщеря е родена 45 дни преди термина и с тегло 980 гр. Също имахме доста перипетии, сега ще бъде ученичка в 3-ти клас. На тегло обаче, винаги си е била на долната граница за възрастта. А за училище - тръгна заедно с връстниците си, в детската градина и предучилищната група, нито учителките, нито ние сме забелязали да има проблеми. В училище - малко трудно се справя с математиката, но пък по български е много добра. Имаме си противоречия с учителите, защото е много немирна, но имаме и утежняваща причина. Тя си загуби слуха след грип преди една година. Работим с логопед и специален педагог за слуха, много се упражняваме и в къщи, помагат дядото и бабата за учението също. Но, и аз както мамите преди мен, мисля че си зависи от детето, а също съм срещала публикации, че към 8-9 години наваксват. Моят съвет е също за консултации с невролог и логопед, а за връзките за обувки и ние още не сме постигнали напълно успех. За търпението сигурно вече си го знаеш. Аз първоначално също не бях уведомила учителите, но след случката с ушите го сторих, защото й идва в повече - всеки ден 5 часа редовно училище и всеки ден по едно специално занимание плюс пътуването до кабинетите на специалните педагози. На практика, просто не стига времето да си научи уроците и да остане и за игри. Учителите са си такива на днешно време, че очакват от 8 г. дете да е организирано като възрастен, че и повече. Но няма съмнение, общообразователно учебно заведение е най-доброто решение. Най-сърдечни поздрави и успех.

# 5
 • plovdiv
 • Мнения: 91
Здравей,Фикс!Аз родих моите близначки в края на 7 месец.Едната- 1700кг.,другата-1600.
няма да разказвам за етапите на развитието им - също като при вас,всичко беше със закъснение,но друго не може и да се очаква от толкова крехки създания.
Да, много пъти съм се отчайвала,сравнявайки ги с други дечица на тяхната възраст и с това ,което пише по книгите,но всичко това до един момент-казах си те не са по-различни от другите.Започнах да се занимавам повече с тях- да им чета,да им пускам песнички,да ги уча на думички на немски език,понеже просто не им се учат стихотворения и песнички,не защото не могат-а защото може би и те като майка си обичат да изучават чужди езици.С всичко това искам да ти кажа,че е време да престанеш да гледаш на детето си като на "по-бавно развиващо се".Давай му самочувствие!И ние сме на 3г.,и ние не говорим като възрастни, и ние не винаги си обуваме обувките правилно, и ние сме под нормата по отношение на кг.Имат приятелчета на същата възраст,които са много по-едри и тичат по-силно,но за сметка на това изобщо не могат да се изразят.
От 18 сме на градина и от сега ми се свива сърцето,но съм твърдо за,вярно,че много боледуват,но и много неща научават.
Успех!И спокойно!  bouquet

# 6
 • софия
 • Мнения: 7 282
по принцип на 6мес.възраст се изравняват с другите деца.
Споко, няма да е цял живот специално дете, освен лично за теб Grinning

# 7
 • В страната на Любовта !!!
 • Мнения: 3 698
по принцип на 6мес.възраст се изравняват с другите деца.
е, не, искрено ме разсмя  Joy hahaha Joy

# 8
 • софия
 • Мнения: 7 282
в смисъл какъв те разсмях?

# 9
 • В страната на Любовта !!!
 • Мнения: 3 698
Твърдението ти е толкова абсурдно и невярно, мислех, че се шегуваш, а на шегите се смея...

# 10
 • В страната на Любовта !!!
 • Мнения: 3 698
Шансове и рискове
Бебето се смята за недоносено, ако се е родило преди 37-ата седмица, рисково – преди 32-рата, и високорисково – преди 28-ата седмица. Рисковете от усложнения и остатъчни здравословни проблеми са високи, но относителният дял на спасените преждевременно родени деца е значително по-висок през последните години.
„Рисковете за адаптацията на недоносеното бебе към новите условия на живот са сериозни поради това, че през последния триместър майката трябва да даде на плода всичко, което е необходимо за оформянето на отделните му органи и системи плюс добър имунен отговор, а реално това не се случва – обяснява доц. д-р Емилия Христова. – Недоносеното новородено е функционално и анатомично непълноценно, което води и до недостатъчен хоморален и клетъчен имунитет, т.е. недобра защита спрямо вирусни и бактериални инфекции. Това са причините недоносените бебета да са включени в рисковите категории новородени деца. В критичния първи месец на адаптиране на новороденото се предприемат или специални грижи в зависимост от състоянието му, или интензивно лечение, което включва животоспасяващи медикаменти като сърфактант терапия, апаратна вентилация и други скъпоструващи високотехнологични дейности.
Най-високорискови са децата, родени преди 32-ра гестационна седмица или с тегло под 1500 грама. Те крият риск не само в хода на адаптацията през първия месец от живота си, но и в хода на по-нататъшното си развитие до 1 година. Констатираме, че голяма част от децата достигат развитието на доносеното новородено, но при някои деца това достигане става до 2- и 3-годишна възраст, което налага използването на термина „коригирана възраст” – времето от раждането до определения термин на раждане е корекцията, която се прави, за да се смята „истинската” възраст на детето.”


Инфото е от тук http://www.moetobebe.net/read.php?cat=&aid=160

# 11
 • софия
 • Мнения: 7 282
и кое ми е абсурдно в твърдението- ако искаш, третирай детето като по-малко до 7год. възраст, аз пиша от медицинска гледна точка и то в общия случай, ако няма сериозни увреждания.
Според теб кога се изравняват недоносените с доносените?
Аз лично коригирана възраст след навършване на 6 мес. не съм нито виждала, нито чувала да се употребява.

# 12
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Моето се роди в 28 г.с, като направи решиха, че ми правят аборт. Защото и аз и бебето бяхме много инфектирани. Още веднага ми казаха да не храним надежда.
Три дни по-късно чак се изпишка и от там почнаха ту хубави ту лоши новини.
Като цяло иначе още в кувиоза му личеше, че е борбен. На 1г 6 м проходи. За обличането около пет стана горе долу самостоятелен, но връзки още не може да си връзва. Просто казва - не мога бе. С говора сме още зле. Ходиме на логопед. Миналата година го отложих от училище - тази сме първи клас. Неговата логопедка от детската ми каза какво искаш от това дете, като е три месеца по-рано, нормално е да е три години назад. Днес на първия учебен ден седеше сериозно и гледаше, но после в Макдоналдс организира всички малки деца да играят на атаки и криеница.
В това отношение в игрите случайни хора го хвалят, че е добър организатор на игри.


За игрите просто е благодарение на учителките в детската градина. Те организирваха игри и цялата група много играеше. Учителките също го мотивираха да пише учи чете, но ми препоръчаха да го отложа защото е още малък. И учителки и родители на другите деца знаеха, че е недоносен.

Също и на други майки препоръчвам, че ако заявите, че искате детето да не тръгва навреме с набора си на училище, но преди предучилищна група. Нама да имате нужда да минавате през протоколи и комисии за отлагане.

Много важно за детето е също контактуване с повече хора. Моят много добре се разбира с брат си, който е 3 год по-голям от него и направо е като негов гуру.

Ако нещо питайте.

На височина, както беше малък сега е по-висок и е като третокласник. Хапва добре, но не желае в часовете, които ние се храним да яде. Хапва си сам сипва си сам. Подрежда си чинийки купички и т.н. Просто като не е гладен не яде. Разбира се някой път съвпада часът за хранене с  нас.

# 13
 • София
 • Мнения: 4 407
Може би докато виждаш, че връстниците правят повече неща, детето ще е недоносено... Имам позната, която роди в началото на 7- мия , точно 1кг. и към навършване на втората година каза, че вече не вижда разлика. Дъщеря ми е родена в 26 седмица и още не е наваксала. От това, което съм чела първата степен е между 2 до 3 години, следващата стъпка е до към 5-6-7 години да са наваксали. Ама както се казва си е до дете...

# 14
 • Варна
 • Мнения: 107
Мда, явно няма някаква конкретна възраст, когато може да се каже, че нашите деца със сигурност се изравняват с доносените. Неонатоложката д-р Черноокова, с която продължавам да се консултирам при необходимост, беше казала 1г.3м. За сина си обаче мога да кажа, че все още не е наваксал и някои неща, които правят връстниците му, той не може или пък не желае да ги прави. И в крайна сметка достигам до извода, че развитието на всяко дете е абсолютно индивидуално и зависи от моментните му интереси.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт